Keresés

Részletes keresés

Ashi Valkoinen Creative Commons License 2023.05.04 0 0 32968

Ez lenne az?

http://projects.esu.eu/projectoverviews/7?type=electric&order=date&country=at

Az .esux fájlt mivel tudom megnyitni, hogyan tudom megtenni ezt a szerkesztést, kiegészítést?

Előzmény: ModellH0 (32967)
ModellH0 Creative Commons License 2023.05.04 0 1 32967

Ezért is jobb az ESU. Ők a hangprojektet engedik letölteni, ami tovább szerkeszthető, kiegészíthető és módosítható.

Előzmény: csíkos-háTTú (32966)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2023.05.03 -2 0 32966

Igen, de csak .zpp van ott.

Sajnos a ZIMO hangszerkesztőjével nem lehet a kész, dekóderbe közvetlenül feltölthető - .zpp kiterjezstésű - csomagokat megnyitni. A .zpr, vagy egy .zip kellene, az meg nincs meg ott.

Előzmény: lolpox (32962)
diginewl Creative Commons License 2023.05.03 0 0 32965

Én a CV229-et (Hütőzsarú, F10) és a  CV234-et (kézifék, F13) szeretném lenémítani.

F10-hez a cv230 fog tartozni,

F13-hoz a cv233 fog tartozni,

Idézet a leírásból:

[...]CV220-251  regiszterekben  beállíthatóak  a  különböző  hangok  hangereje.  CV220  az  első
hang, CV221 a második hang, és így tovább.[...]

Próbáld meg így. Megy az piros MM-el is. 255-ig az eredeti fw kezeli a CV-ket. (ez mind 255 alatt van)

Előzmény: M63Balázs (32960)
M63Balázs Creative Commons License 2023.05.03 -1 0 32964

Nekem*

Előzmény: M63Balázs (32963)
M63Balázs Creative Commons License 2023.05.03 -1 0 32963

Nekdm 10764-es központom van, lehet itt a probléma.

Előzmény: ysenyerkesz (32961)
lolpox Creative Commons License 2023.05.01 0 0 32962

A ZIMO SoundDB-n van fenn "free" jelzesu, (ugy latom) nem kodolt hangfajl, az osztrak szekcioban:

http://www.zimo.at/web2010/sound/tableindex.htm

(valszeg ZSP kell a szerkeszteshez, de ugyanazon az oldalon az is ingyen elerheto)

Előzmény: Ashi Valkoinen (32955)
ysenyerkesz Creative Commons License 2023.05.01 0 0 32961

Két dolog jutott eszembe. Milyen szoftver verzió van a mausban? Ha jól emlékszem a régebbi verziónál a * feletti cv-k nem voltak kezelhetők, a másik pedig hogy utolsó mozzanatként a cv változtatásnál nyomtál-e OK-t?

Előzmény: M63Balázs (32960)
M63Balázs Creative Commons License 2023.05.01 -1 0 32960

Nos. Én a CV229-et (Hütőzsarú, F10) és a  CV234-et (kézifék, F13) szeretném lenémítani. Eddig nem sikerült.

Előzmény: nazareth (32959)
nazareth Creative Commons License 2023.05.01 0 2 32959

Fura, működnie kellene. Én már állítgattam hangerőket DT-dekóderben minden további nélkül. Esetleg írd le, hogy konkrétan mit szeretnél, há'ha úgy többet tudunk segíteni.

Előzmény: M63Balázs (32958)
M63Balázs Creative Commons License 2023.04.30 -1 0 32958

Igen, eddig eljututtam, de nem történt semmi...

Előzmény: gas136 (32957)
gas136 Creative Commons License 2023.04.30 0 1 32957

Digitools honlapján a Termékek - Hanganyagok alatt megkeresed a Szergej hangot. A termék leírásában legörgetsz a funkciókiosztáshoz. Itt minden különálló "hangsávhoz" ott van a hangerő CV regisztere és annak a gyári értéke. Amit el akarsz némítani, állítsd 0-ra. Ami nem szerepel külön a listában, azt nem lehet külön állítani, együtt van valamelyik másik hanggal.

Előzmény: M63Balázs (32956)
M63Balázs Creative Commons License 2023.04.30 -1 0 32956

Sziasztok! Már facebook-on már meg kérdeztem de itt is meg kérdezem, hogy van egy PIKO digitools hangos Szergejem (073) és két hangnak szeretném teljesen le venni a hangerőjét. Hogyan tudom ezt meg csinálni? Roco multiMaus-om van csak!

Ashi Valkoinen Creative Commons License 2023.04.25 0 0 32955

Sziasztok!

Nekem teljesen járatlan a terep a digitális vasútmodellezésben - nem is most fogok belekezdeni, viszont a témát érintően lenne szükségem egy kis segítségre. Az ÖBB/GySEV Desiro ML motorvonatok hanganyaga elérhető bármilyen nem kódolt, szabadon szerkeszthető formában? Ha szeretnék ilyen hanganyagot, de nem dekóderrel, csak magát a hangot, van lehetőségem ezt megvásárolni bármilyen módon, ha szabadon hozzáférhető formátumban nincs?

nazareth Creative Commons License 2023.04.25 0 0 32954

Nagyon jópofa. Azt nézem, hogy maga a parancsközpont csak a firmware-ben különbözik, a WiFi meg kellően előrelátó módon külön modulon volt kialakítva, így cserélhető (értelemszerűen ESP-re). És a regisztrációval még egy YaMoRc-matricát is igényelhetünk a DR5000 helyett. 

Valóban úgy tűnik, hogy ez a parancsközpont jogilag inkább a fejlesztőé, mint a Digikeijs-é. A fejlesztő lelépett, minden know-how-t vitt magával, és jogilag is bebiztosította magát ahhoz, hogy utólag bármit megtehessen a Digikeijs termékével... 

Előzmény: Vgabi5 (32953)
Vgabi5 Creative Commons License 2023.04.24 0 0 32953

És így kell Digikeijs DR5000-esből Yamorc YD7001-est csinálni:
YaMoRC - Upgrade DR5000 zur YD7001 Command Station | Bürobahn in Spur N - YouTube

ModellH0 Creative Commons License 2023.04.20 0 0 32952

Elég furcsa történet. Inkább pénzügyi trükk jutott eszembe róla.
Megnézve két ugyanazon termék árát más néven ugyan, de ugyanabban a webshopban drágábbnak láttam az új név alatt futót.
Sosem járunk jól...
Mindenesetre köszönöm, hogy megosztottad az információt!

Előzmény: benbe (32949)
Geronimoo Creative Commons License 2023.04.20 -1 2 32951

Benbe, nagyon reszletes es erdekes olvasnivalo! Koszonom.

Előzmény: benbe (32949)
benbe Creative Commons License 2023.04.20 -2 0 32950
Előzmény: ModellH0 (32948)
benbe Creative Commons License 2023.04.20 -2 3 32949

Nincsenek iparági kapcsolataim, ezért nem szeretnék mélyebb piaci elemzésbe bonyolódni. Ugyanakkor vannak iparági kapcsolattal rendelkező személyek és hozzám hasonló kívülállók is, akik szerint a vasútmodellezés egy haldokló hobbi. Már vagy 40 éve. Ugyanazon trendeket mások pedig a hobbi új reneszánszaként értelmeznek, szóval szerintem ez erősen a személyes benyomásoktól függ. Mindenesetre a Roco hajdani csődje sem volt egy egyértelmű történet, a Modelleisenbahn GmbH azóta is sok olyan döntést hoz, amit lehet úgy is érteni, mintha a csőd szélén állna továbbra is, a magam részéről én inkább a menedzsment lustaságát is fontos okozójának érzem ezen helyzetnek.

A Digikeijs esetében nehezen értem, miért tettek ilyen keveset a szellemi tulajdonuk védelme érdekében. A Digikeijs áramköreit tervező Karst Drenth távozása után a YAMORC megalapításával új céget kezdett és minimális változtatásokkal úgy tudta elkezdeni digitális vezérlések gyártását, hogy nem kell félnie a Digikeijs perétől. Eközben a Digikeijs úgy tűnik nem talált megfelelő személyt, aki a valószínűleg kevéssé dokumentált saját áramköreiket karbantartaná és fejlesztené, és ez betette a kaput. Betette a kaput még annak ellenére is, hogy nálunk kevéssé közismert módon a digitális vezérlésen kívül egy csomó más dolgot is gyártottak, főleg holland kiegészítőket.

Alapesetben egy alkalmazott minden munkája a vállalatot illeti meg, egy alvállalkozóé azonban csak megfelelő megállapodás esetén. Amikor beszálltak a digitális bizniszbe egy jó ötlet lehetett a kockázatok mitigálására az, hogy nem vásárolták meg teljes egészében a szellemi tulajdonokat, ugyanakkor a DR5000 és a kapcsolódó kiegészítők sikere után érdemes lett volna újratárgyalni a megállapodást. Mivel a DR5000 az amerikai piacon mindenkit meglepő méretű sikereket ért el, rendelkezésre kellett állnia elegendő nem várt bevételnek ahhoz, hogy ezt finanszírozhassák.

A Digikeijs amerikai sikere azért volt meglepő, mert ott nagyon nehezen adnak teret a modellezők az újításoknak. Az NCE és a Digitrax hegemóniája annak ellenére megtörhetetlen, hogy a Digitrax kezdeti reputációja borzalmas (a húsz évvel ezelőtti áramköri és kezelőfelületi hibáikat a mai napig fölemlegetik az NCE-hívők), az NCE pedig piacra lépése óta nem fejlesztett semmit a termékein. Ez a konzervatív USÁ-ban semmi gondot nem okoz, a vasútmodellezés ráadásul ott nem a demokrata keleti parti nagyvárosok lakóinak, sokkal inkább az alápincézett közép-nyugati házakban lakó ultrakonzervatívoknak a hobbija, akik eleve ferde szemmel néznek még a kanadai termékekre is, nem hogy az európaiakra. (Egy ingatlanos cég külön azzal hirdeti magát, hogy kiemelt mennyiségű alápincézett házat tart a kínálatában a vasútmodellezők igényeinek megfelelően.)

Ugyanakkor még közöttük is volt, aki rájött, hogy egy iPad-en sokkal könnyebb CV-t programozni, mint egy PowerCab-en, vagy hogy az unokája megunt öt éves iPhone-ja a nagypapinak még tök jó (és ingyenes) vezérlő lesz, szemben a Digitrax méregdrága duplex rádiós vezérlőivel. Az viszont, hogy első beüzemeléskor nem csak bedugja, ráköti a sínre, és már vezet, hanem először (kb. három percig) rá kell dugni egy laptopot, hogy föléledjen a wifi, sokaknak mégis vörös posztó volt, és így a Digikeijs maradt náluk a feketemágia kategóriában, annak ellenére, hogy a népszerű rendszerekhez képest 10-15 évvel fejlettebb megoldásokat és rengeteg kényelmi funkciót kínált.

A Roco Z21 ezzel a hibával nem rendelkezett, de a Roco USA is ellustálkodta ezt a dolgot, és bár sokan szívesen vették volna, de alig lehet beszerezni arrafelé.

Karst Drenth ebben a szituációban hagyta ott a Digikeijst és szerintem árulkodó, hogy a YAMORC központja már a fönti kényelmetlenség nélkül érkezik: az YD7100 már saját webszerveren keresztül konfigurálható lesz, ráadásul kisebb és okosabb lesz, mint a DR5000. A TCS megalkotott egy szinte tökéletes és nagyon modern új rendszert az amerikai piacra, de a YAMORC fogadtatása is nagyon pozitív egyelőre. Európában a Digikeijs az áraival hódított leginkább, ezt a YAMORC még inkább tetézi majd, a Train Controller meg ezzel is működik. A Digikeijs körül elfogyott a levegő, de az még nyitott kérdés, hogy ezen a modellezők nyernek vagy veszítenek. Kivételesen nem kizárt, hogy az előbbi.

Előzmény: Geronimoo (32947)
ModellH0 Creative Commons License 2023.04.20 0 0 32948

Honnan van ez az infód?

Előzmény: benbe (32946)
Geronimoo Creative Commons License 2023.04.20 0 0 32947

Ez szerinted azert vezetett ide mert specifikusan a ceg vezetosege miatt, vagy van a modell iparban egy ilyen altalanos riziko ami utolerhet barmelyik gyartot? 

Azert a Digikeijst eleg jol ismert a modellezok kozott a fuggetlen es univerzalis termek kinalataval.

Előzmény: benbe (32946)
benbe Creative Commons License 2023.04.20 -2 0 32946

Csődbe ment a Digikeijs.

Zolivonat72 Creative Commons License 2023.04.18 0 0 32945

Hangot nem tudok feltölteni. Kipróbálom azt amit írtál, hogy az F2-re átrakom az AUX1-et. Ha ez zavarni fog akkor jövök. A mozdony BR 50 Gőzös 2016-os gyártás.

Addig is köszönöm! 

Előzmény: csíkos-háTTú (32944)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2023.04.18 0 0 32944

"...nem értem, hogy miért nem lehet az AUX1 kimenetet egy üres funkciógombhoz rendelni?"

Én viszont azt nem értem, hogy miért nem lehet a hanganyag CV listáját úgy összerakni, hogy maradjon szabad funkciógomb a lista elején? Ha már a gyártó a modellben az AUX1-re köti a füstöt...

Azt mondta erre a dekóder gyártó, hogy figyelembe vették a LokMaus2 Inetllibox1 felhaszálókat is, hogy a hangok egy része legalább elérhető legyen. Ez is egy álláspont, én meg azt mondom, hogy aki  egy korszerű, sok funkciós dekódert használ a mozdonyában - füst, különféle extra világítások, hangok - az találjon már rá módot, hogy egy rendes vezérlőt használjon 2023-ban.

Melyik ROCO mozdony?

Tudsz hangot feltölteni rá?

Ha igen, átküldök egy .zpp fájlt a módosított hanganyaggal, hogy nem az F1-re menjen együtt minden.

Vagy gyere ki a műhelybe, áttöltjük rá.

Előzmény: Zolivonat72 (32943)
Zolivonat72 Creative Commons License 2023.04.18 0 1 32943

Beállítottam mindent, tökéletesen működik. Szerencsére az érintkező lemezek is a helyükön vannak, nem kellett szétszedni a mozdonyt. Olvastam az írást amit linkeltél, és nem értem, hogy miért nem lehet az AUX1 kimenetet egy üres funkciógombhoz rendelni? A Zimo manualban csak annyit találtam, hogy F1-F12-ig lehet állítani, és az enyémen az első üres gomb az F18. 

Előzmény: csíkos-háTTú (32941)
Zolivonat72 Creative Commons License 2023.04.18 0 0 32942

Na, ezzel elleszek este. Beállítom amiket írtál. 

Köszönöm! 

Előzmény: csíkos-háTTú (32941)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2023.04.18 -1 4 32941

Egy kis olvasni való:

http://csikos-muhely.hu/dl/F%C3%BCst%C3%B6lg%C3%A9s.pdf

Ha csak azokat a CV-ket állítottad be, amiket írtál, akkor a füstölő nem fog még működni! Ugyanis a ROCO által alkalmazott ZIMO hanganyaghoz a dekóder AUX1 kimenete nincs aktiválva. Kell még macerálni két CV-t:

CV35=4: ez eredetileg 0 értéken van, vagyis az AUX1 dekóder kimenet inaktív. 4-t beprogramozva aktiválod, ekkor az F1 funkció gombra működik, de ezzel a hang is beindul!

Ammit beállítottál, CV137, 138 és 139 a dinamikus füstvezérlés értékei álló/fékező, állandó sebességű/gyorsítás üzemmódokban. De ehhez aktiválni kell az AUX1 kimenetre ezt a füstvezérlési módot:

CV127=72. Ez is gyárilag 0-n van, vagyis semmilyen effekt nincs beállítva a funkció kimenetre, csak be- kikapcsolni tudod.

Innen már a füst intenzitását be tudod lőni a CV137, 138 és 139 értékeivel.

Az elő szokott fordulni ROCO modelleknél, hogy a füstgenerátor érintkező lemezei nem eléggé nyomják a füstölőt, magyarul kontakt hibásak, ezt érdemes ellenőrizni.

Nem tudom, milyen vezérlőt használsz, de Seuthe NR11 füstölő esetében sok dinamikus vezérlésre ne számíts, mert az a füstölő 16-22V feszültség tartományban dolgozik. A H0-ban ajánlott max 16V-os sínfeszültség pedig ennek a minimuma, a dekóder csak lefelé tud szabályozni, vagyis álló helyzetben/fékezéskor, meg állandó sebesség esetén ebből kvázi levesz (valójában PWM vezérléssel a füstölőre jutó teljesítményt veszi le), így "alá megy" az érték a 16V-nak. A megfelelő hatás érdekében érdemes a Seuthe NR10-t beszerelni, az 10-16V tartományban dolgozik, és a ZIMO dekóderhez ez az ideális, ha a dinamikus füst szabályzását beállítottuk.

Előzmény: Zolivonat72 (32940)
Zolivonat72 Creative Commons License 2023.04.18 0 0 32940

Sziasztok! 

Egy kis segítséget kérnék. Adott egy Roco Br 50 72175 Gőzös, gyárilag beépített Zimoxp645p16 hangdekóderrel. A gondom az, hogy nem működik a füstgenerátor. A Zimo manual szerint a CV 137,138,139 et beállítottam, a Roco manual szerint pedig F1 el kellene működni. De nem csinál semmit. A füstgenerátort leteszteltem, az jó.

Előre is köszönöm a segítséget. 

V63-017 Creative Commons License 2023.04.17 0 2 32939

Az áramköri lap alsó felén, a Plux aljzat és a kondenzátorok helye között. 2x2 darab érintkező felület van kettő 10x15mm-es hangszóróhoz. Elvileg azon a műanyagon van is vödör a hangszóróknak.

Előzmény: mdavid962 (32936)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!