Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni,találkoztam a lakásban,apró bogarakkal,a nagy fekete kb.1 mm hosszú,a legkisebbje,az kb. 0.3 mm mint a porszem,délutántól reggelig aktívak,a kisebbje éjjel arcomon szaladgál,porszívózás,protect b , ... agyrém.Próbáltam beazonosítani,de még hasonlót sem láttam,ebben szeretném kérni a segítségeteket,sajnos mobillal tudtam lefényképezni,elég mozgékony,és igen pici,nem egyszerű.A gyufaszál melletti akkora,mint a kifejlett fekete, további épek :http://indafoto.hu/mzx_y nagyja.
Megjelent egy rovar a lakásunkban és nem tudom kitalálni, hogy mi lehet ez. Nem specifikus hogy hol bukkan fel. Találkoztunk már vele a konyhában, nappaliban, fürdőben, hálóban is. Olyan mintha elbújna, és ha megbolygatom a búvóhelyet akkor próbálna újat keresni. Kb 1cm körüliek a példányok, és mindig csak 1 darab jön elő. Ezért nem sikerült azt se beazonosítani honnan jöhetnek eredetileg. Napi 1-2 példánnyal találkozni. Elég könnyű összenyomni őket, bár látszólag péncéljuk van.
Látott már valaki ilyet esetleg felismeri valaki? Köszi!
Egyébként úgy lenne értelme, hogy ugyanarról az állatról legyen az összes kép. Egyáltalán nem biztos, hogy csak egy faj van a gyümölcsökön. Nálunk a kertben van rózsabogár is, rezes virágbogár is.
A berendezési tárgyakban nem tesz kárt, annyira azért nem mindenevő. Csak többféle élelmiszert, magot, lisztet, aszalványt, esetleg egyéb rovarokat eszik.
Nagy köszi! Néztem képeket és azt hiszem ő lesz az. Amit olvastam, az a alapján valószínűleg a konyhában tetszett meg nekik valami és utána szétnéztek más helyiségben is. Megvan a hétvégi program, kilakoltatni őket...
Azt olvasom mindenevő: ebben az esetben berendezési tárgyakban, makettekben/modellekben is kárt tehet vajon?
ez elmúlt napokban ritkábban találkoztam vele, ezt a képet sikerült azóta alkotni. Milliméterpapír ugyan nincs a képen, de igen pici, szerintem olyan max 2 mm lehet.
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat, megpróbálok egyet lefényképezni hanyatt fekve is :)
Mit lehet tenni ellenük? Rengetegen vannak és amint kezdene érni a gyümölcs, már rajta is vannak, tehát vagy leszedem éretlenül, vagy féléretten már megrágva.
Ha már belecsípett mondjuk egy rigó, szívesen tovább eszik. Azt én sem tapasztaltam, hogy kikezdenék a gyümölcsöt, de sérült körtéken (barackunk nincs) szoktam látni virágbogarakat, rózsabogarat is.
Az mindenesetre biztos, hogy azon a képen nem zöld cserebogarak vannak.
Igen, a virágbogárra is gondoltam, de az nem bántja az őszibarack termését, sőt nem is igazán kártevők. Ezek közül a fényes zöld bogarak közül szerintem csak a zöld cserebogár támad termést.
Repülve még feltűnőbb a különbség. A virágbogarak nem nyitják ki a szárnyfedőt, hanem egy résen nyúlnak ki a szárnyak, a zöld cserebogár nyitott szárnyfedőkkel repül.
Érdekes, hogy semmi köze a sárgadinnyéhez, eredetileg Amerikában az almát károsítja, nálunk a kukoricát, viszont az erjedésben lévő cukrot kiszagolja, és valószínűleg ezért jelenik meg azonnal az érett sárgadinnyén. Miket nem tanul az ember! Így viszont értelemszerűen nem tudok vegyszerrel védekezni ellene.
Sziasztok, a sárgadinnyémet rágja az alábbi számomra ismeretlen, és eddig beazonosítatlan bogár:
Tudtok nekem segíteni a megnevezésében?
Egyébként hihetetlen érzékkel csak akkor rágja a sárgadinnyét, amikor az megérett, de akkor azonnal. Igazából nagyon jól jelzi, hogy megérett a dinnye, de mondjuk a sárgánál ez amúgy sem nehéz kérdés.
az elmúlt napokban/hetekben egyre-másra botlok bele ebbe a jószágba a lakásomban. Sokadszori próbálkozásra sem sikerült igazán jó képet készítenem a telefonommal, de megmutatok itt párat, hátha valaki már ezek alapján is rávágja milyen rovar ez. Esetleg megpróbálok kölcsön kérni egy telefont amivel jobb képet sikerül szülni, ha ez mégis kevésnnek bizonyulna. Szeretnék megszabadulni tőlük, mert napi 4-5-öt nyomok agyon belőlük és fogalmam sincs honnan jönnek.
Ez egy futrinka, a fajt nem tudom. A gabonafutrinka szokott időnként tömegesen bemenni a lakásokba, de nem biztos, hogy ez pont az. Nem csíp, nem kell tőle tartani, kintről megy be.
segítséget kérnék az új albérletben ilyen bogarakat találok reggelente döglötten, ugy ez nem valami csótányféle. De mi lehet őkelme? Kell tőlük tartanom? Nem csíp meg vagy költözik bele a dolgaimba ugye? Nyugtassatok meg . Köszönöm.