Nálam nagyon kötött a talaj, de nem szoktam lazítani a talajon sem nyáron, sem pedig ősszel. Talajcserével ültetem a növényeket és a cserélt részt szoktam kapálni a gyomok miatt, a többi részen fűnyírót használok.
Egyébként vannak nehezen megmagyarázható esetek. Példaként tudnám mondani azt, hogy 10 évvel ezelőtt két JonatánM41-est ültettem egymástól kb. 4 méterre ugyanolyan módszerrel és ugyanazon az alanyon. Az egyik mindig kb. másfélszer annyit nőtt, pedig tényleg mindent ugyanúgy csináltam.
Én azt tenném a helyedben, hogy mindegyik fát alaposan megtrágyáznám ősszel, tavasszal is mindegyikről gondoskodnék és amelyik továbbra sem növekszik, attól valószínűleg megválnék.
Igaz, ha egy tavaly őszi-iden tavaszi ültetésű fa hajtásai nem nőnek legalabb 50cm-t októberre, akkor azt ki kell dobni?
Barmilyen fajtara értem, frissen telepített birs, alma némelyik vagy sárgabarack is alig nőtt 20 cm-t , de a Vilmos körte is. Némelyik meg 1 métert is.
Metszve kb egyformán voltak. Vagy csak a nagy meleg és jövőre jobb lesz?
Jaigen, innen csak ezt vettem és mást nem is tervezek:)
Na nem csak emiatt, már eddig is így voltam vele, mert nincs nekik mandula alany.
Még egy adalék ehhez a fajtához, pár szemet hagytam a fán, azóta is ép és nem potyog. Tehát ez a fán tárolható:)) vagy úgy is mondhatjuk, hogy hosszú az érés utolsó szakasza, nem 1-2 napon múlik.
Nagyon köszönöm a gyors választ. Ezekben szerencsére, még nem láttam efféle betolakodókat, de lehet, hogy ami késik nem múlik. Tehát nem betegség és ez is valami.
Valahol olvastam korábban, hogy az őszibarackok magja kettéválik.
Van egy nagy szemű (nem tudom milyen fajta) fehér húsú barackfám, mely most érik. Néhány szem már le is esett a földre és mindegyiknek a magja kettévált. A fán, az érettnek tűnő szemeket levéve, többnyire ugyan ezt tapasztalom. A kocsány mögött egy kisebb fajta "odút" látni, de a baracknak ettől eltekintve semmi baja.
Tapasztaltatok e hasonlót, ha igen tudjátok e az okát?
Ebben igazad van. Viszont, ha vérbaracknak ezt kaptad, akkor bárminek bármit adhatnak, hacsak nem más helyen próbálkozol a beszerzéssel. (Hogy ez milyen fajta, azt senki nem fogja neked megmondani. Ahhoz levelet, virágot, paraszemölcs számot, stb kell beazonosítani a helyszínen, ráadásul szakembernek.)
De, van számomra. Egyrészt a kíváncsiság, de ami fontosabb, ősszel még ültetek pár fajtát, hogy minél többet megismerhessek, emiatt nyilván nem olyat szeretnék, amiből már van.
A hirtelen növekedett legkorábbi darabok hajlamosak erre a magrepedésre és akkor hozzáfér ott a fülbemászó , hangya stb. Összeségében több a pozitívum, mint a pár megrepedt gyümölcs.
Nekem is most érik, az első darabok között előfordulnak ilyenek.
Nem tudom. Csak arra emlékszem, hogy kettévált a mag, és ezekben a barackokban legtöbbször egy-egy fülbemászó is tanyázott. Gondolom, ő már utólag került bele.
Akkor arra gondoltam, hogy kukacos (gyakran tényleg az volt), vagy valamiért érés közben megrepedt a gyümölcs, de ez már vagy 50 évvel ezelőtt volt, úgyhogy nem tudok diagnózist adni. Csak annyit tudok, hogy a jelenség nem új.