Az előző fundim melanomás bőrrákos volt nála is a foghúsán jelentkeztek a daganatok sajnos 3 hét múlva el is pusztult. elkezdtem neki adni az immunovetet ez ugyan az mint a humán Avemár hatott is szép rószaszin új bőr kezdett nőni a szájpadlásán, de én nem biztam a hatásában és elvittem Blackyt a Balogh dokihoz sugárkezelésre, csináltattam egy rétegtomográfot, ami 6 helyen mutatott ki a nyirokcsomóban is daganatot, végül is nem kezdtem el a sugárkezelést de, a második altatás anyira legyengítette a kutyát, hogy egy hét múlva elpusztult. Még mindig magamat okolom, mert az immunovet úgy nézet ki, hogy használ.
Kicsit eltűntem, mert beteg voltam. Ám az én bajomon kívűl van sokkal nagyobb nálunk: nagyanyómnak nyelvdaganata van:(((
Rettenetesen ideges vagyok miatta. Nem tudom mi lesz a lefolyása.
Száj- fogellenőrzést tartottam kutyáimnál és akkor ért a döbbenet: a nyelv felső részén kb. 4 mm-es szemölcs szerű piros folt. A nyelv alsó részén karfiolszerű daganat. Teljes döbbenet. Az már egy ideje gyanús volt, hogy sokat, inkább sokáig iszik. A tápot is körülményesen ette.
Így most az etetése teljesen más, mint a nagyoké. Kézből főtt rizs, vagy tészta keverve áztatott táppal, darélthusival kombinálva, tojás, főtt zöldség... Így degeszre eszi magát, szerencsére fürge, vidám, játékra kész. Mit tehetek még érte?
Condrosulffal kapcsoltaban: nekem ez állította lábra nagyanyómat, ettől lett újra "fitt", ám vigyázni kell vele, csak kaja közben, vagy előtt adjátok, mert gyomorbántalmat csinál. Ha gyomorsavat hány este kapjon 1 tbl. Quamatelt gyomorvédőnek.
A kutya mindig rangsort vív...ha van gazdi, ha nincs. Ha van, elfogadja az uralmát (ha van neki:) ), ha nincs (jelen)... bizony lemeccsezi:))Ez a génjeiben van.
Falkában ez tisztán látszik...legyengül a vezér: indul a meccs. Tüzel egy szuka, mivel a kan kiemelt figyelmét élvezi: indul a meccs. Fundinál - jó jellem mellett - ez kicsit erősebb játékkal, pózokkal, nagy-ölelgetős felágaskodásokkal, vizeletrájelölésekkel rendeződik.
Szukáknak és kanoknak külön rangsora van. Alfa fiú és alfa lány:) Ők tök békében elvannak mindenkivel!
Külön élvezem, mikor a lusta, mindenkin átnézős Baby mamával próbálkoznak be a kamaszcsajok. Fejét jobbra el...semmi. Fejét balra el...semmi. Feláll és próbálja játékosan helyretenni a feltörekvőt...semmi. A dominánskodó ifjonc eztán kb 2 mp alatt akkora szügy-mancs és lefejelős taslit kap, hogy azonnal hanyattvágja magát. Ha ez is kevés Baby, szőrboává változik és max. fél percig úgy tépi, hogy követni sem lehet....eztán megrázza magát, lassan elsimul a szőre, pössent egyet és elcammog.
Régi, több évtizedes megfigyelésem, hogy a vezérkan nem engedi meg a cirkuszt. Ha cirkuszol valaki, azonnal ott terem és rendezi a rangsort.
Két kutya dominanciája hamar rendeződik. Ami furcsa az alapesetben, hogy ellenkező neműek csinálják. Felnőtt szuka-kölyök kan párosnál a szuka a főnök. A szuka régebb óta van a falkában, idősebb is. Amint ivarérett lesz a kan...elkezd változni...indul a meccs. Pár fültépés a legénykének kijár...de ha vérmes kan, megoldja:) Ha viszont a szuka temperamentumos...nehezebb a helyzet. És amit megfigyeltem, hogy valójában nem a domináns kutya cirkuszol! A domináns engedékenyebb. A rangban alábblévő lesz amolyan cukkoló... És ha a gazdi a cukkolót erősíti, a cukkolás, verekedés örökös lesz.
Nekem - nagy a falka - egy-egy beszoktatás, konfliktuskezelés már rutinból megy. Ismerem a hierarchiát, tudom ki az, aki át fogja ezen segíteni. És itt nincs a "mindegyiket egyformán szeretem":) Logisztika, játékok vannak...és a legfontosabb: együtt szerzett pozitív élmények! Ez két torzsalkodó kutyánál is beválik. Két póráz, két ember és séta együtt. Feldobott, vidám két nebuló, meg kell őket dolgoztatni...labdával, apporttal. Meló közben hamar meglátszik, hogy ki is a domináns és ki a cukkoló.
Mivel a problémás két kutya nem tudja eldönteni, hogy ki a főnök, így ezt a gazdinak irányítani kell. De beleszólni tilos! Mert csak húzza a problémát. És nem egyszerre szeretgetéssel! Először meg kell állapítani, hogy ki a domináns. Nem biztos, hogy az, aki a verekedéseket kirobbantja...sőt! Többnyire nem az. Ő a cukkoló:)) Az engedékeny de karakteres kutya a főnök, a piszkálódós "minden az enyém" "féltékeny vagyok" kutya a cukkoló. Egyértelműen az engedékenyt kell erősíteni...béke lesz. Pl. ő kap előbb enni, a másik hátul állva csak nézheti, őt kell előbb megsimogatni, a másiknak meg kell várnia a sorát...stb. Persze ehhez ismerniük kell a NEM, MARAD, ÜL...stb. szavak értelmét.
Szuka-kan páros esetében a kan dominanciáját javaslom erősíteni. Különben a kan nem lesz KAN. Okosan és irányítva. Két külöböző nemű és kölönböző korú kutyát nem szabad egyformán kezelni! Hiszen a falkatörvény más...és a kutya csak azt fogadja el.
Nyilvánvaló, hogy a gazda határozza meg, hogy adott területen a falkában hány kutyának és hogyan kell megférnie. Nem is arról van szó a tanácsot kérő esetében, amikor már kialakult a rangsor, hanem amíg kialakul ez - és amikor nem vagy jelen, bármi megtörténhet adott esetben, főleg, ha kifog az ember egy tüzesebb, akaratosabb ebet (lásd az én 6 kilós terrieremet:)... mert előfordul minden gazdával, hogy a problémás időszakban nem tud napi 24 órát velük tölteni, és igazán az itt a fogós kérdés, mit tegyen, mivel előzze meg a bajt ilyenkor.
Régóta olvaslak titeket, de még nem írtam ide. Remélem nem haragszotok, ha írok néhány mondatot az én tapasztalatomról a kutyák közötti veszekedéssel kapcsolatban.
Nekünk egy 11 hónapos kuvasz kanunk (1 hónapja ivartalanított) és két 6 hónapos berni pásztor szukánk él együtt, egy udvarban. Kezdetben nálunk is voltak gondok, mivel kuvaszunk nem akarta elfogadni az egyik bernit, aki 4 hónaposan került hozzánk. Mi a kannás módszert alkalmaztuk és nem tűrtünk és nem tűrünk semmiféle morgást semelyiktől sem. Rend van és béke. Jó példa erre, amikor a bernik is elkezdtek ugatni, házat őrizni, bizony a kuvasz, aki híres területvédő, keményen rájuk rontott, morgott, vicsorgott, ha mellé álltak a kerítésnél. Kavicsos kanna repült melléjük(!), szétugrottak. Kétszer fordult elő ez az eset, azóta csak arrébb löki őket, nem mer támadni rájuk, mert megtanulta, hogy tilos. Simogatásnál is morgott eleinte a bernikre, mert féltékeny volt, de ezt sem hagytuk, ma már csak óvatosan furakszik, de ekkor is rászólunk. Külön tányérból esznek, mindenki tudja melyik az övé, nem ehet egyik sem a másikéból, így nincs morgás a kajáért sem. Leültetjük őket és csak a "tied!" parancs után ehetnek. Nem moroghatnak pl., ha kiszemelt helyre a másik fekszik. Ha az egyik nem akar játszani, a másik pedig mégsem hagyná békén, nem engedjük, hogy zaklassa. Semmilyen okból nem engedjük a morgást, sem támadólag, sem védekezőleg. Sem az erősebbnek, sem a gyengébbnek. Már egy nézésből, egy mozdulatból látszik mi készül és keményen rájuk szólunk. (Verést sosem kapott egyik sem!) Egyformán szeretjük őket, de az elsőbbség a kuvaszé. Először az ő fejét simogatjuk meg, először ő kap enni.
Nem volt egyszerű, de most már nincs veszekedés, mert a szabályokat mi alkotjuk és ezt ők is tudják!
Sokat játszanak, gyűrik egymást, öröm nézni őket, odavannak egymásért!
A rangsor kérdés el fog dőlni, ez ellen gyakorlatilag nem tehetsz semmit. Arra figyelj, hogy mindig te légy felül:)
Amit én tennék: mindenféle agresszív viselkedés büntetést von maga után azonnal, ha elkaptad a bűnöst akkor egy határozott NEM, belefér a grabancráncigálás is. Ez után kennelbünti, nem szólni hozzá és nem rá nézni senkinek legalább egy napig. Legnagyobb büntetés a falkaállatoknál ha kizárják a falkából. Nagyon fontos hogy akkor ródd meg abban a pillanatban amikor már pózol vagy morog, különben nem fogja tudni miért kapta és ronthatsz vele a helyzeten. Ha vége a rabságnak simogasd meg, nem kell halálra sajnálni, csak tudasd vele hogy már nem haragszol!! Nagyon fontos feloldani!!
A sok közös séta is segít levezetni a fölös energiákat, fárazd ki őket naponta!!! , ha van rá lehetőséged. Lehetőleg olyan helyen ahol szabadon rohangálhatnak.
Nálunk a kutyáknál a rangsor: terrier (6 kila nagy jóindulattal), fundi, majd a puli. Aszittem, nem jól látok, amikor a terrier szuka csak rámormog a tízszer akkora fundi kanra, és a fundi arrébb megy... a puli öreg, már nem érdekli semmi sem. Sokkal gyakrabban kezdeményez a terrier rangsor vitát, amikor a jelenlétemben történik, én is kibillentem a helyzetéből, hogy nemúgyvanazédeshúgom....
koszonom szepen, hogy ilyen gyorsan reagaltatok a kerdesemre. Remelem tudok meg hasznos infot szolgaltatni.
Az elso verekedeskor (korubelul harom hete) Maja tuzelt akkor arra gondoltunk, hogy azert tortent a verekedes bar egy kenelbe voltak zarva es a kenelben nem volt problema. De mostmar Maja sem tuzel tehat az ok nem ez lehet. A verekedest szerintem a kicsi kezdi bar a legutolsonal nem voltunk jelen csak a verekedesre ertunk ki de tobnnyitre a kicsi szokot kotekedni O probal meg uralkodni. Ugy latom hogy sokszor feltekeny ha a Majat simogatjuk. De ezeket a helyzeteket igyekszem kezelni es nem engedem, hogy osszekapjanak a jelenletemben. Ha kint vagyok en vagyok a falkavezer es nem engedek semilyen rivalizalast, vagy verekedest. De hogy a tobbi kerdesre is valaszoljak, Thor juliusban kerult hozzank, mindig egyutt vannak egyutt notek fel egy udvaron egy legterben elnek. Thor nagyon ragaszkodik Majahoz, mindig osszevanak bujva es ha mas kutya van a kozelben akkor mindig vedi mas kutyaktol. Emberekkel nem agreszivek baratsagosak, ugy ahogy ettol a fajtatol el is varhatjuk. Szerintem is az lehet a problema, hogy a kicsi akar lenni a falkavezer de a nagy nem hagyja, a kicsi nem tudja legyurni a nagyot mert azert van meg koztunk suly (12 kilo) es meret kulombseg. Az a kerdes, hogy hogyan tudom megakadajozni, hogy megnagyobb problema legyen egeszen addig mig Thor is oda no, hogy atvehese a falkaezer szerepet, mert szeretnem elkerulni az ilyen veres verekedeseket.
Elősször is ki kéne deríteni miért verekednek össze a kutyusaid! Biztos hogy meg van az oka, ok nélkül nem esnek egymásnak. Ha meg tudod találni az okokat akkor könnyebb lesz megoldani a problémát. Mióta élnek együtt? Egész nap együtt van a két kutya? Jártok más kutyás társaságba ha igen ott hogy viselkednek? Ki kezdeményezi a konfliktust?
Mindenképp el kéne érned hogy te legyél a "falkavezér". Ez a viselkedés erre a fajtára nem jellemző,persze az újfoundlandi is kutya de sajátosan intézik az ilyen dolgokat.
Aktuálos példám: Joy(újfoundlandi) kapott egy jó kis csontot, Alvin(tacskó) nagyon szerette volna magának. Nem egy sújcsoport, bár a tacsi apró mérete ellenére igen nagy önbizalommal van megáldva(természet fintora:)) Mindkettő kan, én az ablakból figyeltem őket. A fundi elősször csak ugatta, elhúzódott, aztán bámulta a tacsit és morgott, majd arrébbköltözött. Nem használt. Eljött a pillanat hogy eréjesen a tudtára adja ez az övé. Ekkor feküdt rá a tacskóra. Tehát megvoltak a fegyelmező jelek, és a fajtára jellemzően inkább legyürte vagy a mancsával rácsap. Mindig kell a figyelmeztetés, a másik kutya csak így ért belőle. Ha ez elmarad az súlyos probléma.
Jó volna több infó a szituval kapcsolatban. Remélem segítettem: Edina
Üdv. a fórumon! Stílszerűen fogalmazva...morbid amit írsz. Összeverekedtek ennyire???????
Két dolog, amire gondolni tudok:
Egy, hogy a szuka tüzelni akar vagy tüzel.
Rivalizálás? Egy falka (pár) esetében a legerősebb kan, ha ez nincs, akkor a legokosabb szuka a főnök...namármost a kanod kölyök...a szuka nagyobb viszont (idősebb). Míg nem lesz ivarérett, lehetséges, hogy uralkodni akar rajta.
Bár van egy harmadik is...agresszívak...azaz baj van velük. Ez nálad vérre megy...és ez ebben a korban fajtaiegen.
Ha a kankölyök erőteljes, és nincs nagy méretbeli különbség, igen, rivalizálnak. És ezt a meccset le is akarják játszani. Egyet tehetsz..míg a valós, felnőttkori hierarchia kialakul, addig te döntöd el, ki a főnök:) A szukát rendre kell utasítani, a kant meg kanként, erősítve (oldala lapogatása, jól van fiam ügyes vagy...stb) kanként nevelni...hiszen később ő lesz a főnök. Addig viszont te kell az legyél.
Egy eleg nagy problemaval fordulok hozzatok hatha tudtok segiteni. Van ket fundink egy 12 honapos lany es egy 6 honapos fiu. Mar ketszer nagyon durvan osszevereketek nekunk kellet szetvalasztani oket. Az elso alkalommal a nagyobiknak verzet a szja most pedig a kicsinek hasitotta fel a fulet 5 oltessel vartak ossze. Nem kajan, verekedtek ossze nem jatekon. mind a ketovel egyforman banunk egyik sem kap tobb szeretetet mint a masik. Az allatorvos szerint hatalmiharc folyik es az egyiknek elobb utobb engedni kell. De nem szeretnem hogy megnagyobb baj tortenjen. Szerintetek mi lehet a gond mit kell ilyenkor tenni?
Na, nem is kő' henteshez mennem. Lajos bá séf (a férjem), és a hol dolgozik, ott megengedték, hogy hozzon belsőséget, és liba farhátat... ott röhögtem, hogy most ugye tüzel a puli, és alig eszik a fundi...:) Viszont a kóbor macska, aki napi egyszer megjelenik nálunk kajáért, elszaladt egy 10 dekás májjal...
A zöldséget én egészben adom. Egy alma...eljátszik vele vagy megeszi:) A sárgarépa főve, reszelve, kockázva vagy nyersen reszelve...bárhogyan jó. A káposzta is. Enyéim imádják a nyers tököt, a sütőtököt főve vagy sütve. Padlizsán-cukkini-brokkoli...bármi, amit megeszik. Nem kell sok...nem kell görcsösen agyalni rajta. Kínáld meg...ha éhes elfogadja. Helyette viszont ne adj tápot...mert jajj szegény:)) Én eszem az almát...ők eszik az almát. Én rágom a káposztatorzsát...ők rágják a káposztatorzsát, hiszen engem másolnak:) babakorban répával játszanak...rágicsálják, almákkal rohangálnak. Minden Panda megeszi a gyümiket...max. leszoktatják később őket erről.
A fundi kan 2,5-3 éves koráig fejlődik. Első 18 hónap a csontoké, eztán izmolódik...férfiasodik és még növekszik is. A 3. évre éri el végső méreteit. Míg a csontjai nőnek nem terhelhető. Nyúlhatnak a szalagok, sérülhetnek a porcok ezidő alatt a terheléstől. Terheli a súly, a túlzó mozgás (nem futó kutya..pl. agár).
Köszönöm, próbálkozom és majd beszámolok az eredményekről!Holnap jön hozzánk üzemorvos, így nem lesz probléma beszerezni a gyógyszert! Fájdalmai nincsenek, még az elején járunk, nagyon figyelek minden tünetre! A zöldséget milyen arányban kaphatja? És daraboljam, reszeljem, vagy hogy?
Eddig 2X kapott kaját, ez megmaradhat, csak osszam el a javasolt mennyiséget?
És még valami... ezek szerint naiv voltam amikor azt gondoltam, hogy már nem fog sokat nőni?
Én a Condroitint humán készítményben adom, CONDROSULF 800 a neve, ortopéd dokiktól vagy üzemorvosoktól lehet receptet kérni. Kizárólag idős ebeimnek, ha már nyűgösek vagy sérülékeny korban lévő kamaszoknak adom ritkán.
Kúraszerűen javaslom, 1 hétig adni és 1 hét szünet. Első héten mehet a 800, következő hetekben 400 (fél tabletta). Ha fájdalmai vannak szükséges a Rimadyl is. De csak az elején. Oszt, ha javul elhagyhatod.
Arthromed és egyebek nem mutattak nálam semmit...ették és slusz.
És igen, megvallom magam is szerettem volna csak tápozni a kényelem miatt őket már többször is életem során, de lelassult, banga...életunt kutyák lettek. Több generáció alatt tettem ezt, tehát nem egy csapattal. Amint áttértem a húsra: eleven, figyelmes és vidám csapattá váltak! Több táppal, nem eggyel...
Jónak tartom a tápokat, félreértés ne essék! Hiszen ahhoz, hogy nélkülük is pont jó étrendjük legyen sok tapasztalat kell! Az első kutyás vagy első fundist óva intek az összeállításától. Jobb, ha legalább 50%-ban ők szp tápot adnak.
Faluban nőttem fel, ismerem a gazdák gondolkodásmódját és "érzem" az etetést...józan paraszti ész:)
Egy biztos...az éhség természetes állapot, az egészség jele. A túletetett kutya lesz beteg. Átadjuk nekik szokásainkat, szeretetből etetjük őket...stb.
Egyoldalú táplálás veszélyes! Tehát a neki való kajákat felezd le...így nem lesz hiánybeteg és viszafogod a baromi növekedési vágyát:))
Volt szerencsém már olyan baromságokat is hallani, hogy hetekig csak "krumplidiétára" fogtak fejlődő kutyát. Abszolút hiánybetegséget okozhat! Nem szív fel semmit a krumpliból, de az emésztőrendszere gőzerővel dolgozik...így duplán fogyaszt és kínoz. Közben az összes értékes és létfontosságú, szervműködéseihez nélkülözhetetlen ásványi anyag és egyéb is kiürül...erről a véleményem annyira egyedi, hogy nem publikus...elborzadna a lap:))
Adj mindent, ami neki való...keveset. 15 dkg táp és tenyérnyi hús (1 far-hát). Kevés Gréti Mix...egy marék:) És sok-sok zöldség és víz. Répa-alma-tök-káposzta...stb. Pár kockányi sajt, evőkanálnyi kefír, kiskanálnyi olajoshal, olivaolaj felváltva a tápra. Mikor mi van és mit gondolsz, hogy éppen jó lenne.
A Chondroitin sulfate-ot milyen készítményben adod? Én mos Artro norm-ot adagolok neki, ami ezen kívül még glucosamine-t, és Harpagophytum-ot (ezt nem tudom micsoda :) tartalmaz. Ez megfelelő?
Igen bevallom, hogy adok húst, amióta babéziás lett és felgyógyult azóta kapja, kb napi 40 dkg nyesedék, és 30-40 dkg tápot kap. A tápot azt általában este kapja, ehhez néha keverek egy kis rizst, ha van vagy emberi fogyasztásra még alkalmas maradékot...
A múltkor a hentes hozzám vágott 12 kg farhátot 500-ért, rá sem ismertem a kutyura annyira pörgött :). Akkor egy kicsit elgondolkodtam, hiszen előző kutyám csak vágóhídi kaján élt, és soha semmi baja nem volt, de most annyira jól akartam mindent, hogy ráálltam a tápokra, és okosok is azt mondták, hogy egy jó minőségű tápban minden megvan ami kell, hát ezek után már nem hiszem, hiszen a tápszerre is ezt mondták, mégsem pótolhatja az anyatejet!
Azthiszem drasztikusan csökkenteni fogom a táp mennyiségét!
Ha neked van saját, jól bevált menüd, ne rohangálj:)
A húst egyszerre forralom át, kihűlve időkapcsolós fagyasztóba kerül. A napi adag állapot és időjárásfüggő. Most Andrew pl. kb 1-1,5 kilót kajál. Soha nem kapnak tápot és húst egyszerre.
Bordavége a cocának, marhának van a fagyasztómban. Porcos-csontos-húsos csík. Heti 2x ez a kaja.
Nyáron hol tárolod a leforrázott húst, vagy naponta forrázol? Egy normál felnőtt kannak mennyi hús a napi adagja? Milyen állat húsa az a bordavég? Milyen joghurtot adsz nekik?
---------------
Hehe, tüzel a puli. A fundi képes bebújni a puli után annak pici házába - oszt beszorul néha - már dőlök a röhögéstől, amikor a fundi szinte megemeli pulistól a házat, miközben a puli benntről adjusztálja a pofáját, hörög rá, kipiszkolja a házából. Macikám nyüszít, tombol, csillog a szeme, rohangál, kicsit bömbikél (by Feketepanda), és 100 tojásért sem távolodik el 100 méternél nagyobb távra a pulitól. Szegény kis tüzelő pulim feje olyan már Maci ostromától néha, mint a szopott gombóc... Elkülönítve sokkal rosszabb a helyzet, mert a puli őrjöngve ugat, hogy engedjen be az udvarra, a fundi meg iszonyú hangon tutul, hogy engedjem ki az udvarról... Így aztán együtt vannak, és a puli acsarogva védekezik a fundi szerelmének látható jeleitől, a fundi meg rosszul van, hogy a hátára sem tudja tenni igazán a lábát.
Ebeim 80%-ban húst és belsőséget esznek és zöldséget, ezt heti egy-két porcos csont kiegészítéssel - bordacsont, bordavég hússal, 20% tápot. Semmi művi kigészítőt, csak joghurtot, sajtot, olivaolajat és oljoshalat. Slussz. Télen a vizükbe C vitamint. Vemhes, szoptatós mamik étrendje persze egyedi! Ez az általános.
A babákat Orijennel választom el, eztán átállunk Acana puppy large breedre. 3-4 hónapos kortól kezdem adni nekik a húst, 7-8 hónapos kortól étrendjük megegyezik a nagyokéval. Ha csöppet elhízik - mert nálam is előfordul - azonnal adok neki 2 hétig Condrosulfot és lefelezem a kajáját. Nem várom meg míg eltunyul. Naponta látom őket.
Használom a szuperprémiumokat és más tápot is, de nem hiszek abban, hogy azok full adva tutik. A '90-es évektől nyertek teret, iszonyat reklámokkal...stb. A kutya nem lehet a marketingek áldozata...hozzáteszem az emberek sem lehetnének, de mégis ez van.
Nem követtél el hibát, hogy húst is adsz a blökidnek...annál jobb nincs. Olvasd el a táp oldalán mennyi a színhús tartalma...lehidalsz.
Bármennyire is szeretnénk, hogy ne így legyen...a kutya dögevő:)) Finomítva: ragadozó. Fujj de undorító!! :)) Mégis az. Beleavatkozunk...hogy ne így legyen...mert az kényelmesebb.. Könyörgöm, minél drágább egy táp, annál több színhúst tartalmaz! Adj neki halat egészben, csirkét nyersen (ha nem allergiás már esetleg a tápok miatt rá), cocát 70 C-on lobbantva, birkát, nyulat...stb.
Megkérdeztem egyik nagy fehéremet, hogy doki, akkor mi lenne az igazán tuti??? Válasza: egészben tálalt, nagy tollaitól fosztott 3 napos döglött tik. Arcomon kiült döbbenettől csak sátánian vigyorgott és folytatta...nyúl is lehetne, ... persze mielőtt leölöd féregtelenítsd őket. Napokig rosszul voltam a gondolattól, és persze, hogy nem ezt adom. Kutyán kívül nincs más állatkám...és nem akarok a táplálékláncuk aktív szereplője sem lenni. De a húst igen, azt adom. Viszont próbálom az emésztésükhöz legközelebb álló kaját összeállítani, hetes ismétlődéssel.
A condroitin = porc. A hús = fehérje-aminosavak-foszfor. A csont = kálcium-magnézium. A zöldségek = vitaminok-fehérje-rost. És mindben vannak nyomelemek, zsír...stb.
Heti egyszer érkezik a hús, leforralom és egész héten kapják. Ugyanannyi idő, mint tápot adagolni, sőt gyorsabb:)) Bármelyik tápot ki merem rakni hússal együtt....láthatja bárki mit esznek meg előbb!
Persze elfogadom, hogy sokan csak táppal etetnek. Kényelmes, nyűgtelen, egyszerű. Tanácsom, hogy okosan. A kutya - még - kutya.
Imádom, mikor egy-egy csak tápon nevelt blökilány vendégeskedik nálam, és - persze gazdija tudtával - megkínálom husival:)) Először óvatosan nézegeti, szaglássza...oszt megkóstolja. 2-3 nap után csillogó szemmel repül rá...felelevenedik, röpköd....a viselkedése is megváltozik, sokkal dinamikusabb lesz, és mentálisan is jobb állapotba kerül. Ez sok-sok évi tapasztalatom.
Mit nem kapnak soha? Tésztát, kenyeret és konzerveket.
Igen, tüzelnek életük végéig a kutyalányok, csak életül őszén már nem biztos, hogy félévente. Hallottam egy 9 éves mamáról is. Az idős szuka már nem nagyon fogamzóképes, vagy ha fogamzás történik is, kevés az esélye, hogy kihordja. Korai szakaszban -mintha elhúzódó tüzelése lenne -elvetél. Nem jellemző a fajtára az időskori alom...és nem is jó.
Öreg Darinkám nagyon lelkesen pózol, ugrándozik a fiúknak - rendszeresen tüzel még, 10 éves - de két éve a lábukat nem tehetik a hátára.
Jeee.. nálam a 14 éves puli anyó csepegteti a vért... hogy fogamzóképes is? Nem tudom, de nem veszi fel a kant, sose bántja a fundit, de tüzelési időszakban meg is marja, ha az erőszakosan magáénak akarja. Azért külön zárom őket, biztos, ami tuti.
valójában nem a legmegfelelőbb a K-P arány. Megnyugvást talán az adhat, hogy az előírt, illetve javasolt mennyiség 50-60 %-ánál soha nem evett többet a kutya, de evett melló még csirkét, ami nem tudom, hogy jó-e, vagy hiba-e. Kiegészítésként mindig kapott husit, ezt így láttam jónak.
Kalciumot soha nem kapott, de most már látom, hogy nem is baj.
Olvastam még a seatone nevű készítményről is, nem tudom erről mi a véleményed? De ahogy atanácsodat értelmeztem, most első a koplalás, és kevés mozgás. A magassága most 75 cm, és 56 kg. Megmértem nagynehezen...
Ez nagy?Január 19-én született...
Igen a tapasztalat hiányzik, bár volt már nagytestű kutyám, de azsoha nem kapott tápot... nem is sántított :) Én jót akartam, bíztam ezekben a szarokban...
Mint írtam zömmel ezt a tápot kapta, de két alkalommal másfjtát kapott, és mindkétszer ezután kezdett sántítani:
10 hónapos korára sok a súlya a kutyádnak. Végigolvastam a hozzászólásaidat, de emlékeztem is rájuk...volt már bőrgond, ahol írtam a kaját. A kullancs után is nehezen kezdett enni...
A kb. 55 kiló... lehet több vagy kevesebb. Magasság és súly...ez a minimum, amit tudnod kell most. Milyen doki ad bármit súlyellenőrzés nélkül?? A lábgond lehet trauma, anyagcsere betegség (van rá esélyed a kölyökkori gondok miatt) és lehet hajlam.
Különösen oda kell figyelni a nagytestű fajták növendékeinek táplálására! A nagy testméret és az ehhez szükséges rendkívüli gyors növekedési ütem miatt azonban, sokkal nagyobb a kockázata csontfejlődési rendellenességek kialakulásának a növekedés rendkívül gyors és intenzív időszaka alatt. A hypertrophiás osteodystrophia (HOD),csont anyagcsereforgalmi betegség, a gyors növekedési fázis során (3-6 hónapban) jelentkezik. Étvágytalanság,láz ,sántaság figyelhető meg,az ízületek melegek fájdalmasak,duzzadtak. Lábtő,könyök és térd ízületnél jelentkezik. Osteochondrosis (OC) során fájdalmasak,duzzadtak az ízületek,sántaság jelentkezik. A betegség kialakulásában fontos szerepe van a növekedés során a táplálásnak,így a kálcium túladagolásnak. Kutyák Csípőízületi dysplasiája(HD) kialakulása során a csípőízületet alkotó csontok deformálódása alakul ki a combcsont fején és a csípőízületi vápában,ennek eredménye képpen ízületgyulladás jelentkezik. A betegség kialakulásában fontos szerepe van a táplálkozásnak! Az emelt energia bevitel jelentősen megnöveli a csontfejlődési betegségek előfordulását. A gyors súlygyarapodás fokozottan terheli a még gyenge, fejlődő ízületi porcot. A fokozott energia bevitel fokozza a növekedés ütemét, ezáltal a testtömeget. Ez megelőzhető az energia bevitel korlátozásával A táplálék kálcium tartalma jelentősen befolyásolja a csontrendszer fejlődését. A növendékkori magas kálcium bevitel hatással van a csontfejlődésre,megnő a csontok kálcium tartalma,károsodnak az ízületek,tehát a kálcium túladagolás káros a nagytestű kutyák csontrendszerének fejlődésére. Az a táplálék kedvezőbb a nagytestű fajták számára ,mely alacsonyabb energiatartalmú,kálcium és foszfor tartalma csökkentett,fehérje tartalma mérsékelt, így bíztosítja a nagytestű kutyák legoptimálisabb növekedését. Az ízületvédő összetevők mint a chondroitin szulfát, glükozamin etetése segítheti az ízületek egészséges fejlődését. Összefoglalva megállípítható, hogy a nagytestű kutyák növekedése során a táplálék helyes kiválasztásával a csontfejlődési rendellenességek kialakulásának kockázata csökkenthető. A csontozat egészséges fejlődése érdekében a kedvező táplálék 26% állati eredetü fehérjét, 0,8% kálciumot és 0,65% foszfort ,csökkentett az energiatartalma (14% zsírt) tartalmaz. A csökkentett energiatartalom lassítja a növekedés ütemét,de biztosítja a genetikailag meghatározott testméret elérését, a csont fejlődési rendellenességek kialakulása nélkül.
A korábbi évtizedekben gyakorta diagnosztizált hiánybetegségekhez hasonló csontmegbetegedést okoz a nagytestû kutyák túletetéssel provokált, gyorsított, hajtatott növekedése. A hosszú csövescsontok gyulladásba kerülnek, rendkívül fájdalmasakká válhatnak, meggörbülnek, esetleg porcleválás jön létre valamely nagyizületben.
Az ínak túlnyúlhatnak, medvetalp alakulhat ki. Franciás, gacsos lábállás kíséri a növekedést, mely, ha felnõtt korára is megmarad, az ízületek terhelését megváltoztatva, jelentõs, idült elváltozást hozhat létre (arthrosis). Az elváltozásokban a csontnövekedés sebessége okozza a gondot, mert a csontképzés nem képes lépést tartani a súly hirtelen növekedésével, nincs idõ a harmónikus csontosodásra, a mészlerakódásra, a csont megkeményedésére. A meggyengült csontozat érzékeny a mechanikai hatásokra, sérülékenyebb, az intenzív mozgás az ínak
eredése és tapadása mentén gyulladást, alakváltozást hozhat létre. A túletetésben a legfontosabb hiba az étel energiatartalmának eltúlzott mértéke. Súlyos kórképeket hozhat létre még a Calcium és a D vitamin túladagolása is. Ebbõl fakadóan a csontozatban észlelt elváltozások arra hívják fel a figyelmünket, hogy a kutya genetikai állománya eleve predesztinálja a gyors növekedésre, melyet túletetéssel és túlzásba vitt mozgatással tovább súlyosbíthatunk.
A terápia tehát több részbõl tevõdik össze, de a legfontosabb a gyors növekedés visszaszorítása miatt a DIÉTA alkalmazása. Az etetett táp ne tartalmazzon túl sok energiát. Mellõzzük a Calcium és D vitamin kiegészítést. A kosztban a fehérje tartalom nem befolyásolja olyan komoly mértékben a táp energia készletét, mint azt korábban hittük.
A jó minõségû, az állat fiatal korának megfelelõ tápokat higítótápokkal (pl.: Gréti-Mix) összekeverve tesszük alkalmassá a kórkép gyógyítására, (a keverési arány 30-50% lehet) vagy felnõtt kutyának való tápot adjuk a szükséges ideig helyette. Szükséges a kutyát jóllakatni, ne egyszerûen kevesebbet adjunk neki enni. A beltartalmát csökkentett, de mennyiségileg a jóllakás érzetét adó táptól az állat nem lesz éhes, de a kívánt célt (kevesebb energia bevitele) elérjük. Gyógyszeres fájdalomcsillapítás, porc- és a kötõszöveti elemek erõsítése, a medvetalp kezelésénél a végtag kötözése, súlyos esetben az esetleges elsõdleges, vagy
következményes elváltozások sebészi kezelése lehet része még a terápiának.
A gyógykezelés sokszor jelentõs, tartós erõfeszítést és türelmet kíván a gazdától, állatorvostól egyaránt.
Gyakran mindennek ellenére csak részleges eredmény és gyógyulás érhetõ el, vagy elkésve megkezdett terápia esetén az már csak a következményes elváltozások gyógykezelésére szorítkozhat. Tehát minél korábban kezdjük meg az elváltozások orvoslását, és minél következetesebbek vagyunk a végrehajtásban, annál jobb az esélye a teljes gyógyulásnak.
Ez az én felnevelési tanácsaim egy része!! Ezzel megy el tőlem a kölyök...mégsem tartják be a gazdik....mert ez ezt mondja, az meg amazt. És a szuperprémium tápok zöme szar arányban tartalmazza a kálcium-foszfort. Ez nem csak az én véleményem. De, én beszélek róla. A "tudomány" évekig azt sulykolta, hogy tömni beléjük és a tápokba ezeket...mi lett?? Sok-sok mozgásszervi szar. Oszt most mi van?? Szuper "új" tudományos kísérletek igazolták, hogy a túladagolt Ca-P elnehezíti a csontokat, ezzel egyenes arányban tönkremennek a porcok és ízületek, hiszen nem bírják el...
Ami überfaca, hogy lehetetlen találni 0,6-0,8 arányú tápot...de baromi jó marketingűt annál többet...
Tanácsom???? Vissza az alapokhoz...de most kevesebb az esélyed...röntgen már ki fogja lőni. Mert 1-2 hét kúra nem elég...mert ez életforma már. A hajlam az összes nagytestű kutyában benne van! Hiszen túl nagy csonttömeget még "tudományosan" növelve = deformáció. És nem kell okvetlen kövér legyen ehhez...elég, ha a csontjai nehezülnek el...
Most egyszerre kell viszont már versenyt fuss a súlyával, az emésztésével...drukkolok...de itt már mást nagyon nem lehet csinálni.
Keress egy fenti össszetevőjű tápot...adj belőle max. 50%-ot, adj mellé rengeteg zöldséget és csöpp GrétiMixet, csökkentsd a súlyát. Minimum Rimadyl és Condroitin Sulfát ami leállítja. A kagyló bigyók itt már semmit nem érnek...ha nem károsodott nagyon a porc és ízület, megfogtad. Még tud regenerálódni, hiszen még fejlődik...de ez már komoly odafigyelést igényel..mozgáskorlátozás-fogyasztás-gyógyítás-regenrálás....és mindez egyszerre....brrrr. De muszály...és ne várj dekára írt receptet, nekem látni kell közben a kutyát reggel-este...és napi szinten kontrollálni. Fiatal még, van esélyed. Első misémben benne van szóról szóra: jobb egy csillogó szemű éhes kutyagyerek, mint egy jóllakott bágyadt szemű.
Fenti leírás dr Bánfy András, a független diszplázia bizottság orvosának segítségével készült...és került bele a tanácsaimba. A többi, amit írok meg a 28 évnyi tapasztalatom...mert valamiért nálam nincs itthon sánta kutya...pedig 4 hónapostól 10 évesig rohangálnak éppen páran az udvaromban...több mint tizen. És régen is így volt...
Elgondolkodtató kérdésem: Miért nem sántikálnak a ridegen tartott kutyák vagy falusi nomád életet élő keverékek?? Fentiekben benne van a válasz...
És nem gyűlölöm a szuperprémium tápokat, csak inkább úgy hívom őket: szamuráj kard. Mert a szamuráj kezében legendás képességei kibontakoznak, de máséban csak egy baszott éles vasdarab. Meg kell tanulni használni...egy szamurájtól. De, csak attól...
Én tanácsot, illetve segítséget szeretnék kérni tőletek! Nekem egy 10 hónapos kan kutyám van, aki most kb 55-60 kg. / hónapos korában elkezdett sántítani az egyik első lábára. Én azonnal orvoshoz vittem, aki izületi problémára gyanakodott, és Noroflex kúrát, illetve mérsékelt mozgást javasolt. 2 hét után látványosan javulni kezdett, és a kúra végére teljesen el is múltak a tünetek. ( és fél hónaposan ismét jelentkeztek a tünetek : ismét Noroflex+mérsékelt mozgatás, de most nem javult az állapota. Áttértünk egy másik zöldkagyló tartalmú gyógyszerre, ami tovább adható (6-8 hét), jelenleg ezt kapja. Olvastam a Seatone nevű szerről is, nem tudom, hogy ezzel kapcsolatosan vannak-e tapasztalataitok?
Azt hozzá kell tennem, hogy a kezdetektől odafigyeltem a táplálására, illetve arra, hogy ne növesszem meg gyorsan (szuperprémium + hús), és kizárólag puppy és junior Large breed fajtatáp!
A kérdésem, hogy meddig várjak, és kisérletezzek? Van-e, tudtok-e más, hatékony megoldást javasolni?
Tanácsaitokat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Tsatho
Azért én is csatolok egy képet, ez még augusztusban készült...