Az elektrométer-üzemmódról egy rövid, érthetõ leírást találsz a Rádiótechnika 1964 januári számának 30. oldalán. A kulcsmondat: Elektrométer üzemmódban a csõ rácslevezetõje maga a mérentõ feszültségforrás. Az elérhetõ egyenáramú bemenõellenállás 10-100 GOhm nagyságrendû
Kissé hosszadalmas lenne most, de guglizzál rá a kulcsszavakra. Ha lesz időm, megpróbálok válaszolni. A Ge-tranyók miatt ne izgulj, csak találunk valamit :-))
Mit jelent az, hogy elektrométer-cső? Ez valahogy fekete folt nekem.
Meg ha mesélnél arról is, hogy árnyékoltrácsú csövek.... Már ezt is elfelejtettem, csak arra emlékszem, hogy voltak ilyenek.
Amúgy ez egy Zeiss fényképezőapparát expozicióvezérlőjében van. Az első (72-es) verzióban.
A 76-os verzióban ennek helyén már egy j-fet van.
Most lehelem életre ezt a kütyüt az évtizedes tetszhalott állapotából, és előre akarok tudni minden lehetséges buktatót, nehogy kinyírjak valamit, azért gyűjtöm össze az adatokat.
Germánium tranzisztoros elektronika, GC meg GD tipusjelű tranyókkal, ha meghal egy is, végem van! :) Ebből a csőből még egy van az ebayon, 14 euróért, de használt az is.
Mint látható a rajzon, ez egy elektrométer-cső, rendkívül kis feszültségekkel és áramokkal. Ezért használták a fotonsokszorozókhoz. A karikás jelölés a vezérlő (steuerung) elektróda, ami a vezérlőrács megfelelője. A börzén árult valaki egy nagyobb méretű ilyen csövet jó drágán, ajánlotta is mindenkinek ládarádióba :-))
Mármint amikor látok egy régi "kütyü"-ről régi képet! (Talán a "retro" avagy "vintage" szavak nem pontosak! Mán csak mondom az okán, hogy mindenről az jut eszembe! :-DD! Hehe!)
Komolyan: 'Annó ez a csöves GDO volt a rádióklubbok "univerzális" nagyfrekis jelforrása. (Legalább is ezt a tipust "tapiztam" a 9KPE, a 9KPD, a 2KMR klubokban, idejét tekintve '62-től úgy '80-ig.
Jól emlékezem? Volt ehhez a GDO-hoz egy 1 MHz körüli kvarccal hitelesítő is? (A kvarc nem pontosan 1 megás volt, csak az körüli....)
Halvány emlékem van egy példányáról, ami viszont kicsinyt átalakúlt. Mármint az eredeti házba be lett építve egy varázsszem indikálású kapcsolás, mert az eredetinek a műszere egy leejtést követően....
Néhány példányt "elkövettem" az idő során. A legutóbbi ugyan már egy FET-tes, modulálható, és frekimérős példány volt, de elkezdtem egy "nosztalgia" csövest is. Legalább is egy dobozban az alkatrészei már el vannak különítve! :-)
Én idegen tollakkal ékeskedtem, ez a netcím egy ismerősé ("békáé), ráadásul ha jól tudom ez a készülék még csak az ő kezében sem volt, a képeket ő is úgy kapta, hogy szerepeltesse a "Szétszedtem" rovatban.
Ő így örzi meg az utókornak a régmúlt néha semmit sem érő termékeit.
De őt lehet, hogy érdekelné a másik verzió, majd rákérdezek nála
Ha már a csövest netán "begyűjtötted", és kellene a beidézett linken szereplő tranyós változat, akkor szívesen... Van valahol lődőrgőben egy ilyen kicsiny masinám. Az tuti, hogy 'annó bütyköltem, mert hibás lett, de aztán "alkalmilag" szereztem egy másikat, ez meg megmaradt tarcsiban.
Tisztelt "Oldrad" Mégegyszer megpróbálok kapcsolatot keresni veled (utoljára) Egy e-maillal vagy egy tel. számmal megtisztelhetnél. Az elektroncsövek vásárlása lenne a téma Üdv "Tubemuseum"
Tisztelt "Oldrad" Megkísérlem mégegyszer, (és utoljára) hogy kapcsolatot találjak veled . Szeretném ha legalább egy E- maillal vagy egy tel. számmal megtisztelnél. Igérem - ha most sem sikerül- többet nem zavarlak Az elektroncsövek vásárlása lenne a téma üdv "tubemuseum"