Kivit szeretnék ültetni,pár éve próbálkoztam akkor mind kipusztult ismét tennék egy próbát.Tud valaki metszéskor levágott hajtásokból adni,elmegyek szívesen érte,vagy kifizetem a postaköltséget.Cserébe tudok finom csemegeszőlőt küldeni!A pontos fajtát nem tudom,de már kértek belőle szóval tényleg finom.
A tövükre eddig szalmás trágyát tettem. Felásni nem mertem, mert mindenhol azt olvastam hogy a sekély gyökerek miatt nem ajánlott még a kapálás se. A hajtásokat viszont szeretném megvédeni a fagytól ill. a kéreg felrepedezésétől. Még esetleg kukorica szárral tudom körül venni.....
Az első képen a faiskolai kivi termése , a másodikon magról kelt termése .A 3.-4. képen a méretbeli különbségek láthatók , - a kisebb a magról kelt termése . Szüreteléskor mérve : a magról kelt ,- 3-4 cm hosszú , a másik ,-6-7cm.
Nyolc- tíz virág volt rajtuk egyedenként , mivel a fiú virág nem volt ,ezért ismerőstől kért virágokkal , kézzel poroztam.
Kb 15 éves. Negyedik éve terem , harmadszor, tavalyi kihagyással. Élettanilag ugyanazt tudja, mint a Hayward, azzal egy alomból valók, de anno a Hayward lett a befutó. A porzója is ugyanaz pl. Tomuri. A Hayward termése vaskosabb ez hosszúkásabb és talán picit durvább a termés borítékja.
Szeretném megkérdezni, hogy a Monty fagytűrése (és mérete) milyen a Hayward-hoz képest. Ezt milyen fajta hímvirágú (pl. Tomuri?) porozza? Hány éves a képen látható tő?
No mi történt kivisek ? Senkinek nem termett idén a kivije ? Pedig olyan jó lsnne néhány új fotot látni a növényeitekröl. Sajnos az enyém még túl fiatal...
Köszönöm, de akkor ez a kezdők szerencséje lesz. Mentem lőttem egy képet és legnagyobb meglepetésemre az elpusztultnak vélt sarj is kezd magához térni. Rossz minőségű a kép, de talán lehet látni jobb oldalon az elhalt levelek után friss hajtás indult :) előtte a "gyökereztető" üvegkancsó. Csak esővíz, sosem cseréltem, néha utána töltöttem .
Szia! Abszolút kezdő kivisként írok (tavasszal vettem 2 Hayward és 1 Tomuri cserepes kivit). A fiú ész nélkül tolta a hónaljhajtásokat, amiket le kell vágni. Párat vízbe tettem, csak reggel érte a Nap, különben árnyékban volt. 5-ből 3 megindult, 1 hajszálgyökeret növesztett, 2 -nek a víz alatti szára csak "berücskösödött" Kb. 1 hónapig voltak vízben, utána tesco marhatrágya + áfonya föld (jó savas, a ph-ra most nem emlékszem), cserépbe. Meglepetésemre a gyökeres felborult, viszont a 2 "rücskös" már hónaljhajtásokat is hoz. Aztán állítólag át lehet lányokká oltani. Próba, cseresznye, sok sikert, bukni nem tudsz rajta, tehát Hajrá :)
Lenne egy kérdésem, mégpedig hogy gyökereztetett-e már valaki kis kivit vízben?
Sajnos az utóbbi években elég rossz eredéssel tudok csak dugványozni. Ennek az az oka, hogy a Tüzépeken már nem lehet kapni a régi időkben hőszigetelésre használt perlitet. A mostani kertészeti perlitként forgalmazottak sz...t sem érnek! Csak talaj lazításra valók, de a vizet nem szívják be. Próbáltam a gyökereztetést homokban, de még sima kerti földben is kicsit jobb az eredmény.
Én azt vettem észre, hogy nálam elősorban az öreg, alsó és a törzsre saccperkábé merőleges levéllemezű levelek égnek meg, azaz a fiatal és a termőkarokon a levélszínüket felfelé, vagyi a talajjal majdnem párhuzamos levelek nem... Érdekes... (Természetesen ez nem tudományos igényű megfigyelés, de nekem feltűnt... Ja és nálam a Golden jobban "napég", mint a Hayward...)
Szia! Amennyiben nincs vízhiány a talajban, úgy valószínű, hogy a tűző napsütés, a szél és a száraz meleg levegő a ludas. A kivi szereti a "félárnyékot" és a párás levegőt.
Kedves Fórumtagok! Az őszi Starkl katalógusban hirdetnek egy "Chang Bai Giant" Actinidia arguta fajtát. Azt ígérik, hogy termései "akár az 5 cm-es nagyságot is elérhetik" Kérdezném, hogy valaki találkozott-e már ezzel a fajtával, tényleg igaz-e ez a nagyság, vagy ez is egy átverés, mint sok más ezekben a katalógusokban?
A tavasszal beindult kivik most kicsit belassultak. Ez normális. Júniusban még naponta nőttek vagy 10 cm,júliusban meg összesen kb 10centit. Ha elérik a kellő magasságot akkor még az idén célszerű lehajtani ,vagy inkább tavasszal? Melyik az előnyösebb?