Ha lapoznod sem kell csak a futó oldalt végigolvasnod, de erre sem vagy képes, akkor van még mit tanulni a fórumozásról. Pár hozzászólással előtted is ki lett tárgyalva a kézi kapcsolású agy, beszerzéssel stb.
Ha tényleg érdekel a téma valakit, az úgyis visszaolvas. Aki meg még ehhez is lusta, az így járt.
Alkalmasint más is dolgozik reggeltől estig, másnak is van családja meg kertes háza gyümölcsfákkal meg minden ilyesmivel, ezért nem biztos, hogy egy héten kétszer akarja ugyanazt leírni lusta olvtársak miatt.
Szia! Igazán nincs mit. Egy valamit azonban tudnod kell: jól gondolod, hogy a fórumok információcserére, kérdezősködésre, stb. valók. Sokan jönnek és feltesznek bizonyos kérdéseket, amiket előző héten, az azt megelőző héten és még azelőtt is (tehát hetente többször is) megkérdezett már valaki. Akik rendszeresen itt vannak, azoknak már nincs idegrendszere századszor is leírni ugyanazt. Nálunk a suzukis fórumon próbáljuk összegyűjteni az ilyen rendszeresen előkerülő kérdéseket ( gumi téma,típushibák, használtautó vételi tanácsok, stb. ) írunk róla egy összefoglalót és oda irányítjuk az embereket. Ha pedig ezek után is van kérdése, akkor tegye fel. Sajnos azonban előfordul, hogy egyesek lusták két oldalt elolvasni és á azonnal kérdeznek,mert az kényelmesebb. Na ettől szokott kiborulni a bili ott is. :)
Nyilván Te , mint új ember véletlenül belefutottál ebbe a szituba és most épp megkaptad.....de azért ne vedd rossz néven.
A zár cseréjéről is találhatsz infót, ha visszaolvasol. Azt, hogy szerelőhöz viszed vagy sem, neked kell eldönteni. Nem nagy dolog megcsinálni, szerintem elboldogulsz vele, de ha nincs kedved,időd, stb, akkor egy szerelő fél óra alatt kicseréli.....
Az alábbi linken olvashatsz még róla, igyekeztünk minden típusról írni. Igaz ezek suzukisak, de a lényegük (működési elv, funkció) ugyanaz.
A kézi kapcsolásúból a drágábbik verzió erősített, ezt sok terepezéshez és nagyobb méretű kerekek használatához szokták ajánlani. Ha átlagosan használod a gépet, akkor az olcsóbbik is bőven jó.
A féltengelyzár csökkenti az első hajtás alkatrészeinek (fölösleges) kopását és mivel kikapcsolt állapotban kevesebb vas mozog, így talán a fogyasztást is jótékonyan befolyásolja. Vannak azonban terrano modellek, amiken gyárilag nincs is zár. Szóval, ha akarod használhatod kikapcsolás nélkül az idők végezetéig, de mivel automata, így az első tolatásnál úgyis szétkapcsol (ha 2wd-ben van a terepváltó).
A kézi úgy működik, hogy mielőtt használni szeretnéd az összkereket, kiszállsz és mindenféle eszköz nélkül elfordítod az agy közepén lévő kapcsolót. Innentől kezdve bentről váltogathatsz 4x2 és 4x4 között. Majd ha befejezted a terepen való virgonckodst és már csak betonon fogsz haladni, akkor kiszállsz és kikapcsolod (kitekered - jó fél fordulat) a szabadonfutót.
A kézi kapcsolású (normál használat mellett) hosszú életű, megéri az árát! Az automatával óvatosan kell bánni, főleg az első kapcsolásnál. Aztán ha nem tolatod ki (nincs kikapcsolva) már nyugodtan váltogathatsz bentről a megfelelő hajtások között.
Bár én csak egy gyökér buszvezető vagyok,nem egy intelligens vadász, mégis azt gondoltam, hogy ez a fórum többek között arra is való, hogy ha az ember nem ért valamit, vagy nem ismeri pl.azt az alkatrészt, akkor itt kérdezhet, és választ kaphat (nem pont ilyet) a hozzáértőktől. De úgy tűnik,tévedtem.
Mellesleg sajnos nincs időm sokat böngészni,(hajnaltól estig dolgozom,hétvége meg a családé és a kertes házé) ezért volt egyszerűbb és gyorsabb kérdezni.
Na mindegy,ez van. Még egyszer köszönöm:minden jót!
Igen, kiszereltem a házból és nagyon óvatosan vettem ki. Azokra a kis bizgentyűkre fújtam rendesen.
Ezen a linken találtam most egy fotót, hogyan tisztítja ki a szenzort. Azt írja, minden olajcsere után megcsinálja és az alapjáratot erősen befolyásolja az érzékelő állapota:
Ki is szerelted a ház oldalából,vagy csak a levegőszűrő ház felől fújtál be? Nemrég cseréltem a szűrőt,olyankor mindig megnézem a hálót is,de a wolfram szálakra eddig nem sok figyelmet fordítottam.
Ma reggel elszaladtam a Bárdiba, vettem MAF cleaner-t (2200 Ft). Utánaolvastam több helyen, egyáltalán nem javasolják féktisztító használatát!
Kiszereltem az egységet és bár tisztának látszott, jó alaposan lefújtam az a két kis bolhaszarnyi érzékelő szálat.
Az elektromos csatlakozókat is alaposan megfújkáltam kontakt tisztítóval.
És láss csodát! Szerintem ugyanazon a fordulatszámon zörög a vas de az előző rázás-remegéshez képest a jelenség megszűnt!
Csak hogy érzékeld milyen volt: a kormánykerék kb 1.5 cm-es amplitúdóval rezgett. A gyújtáskapcsolóban a slusszkulcson a kis karika és rajta a riasztó távkapcsoló külön életet élt, hozzácsapódott alapjáraton a kormány műanyag borításához. Most szinte mindkét mozgás zéró lett.
Hello! A jelenség nálam is mind ugyanaz,amit leírtál. Azt nem tudom,hogy 6 év alatt mindíg ilyen volt-e,vagy csak most figyeltem fel rá...bevittem szervízbe,725-ös alapjáratot mértek (gyári érték 750+-50) és semmi hibakódot nem találtak.Azt mondták,amíg nem világít a check-lámpa ne foglalkozzak vele. (légtömegmérő,hőjeladók és egyéb nyalánkságok hibáját egyből jelezné).
Szerintem a motor(váltó)tartó gumibakok öregednek és jobban átjön a remegés.
Fordulatszámot ezeken az elektromos adagolókon úgy lehet állítani,ha a fedelén mozdítanak,a gyári beállításhoz képest.
Köszi az infókat neked is, és "Boar kollégának" is!
Szóval, ha jól tévedek, akkor ha a váltót kiveszem összkerékből, az agyakat nem muszáj azonnal "kikapcsolni"? Mennyit lehet vele így menni? Egyébként hogy működik ez a kézi kapcsolás? (van hozzá v.mi kulcs, vagy kitekerem-betekerem?)
Mellesleg ezek az árak sokkal "szimpibbek" mint amit az automatára mondtak. Gondolom azért érdemesebb a drágábbat (53 000.-) megvenni.
2000-es 2.7tdi automata váltós Terranóm van, a szakik szerint halott automata első agyakkal.
Olvasgattam itt valami kézi megoldásról, de nem nagyon értek hozzá, ezért ha valaki írna róla pár szót amúgy "laikusba", azt nagyon megköszönném! (ugyanis horror összegeket emlegettek az új automatáról)
Nekem is bohóckodott egy időben de csak a check engine világított, teljesítményprobléma nem volt. Aztán krézitől(áldassék a neve) kaptam egy bontott példányt, azóta hálistennek rendben van.
"A tűlöket jeladó szerepe a befecskendezés kezdetét figyeli ,ill ha a főtengely jeladód tönkre megy helyettesíti a szerepét. Eljár a motorod anélkűl is se az indítást nem befolyásolja ,sem a menetteljesítményt . A finom járáshoz kell mert csatolja az infót a vezérlőnek . Egyszóval nélküle is elvan a motor ..."-gyakori kérdéseknél találtam!
Van egy Nissan Terrano II. 2,7TDI autókám. Az a nagy helyzet, hogy az első két oldali sárvédőm teljes cserére szorul! A nagyobb baj, hogy nem igazán tudom, hol tudnék ilyet beszerezni. Tudnátok ebben segíteni esetleg?
Vagy ajánlani Pécsett egy jó karosszéria lakatost, aki tudna vele mit kezdeni?