És jobb lesz a kefir, ha forralatlan tejből van? Mert igazából felesleges forralni, ezek úgyis hőkezelve vannak vmennyire, hogy fogyasztható legyen. Hacsak a gombának nem jobb így. Én azért így csináltam, mert több helyen így ajánlották.
Leírom első próbálkozásom, a kk gombával, szeretnék tanácsot kérni Tőletek.
Tegnap küldték postán a gombákat elsőbbségivel, szóval max másfél napot voltak dobozban. Kb. két óra múlva du. 4 órakor leöntöttem a őket (kb. 2 teáskanálnyi) 2.5 dl előzőleg felforralt majd lefölözött 3.6-os tejjel. Már egy fél óra múlva látszott, hogy jól megduzzadtak a gombák. Ja, sötétben volt az üveg végig, néha megnéztem. Az első pár órában fedő nélkül, utána fedővel. Este 8ra kb. már egy viszonylag vékony felső túrós réteg elvált, és kellemes kk illata lett, de gondoltam, hagyom, mert min 24 órát írnak legtöbb helyen.
Reggel 8ra gyakorlatilag elfogyott a tej/kefir rész és nem maradt más, mint alul egy nagy adag átlátszó savó, felül pedig egy nagy adag túró gombával :-( Ekkor volt 16 órás. Szóval kefir nem maradt. Amikor leszűrtem, a régi (közben megnagyobbodott) gombák mellett többnyire apró morzsalékos vmik is megjelentek. Fehérebbek mint az eredet gombák. Nem tudom, hogy akkor most ezek az újak ezek a kis gombák, vagy túró szemcsék és ki kellett volna dobnom őket. Merthogy most ezeket, ahogy fennmradtak a szűrőben, vegyesen, öntöttem le majdnem kb. 8 dl tejjel.
Mit gondoltok? Normális, hogy az új gombák fehérebbek (ha gombák)? És az, hogy ilyen hamar megették a tejet? Mondjuk elég meleg volt, 23-25 fok bizti volt konyhában, meg sötét helyen is volt, meg lehet hogy a zsírosabb tej gyorsabban erjed.
Az fontos, hogy le legyen fedve az üveg?
Ti mekkora felső réteg kialakulásakor szoktátok leszűrni és meginni? Cm-ben vagy arányában.
Írtam ide a fórumra, hogy van fölös kefírgombám. Kaptam egy mailt egy kecskeméti hölgytől, kérne. 1 hete feladtam postán. Azóta kétszer írtam, hogy megérkezett-e. Egyáltalán semmi választ nem kaptam. Egyelőre még nem írom ki a nevét, hátha erre a beírásra válaszol.
Valóban, - délidőben taliztunk, - a Deák tér útba esett jövet-menet! Hölgyválaszod felkérés lehet egy újabb kefíres találkozóra? Idő, és türelem kérdése! Beszéljünk!
Én is köszönöm, kaptam egyszer Tőled a Deák téren, személyesen adtad át. Szaporodtak, úgyhogy egy évig elláttam vele barátaimat, kollégáimat. Finom kefír lett belőle, finomabb, mint ami volt nekem korábban. Aztán sajnos tönkrevágtam őket - véletlenül. Elköltöztünk egy másik lakásba, és benne felejtettem a dobozban, - sosem tudtam több dologra figyelni egyszerre.
Én tavaly tavasszal kaptam ,,kulináris"-tól félliteres üvegben gombát, postai úton. Késő ősszel letettem a fagyasztóba egy nagy kanálnyi adagot, 3 napja vettem elő. ' éjszaka alatt kiolvadt, másnap tejbe tettem, tegnapra már volt kefírem:-)
Szia Kedves Kulináris! Nem haragszok a kiigazításért, közben már én is rájöttem, hogy nem biztos a Tapolca az a tapolca:))) De lehet, hogy mégis csak....:))))
Kefírszimpatizánsként, - ezúttal kéretlen prókátorként - tájékoztatlak, hogy Tapolca város (irányítószám: 8300), és Miskolctapolca (irányítószám: 3519) között kb. 356 km.-nyi autóút van, míg Tapolca /Veszprém megye/ és Eger /Heves megye/ között mindez "csak" kb. 304 km.
Írod: "Ha én ezt hamarabb tudom...:))))" A földrajzi tények tévesztésednél is tények maradnak! Kérlek, ne neheztelj hozzászólásomért!:-)
A gombák küldése fél literes ásványvizes flakonban, a minimálisan szükséges folyadékmennyiséggel biztonsággal küldhetők akár postai úton is, gyakorlatom van benne! Üdv.: kulináris
Szia! Én szeretnék kérni, ha van több az még jóbb lenn. Nem csak nekem kellenne, hanem a szomszédasszonyomnak. Mennyi az ára?? Postán eltudod küldeni?? Éppen tegnap voltunk a miskolci állatkertbe:))) Ha én ezt hamarabb tudom...:))))
Sziasztok! (Azt hiszem írtam már egyszer(de nem találom): "szeretnék kérni kaukázusi kefírgombát. Egy kicsinykét. Majd elszaporodik! Ismerem, volt már nekem ilyen marcipa5@gmail.com