Sorry, kicsit nehezen tudom elképzelni, hogyan sikerül egy vödörbe belahajtani, hogy a vessző kibírja azt a hajtás ívet. Egy képet megköszönnék. Nekem is vannak tőről alacsony hajtások, de azok lehajtása a földre sem könnyű, ahogy elnézem őket. Lehet, hogy eretnek gondolat, vagy hülyeség, de azon filozom, hogy egy vastagabb műanyag flakon/palack oldalait átfúrva kellő átmérővel abba bevezetni az alacsonyan induló vesszőt és feltölteni földdel, de az meg már ugye félig-meddig a légbújtás lenne :)
Bocs, nem értem a leírásból ezt. Ez fás dugvány vagy mikor az ember egy alacsony ágat lehajt a föld alá és annak föld alatti része gyökeret ver? A vödör funkciója nekem nem világos.
Vágsz dugványnak valót, vödörbe laza virágföldet teszel, teleduggatud dugványokkal, nejlonnal körbeveszed kis szellőzéssel, napos szobahőmérsékletű helyen 2 hét alatt megindul. Ha a levelek szépen jönnek fokozatosan lazítasz a párán, különben gombásodik és lehull a levél. Két ilyen vödröm van épp. Mind megindult kb.
Ha van hozzáférés a bokorhoz, vegetációs időszakban a bujtás, légbujtás jól működik. Én nyáron 7 nagyobb, földdel töltött vödörbe csináltam bujtást, mind szépen gyökeredzett és gyorsan fejlődött. Az ágat téglával súlyoztam le. A sok földnek és a téglának köszönhetően nem szárad ki gyorsan a föld, a kiültetésnél nem kell bolygatni a gyökereket. Érdemes megvárni, hogy nagyobbra nőjön, akkor jól átszövik a gyökerek a földet. Amint meggyökeresedik az ág, az új növény gyors növekedésnek indul, a kimenő ág gyorsan vastagszik. A gyökeresedést segíti a bemenet elszorítása dróttal ( lazán, aztán ahogy vastagszik az ág, egyre jobban elszorítja. Én július 15.-én bújtattam, szeptember közepén teljesen át volt szőve a festékes vödör - kb. 12 liter vagy még több. Korábbi bujtásnál persze nagyobb lesz az új füge. Hármat pincében teleltettem, március elején napoztatni kezdtem, de mert tartott a hűvös idő, fólia alá helyeztem. Nemsokára megjelentek rajta az elsőtermések. A meleg segíti a gyökeresedést, de a bujtást meg lehet most is csinálni, legfeljebb lassabban indul.
A hozzászólása túl hosszú! Egy hozzászólás maximum 128Kbyte lehet!
Levágsz pár vesszőt (új, egyévest, szerencsére télen nem volt hideg valószínűleg nem fagyott el) - talán még nem késő, bár febr-márc jobb lett volna, ledugod cserépbe, nedvesen tartod, a lakásban pár hét alatt jelentős %ban legyökerezik
A füge az első termését a tavalyi vesszőkön hozza, idei vesszőtől első termést ne remélj. Valószínűleg kivágtad azt a vesszőt amit termett volna. De a füge gyors: nekem tavaly márciusban duggatott fügéken már pár szem termés van (benn voltak télen a garázsban nagyon meg vannak indulva)
tavaly viszametszettem a kis fugemet, ami mostanra ilyenre nott. a lepcsohazban van, ahol nincs futes, viszont az ablakon keresztul meleg jon be. cserebe ismet nem hoz termest, csak a hajtasokat es a leveleket noveszti. tavaly, amikor visszavagtam, egybol novesztett termest. raadasul valami nyavalya is megszallta. mit tegyek? vagjam vissza? erdekes, hogy az anyanoveny, ami itt van 30 meterre a szabadban, a friss rugyekkel egyutt hozza a gyumolcsoket is. mit tudhat az a noveny a szabadban, amit az enyem nem a lepcsohazban?
Nálam a csúcs- és oldalvesszők 10-30 cm mélyen mind lefagytak. -15 fok is volt itt a télen. Egyedül egy 20 éves matuzsálem (dézsában, majd 3 éve szabadföldbe kiültetve) néhány vesszője élte túl, mintha termések is jelentkeznének rajta, ott azok a pici gömbök, persze lehet rosszul gondolom, a képet mellékelem.