A kint maradó banánokat annyira kell melegen tartani, hogy ne induljon meg a növény. A túl jól tartott szárakból el kezd jönni az új levél ami aztán elgörbülhet, elfagyhat tönkremehet.
Az idén vásárolt vörösbanánokat a fagy előtt bementettem a garázsba, mert ott van a legvilágosabb hely. Az egyik cserépben volt, a másik pedig ki volt ültetve. A kiültetett nagyobb lett, mindkettő egyméter feletti. A garázsban télen lehet hogy fagyni fog, ott nem maradhatnak. Azt szeretném kérdezni, hogy a fagyig maradhat a garázsban a világos helyen, vagy a lakásba hozzam be 15fokra kevesebb fényre? A garázs most reggelente tizfokos, de ha süt a nap gyorsan melegszik.
Tegnap levágtam a banánliget lefagyott leveleit, 179 darabot. -3-4 fokot kapott, a törzsek teljesen épek. Takarni csak akkor fogom, ha jön a -5. Az idén nem hagyok kétméteres törzset.
Szia Toto, egyetértek azzal, amit leírtál, én sem szigetelem a talajt a takaráson belül, még a fűtetleneknél sem. Kívülről a hideg levegő felől kell jól szigetelni, a talajból csak meleg jöhet, feltéve, hogy elég nagy a takarás alapterülete. Azt pedig még jobban rásegít erre, ha a takaráson kívül viszont szigeteled a talajt.
Szeretnék képeket kérni a takarásodról, a fa szerkezetről, és a végeredményről is.
Szia Petronika meg a többi kedves forumozó! A pálmaliget fórumról ismerlek szoktunk írogatni és remélem most is tudsz tanácsot adni.A banán törzset 2m magasra hagynám mert én is olyan nagy és szép banánt szeretnék mint a tiéd.Az enyém m.sikkimensis és jelenleg 3,5méter és 2011 tavaszán ültettem ki.Sátorszerű takarásom lesz 4 drb cseréplécel ami 1x1m talajt takarna és csúcsban végződne.Erre csak bubis fóliát tennék min.5 rétegben és 100w infrával fűtök neki.Kérdésem az lenne,h. a takarás alatt a földet takarjam űvegvattával vagy ne tegyek rá semmit?Szerintem nem kéne rá semmi ,h. nappal a talaja fel tudjon melegedni ha leszigeteljük akkor ugyebár nem éri napfény.Nem értem,h. a fűtött takarásba miért kell a talajt takarni akkor a föld hőjét nem tudjuk kihasználni.Szerintem a takarás körül kívül van értelme a talajtakarásnak amit én lenyírt fűvel oldok meg 25cm vastagon.Javítsál vagy javítsatok ki ha nem jó az elképzelésem.Köszönöm.
Ezt a szép banánt, most át kéne ültetni egy legalább 10 l es cserépbe. Úgy kell átrakni, hogy a földlabdához nem nyúlsz, azt csak átteszed a nagy edénybe és alá fölé nyomod a földet. Az a növény ezt a cserepet máris kinőtte. Ne várj vele tavaszig.
Elfagytak részben a banánok levelei, ezért ahogy szoktam bekerítettem egy csirkehálóval az egészet.
A banánok leveleit letörtem és a törzs mellé kötöztem hőszigetelőnek. Persze töltögetem a ketrecet is majd falevelekkel, ha lesznek, még csak a levágott futómuskátli és angyaltrombita ágak kerültek bel.
Szia, minden pálmának, és banánnak Volldünger Linz Classic műtrágyából készítek tápoldatot, nyáron 2-3 hetente kapják. A banánnak keverek még hozzá egy adag +nitrogént is.
Ákos, a banán melletti cikászok idén lettek kiültetve, és ott is maradnak. Kiültetve jobban fejlődnek, mint cserépben, ez a nagy idén 24 levelet hozott. Hasonló takarást készítek nekik, mint a banánnak, de azért nem olyan komolyat, mivel a basjoonál jobban tűrik a hideget. Egy közeli kép:
A legnagyobb már 3 éve kint van, és nagyon jól érzi magát a szabadban. Télen -7°C volt a leghidegebb a takarás alatt, azt lazán elviselte, folyamatosan hozza a sarjakat alul, ezeket mindig leválasztom (a felső képen ennek a cikásznak a 2 leveles sarja látható jobb oldalon elől). A sarjak közül csak egyet hagytam meg, az most 3 leveles:
Én tavaly nov. 24-én takartam be. Amig nincsenek vagy csak minimális fagyok, addig semmiképp.
Peti, a banán mellett lévő cycas-al hogyan jársz el? Kiülteted? Mivel tápozod?
Nekem is van egy, de nem tudok rá még akkora leveleket se nevelni, mint, amivel vettem. Hoz monden évben 6 levelet, de nem túl nagyok. Nekem cserépben van mindig.
Idén 35 sarjat hozott, már amennyire meg tudtam számolni a törzsek sűrűjében. A rizóma 4 éve lett ide ültetve a kert másik részéből, de a képen látható törzsek közül a legidősebb is csak 2 éve bújt ki.