Keresés

Részletes keresés

Gödel Creative Commons License 2008.06.12 0 0 784
És jobb lesz a kefir, ha forralatlan tejből van?
Mert igazából felesleges forralni, ezek úgyis hőkezelve vannak vmennyire, hogy fogyasztható legyen. Hacsak a gombának nem jobb így. Én azért így csináltam, mert több helyen így ajánlották.
Előzmény: miksza63 (783)
miksza63 Creative Commons License 2008.06.12 0 0 783
Ez lemaradt: Mi nem forraljuk fel a tejet.
Előzmény: miksza63 (782)
miksza63 Creative Commons License 2008.06.12 0 0 782

Valószínűleg a gomba mennyiségéhez túl kevés volt a tej és túl sok ideig volt benne.

 

Ahogy mi csináljuk:

Kb. diónyi gombára öntünk  1L 3,6-os tartós tejet, majd az üveget lefedve a konyhaszekrénybe betesszük. Így 4-5 nap alatt készül el a kefír belőle.

Amikor a gomba öregszik (sárgul), akkor szoktuk felújítani (a frissebbet használjuk tovább).

 

Ki kell kisérletezni tej-gomba arányt és figyelni az időt.

Azonos tejadag mellett a nagyobb gomba hamarabb készít kefírt és fordítva.

Akkor a legjobb a kefír, amikor még nincs savó.

 

Sok sikert.

Előzmény: Gödel (781)
Gödel Creative Commons License 2008.06.12 0 0 781
Sziasztok!

Leírom első próbálkozásom, a kk gombával, szeretnék tanácsot kérni Tőletek.

Tegnap küldték postán a gombákat elsőbbségivel, szóval max másfél napot voltak dobozban. Kb. két óra múlva du. 4 órakor leöntöttem a őket (kb. 2 teáskanálnyi) 2.5 dl előzőleg felforralt majd lefölözött 3.6-os tejjel. Már egy fél óra múlva látszott, hogy jól megduzzadtak a gombák. Ja, sötétben volt az üveg végig, néha megnéztem. Az első pár órában fedő nélkül, utána fedővel. Este 8ra kb. már egy viszonylag vékony felső túrós réteg elvált, és kellemes kk illata lett, de gondoltam, hagyom, mert min 24 órát írnak legtöbb helyen.

Reggel 8ra gyakorlatilag elfogyott a tej/kefir rész és nem maradt más, mint alul egy nagy adag átlátszó savó, felül pedig egy nagy adag túró gombával :-( Ekkor volt 16 órás. Szóval kefir nem maradt. Amikor leszűrtem, a régi (közben megnagyobbodott) gombák mellett többnyire apró morzsalékos vmik is megjelentek. Fehérebbek mint az eredet gombák. Nem tudom, hogy akkor most ezek az újak ezek a kis gombák, vagy túró szemcsék és ki kellett volna dobnom őket. Merthogy most ezeket, ahogy fennmradtak a szűrőben, vegyesen, öntöttem le majdnem kb. 8 dl tejjel.

Mit gondoltok? Normális, hogy az új gombák fehérebbek (ha gombák)? És az, hogy ilyen hamar megették a tejet? Mondjuk elég meleg volt, 23-25 fok bizti volt konyhában, meg sötét helyen is volt, meg lehet hogy a zsírosabb tej gyorsabban erjed.

Az fontos, hogy le legyen fedve az üveg?

Ti mekkora felső réteg kialakulásakor szoktátok leszűrni és meginni? Cm-ben vagy arányában.

Tud vki segíteni?

Előre is nagyon köszi:

Göd
arturitu Creative Commons License 2008.06.09 0 0 780
Sziasztok!
Ha nem zavaró én is kérnék egy adag kefírgombát, postai úton.
Továbbiakat: pentek13@invitel.hu címen.

előre is köszönöm!
stefiadri Creative Commons License 2008.06.05 0 0 779
Súgok Neked valamit: ha Kulináris megígérte, hidd el (nekem) meg fogod kapni! Nem a levegőből, tapasztalatból beszélek :-))))
Előzmény: Vicus_35 (776)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2008.06.04 0 0 778

Kedves Éva! Talált, süllyedt!:-)

 

"Ígértem, tehát igyekszem segíteni!"

Továbbra is tartom, privátban részletes receptúra előlegként már ment, visszajelzés nem érkezett!:-(

Előzmény: Vicus_35 (776)
Stefike Creative Commons License 2008.06.04 0 0 777
Sziasztok!

Elmesélem Nektek hogy jártam.

Írtam ide a fórumra, hogy van fölös kefírgombám. Kaptam egy mailt egy kecskeméti hölgytől, kérne. 1 hete feladtam postán. Azóta kétszer írtam, hogy megérkezett-e. Egyáltalán semmi választ nem kaptam. Egyelőre még nem írom ki a nevét, hátha erre a beírásra válaszol.

Üdv

Stefike
Vicus_35 Creative Commons License 2008.06.04 0 0 776
Én is csak várok, várok, és várok....:))))
De a türelem, rózsát ( kefirgombát) terem:)))
Manka65 Creative Commons License 2008.06.03 0 0 775

Sziasztok!

Ha van valakinek felesleges kefirgombája szívesen átvenném. Ha postán megoldható, természetesen a költséget megtéritem.

Email-cim: tmanka65@freemail.hu

Előre is köszönöm: tmanka

kulináris kóstológia Creative Commons License 2008.06.02 0 0 774

Köszönöm 8600-as Kardszárnyú! Képben vagyok, helyzeted beazonosítva! Amott írok.

 

Előzmény: Kardszárnyú (772)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2008.06.02 0 0 773

Szia Riffentyű!

Valóban, - délidőben taliztunk, - a Deák tér útba esett jövet-menet! Hölgyválaszod felkérés lehet egy újabb kefíres találkozóra? Idő, és türelem kérdése! Beszéljünk!

Üdv.: kulináris 

Előzmény: riffentyu (769)
Kardszárnyú Creative Commons License 2008.06.02 0 0 772
privát üzire válasz ment.:)stipistopizás észlelve:)
Előzmény: kulináris kóstológia (771)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2008.06.02 0 0 771

Szia Kardszárnyú!

Kérem felesleges adagodat, tehát stipistopizom kefírgombáidat! Privát üzi is ment!

Köszönöm ottani válaszodat, üdv.: kulináris

Előzmény: Kardszárnyú (770)
Kardszárnyú Creative Commons License 2008.06.02 0 0 770
Sziasztok,

kb 1-1,5 hónapja nekem is van kefírgombám, van egy felesleges adagom, ha valaki kérne szívesen adok:)
riffentyu Creative Commons License 2008.06.02 0 0 769
Én is köszönöm, kaptam egyszer Tőled a Deák téren, személyesen adtad át. Szaporodtak, úgyhogy egy évig elláttam vele barátaimat, kollégáimat. Finom kefír lett belőle, finomabb, mint ami volt nekem korábban.  Aztán sajnos tönkrevágtam őket - véletlenül. Elköltöztünk egy másik lakásba, és benne felejtettem a dobozban, - sosem tudtam több dologra figyelni egyszerre.
Előzmény: kulináris kóstológia (768)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2008.06.01 0 0 768

:-)))

Élmény sikered, melynek én is örülök! Az apróságok működnek, mert jó "kezekben" vannak, - persze a tejen kívül!:-)

A segítő szívesség természetes volt akkor, - és most is!

Üdvözöllek! kulináris

  

Előzmény: NemeszteleN (767)
NemeszteleN Creative Commons License 2008.05.30 0 0 767

Én tavaly  tavasszal kaptam ,,kulináris"-tól félliteres üvegben gombát, postai úton. Késő ősszel letettem a fagyasztóba egy nagy kanálnyi adagot, 3 napja vettem elő. ' éjszaka alatt kiolvadt, másnap tejbe tettem, tegnapra már volt kefírem:-)

Köszönet érte, kulináris kóstológia :-)

 

trigi

Előzmény: kulináris kóstológia (761)
Vicus_35 Creative Commons License 2008.05.28 0 0 766
Köszönöm:)))
Előzmény: kulináris kóstológia (765)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2008.05.28 0 0 765

"De lehet, hogy mégis csak....:))))"

. . .  A lepényhal megy elöl, a remény hal meg utoljára!

 

Ígértem, tehát igyekszem segíteni!


 

Előzmény: Vicus_35 (762)
Niko1 Creative Commons License 2008.05.27 0 0 764

Szia!

 

Én is szeretnék pár kefírgombát, ha tudnád postázni.

Természetesen a költségeket előre utalnám.

 

Köszi :)

 

szuperboszi kukac freemail pont hu

Előzmény: Stefike (759)
Stefike Creative Commons License 2008.05.27 0 0 763
Vicus!

Én tényleg a Balaton közelében lévő Tapolcán lakom.

Bocs

Stefike
Előzmény: Vicus_35 (762)
Vicus_35 Creative Commons License 2008.05.27 0 0 762
Szia Kedves Kulináris!
Nem haragszok a kiigazításért, közben már én is rájöttem, hogy nem biztos a Tapolca az a tapolca:))) De lehet, hogy mégis csak....:))))
Előzmény: kulináris kóstológia (761)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2008.05.27 0 0 761

Szia Kedves Vicus 35!

 

Kefírszimpatizánsként, - ezúttal kéretlen prókátorként - tájékoztatlak, hogy Tapolca város (irányítószám: 8300), és Miskolctapolca (irányítószám: 3519) között kb. 356 km.-nyi autóút van, míg Tapolca /Veszprém megye/ és Eger /Heves megye/ között mindez "csak" kb. 304 km.

Írod: "Ha én ezt hamarabb tudom...:))))" A földrajzi tények tévesztésednél is tények maradnak! Kérlek, ne neheztelj hozzászólásomért!:-)

A gombák küldése fél literes ásványvizes flakonban, a minimálisan szükséges folyadékmennyiséggel biztonsággal küldhetők akár postai úton is, gyakorlatom van benne! Üdv.: kulináris

Előzmény: Vicus_35 (760)
Vicus_35 Creative Commons License 2008.05.26 0 0 760
Szia!
Én szeretnék kérni, ha van több az még jóbb lenn. Nem csak nekem kellenne, hanem a szomszédasszonyomnak. Mennyi az ára?? Postán eltudod küldeni??
Éppen tegnap voltunk a miskolci állatkertbe:))) Ha én ezt hamarabb tudom...:))))
Előzmény: Stefike (759)
Stefike Creative Commons License 2008.05.25 0 0 759
Sziasztok!

Nekem van fölös kefírgombám. Nem tudok vele mit kezdeni.
Tapolcán lakom.

Ha valaki a közelben lakik szívesen átadom.

Hali
koldoknezo Creative Commons License 2008.05.22 0 0 758
Tényleg minden!

Most már csak arra lennék kíváncsi, hogy a yoghurtkultúra hogy néz ki? De nem a mikroszkópos kép, hanem az igazi.
Előzmény: krezidiesel (756)
marcipa Creative Commons License 2008.05.21 0 0 757
Sziasztok!
(Azt hiszem írtam már egyszer(de nem találom):
"szeretnék kérni kaukázusi kefírgombát. Egy kicsinykét. Majd elszaporodik! Ismerem, volt már nekem ilyen
marcipa5@gmail.com
krezidiesel Creative Commons License 2008.05.21 0 0 756

Szerintem azok kefir gombák.

Innen mindent megtudhatsz a kefirről:

http://kefir.lap.hu/

Előzmény: koldoknezo (755)
koldoknezo Creative Commons License 2008.05.21 0 0 755
Szia, köszi. Jó cikk a yoghurtról. Azt még mindig nem tudom, hogy a fehér gömböcskék és szálacskák vajon kefír, vagy yoghurt tenyészet?
Előzmény: krezidiesel (754)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!