Keresés

Részletes keresés

szega Creative Commons License 2007.04.02 0 0 2649

"...Vajon a földigilisztákat megenné egy gekkó?..."

Én egyszer megpróbáltam, de felháborodott FÚÚÚÚJ volt a reakció. Hasonlóan, mint a szőrös hernyók esetében...

Előzmény: szellőbébi (2647)
Nemozoli Creative Commons License 2007.04.02 0 0 2648
Giliszta... hmmm... lehet, hogy tetszene a gekkóknak. Ártani biztosan nem árt, ha nem túl földes :-D
Előzmény: szellőbébi (2647)
szellőbébi Creative Commons License 2007.04.02 0 0 2647
Nálunk a kert teljesen vegyszermentes, és elég nagy része füves,virágos, jó részen pedig olyan mint egy mező.Sok és sokféle rovar mászkál meg repül, tavaly fogtam szöcskét (vagy sáska? A rövidcsápú) azt nagyon szerette a gekkónk.De biztos ami biztos, lehet, hogy megpróbálom a lisztbogarat, őket is fel lehet turbózni etetés előtt, hogy jó táplálóak legyenek.Köszi az ötletet.
Vajon a földigilisztákat megenné egy gekkó? Egyáltalán való nekik?
Előzmény: Nemozoli (2646)
Nemozoli Creative Commons License 2007.04.02 0 0 2646

Az mondjuk egyértelmű, hogy fel nem ismert rovart nem adunk az állatoknak!

A nünüke jól azonosítható a "kinőtt kabátjáról" meg a színéről (van pár színváltozat, de mind hasonló alkatú).

Biztonsággal adható: különböző lárvák (drótféreg - pattanóbogár lárvája, pajor - cserebogárlárva, rózsabogár-lárva), viszont ezeket is fel kell tudni ismerni, ha magad szeded!

Kifeljett rovarokból a sáskával, tücsökkel, szöcskével nem lehet nagyon mellélőni, a lényeg, hogy mondjuk növendék gekkóhoz ne adjunk be kifejlett zöld lombszöcskét pl. :-) tehát a méretre is ügyelni kell.

Bogarak közül van jópár mérgező, úgyhogy nem érdemes kísérletezgetni! Ha valaki mindenféleképpen bogarat akar adni a gekkójának, az keltethet egyszerűen a lisztkukacokból (egy idő után bebábozódnak és bogárrá alakulnak mindenféle külső behatás nélkül is, csak a bábokat kell kivenni a férgek közül, mert megeszik őket is gátlástalanul).

Nálam a madagaszkáriak élvezettel ropogtatják a liszbogarat, amikor néha adok nekik (változatosság címszó alatt).

Molylepke vagy egyéb lepkék is "élénk színfoltot" jelenthetnek a gekkók étrendjében, viszont itt is kitétel volna tudni - amit lehetetlen ellenőrizni - hogy hol járt a lepke!

Én keltettem már pl. fecskefarkú lepkét hernyóból, nos, azt odaadhattam volna a gekkóknak, de túl szép volt és elengedtem :-)

Előzmény: ligi83 (2641)
Nemozoli Creative Commons License 2007.04.02 0 0 2645

Szia!

Én nem tennék különböző állatokat egy terráriumba!

A Phelsuma-k eléggé territoriálisak, valószínűleg megtámadnak bármiféle más gekkót, ha az a saját területükön mászkál. Én egyszer megmutattam üvegen keresztül a leopárdgekkót a madagaszkáriaknak, és nem mondhatnám, hogy el voltak ragadtatva tőle... még ha nem is támadják meg egymást, akkor is folyamatos stresszt okozhat a másik állat(ok) jelenléte és ez negatívan befolyásolja az egész "kolóniát".

Előzmény: Kamikazww (2635)
Nemozoli Creative Commons License 2007.04.02 0 0 2644

Szia Kriszti06!

A tojások keltetésénél az ilyen hőingadozás egyáltalán nem számottevő! Gondolj bele, hogy a természetben mennyire állandó a hőmérséklet... éjjel-nappal...

Hogyan keltettek, mivel tartjátok a hőmérsékletet?

Előzmény: Kriszti06 (2634)
Nemozoli Creative Commons License 2007.04.02 0 0 2643

Szia!

Én csak olyan rovart merek adni a gekkóknak, amit a saját telkünkön (vagy a szomszéd, üresen álló telken) fogok, mert a permetezőszer igen káros lehet...

Előzmény: szellőbébi (2632)
kristof.balazs Creative Commons License 2007.04.02 0 0 2642

Bocs de nem tudom ezt elnézni!

¤¤¤¤¤¤¤¤FÓRUM¤¤¤¤¤¤¤¤

http://forum.sg.hu/forum.php3?azonosito=balazs35

Előzmény: alpha111 (2638)
ligi83 Creative Commons License 2007.04.02 0 0 2641

Sziasztok!

Góómmmbbaa egyik régi kérdésére a hőmérséklettel kapcsolatban:

Nekem reggel kb 24-25 fokról fűti fel az egy szem 40w-os szpotlámpa a terkót 29-29,5 fok körülire (ez az általános hőmérsékletre vonatkozik). Maga az égő alatt közvetlen 40-41 fok van. A felfűtés kb1-1,5 órát vesz igénybe.

Más:

Hétvégén a telken rovarokat keresgéltünk a gekkóknak. (nem túl sok sikerrel).

"Horogra" akadt egy fekete bogár, amely kb 3,5 cm-es volt, nem volt erős rágószerve, fullánkkal se próbált hadakozni, szagot sem árasztott. Ráadásul repülni sem repült és viszonylag lomhán mozog a földön. Gondoltuk finom falat lesz elvégre a potroha puha, nem kitines, tehát nem lesz olyan nehéz megemészteni.

Kis állathatározó elő: az alany a közönséges nünüke, még annyit írtak róla, hogy régebben gyógyszerkészítéshez használták, mert cantharidint tartalmaz.

Ezért mikor hazaértünk a párom a neten utánanézett, mielőtt a gekkók martalékává vállna a nagypotrohú.

Mi egy nőstényt fogtunk, akinek a petéktől volt ilyen nagy a potroha.

A méreg melyet kibocsát: a kantaridin: "csekély koncentrációban hólyaghúzó (vizelethajtó) hatású, nagyobb adagja viszont halált okoz (0,03g tiszta kantaridin már az emberre is halálos!). Egyébként bőrpírt, hólyagokat, sőt gennyes sebet is eredményez.   A szervezetbe a tápcsatornán vagy a bőrön keresztül szívódhat fel. Jelentős károkat okozhat a nyálkahártyákban. A mérgezést cantharidizmusnak hívják; tönkreteheti az emésztőrendszert és nephritist (vesegyulladást) okozhat.   Egyes állatokra nem hat: pl. a sün, denevérek, békák, bizonyos madarak (tyúk, fecske, szajkó) érzéketlenek erre az anyagra."
(mi egyébként csipesszel fogtuk meg)

A gekkóknak így elúszott az ínyencségnek tűnő halálos "fogás", nem kapták meg legnagyobb bánatukra.

Szóval ezért mindenkinek javaslom, hogy nézzen utána mit is szándékozik adni a kedvenceinek, ha nem ismeri a rovart.

Néhány kép az alattomos kis "fogásról":

Az utolsó képen lévő kőrisbogarat is kerüljétek el, mert az is cantharidint  választ ki!

alpha111 Creative Commons License 2007.04.02 0 0 2640
Én válaszolnék, ha tudnék, de annyira tudatlan vagyok, hogy ihaj! :-)
Előzmény: Kamikazww (2639)
Kamikazww Creative Commons License 2007.04.01 0 0 2639
na miaz csak akkor van élet ha veszekedni kell?!?!?! :P :D :)
alpha111 Creative Commons License 2007.03.31 0 0 2638

Akkor írok!

A decemberben, tenyésztőtől vett (nem olcsón) 24 cm-es, 1,5 éves nőstény leopárd gekkómnak, 4 hónap nálam tartózkodása után kinőttek a hemipéniszei. :-O Rendelésre hozták, mert ivarérett nősténythez ragaszkodtam, nem én válsztottam, hanem a tenyésztő.

Szóval, ha érdekel egy csere-bere én adhatok egy fiút, egy leánykádért. :-)

(Még szerencse, hogy a fenti baklövés miatt nem nyírta ki egymást a két hím.)

Előzmény: Greylupus (2631)
szellőbébi Creative Commons License 2007.03.31 0 0 2637
Köszi a választ, akkor megpróbálkozunk majd ezekkel.
Nem permetezünk semmit, bio a kert. :)))
Előzmény: Beast_99 (2633)
Kamikazww Creative Commons License 2007.03.31 0 0 2636
Természetesen csak olyan gekkót, aminek ugyanazok a körülmények kellenek.
néztem még a phelsuma laticauda-t is
Előzmény: Kamikazww (2635)
Kamikazww Creative Commons License 2007.03.31 0 0 2635
Sziasztok!
nekem az lenne a kérdésem, főleg a nappali gekkót tartókhoz, hogy egy terráriumban két különböző (méretben is) fajt lehet-e tartani?
pontosabban Rezsőke mellé (lygodactylus luteopicturatus) lehet-e egy phelsuma ornata-t rakni?
aki tudja a választ légyszi írjon
köszi
Kriszti06 Creative Commons License 2007.03.31 0 0 2634
Sziasztok!
Nem vagyok egy régi és túl sűrűn hozzászóló forumozó, de biztos van aki emlékszik rám. Nem olyan rég volt egy kis "beteg" gekkóm. Képzeljétek, múlt szombaton lerakta élete első tojásait. :) Nagy volt az öröm, de egy kicsit váratlanul is ért bennünket, mert úgy számoltuk, hogy minimum még egy hét hátra lett volna. Jól van a kislány, az étvágya hatalmas. Most megint vedlik, de szokásához híven, megint pancserkodik. Van valakinek még egy ilyen kis ügyetlen gekkója???? :)
A tojásokra visszatérve, az egyiket sajnos összetaposhatta, amikor lerakta, mert be van horpadva. Azért mi betettük a házilag készített keltetőbe, hátha mégis kikel. Valaki tudna esetleg segíteni abban, hogy hogyan lehetne tartani az állandó hőmérsékletet, mert valahogy nekünk nem megy. 29-31fok között ingadozik, amit tudom, hogy nem jó, de sajnos nem tudjuk hogyan oldjuk meg.
Beast_99 Creative Commons License 2007.03.30 0 0 2633
szia!
Ha nem permetezett a kert akkor adhatsz tücsköt, sáskát, később cserebogarat, most esetleg a lárváját. Én május körül a szürkületben tucatszám fogom nekik a cserebogarat.
Előzmény: szellőbébi (2632)
szellőbébi Creative Commons License 2007.03.30 0 0 2632
2619-es hsz-ban írtam egy kérdést-is...
Valaki esetleg tudja a válszt?
Greylupus Creative Commons License 2007.03.30 0 0 2631
Szerintem meg éppen, hogy írjál nyugodtan. Remélem a viták rendeződtek és újra gekkós fórum lehetünk, ahogy voltunk:)
Előzmény: alpha111 (2629)
Góómmmbba Creative Commons License 2007.03.30 0 0 2630

Ami a fórumon van ez egy vicc

Teljesen megfeledkeztek arról mi is a neve ennek a fórumnak........  :VAN VALAKINEK LEOPÁRD GEKKÓJA?

Nekem nincs, de szeretnék úgyhogy szerintem az lenne a legjobb ha egymást gazdagítanánk a gekkó tartás minden tapasztalatával és azokkal az információkkal amik a terráriumozás téma körébe tartozik.............

alpha111 Creative Commons License 2007.03.30 0 0 2629

Már nem is merek kérdezni és írni sem az előző hozzászólások után. :-(

Talán csak annyit: Nemezoli

Nagyon szívesen! Én meg az ellenérétkét kaptam meg.

Előzmény: Nemozoli (2625)
_nicsak Creative Commons License 2007.03.30 0 0 2628
Én inkább elviselem a szőr nélkülieket, de rettenetes beavatkozni így a természetbe! Szerintem itt kezdődik az állatkínzás. Nem akarnak ezek a kis lények hajasbabák vagy csupaszok lenni! Szörnyűek.....brrrr.

A gekkóknál a színváltozatok jóval szerényebbek, de lehet, hogy lassan ezeknél a menő állattartóknál jönnek a gekkó - tengerimalac egyedek.

Hányinger! :(
Előzmény: Nemozoli (2627)
Nemozoli Creative Commons License 2007.03.30 0 0 2627
kimaradt: ...végül profi terraristákká válhatnak, akiktől élmény lesz tanulni.
Előzmény: Nemozoli (2625)
Nemozoli Creative Commons License 2007.03.30 0 0 2626
Ilyen bőr-sertéseket én is láttam... iszonyatosan néznek ki, mintha megnyúzták volna őket... :-O

A "hajas" változat még egy fokkal jobb, azon lehet segíteni egy hajnyíróval :-)
Előzmény: _nicsak (2624)
Nemozoli Creative Commons License 2007.03.30 0 0 2625
Hát akkor foglalkozz a családdal/állatokkal, de hidd el, nagyon szívesen vennénk itt is, ha megosztanád a gekkótartó tapasztalataidat! Nem muszáj egyetlen fórumra korlátozódni, hadd legyen színesebb a paletta... több ember, több tapasztalat, több ötlet!
Lehet, hogy te többre mész vele, de az itt fórumozók nem jutnak előrébb semmivel. Az Index fórum nagy előnye, hogy időnként beesnek hótt kezdők is, akik később lelkes amatőrökké, majd megrögzött hobbistákká, végül profi

Csupán ara szerettelek volna kérni, hogy a lehetséges kimoderálás veszélye miatt inkább ne reklámozd folyton a másik fórumot, ettől függetlenül azonban az adataidnál (nagyon helyesen) ott vannak az elérhetőségei! (nekem is ott van a honlapom címe)
Ha valakit érdekel a hozzászólásaid alapján valami, az úgyis fel fog bukkanni ott is... mint ahogyan remélem, ha én felbukkannék a fórumodon, nem tiltanál ki rögvest...

Foglalkozzunk inkább a gekkókkal.

alpha111,
Megkaptam a tücsöktápot, köszi! Be is szórtam gyorsan nekik egy adaggal.

Más:

Továbbra sem hagy nyugodni az éjszakai állat-UV fény problematikája. Mennyi UV kellhet egy éjszaka búvóhelyen lévő állatnak? Legutóbb néztem a hüllőboltban akvárium-megvilágításra alkalmas, UV-B tartalmú fényt kibocsátó fénycsöveket, csak az volt a gond, hogy a színspektrum feltüntetésénél nem volt mértékegység a diagram mellett...
Előzmény: kristof.balazs (2617)
_nicsak Creative Commons License 2007.03.30 0 0 2624
Borzalmasak szellőlány! Borzalom 1.Förmedvény!
Előzmény: _nicsak (2623)
_nicsak Creative Commons License 2007.03.30 0 0 2623
Jézus Isten megveszi ezeket valaki?

Most ezt meglepődve kérdem. Ezek ellentmondanak minden törvénynek!
Előzmény: szellőbébi (2621)
_nicsak Creative Commons License 2007.03.30 0 0 2622
Nicsak de kettyós itt valaki? :)
Előzmény: szellőbébi (2621)
szellőbébi Creative Commons License 2007.03.30 0 0 2621
Amíg írtam, írtak mások is :)))
Tehát látom, nicsak nem Balázs :O)))
Az a mondat tehát storno. :)))
Előzmény: szellőbébi (2619)
_nicsak Creative Commons License 2007.03.30 0 0 2620
Jól teszed! /szerintem/.
Előzmény: kristof.balazs (2617)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!