Légyszi segítsetek! A soulangeanámon kék pajzstetű szerű valamik jelentek meg, ilyen kis bogarak! Éppen pár napja permeteztem bordoilével! Lehet hozzá köze? Egyáltalán mit lehet velük csinálni?
Mennyira érzékeny a Nigra?Mert én most márciusban ültettem egy Soulangiát meg egy Nigrát és a Nigra megmaradt de a másik nem.Igaz a Nigra is teljesen lekopaszodott és most hozott leveleket meg a földből is hajt ki.Érdemes tartani vagy vegyek inkább hibridet?Nem szeretném ha sok nyűg lenne vele.
A susan is mint a nigra a kinai liliomfákhoz tartozik, ezek sokkal érzékenyebbek nálam is mint a nagyvirágú hibridek a soulangianák. Nyilván ez a hosszan tartó esős idő, majd most a rekkenő hőség megviseli ezeket a növényeket. Valószínű gombás fertőzés lesz a levelen, Én megpróbálnám topsin metil-el lefújni, ez a dísznövényeknél elég jól bevált és széles spektrumú de a változás csak az új leveleken lesz megfigyelhető. Ami viszont a meleg és száraz időben fogja támadni, az meg a lisztharmat és ezek a fajták arra is nagyon érzékenyek. Nagyon profin megcsináltad az ültetést, de azért a 2 hetenkénti rodi tápozást túlzásnak tartom.
Persze jók ezek mert direkz vegyszerek de én figyelek a környezetemre.Ezekben is réz meg kén van.A kezdődő dolgokra nagyon jó a bordóilé és akárhányszor ismételhető.Ráadásul ele nyúlhatok én is nem kell félnem.
Szerintem ez gomba mert ilyen foltok vannak a rózsákon is most.Ezeket a dolgokat a sok víz miatt (eső)gombásodás okozza.Egy biztos én bio mániás vagyok most a hétvégén lefújok minden növényemet bordóilével(réz-kén)az jó a gombák ellen.
Ma megnéztem a magnóliáimat egy kicsit közelebbről. A Susan levelén barna foltok vannak. Gondoltam délután, hogy megkérdezem tőletek, hogy mi lehet a baja. Erre látom a fórum legelején a feltöltött képeket. Az enyém is hasonló, bár a levelek nem sárgák ennyire. mi lehet a baja. Én a hirtelen felmelegedésre gyanakszom. A kis cserjémet tavasszal ültettem. Nagyon szép volt . Három virág is volt rajta. Amúgy a Baumaxban vettem. Ami biztos: vízhiánya az elmúlt hetekben nem lehetett. Ültetéskor nagy gödröt ástam neki. Savanyú föld+rhodi táp+a föl tetejére érett marhatrágya+vasgálic. A föld tetején fenyőmulcs van Két hetente rhododendron tápoldatot is a kap az előírás szerinti dózisban gyűjtött esővízben feloldva. Ezeket mind itt a fórumban tanultam. A fenti szereket nem adagoltam túl!. Szóval ennyi! Az ugyanakkor ültetett stellata és soul. foltmentes. milyen betegség lehet ez és mivel kezeljem?
Nálam is volt tavaly, de csak a nigrát támadta meg, a solulangianáknál egyáltalán nem volt lisztharmat. Kén tartalmú vegyszerekkel lehet ellene védekezni.
A sok eső,és a nagy meleg hatására,már vannak lisztharmatos levelek,óriási pusztítást tud elérni, (tavaly így jártam)erre figyeljetek!Természetesen csak a lombhullatókra vonatkozik,főleg a hibridekre.
Igen, az erkélyen a bonsajok, fűszernövények között elférnek, mert szerencsére nagy erkélyünk van és jó a fekvése, de a magnolia szereti-e, majd jövőre beszámolok. Az erkélyen egy nagy dézsában évek óta jól éldegél egy gingko biloba is. (Nálad a teknősök magnolia bokrok alatt éldegélnek?)
Vettem három magnolia fácskát, kb. 40 cm magasak: Rickii, stellata, fraseri Galaxy. Ültető-cserépben érkeztek, átültettem nagyon cserépbe, savanyú földet vettem a kertészetben. Most keresem majd a kapcsolódó lapokat, és elolvasom a fontos tudnivalókat.
Valószínű a stellata a Te magnoliád. Itt egy rövid leírás: "Japánból származik, a Magnolia kobus közeli rokona. Kertészeti jelentősége annak köszönhető, hogy az egyedüli faj, amely kisméretű marad, ritkán haladja meg az embermagasságot. Kis kertekbe így ezt a kerek, tömött bokrot fejlesztő fajt ajánlják. Elég korán, már márciusban nagyon gazdagon virágzik Már fiatal korában, akár 40 cm-es méretben képes virágot hozni. Szélesen, csillagszerűen nyíló virágai különösen dekoratívak. Ideális kiskerti növény. Magassága a 2-4 métert nem haladja meg és növekedési erélye is kicsi. Lombhullató, fagytűrő növény, csak a viszonylag korán nyíló virágok érzékenyek a fagyokra. A lúgos kémhatású, meszes talajt nem kedveli, de semleges vagy savanyú talajokon jól fejlődik. A szárazságot viszonylag jól tűri, a tápanyagban dús, jó vízelvezetésű talajt meghálálja. Telepítéskor olyan helyet válasszunk, ahol napos, félárnyékos helyen nevelkedhet a növény, és a korai virágok védve vannak a fagytól."
Tanácsot szeretnék kérni: régi álmom valósítanám meg és vennék egy magnolia fát/bokrot. Melyik fajta a legkevésbé érzékeny/kényes? Budapesten hol vehetnék megbízható helyről konténereset és kis méretűt, mert erkélyen konténerben fog élni? Sok-sok éve álmodozom róla és most megvalósítanám. Segítségeteket kérem
Ne aggódj nekem is van ilyen levél a 2 hónapja kirakott 130cm-s Magnólia Yellow River-n.Azért most lett kirakva és majd helyre jön.Aztán most vihar is volt.A másik Magnólia Nigrámon meg minden levél lehult szintén most ültettem de egy új van rajta.Majd észhez tér.Biztos nem bírta hirtelen a napot.
Hagyd nyugodtan nőni.A hűvös csapadékos tavasz előidéz hasonló levélnövekedést.
Még nálam nem kaptak tápanyagot,de ennek ellenére hatalmas hajtásnövekedés van. Valószinü a tavalyi kevesebb csapadék miatt a talajba marad tápanyag miatt