Keresés

Részletes keresés

tatravido Creative Commons License 2011.10.25 0 0 5121

Szia, mi már többször voltunk a gyerekekkel a Hernád áttörésnél, nagyon szép túra, bár mi különvettük a Tamásfalvi kilátó túráját (ezt Cingovról tettük meg), és a Hernád áttöréshez Podlesokról indultunk.  A Podlesokról induló túra nagyon nagy élmény volt (a téli és nyári egyaránt), bár télen nagyon oda kellett figyelnünk, mert a kis út tele van sziklákba vert tálcákkal, "fektetett falétrákkal", de elég csúszósak voltak. A lényeg - legalábbis a gyerekeket figyelembe véve -, hogy legyen vízhatlan ruhátok:) Könnyű túra és csodaszép!

Egyébként mi is most megyünk hétvégén a Hernád áttöréshez, pontosan hétfőn, 10.31-én, legalábbis ez a terv a hétfői napra!

Előzmény: szboyka (5120)
szboyka Creative Commons License 2011.10.25 0 0 5120

Sziasztok!

Hétvégi túránk okán akadtam erre a klassz kis fórumra :) Olvasgattam vissza, de ha nem gond inkább kérdeznék :)

Hernád-áttörést szeretnénk megcsinálni. Szállásunk Vel'ky Slavkovban lesz. Van esetleg valami jól bevált útvonala valakinek? Tapasztalatok, jó tanácsok...  A Tamásfalvi-kilátót mindenképpen szertnénk látni.

Minden "okosságnak" nagyon örülnék :)

Köszönöm szépen előre is!

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.22 0 0 5119

A jogi értékeléssel foglalkozzanak a jogászok. Ha esztétikus lett a végeredmény akkor én ettől függetlenül nem bánom, hogy ugyanez nem uniós forrásból hivatalosan történt.

Előzmény: Tátraturista (5118)
Tátraturista Creative Commons License 2011.10.22 0 0 5118

Persze, időnként kivágják a fákat, de csak ellenőrzött keretek között, a nemzeti park munkatársai, és nem önkéntes "favágók". Hová jutna a világ, ha bárki, bárhol saját kénye-kedve szerint alakítaná át a természetet? Ha nem is tragédia, de szerintem mindenképpen felháborító, hogy ilyen megötrénhet. Én magam is sokszor éreztem azt a Szlovák Paradicsomban, hogy egy-egy fa éppen útban van, amikor fotóztam, de soha nem jutott volna eszembe, hogy én magam kivágjam azokat...:)

Ez itthon, jelenlegi országhatáraink között sem megengedett. Példaként a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó, Mátrakeresztes közelében található mászóiskolát tudom említeni, ahol örülünk, hogy egyáltalán mászhatunk, de az utak egy részét lassan benövő növényzet eltávolításáról szó sem lehet. Pedig azok nem a kilátást, hanem a kiépített mászóutak használatát zavarják.

Előzmény: Törölt nick (5117)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.21 0 0 5117

Nem látok ebben különösebb tragédiát, visszaállította a régről ismert panorámát, esetleg fényképezési céllal. Ez egy erdőgazdasági terület ahol időnként kivágják a fákat.

Előzmény: Tátraturista (5115)
Pepin Creative Commons License 2011.10.21 0 0 5116

A szerelem képes elvenni a férfiember eszét.

Előzmény: Tátraturista (5115)
Tátraturista Creative Commons License 2011.10.21 0 0 5115

A riportban azt hangsúlyozák, hogy a Tátrára nyíló kilátás miatt vágta ki valaki a fákat. Még ha ezt el is fogadjuk, de akkor mi vezérelhette, amikor leereszkedett a sziklafalba, és ott is tőből elfűrészelte az ott lévőket. Erre nem hiszem, hogy van értelmes magyarázat...

Előzmény: kékegér (5114)
kékegér Creative Commons License 2011.10.21 0 0 5114

Elolvastam a cikked és megnéztem a videót. Nem értem azt az embert, aki ezt tette. Elmebeteg sem tesz ilyet.

Előzmény: Tátraturista (5113)
Tátraturista Creative Commons License 2011.10.21 0 0 5113
Tátraturista Creative Commons License 2011.10.14 0 0 5112

Kedves topiktársak!

Örömmel tudatom mindenkivel, hogy tátrai információs oldalam, a www.magas-tatra.info 1 éves lett!!! Ebből az alkalomból készítettem egy rövid számvetést, amit ezen a linken lehet megtekinteni.

Ebből az alkalomból szeretném megköszönni mindenkinek a honlap iránt tanúsított érdeklődést, figyelmet, a hozzászólásokat, megjegyzéseket akár itt, akár a honlap cikkeihez kapcsolódóan. Köszönöm a pozitív és negatív kritkákat egyaránt, és ha még nem unjátok, hogy néha-néha feltűnök itt egy-egy érdekeseb, néha sajnos szomorú hírrel, akkor a jövőben is igyekszem minél több, a Tátrát érintő, a Tátrajárókar talán érdeklő hírrel szolgálni!

Turista üdvözlettel: Tátraturista

csiba00 Creative Commons License 2011.10.01 0 0 5111

Hazajáró

Kedves ismerős és ismeretlen ismerősök!

Szeretném felhívni figyelmeteket az október 9-én a Duna Televízión induló turisztikai magazinra, amelynek készítésében egyesületünk, a Börzsöny Akciócsoport több tagja is tevékeny részt vállal. Az első adás a Magas-Tátráról nyújt ízelítőt, majd szép sorban jön a Pieninek, a Káposztafalvi-karszt, a Retyezát, a Torockói-hegység, stb... Reméljük szubjektivitása ellenére elnyeri tetszéseteket a műsor.

2011. október 9. 12:50
HAZAJÁRÓ '26
Magyar Szolgáltató műsor, 1. rész, 2011 - Magas-Tátra – a magyar turistaság bölcsője - 2011.10.09-i adás

Rendező: Vándor Attila
Operatőr: Kiss Gábor, Schödl Dávid
Szerkesztő: Kenyeres Oszkár

Turisztikai magazinműsor - "Elindulni és hazatérni"
A „Hazajáró” hétről-hétre bakancsot húz és nekiindul, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait és megismerje hazánk természeti- és kulturális értékeit, történelmi emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait. Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken, Muravidéken, Őrvidéken és belső-Magyarországon hol gyalog, hol szekérrel, kerékpárral vagy kenuval halad vándorútja során. A Kárpátok fenséges gerinceitől, várromokon, apró fatemplomokon és véráztatta harcmezőkön át, patinás városokig - megannyi magyar emlék kíséri a „Hazajáró” soha véget nem érő útját.

Üdvözöl mindenkit: a Hazajáró csapata

Kérlek benneteket, hogy ha tudjátok, akkor terjesszétek el Ti is minél szélesebb körben. Juttassátok el a műsor hírét barátaitokhoz, ismerőseitekhez.

Egyelőre a műsornak még nincs saját oldala, de terveink szerint hamarosan lesz. Addig is képek formájában kaphattok egy kis ízelítőt az eddig leforgatott részekről. Az én facebook oldalamon ( http://www.facebook.com/profile.php?id=100001795422431&sk=info ) tudjátok megnézni a képeket.

Pepin Creative Commons License 2011.09.30 0 0 5110

Bocs, de ez már bántó szándékú feltételezés. Én nem annak szántam. Simán belefér, hogy valaki egy toronyba fel mer mászni, de a szikla szélére nem mer kimerészkedni.

Előzmény: lukipele (5108)
lukipele Creative Commons License 2011.09.30 0 0 5109

Ja, és székek sincsenek, ahová leüljön az ember. Vagy legalább egy Mekkdonáldz lenne! ( Ja, boccs, azoknál sincs sör, úgyhogy az nem jó!)

lukipele Creative Commons License 2011.09.30 0 0 5108

Szerintem is szar hely. Még egy rohadt hideg sört sem lehet ott kapni!

Előzmény: Pepin (5107)
Pepin Creative Commons License 2011.09.30 0 0 5107

Gondolom, valami épített jellegű kilátóra számított a kolléga és a csalódás miatt nem vette észre a hely természetes szépségét.

Előzmény: kékegér (5105)
oleandro Creative Commons License 2011.09.30 0 0 5106

Mit nem értesz? Tényleg elég tré hely -:)

Előzmény: kékegér (5105)
kékegér Creative Commons License 2011.09.30 0 0 5105

Mit értesz azalatt, hogy a Tamásfalvi nagy csalódás volt? Nem is értem miről beszélsz!!!!!

Előzmény: zenezsalu (5102)
autodata Creative Commons License 2011.09.30 0 0 5104

Köszönöm

Előzmény: zenezsalu (5102)
autodata Creative Commons License 2011.09.30 0 0 5103

Köszönöm.

Előzmény: lukipele (5101)
zenezsalu Creative Commons License 2011.09.29 0 0 5102

Szia! Nem nőtt a belépő ára, még mindig másfél euró, mindenkinek köszönöm az itteni info-kat, hétvégén voltunk , Káposztafalván laktunk, Tamásfalvi nagy csalódás volt, amúgy gyönyörű az egész (már amit meg tudtunk nézni két nap alatt Suchá Belá, Klastorisko szurdok és az egész Hernád)

Előzmény: autodata (5099)
lukipele Creative Commons License 2011.09.29 0 0 5101

Nyáron még másfél euró vót a belépő. Amúgy elsősorban Iszugynak üzenem, hogy akkor mink holnaptól kinn vagyunk a Szlovák P.-ban, a Podlesokban keresünk majd szállást, ennyi a konkrét terv, a többi majd ott adja magát. Tudom, hogy azt írtad, hogy nem valószínű, hogy idén kijuttok, de hátha mégis...Valami velkamdrink mindenesetre lesz nálam!!

autodata Creative Commons License 2011.09.28 0 0 5100

Katonai kamáslit ajánlanám. Olcsó (én télen 3000 Ft-ért vásároltam) és tökéletes.

Hátizsákban is a katonai a legjobb szerintem, erős + nem ázik át, és nagyon csekély összegért is lehet vásárolni már.

Előzmény: mouse58 (5090)
autodata Creative Commons License 2011.09.28 0 0 5099

Sziasztok!

Meg tudná mondani esetleg valaki, hogy az utolsó ottjártamkor (2009) 1,5 Eurós belépő nem emelkedett e esetleg? Diákokkal mennék, ezért lenne fontos.

Köszönöm.

Tátraturista Creative Commons License 2011.09.26 0 0 5098

A HZS honlapján ma az olvasható, hogy a Szlovák Paradicsom teljes területe nyitott ls járható, csak a kidőlt fák okozhatnak nehézséget egyes turistautakon. Ennyi a hír, én nem jártam arrafelé mostanában, akinek van személyes tapasztalata, az majd nyilván megerősíti vagy megcáfolja a hírt.

Előzmény: fomics (5097)
fomics Creative Commons License 2011.09.26 0 0 5097

Meg tudná valaki erősíteni, hogy a Hernád-áttörés középső részén Tátraturista(5006) hozzászólásában említett problémákat a tálcákkal és láncokkal javították-e? Diákcsoportnak tervezek túrát okt. közepére, nem tenném ki őket veszélynek. Köszönöm...

Előzmény: Tátraturista (5006)
kékegér Creative Commons License 2011.09.24 0 0 5096

Remélem  pozitív élményekkel  tértél haza, és megmaradt a munkád is:).

Előzmény: Törölt nick (5083)
kékegér Creative Commons License 2011.09.22 0 0 5095

A bakkancsnál elsősorban nyilván a kényelem a döntő, meg a pénztárcád, de csak ezért az egy alkalomért nem érdemes beszerezned. Simán elég egy túracipő, esetleg impregnáló spray. Csak akkor szerelkezz fel, ha annyira bevállalós vagy, hogy szakadó esőben, vagy közvetlen utána is nekivágsz. Az Aldit én is írtam tegnap, de  eltűntem. Elég egy normál méretű hátizsák,a napi cucc azért nem olyan sok; arra érdemes estleg figyelni, legyen olyan része, ahova a túrabotot rögzíted. Ezt mi is elbénáztuk, a fiamén lehet csak kívül rögzíteni, ez praktikus, a többiekén csak a zsákba lehet beletenni. Egyébként Kilimanjaro zsák van nálunk is, volt valami akció a Hervisben (2=3), én nem panaszkodom rá, bírja a bevetést. Ja, és mindenkién van alulról kihúzható esővédő, nem tudom ez manapság alap-e, de akkoriban nem volt mindegyik zsákon.

kékegér Creative Commons License 2011.09.22 0 0 5094

Írtam tegnap, de valahova elveszett:(. Az egynaposakat mi se a pariba vállaltuk be, de távban kb. ugyanannyi volt, és a kíváncsiság néha nagy úr. A pari nekünk is kb. 500km, de ez nem jelenti azt, hogy egy-egy napot pusztán az utazásra szánnánk. A Zejmár-szakadék simán belefért utazás után. Idén Miskolcnak vettük az irányt, és Szádelővel ismerkedtünk. A Tátrában a Poprádi-tóig is el tudtunk sétálni a kocsizás után, és ha nem szórakozunk előtte várakkal, még az Osztervára is felmászhattunk volna. Hazautazás előtt simán belefért a Podlesok-Hernád-Kolostor-szurdok-Podlesok kör, még Salgótarjánban is csavarogtunk egy kicsit, igaz jó későn értünk haza. A Tátrában meg libegővel Csorba-tótól a Szoliszkó menedékházig, onnan kb. ha jól emlékszem egy óra volt Elülső-Szoliszkó, még az is belefért volna, ha gyalog jövünk le, és utána indulunk haza. Szóval érdemes kihasználni az utazás napjait is.

Előzmény: Törölt nick (5085)
gabeesz Creative Commons License 2011.09.22 0 0 5093

Kamásli vásárlásnál feltétlenül olyat vegyél, ami

1. bőr v bőrszerű pánttal ellátott a talprészhez rögzítéshez.

2. ha lehet legalább vízlepergető anyagból legyen, még jobb ha vízálló-lélegző

3. legyen a fűzőbe akasztáshoz kampó rajta

4. lehetőleg elől zipzáras legyen

5. a térdrésznél lévő gumis v húzós résznél legyen patent is, h a hosszanti zipzár ne húzódjon szét idővel.

Leginkább túraboltokban kéne nézelődnöd, nemtom milyen messze vannak tőled ilyenek, mint pl. Nomád, Mountex, Mormota. Van még néhány, bár ezek az elterjedtebbek mifelénk. :) Szal én ezeket ismerem.

nekem pl ilyen van, de ez NEM reklám, mielőtt rámszólnak a többiek :)

Egyébként túrás cuccok az Aldi-ban is szoktak lenni olcsón, pár hete vettem teleszkópos túrabotot, 4000Ft/pár áron. Meg táskát és dzsekit is láttam már náluk. Nem mondom, hogy ugyanaz a minőség, de hobbynak jók. Persze fenti boltok drágább, "igazi" cuccait sem bántam meg eddíg, de na. :)

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.21 0 0 5092

A márka nem lényeg!Az a fontos,hogy funkcionáljon...

Hátizsákot mi a bolhapiacon szoktuk venni.Ne legyen lyukas és működjön a zippzárja.

Vízálló bakancs meg nem létezik!-nekem a bejáratnál mindíg befolyik a víz :-))

Ja a kamásli az nem rossz dolog,ha gyors vagy.Mert,ha netán belelépsz a vízbe és gyorsan ki,akkor talán megúszod szárazon...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!