Sajnos a ZIMO hangszerkesztőjével nem lehet a kész, dekóderbe közvetlenül feltölthető - .zpp kiterjezstésű - csomagokat megnyitni. A .zpr, vagy egy .zip kellene, az meg nincs meg ott.
Két dolog jutott eszembe. Milyen szoftver verzió van a mausban? Ha jól emlékszem a régebbi verziónál a * feletti cv-k nem voltak kezelhetők, a másik pedig hogy utolsó mozzanatként a cv változtatásnál nyomtál-e OK-t?
Fura, működnie kellene. Én már állítgattam hangerőket DT-dekóderben minden további nélkül. Esetleg írd le, hogy konkrétan mit szeretnél, há'ha úgy többet tudunk segíteni.
Digitools honlapján a Termékek - Hanganyagok alatt megkeresed a Szergej hangot. A termék leírásában legörgetsz a funkciókiosztáshoz. Itt minden különálló "hangsávhoz" ott van a hangerő CV regisztere és annak a gyári értéke. Amit el akarsz némítani, állítsd 0-ra. Ami nem szerepel külön a listában, azt nem lehet külön állítani, együtt van valamelyik másik hanggal.
Sziasztok! Már facebook-on már meg kérdeztem de itt is meg kérdezem, hogy van egy PIKO digitools hangos Szergejem (073) és két hangnak szeretném teljesen le venni a hangerőjét. Hogyan tudom ezt meg csinálni? Roco multiMaus-om van csak!
Nekem teljesen járatlan a terep a digitális vasútmodellezésben - nem is most fogok belekezdeni, viszont a témát érintően lenne szükségem egy kis segítségre. Az ÖBB/GySEV Desiro ML motorvonatok hanganyaga elérhető bármilyen nem kódolt, szabadon szerkeszthető formában? Ha szeretnék ilyen hanganyagot, de nem dekóderrel, csak magát a hangot, van lehetőségem ezt megvásárolni bármilyen módon, ha szabadon hozzáférhető formátumban nincs?
Nagyon jópofa. Azt nézem, hogy maga a parancsközpont csak a firmware-ben különbözik, a WiFi meg kellően előrelátó módon külön modulon volt kialakítva, így cserélhető (értelemszerűen ESP-re). És a regisztrációval még egy YaMoRc-matricát is igényelhetünk a DR5000 helyett.
Valóban úgy tűnik, hogy ez a parancsközpont jogilag inkább a fejlesztőé, mint a Digikeijs-é. A fejlesztő lelépett, minden know-how-t vitt magával, és jogilag is bebiztosította magát ahhoz, hogy utólag bármit megtehessen a Digikeijs termékével...
Elég furcsa történet. Inkább pénzügyi trükk jutott eszembe róla. Megnézve két ugyanazon termék árát más néven ugyan, de ugyanabban a webshopban drágábbnak láttam az új név alatt futót. Sosem járunk jól... Mindenesetre köszönöm, hogy megosztottad az információt!
Nincsenek iparági kapcsolataim, ezért nem szeretnék mélyebb piaci elemzésbe bonyolódni. Ugyanakkor vannak iparági kapcsolattal rendelkező személyek és hozzám hasonló kívülállók is, akik szerint a vasútmodellezés egy haldokló hobbi. Már vagy 40 éve. Ugyanazon trendeket mások pedig a hobbi új reneszánszaként értelmeznek, szóval szerintem ez erősen a személyes benyomásoktól függ. Mindenesetre a Roco hajdani csődje sem volt egy egyértelmű történet, a Modelleisenbahn GmbH azóta is sok olyan döntést hoz, amit lehet úgy is érteni, mintha a csőd szélén állna továbbra is, a magam részéről én inkább a menedzsment lustaságát is fontos okozójának érzem ezen helyzetnek.
A Digikeijs esetében nehezen értem, miért tettek ilyen keveset a szellemi tulajdonuk védelme érdekében. A Digikeijs áramköreit tervező Karst Drenth távozása után a YAMORC megalapításával új céget kezdett és minimális változtatásokkal úgy tudta elkezdeni digitális vezérlések gyártását, hogy nem kell félnie a Digikeijs perétől. Eközben a Digikeijs úgy tűnik nem talált megfelelő személyt, aki a valószínűleg kevéssé dokumentált saját áramköreiket karbantartaná és fejlesztené, és ez betette a kaput. Betette a kaput még annak ellenére is, hogy nálunk kevéssé közismert módon a digitális vezérlésen kívül egy csomó más dolgot is gyártottak, főleg holland kiegészítőket.
Alapesetben egy alkalmazott minden munkája a vállalatot illeti meg, egy alvállalkozóé azonban csak megfelelő megállapodás esetén. Amikor beszálltak a digitális bizniszbe egy jó ötlet lehetett a kockázatok mitigálására az, hogy nem vásárolták meg teljes egészében a szellemi tulajdonokat, ugyanakkor a DR5000 és a kapcsolódó kiegészítők sikere után érdemes lett volna újratárgyalni a megállapodást. Mivel a DR5000 az amerikai piacon mindenkit meglepő méretű sikereket ért el, rendelkezésre kellett állnia elegendő nem várt bevételnek ahhoz, hogy ezt finanszírozhassák.
A Digikeijs amerikai sikere azért volt meglepő, mert ott nagyon nehezen adnak teret a modellezők az újításoknak. Az NCE és a Digitrax hegemóniája annak ellenére megtörhetetlen, hogy a Digitrax kezdeti reputációja borzalmas (a húsz évvel ezelőtti áramköri és kezelőfelületi hibáikat a mai napig fölemlegetik az NCE-hívők), az NCE pedig piacra lépése óta nem fejlesztett semmit a termékein. Ez a konzervatív USÁ-ban semmi gondot nem okoz, a vasútmodellezés ráadásul ott nem a demokrata keleti parti nagyvárosok lakóinak, sokkal inkább az alápincézett közép-nyugati házakban lakó ultrakonzervatívoknak a hobbija, akik eleve ferde szemmel néznek még a kanadai termékekre is, nem hogy az európaiakra. (Egy ingatlanos cég külön azzal hirdeti magát, hogy kiemelt mennyiségű alápincézett házat tart a kínálatában a vasútmodellezők igényeinek megfelelően.)
Ugyanakkor még közöttük is volt, aki rájött, hogy egy iPad-en sokkal könnyebb CV-t programozni, mint egy PowerCab-en, vagy hogy az unokája megunt öt éves iPhone-ja a nagypapinak még tök jó (és ingyenes) vezérlő lesz, szemben a Digitrax méregdrága duplex rádiós vezérlőivel. Az viszont, hogy első beüzemeléskor nem csak bedugja, ráköti a sínre, és már vezet, hanem először (kb. három percig) rá kell dugni egy laptopot, hogy föléledjen a wifi, sokaknak mégis vörös posztó volt, és így a Digikeijs maradt náluk a feketemágia kategóriában, annak ellenére, hogy a népszerű rendszerekhez képest 10-15 évvel fejlettebb megoldásokat és rengeteg kényelmi funkciót kínált.
A Roco Z21 ezzel a hibával nem rendelkezett, de a Roco USA is ellustálkodta ezt a dolgot, és bár sokan szívesen vették volna, de alig lehet beszerezni arrafelé.
Karst Drenth ebben a szituációban hagyta ott a Digikeijst és szerintem árulkodó, hogy a YAMORC központja már a fönti kényelmetlenség nélkül érkezik: az YD7100 már saját webszerveren keresztül konfigurálható lesz, ráadásul kisebb és okosabb lesz, mint a DR5000. A TCS megalkotott egy szinte tökéletes és nagyon modern új rendszert az amerikai piacra, de a YAMORC fogadtatása is nagyon pozitív egyelőre. Európában a Digikeijs az áraival hódított leginkább, ezt a YAMORC még inkább tetézi majd, a Train Controller meg ezzel is működik. A Digikeijs körül elfogyott a levegő, de az még nyitott kérdés, hogy ezen a modellezők nyernek vagy veszítenek. Kivételesen nem kizárt, hogy az előbbi.
Ez szerinted azert vezetett ide mert specifikusan a ceg vezetosege miatt, vagy van a modell iparban egy ilyen altalanos riziko ami utolerhet barmelyik gyartot?
Azert a Digikeijst eleg jol ismert a modellezok kozott a fuggetlen es univerzalis termek kinalataval.
Hangot nem tudok feltölteni. Kipróbálom azt amit írtál, hogy az F2-re átrakom az AUX1-et. Ha ez zavarni fog akkor jövök. A mozdony BR 50 Gőzös 2016-os gyártás.
"...nem értem, hogy miért nem lehet az AUX1 kimenetet egy üres funkciógombhoz rendelni?"
Én viszont azt nem értem, hogy miért nem lehet a hanganyag CV listáját úgy összerakni, hogy maradjon szabad funkciógomb a lista elején? Ha már a gyártó a modellben az AUX1-re köti a füstöt...
Azt mondta erre a dekóder gyártó, hogy figyelembe vették a LokMaus2 Inetllibox1 felhaszálókat is, hogy a hangok egy része legalább elérhető legyen. Ez is egy álláspont, én meg azt mondom, hogy aki egy korszerű, sok funkciós dekódert használ a mozdonyában - füst, különféle extra világítások, hangok - az találjon már rá módot, hogy egy rendes vezérlőt használjon 2023-ban.
Melyik ROCO mozdony?
Tudsz hangot feltölteni rá?
Ha igen, átküldök egy .zpp fájlt a módosított hanganyaggal, hogy nem az F1-re menjen együtt minden.
Beállítottam mindent, tökéletesen működik. Szerencsére az érintkező lemezek is a helyükön vannak, nem kellett szétszedni a mozdonyt. Olvastam az írást amit linkeltél, és nem értem, hogy miért nem lehet az AUX1 kimenetet egy üres funkciógombhoz rendelni? A Zimo manualban csak annyit találtam, hogy F1-F12-ig lehet állítani, és az enyémen az első üres gomb az F18.
Ha csak azokat a CV-ket állítottad be, amiket írtál, akkor a füstölő nem fog még működni! Ugyanis a ROCO által alkalmazott ZIMO hanganyaghoz a dekóder AUX1 kimenete nincs aktiválva. Kell még macerálni két CV-t:
CV35=4: ez eredetileg 0 értéken van, vagyis az AUX1 dekóder kimenet inaktív. 4-t beprogramozva aktiválod, ekkor az F1 funkció gombra működik, de ezzel a hang is beindul!
Ammit beállítottál, CV137, 138 és 139 a dinamikus füstvezérlés értékei álló/fékező, állandó sebességű/gyorsítás üzemmódokban. De ehhez aktiválni kell az AUX1 kimenetre ezt a füstvezérlési módot:
CV127=72. Ez is gyárilag 0-n van, vagyis semmilyen effekt nincs beállítva a funkció kimenetre, csak be- kikapcsolni tudod.
Innen már a füst intenzitását be tudod lőni a CV137, 138 és 139 értékeivel.
Az elő szokott fordulni ROCO modelleknél, hogy a füstgenerátor érintkező lemezei nem eléggé nyomják a füstölőt, magyarul kontakt hibásak, ezt érdemes ellenőrizni.
Nem tudom, milyen vezérlőt használsz, de Seuthe NR11 füstölő esetében sok dinamikus vezérlésre ne számíts, mert az a füstölő 16-22V feszültség tartományban dolgozik. A H0-ban ajánlott max 16V-os sínfeszültség pedig ennek a minimuma, a dekóder csak lefelé tud szabályozni, vagyis álló helyzetben/fékezéskor, meg állandó sebesség esetén ebből kvázi levesz (valójában PWM vezérléssel a füstölőre jutó teljesítményt veszi le), így "alá megy" az érték a 16V-nak. A megfelelő hatás érdekében érdemes a Seuthe NR10-t beszerelni, az 10-16V tartományban dolgozik, és a ZIMO dekóderhez ez az ideális, ha a dinamikus füst szabályzását beállítottuk.
Egy kis segítséget kérnék. Adott egy Roco Br 50 72175 Gőzös, gyárilag beépített Zimoxp645p16 hangdekóderrel. A gondom az, hogy nem működik a füstgenerátor. A Zimo manual szerint a CV 137,138,139 et beállítottam, a Roco manual szerint pedig F1 el kellene működni. De nem csinál semmit. A füstgenerátort leteszteltem, az jó.
Az áramköri lap alsó felén, a Plux aljzat és a kondenzátorok helye között. 2x2 darab érintkező felület van kettő 10x15mm-es hangszóróhoz. Elvileg azon a műanyagon van is vödör a hangszóróknak.