Ennek a 2023. Hatsu - Makuchi Banzuke-nek a láttán rögvest két dolog tűnt fel. Ha jol emlékszem (és ezt ellenőriztem is és így is történt), Terunofuji (hosszú távollétét követően) a 2022. Natsu alkalmával került
vissza a Makuchiba. M17E-rangban indulhatott a 2020. Nagoyí Bashon. 13 - 2, kachi koshi, Yusho, Gino,-
és Shukun Sho eredménnyel - díjakkal végzett és így a szeptemberi Aki Basho tornán már M1E-rangból startolhatott a feljebb jutásért vívott küzdelemben. A 2020. Aki Bashot 8-5-2, éppenhogy kachi koshi-val
zárt, És még ezzel a 8-5-2-vel is sikerült neki feljebb lépnie a Sanyaku (a 12. versenynapon valószínüleg megsérülhetett és így a 13 .,a 14. és a 15. versenynapokon már ki sem áll) csoportba. Szerencséje volt.
Éppen emiatt, amikor mostanában elkezdtem gondolkodni a 2023. Hatsu Banzuke lehetséges alakulásán,
úgy gondoltam, hogy Abi (M9W), a Kyushu 2022.-n elért 12 - 3, Yusho, Kanto Sho eredménye ugyancsak elegendő lesz legalább, egy M1W-besoroláshoz a 2023. Hatsu Makuchi Banzuke-re. Nem jött össze neki.
A másik - számomra - kissé váratlan Banzuke-eseményt, pedig az jelentette, hogy Takarafuji végül is, az
általa a Kyushu 2022.-n, M8E-rangbían elért, szinte katasztrofális 3 - 12, make koshi eredményével bent- maradt a Makuchi-ban. Ilyen a Banzuke természete. Egyiküknek kellemetlen, míg a másikuknak váratlan
és kellemes meglepetés (azért, valamelyest mind a kettő meglepetést) okozott - legalábbis nekem).
Ha minden igaz, reményünk szerint holnap (dec. 26., hétfő reggelre) a Szövetség kegyelméből és persze kollégánk és barátunk jóvoltából, már itt fog díszelegni a 2023. Hatsu Banzuke teljes listája. Isten adja,
hogy így is legyen. És persze, minden tisztelt topik - lakótársnak nagyon Békés és Boldog Karácsonyi Ünnepet és ráadásul Sikeres, Boldog Új Esztendőt és - természetesen - legalább hat darab izgalmas és szinvonalas Basho tornát (természetesen összefoglalükkal egyetemben)) kívánok m-magunknak.
Őszintén szólva, úgyszintén reménykedek valamiféle ilyen csodában, azon egyszerű oknál fogva, hogy a Makuchiban jelenleg - egy-két hasonszőrű sorstársával egyetemben - ők képviselnek valamit abból, amit (legalábbis jómagam) elvárok egy ilyen alapból harcos és a küzdőszellemre építő sportágtól, mivel-hogy
ez önmagában nem nyújtana többet az Ura,- és például a Hoshoryu - félék hiányában, mint az USA - ban
oly divatos, ám az én szememben csak legfentebb cirkuszi mutatvány képét mutató wrestling, amire én például egyáltalában nem vagyok vevő.
A másik ilyen emblematikus alak a jelenleg Juryo - ban "vegetálólégsúlyú" Enho, aki még mindig 100 kg
test - tömeg - határon belül tartózkodik és éppen a kyushu-ig nem remekelt. Hosszú idő után most ért el
egy mutatósabb (10 - 5) kachi koshi-eredményt és a nálánál méretesebb, 2 m magas és majd 2 x olyan testsúlyú klubtársa, Hokuseiho is most produkált valami hasonló, ám tőle azért tewljes joggal elvárható eredményt. A sors szeszélye és a 2022 Kyushu Basho Juryo teljesen zavaros és zagyva eredménylistáját áttekintve ez a két 10 - 5 kachi koshi eredmény, éppen most - szerintem - igen értékes lehet. Kiváltképp Holuseiho - é, aki előtt állók és jól teljesítők közül - szerintem ugyancsak - 4 Rikishi (Chiyomaru, Mitoryu, Tsurugisho és az éppen felette álló Aku akerülhet fel a Makuchiba, ahonnan három gyenge eredménnyel visszaeső (Takarafuji, Atamifuji, Terutsuyoshi) mellett a visszavonuló Chiyotairyu biztosíthat négy feljutó
helyet a Juryo-ból Ez úgy került ide, hogy ebből kifolyólag, szerencsés esetben és a Banzuke készítők jó-voltából Hokuseiho az eddigi J6e pozicióból igencsak az Osztály-lista élvonalába kerülhet. Hasonló okból ugyancsak jól járhat Enho is, aki a 2022 Kyushu Juryo felettébb furcsa eredmény - alakulása folytán most
esélyt kaphat a 2023 Hatsu Basho Banzuke / Juryjo - lista első öt-öt helyének valamelyikére pályázni.
Ura esetében - ugyan nem vennék mérget arra, amit itt és most - a jelenllegi kudartca legfőbb okaként jelölnék meg, úgy gondolom, hogy az ő esetében, különös trekintettel kell lenni arra, hogy sikereit nem
kis mértékben a technikai tudásának és emellett a sok esetben váratlan húzásainak és azok igen gyoes végrehajtásának köszönhette (ami mellesleg rendkívüli mértékben látványossá tette a a szumoját, Ám mostanában, elsősorban annak a közel 20 kg - nyi többletsúlynak köszönhetően kedvezőtlen irányban befolyásolta Ura birlózásának hatékonyságát, sikerességét ez a tény.
A 2015. Natsu alkalmával kezdett a Jonokuchi-ban. Akkor mindödösszze 113 kg - testsúllyal jegyezték. Jelenlegi test - tömege már jóval fölözi a 150 kilót és ez kb. 20 kg - al haladja meg azt, amikor - hosszú
és sajnálatos módon kiújuló sérülését követően - a 2021 Natsu alkalmával sikerült végre visszaérkeznie
a Makuch-ba. Tehát majd 20 kiló többlet van rajta, ami egyfelől jócskán meg is látszik, másrészt pedig a mozgását (ami mellesleg nem elhanyagolható módon birkózásának szerves részét képezte, emellett technikai mesterségének, szemmel láthatóan, jó alaposan le is lassította. Emellett az ellenfelek is már nyilván minél alaposabban próbálnak felkészülni minden csalafintaságra, ami úgyszintén nem könnyíti
Abi furcsa, egészen egyedi figurája a mostani élvonalnak. Ha egyszer már vissza kell nyúlnunk a korábbi időszakhoz, sajnos, mert a maii élvonal sajnálatosan még a nyomába sem érhhet például már a 15 - 20 év előtti, Asashoryu - uralta korszaknak sem, amikor az Ozekik között valóban tartósan Ozeki-szintre és teljesítmányre képes versenyzok (mint pl. Kise, Kaio, Chiyotaikai) küzdöttek azzal együtt, hogy az akkori Yokozuna / Yokozunák (mint előbb éppen Asas horyu, majd Hakuho is) jócskán felettük állottak a fizikai állapotukban, de még technikai megoldásaik tekintetében is. A mostani Abi engem leginkább az akkori Chiyotaikai-ra emlékeztet. Nincs benne például Kisenosato akkori Ozeki - méltósága (ami a kérészéletű Yokozuna promóciója idejére szinte eltünt, de úgyszintén nincs benne Kaio nyugalma, magabiztossága,
amit mindig is csodáltam benne és ettől láttam vérbeli Ozekinek. Ellenben sokkal inkább emlékeztet pl. Chiyotakai-ra, annak vérmes rohamaira, ami egyben sajnálatos módon, épp aveszte is volt, mert annak ellenszere kiismerhető, megtanulható volt. Abi most pontosan így, ebből él és a Kyushun szerzett sikere, győzelme is ennek köszönhető. Mind a 15 napi küzdelme, mind pedig a "play off" időszakában ez volt a mostani siker záloga. És amiatt mondtam, hogy van Ozeki - esélye, mert a jelenlegi élmezőnyben szinte lámpással kell keresni olyan ellenfelet, aki egy ereje és önbizalma teljében lévő Abi-t megállítani képes. Szerinem erre most a nagyon küzdőképes Wakatakakage, valamint a technikai tudással felfegyverkezett
és (gondolom Asashoryu hathatós segítsége útján) technikailag is tovább érő és erősödő Hoshoryu lehet
képes tudatos birkózással. A többiek (beleértve például Takakeisho-t is) ilyesmire csupán alkalmanként, amikor Abi motivációja, koncentráló képessége nem lesz a megfelelő szintű - lesznek csak képesek, de
ez olyasmi tényező, ami egyfelől kiszámíthatatlan, másrészt és pont emiatt nem lesznek képesek erre alapozni ellene. Ezért írtam Abi - ról, amit írtam. Hangsúlyozottan, a mai Makuchi mezőnyben ez lehet a
Sajnos, a szumo szabályok, előírások és szokások rejtelmeiben nagyon nem vagyok kellőképpen járatos.
Takayasu utolsó két eredménye: Aki Basho 11 - 4 / kachi koshi - Jun Yusho (M4 rangban), valamint Kyushu Basho 12 - 3 / kachi koshi - Yusho Doten (M1 rangban). E két eredménye összesítése alapján, a Hatsu - n
elért, akár 10 - 5 / kachi koshi eredménnyel is elvileg alkalmas lenne (gondolom a Hatsu Banzuke szerint
ott már minimum Komusubi, esetleg talán Sekiwake rangban) indulhatna az Ozeki - promócióért harcba.
Csakhogy : Takayasu jelenleg a pmóciójaja szempontjából fontos előző két (11 - 4 és 12 - 3) eredményeit
még Maegashira- rangban érte el és csakis majd a harmadik (feltételezett) eredménye születik mondjuk - tételezzük fel, Komusubi, vagy talán esetleg Sekiwake - rangban. Márpedig az Ozeli rangba előlépéshez
nem tudom eldönteni (ez nem is megfelelő kifejezés), hogy ennyi elegendő - e ? Eszerint Takayasu - nak,
ha a Hatsu alkalmával megint megfelelő eredméyt ér el (immár Sanyaku - beliként), lehet reális esélye a promócióra a Haru Basho alkalmával (esetleg ott már Sekiwake - rang-beliként és megfelelő eredményt produjálva. Eszerint ő legközelebb a 2023. Natsu Basho alkalmával léphet elő majd Ozeki - rangba.
"itt a kiváló alkalom a bizonyításra. (Takakeisho, Takayasu, Wakatakakage, Hoshoryu)"
Ebben az esetben, az általad - itt - most feksoroltak közül (szerintem) csupán - csak Takakeisho jöhetne
komolyan szóba. Takayasu - sajnos - olyan, amilyen, ez most is látható volt, hogy mennyire nyomasztja
az esély legkisebb szele is. Wakatakakage - nek (a Kyushu-n mutatott formájához képest nagyot kellene változnia, alakítania, ráadásul neki egy torna kiváló eredménye nem is elég a célba jutáshoz és emellett,
emez ráadásul még, az Ozeki promóció is előtte van, azaz már ehhez is legalább egy igen kiválót kellene alakítania, ami persze lehetséges, csak éppen, ebben az esetben, Takakeisho esélyeit alaposan rontja és
ezzel a "kis gömböc" is tökéletesen tisztában van és gondolom, hogy ez erősen motiválni (befolyásolni)
fogja a 2023. Hatsu - n várható mutatványait. Hoshoryu esetében - bármennyire is jót alakított most, a
Kyushu 2022 - n, még meredekebb út van hátra, mint a másik kettő előtt, hiszen, ha minden igaz, úgy
éppen most, majd a Hatsu 2023 alkalmával fog kezdeni Sekiwake E rangban, így tőle azok, akik majd döntenek egy lehetséges Oteki - promóciójáról, még legalább két hasonló eredményességű mtatványt
várnak el, mind a Hatsu, mind pedig a Haru alkalmával. Ez esetben a Natsu 2023 - on, 24 évesen előre léphetne Ozeki-vé és csak ekkor kezdheti meg a hegymászást a tetőre felkapaszkodáshoz. Azaz Ő némi helyzeti hátrányban van most is (leginkábba Takakeisho-hoz képest). Wakakatage-vel majdnem azonos eséllyel indulhat harcba a promócióért. Mindazonáltal, ha Takakeishi májusig "megfutja" tán a Yokozuna promócióért vívandő menetet, úgy előállhat az az anakronizmus, hogy Ozeki - hiány lépne fel, ami nem megengedhető. Így ehhez feltételezni kell, hogy addigra valaki(k) az általad Takakeidho mellett említett hármasból (akiket én önkényesen itt és most kiegészítenék Abi - val négyessé) valaki - valakik meglépik
ezt a magasságot (is). Másokban én sem látok ennyi motivációt, de még képességet és fantáziát sem
ehhez a produkcióhoz. Éppen Shodai és Mitakeumi példáján vált mostanra szembetűnővé, az, hogy már
az Ozeki - rang puszta megtartása is milyen folyamatos teljesítményt igényel és kettőjük esetében nem
látok reális esélyt arra, hogy 29 és 31 évesen még egy ilyen "hegymászásra" képesek legyenek. Nagy
kérdés számomra, hogy at éppen most Juryo-ba visszakerült, 28 éves Asanoyama-ban mennyi maradat
ahhoz, hogy visszaküzdje magát a Makuchiba, majd annak is a felsőházába. Szóval kérdés az akad itt is.
A jövőbeli intai várományosok listája elég valószínűnek tűnik. Szerintem a 2020-as januári meglepetés bajnok lesz a következő, akitől hamarosan búcsúzunk.
Shonannoumi, Asanoyama, Hakuyozan. Ők az új juryós rikishik. Ha minden igaz, a januári banzukét idén is a szokásosnál hamarabb, pár héten belül, karácsony környékén fogják közzétenni.
Engem nagyon meglep, és el is szomorít Yutakayama visszavonulása. Főleg Chiyotariu után. Bár utóbbi azért benne volt a korban 34 évesen, de előbbit tényleg, mi igazolta? Egy rossz juryo szereplés? Mert ennyi erővel Kagayaki is visszavonulhatott volna pár tornával ezelőtt, aztán meg most elég jól összekapta magát. Félek, hogy ez egy tendencia kezd lenni. Ez a "kiégtem, meguntam, elegem lett". Nem örülnék neki, ha a jövőben ilyenből még sok lenne, alapból most elég sokan fognak szerintem a közeljövőben visszavonulni: Takarafuji, Tamawashi, Aoiyama, Tochinoshin, Okinumi, Myogiryu, Sadanoumi, még ha utobbi három nem is szerepelt rosszul a legutóbbi tornán, és KK-t szereztek, talán az egyik utolsót, főleg Okinumi esetében, hisz egyikük sem egy ifjú tehetség már. Szerintem a következő 1-2 évben ők eltávoznak, plusz ha még jön mellé pár Chiyotaryu féle "kiégtem, bocsi" sztori, akkor kérdéses, lesz a minőségi utánpótlás. Mert bár az imént felsorolt nevek nem minden esetben kiemelkedőek, az biztos, hogy masszív résztvevői, emlékezetes figurái voltak hosszú éveken keresztül a legfelsőbb osztálynak.
Állítólag Terunofujit májusig nem látjuk, szóval aki ozeki, vagy yokozuna akar lenni, annak itt a kiváló alkalom a bizonyításra. (Takakeisho, Takayasu, Wakatakakage, Hoshoryu)
"Emiatt még +1 feljutó lesz a juryo-ba (mivel időben szólt)"
Én meg éppen azt néztem, hogy ezúttal a Juryo-ból a visszavonuló Yutakayama mellett esetleg csupán Tokushoryu (12E / 4 - 11 / make koshi) fog a Makushita-ba visszaesni, miután rajtuk kívül még esélyes lehetne Kaisho (10W / 5 - 10 make koshi), és valamint Tushimanada (14E / 7 - 8 make koshi), de utóbbi kettő nagyon határesetnek tűnik. Ráadásul a Makushitában jelenleg csak Shonannoumi (1W / 5 - 2 kachi
koshi), valamint az egykori Ozeki, Asanoyama (4E / 6 - 1 kachi koshi) eredménye tűnik olyan szintűnek,
amivel fel lehetne kerülni a Juryo - ba. Mögöttük harmadik kandidáns - ként Hakuyozan (5W / 5 - 2 kachi
koshi) jöhetne még szóba, de épp az Aki Bashot követően esett szó arról, hogy ez is egy olyan határeset
lenne, ami nem biztos, hogy meglágyítaná a Banzuke készítők szívét. Az ezután következők közül pedig
8E (ishizaki), 8W (Tomokaze) és és 10W (Kanno) lenne, akik ugyancsak 5 - 2, pozitív eredménnyel zárak.
Mindezzel együtt leginkább Tamashoho (23E / 7 - 0 /Ms Zensho Yusho-t) tartanám esélyesnek harmadik feljutónak, de ezz is nagyon határesetnek tűnik ebből a szempontból. Majd elválik. Szerintem egy kieső,
plusz egy intal és két feljutó esete a legvalószínübb most a Juryo - Makushita - "átjáró" - ban.
Tochinoshint mikor lefokozták ozekiből sekiwake rangba 10 győzelemmel visszakerülhetett volna ozekinek. ez sajnos nem sikerült neki, pár nap után 2-2 eredménnyel ott is hagyta a tornát. innen sekiwakéból lett közvetlenül lefokozva M6-ba.
számos ilyen példa van egyébként, és nem feltétlenül a hanyatló ozekik között. egy példaként ott van Daieisho 2020 Aki Sekiwakéől M2 lett a kyushun.
Bocs, úgy látszik talán félreérthető voltam. Nem önmegaában az jelentett számomra meglepetést, hogy
a Sanyaku-ból ilyen eredménnyel vissza lehet / kell esni a Maegashira - csoportba, mert az valóban sok esetben fordul már elő. Így például - szerintem - éppen most a Kyushu-n négy Komusubi rangban lévő, versenyző Rikishi közül háron (Tamawashi, Tobizaru és Daieisho is) vissza fog lépni a Maegashirák közé.
Engem abban, amire az előbbiekben hivatkoztam mindenek előtt az lepett meg, hogy a hír szerint a
Kyushu Basho-n még Sekiwake rangbn versenyző Mitakeunómi - hogy úgymondjam (kissé viccesen) - a "lenini fokozatosság elvét mellőzve" - a Komusubi-n átlépve, közvetlenül esik vissza a Maegashirák közé - legalábbis a NHK World összefoglalóban feltett képaláírás szerint. Pusztán önmagában ez a közlés volt
az, ami meglepett. Ám - ahogy írod is - ha ez már megesett anno az egykor jobb napokat látott grúzzal is hasonlóképpen, úgy tehát valóban felesleges ezen csodálkoznom.
Amúgy még ilyen szempontból is csoportos lehet majd a Maegashira és a Sanyaku közötti mozgás a
Htshu 2023. idejére. Az előbb említett 1 Ozeki + 1 Sekiwake + 3 Komusubi visszaeső helyébe felkerülhet nyilván Takayasu, valamint Kotonowaka feltétlenül, sőt még Abi esetében sem tartom kizártnak, hogy a
most elért eredményével még M9W - búl is akár felkapaszkodhatna a Sanyaku-ba. Végtére is éppen csak
vissza / fellépne oda, ahonnan a legutolsó haváriája miatt (0-0-15 eredménnyel) esett vissza M9W - ig. Hiszen például az Aki 2022 idején Midorifuji volt aki - igaz felettébb szerencsés körülmények közepette - léphetett elő 10 - 5 / kachi koshi eredménnyel M11 - ből, egészen M1W rangig.
A NHK World összefoglalójában a Nishikigi (9 - 6) - Mitakeumi (6 - 9) meccs eredményének kihirdetését követően (Nishikigi nyert) az a képaláírás jelent meg, hogy Mitakeumi, aki most Sekiwake 2W rangban versenyzett, ezzel a mostani, gyenge, make koshi eredményével nem egyszerűen az esélyét vesztette
el az Ozeki rang visszaszerzésére, de ráadásul a 2023. Hatsu Basho - n már nem is Sanyaku - beliként,
hanem Maegashira - rangban állhat rajthoz. Eszerint tévedésben éltem, amikor azt hittem, hogy ezzel
a mostani 6 - 9 / make koshieredményével csupáncsak Komusubi rangba esik vissza.
"szerintem márciusra sem Hoshory sem pedig Wakatakakage nem leht ozeki,"
Ebben a tekintetben egyformán állanak az Úr színe előtt, vagyis mindkettejük legutolsó két eredménye
kachi koshi és 8 - 7 , illetve 11 - 4, csak éppen a sorrend nem egyezik. Eszerint a 2023. Hatsu Basho-n minimum (de még ez is kétséges) legalább 13 - 2, de, hogy biztosra menjenek, inkább 14 - 1 kachi koshi
kellene egy Ozeki promócióhoz, ami azért meglehetősen bátor megközelítésnek tűnik. Shodai mostani produkcióit elnézve kisebbfajta csodának kéne bekövetkeznie már ahhoz is, hogy akár egy kachi koshi-t
össze tudjon hozni, de a minimum 10 győzelem .... ?! Ez talán már a fantázia világába tartozik.
baromi kíváncsi leszek a banzukéra. minden a körülményektől függ, de szerintem Takarafuji megy a másodosztályba, esetleg talán egy M17W? külön kívácsi vagyok, hogy szegény Terutsuyoshi,milyen mélyen landol a 0-15 után. 1991 óta nem volt zenpai a makuuchiban.
arról talán még nem esett szó, hogy Takakeisho ismét beleállhat egy yokozuna runba, zenso, vagy 14-1-es yusho esetébern szerintem biztosan 13-2 Y esetén valószínűleg, 12-3 Y esetén esetleg előlpétethetik, viszont akkor valakinek névlegesen ozekinek is kell lenni a banzukén, mivel legalább egy ozekinek kötelező lennie. persze, ha shodai begyűjti a 10 győzelmet januárban, akkor ez sem lesz probléma. :-) most nem néztem utána, de szerintem márciusra sem Hoshory sem pedig Wakatakakage nem leht ozeki, de lehet, hogy tévedek.
azért a juryot is jó volt most nézni, Tokushoryu (a kb. 3 évvel ezelőtti bombameglepetés győztes) valószínűleg Makushita -> intai (?) Enho végre úgy küzdött, mint a szebb napjaiban. nem állt bele tök értelmetlenül erősumoba a nála 50-80 kg-mal nehezebb és 10-20 cm-el magasabb ellenfelek ellen, hanem hozta a mainoumis receptet, a sok mozgásos, dinamikus, körbetáncolós, egynsúlykibillentős sumot.
Hokuseiho nekem továbbra is csalódás, sokkal többet várok tőle. Asanoyama pedig szinte biztosan sekitori lesz, szóval lesz miért várni a januárt.
én most ezzel a bashoval (különösen a második héttel) tuljdonképpen elégedett vagyok, rengeteg érdekesség, furcsaság, szokatlan dolog volt itt a váratlan intaitól kezdve a zenpai-on át a hármas kettei senig.
És emellett, ráadásul még a torna folyamán (egy - egy botlásától eltekintve szinte mindvégig) a messze
szebbik - jobbik önmagát hozó Takakeisho-t is úgy, olyan magabiztossággal és ellentmondást nem tűrő
módon intézte el a rájátszás során a mostani Bajnok, hogy az megdöbbentő volt. Ebből is nyilvánvalóan kitetsző volt, hogy az Ő igazi helye valóban - és teljesen megérdemelten - a Sanyaku-ban és annak is a