Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Üdv! Végigolvastam a szóban forgó részeket arról, hogy hova kell tenni a puffer érzékelőt. Na most én a könyve szerint a tároló tetején helyeztem el, de látom szinte mindenki az aljára tette. Véleményed szerint áttegyem? Értem a logikáját, csak fura, hogy teljesen ellenkező áll a használatiban. Köszönöm segítségedet!
Régen voltál itt. Pár ember fejébe most biztosan sok a ??? Ha kifejtenéd bővebben akkor értelmet nyerne a topik lényege, mert neked készítés és üzemelés kapcsán van tapasztalatod bőven.....szerintem.
Jogos az észrevétel. Még nincs változtatva valójában semmi. Amint látod vassal van átépítve a rendszer és sajnos én nem tudok jól hegeszteni, a szerelőnek meg könyörögni kell és folyton vitatkozni vele, hogy mit- és hogyan csináljon.
Eddig csak ígéret van a "mikorra". Talán kettő hét!
Azt hiszem 20x40-es méretek vannak (sz x h) én ehhez igazodtam. Ebben a méretben kevésbé hajlamos a repedésre tapasztalatom szerint, a 40x40-ek 3-4 felé repedtek, meg a fúvóka helyét is könnyebb kivágni a kisebb darabból.
Az lehet hogy lassabban emelkedik a vízhő mert a samott mire narancsizzásba megy addig eltelik egy kis idő, de utána úgy fűti a kamrát mit a platnyi a gázon a vizet csak a hő egyenletesen el van osztva, belül pedig magasabb hőfok uralkodik ami jó az égésnek.A leégés után is rengeteg hőt sugároz a víztérbe 20-30 percig nyomja a 88-90 fokos vizet az üres kazán(80-82 fokos visszatérővel).
Most jöttem a kazánházból. Itt volt a szaki. Tesztelni akart, hát megtettük. Három órát ment a kazán max. terhelésen. Ez kb. 300 fok ( 170 az ajánlott!) füsthőmérsékletet, emelt 115%! venti fordulatot, max. primer levegőt jelentett. A venti alatti tömítés szerintem elégett. Iszonyat égett szag volt, pont olyan mint az első begyújtáskor.
Rotyogás semmi!! Na azért egy-egy lébubi elindult, de ez semmi. Ellenben a DT 10-13 fokról nem akart tovább emelkedni. Szerinte ez nem jó. Micsoda kolosszális megállapítás!!!!!!!!!!
Mi a megoldás? - kérdezem. Valamit csináljak! ÉN! Ő a szerelő, vagy rosszul gondolom? Szerinte 60/80-85-el kell üzemelni az a normális. Természetesen megoldás nincs.
A samott a boltozatra nem kell. Ez rontja a hatásfokot és ettől nem emel kellő mértékben a kazán. Dobjam ki, akkor javul a helyzet.
Nem hiszi el, hogy e nélkül forr a kőtartó. Csütörtökön újabb teszt samott nélkül a "SZAKI" jelenlétében. /Hitetlen Tamás!/
Röviden ennyi.
Meg kell vennem a samott lapokat erre következtetésre kezdek jutni! Tehát 3cm körbe, lehetőleg minimum felezni a felületeket és úgy talán nem reped annyira. Oké!
Primer térből(rakodó tér vagy kamra) kilépő,a szekunder (hamvasztó) térbe belépő, nézőpont kérdése én a fúvóka szemszögéből közelítettem a folyamatok szerint. A fúvókából lefelé lépnek, áramlanak KI a gázok, felső(rakodó, primer) térből nézve belépő nyílásról beszélhetünk.
Üdv ! Lehet csak nekem zavaró az a piros nyíl ,de nekem az belépőa hamvasztóba ,mégis valami kilépő szerepel !:-) Laikusként kérdezem csak ,biztos megvan az indoka a piros nyílnak!:-)
Alul eredetileg egy nagy lap volt (4 éve) de szétrepedt viszonylag hamar, még azóta is ugyan az a lap van bent.A szekunder(alsó) tér ajtó borítása is még az eredeti 4 cm-es samott lap, de már ez is 3 darabban van, sajnos még nem volt tapasztalatom hogyan bírják majd a lapok.Minden begyújtáskor takarítom az alsó teret kefével, a fém felületeket is, részemről nem nagy fáradtság a 4 db ki samott elemet kiszedni. Ellenben rengeteg hamut és faszén darabot bent tart és segít az elégetésében. Használtam kandalló szilót de nem ott, inkább a lapok közötti tömítésre ahol kellett ,hogy a finom por ne menjen be a hézagokba, ragasztóként nem bírja sokáig.
Nekem egy 1000-es és egy 1200-as pufi van sorosan bekötve, radiátorok vannak és 45-fokosnál hidegebb vízzel már temperálni sem tudok, úgyhogy ha kifogynak 2200 liter 40-45 fokos vizem van.Ugyanúgy rétegződik mintha egy nagy tartály lenne az egész. De mi a problémád a benn maradó 40-45 fokos vízzel? Felfűtéskor ez nem vész el, ha 20-30 fokos maradék lenne ahhoz több energia kellene ugyan arra a hőfokra való felfűtéshez.
Nekem alul-felül-oldalt 3cm-es lapok vannak ,a felső lapok az oldalsó és a hátsó lapon ülnek elől pedig van egy középső tartó samott elem(régebbi samott téglából vágtam mert azok puhábbak, az újabbak acél-kemények). A lényeg hogy minél kisebb darabok kerüljenek be mert a hőtől szétrepednek. Az előző képeken( http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=150439555&t=9154219)láthatóan a kilépő oldalon is "burkoltam" a kamrát mert enélkül eléggé könnyedén kilépnek a gázok a kamrából, minél tovább örvénylésben vannak ott annál jobb.Szerintem a kamra oldalán túlzás a tégla vastagságú samott a 3cm-es is tökéletesen megfelel. Hőálló lemez....hm nem ajánlom, beszerzése problémás kevésbé tartós mint a samott, még egy plusz rétegként pedig a hőátadó felületet csökkenti, szigetel.
Szia. Azért majd oszd meg velünk, hogy hogyan rétegződik a 3 pufi hőkivételnél. Engem nagyon érdekel.
Nekem elég sok 40-45 fokos vizem megmarad, amivel már hmv-t nem tudok csinálni, így egy nappal hamarabb kell begyújtanom. Annyira nem bosszant, mert a leghidegebb napokon is csak 3 naponta megy a kazán.
Üdv ! Látszik hogy nem olvastam vissza ,de ezek szerin mondjuk már 50 c foknál is rotyog a kazán !?:-) Szerintem azon a szent helyen akkor is meleg a víz ,mert akkor mi a franctól rotyogna !:-)A beüzemelővel v esetleg a kazán gyártóval kéne konzultálni ,mert nem kéne benne legyen ez az áramlás mentes rész a kazán belsejében !:-)Szerintem.
Üdv ! Igényes munka ,jó lenne rotyogás mentessé tenni ! Nem olvastam vissza ,de nem a 2 pufi ellenállása miatt kerül le lassan a meleg víz a kazánról ? Anno nem szabadott volna sehol szűkíteni a rendszeren ,mert pont elég ellenállás a 2 pufi !:-)
Az első (1000 l) a fal túloldalán a kazán feletti szinten ahová a felső, szigeteletlen csövön jut el a víz.
A másik kettő (2*750 l) a kazánházban van elfalazva (2.kép). A szigetelt cső köti össze a fentit a két alsóval.
Remélem a képekből sikerül lekövetni a víz áramlási irányát. Tudom kicsit bonyolult, de sajnos nem nincs helyem, csak így tudtam elhelyezni a tárolókat.
1.kép 2.kép 3.kép A két pufi egymás mögött. A második belül van, nem látszik.
Mikor kezdenek kiválni a bubik a vízből nem tudnak hova távozni csak gyűlnek gyűlnek...
Valószínűleg van benne valami.
De ezt nem lehetne hallani a keringetőn is? Csodaszép csendben dolgozik a GF.
Az viszont furcsa, hogy ha rotyogás közben 3-ra kapcsolom a szivattyút akkor dolgozik a levegő a kazánban néhány másodpercig. Ezt elég hangosan teszi. Ezután ez megszűnik.
Közben a rotyogás változatlan! Olyan mintha a levegő vagy gőz máshol torlódna fel.
Amikor csendben dolgozik és néha elindul egy-egy gőzbubi azt hallani mikor szalad felfelé a csövön. Nem tapasztaltam, hogy visszaforgatná a szivattyú.
Igen ám, de mi történik a lokális megforráskor keletkezett gőzzel? Nem sokszor hallottam elszabadulni. Még kazánon belül kondenzálódik? Ha igen, akkor nagyon kicsi felületen hevülhet túl.