Keresés

Részletes keresés

telefongyula Creative Commons License 2004.01.09 0 0 3081
Elnézést, nem voltam gépközelben, tudod, fránya szabadság ;-). Nekem 9.1.-en ment, 9.2-n nekem sem jött be, kénytelen voltam downgradelni. :-(
Megkaphatnám én is azt a kernelforrást?
Ha már itt tartunk: a 9.2 nem kezeli a Pinnacle PCTV tuneremet, amit a 9.1-es gond nélkül használ.
Konkrétan a tuner rész nem megy. Ha Winben beállítok egy adót, akkor látom a Linuxban is, de csak azt, nem lehet váltani, sem hangolni. Valaki érti ezt?
Ez a két dolog tart vissza a 9.2-től. Kicsit haraxom Mandrake-ékre :-(
Előzmény: Fecus (3030)
tari2 Creative Commons License 2004.01.09 0 0 3080
Én meg tudom érteni rézgarast. Vesz egy totál hivatalos Mandraket, hogy támogassa a céget és kap helyette egy alig használható darabot.

Nem próbáltad visszavinni? Szerintem meg ér egy próbát. Ha elmondod a gondjaidat, szerintem segítenek. Ha az nem elég, én még a Mandrake központjába is írnék, és biztosan nem az lesz a válasz, hogy miért nem olvastad el a program specifikációit.

Amúgy én is erősen gondolkodtam, hogy megvegyem, mert szerintem megérdemlik a támogatást. Előbb-utóbb meg is teszem.

Tari

Előzmény: Bandi-T (3078)
tari2 Creative Commons License 2004.01.09 0 0 3079
Vettem, megnézem.

Tari

Előzmény: Pleusicles (3077)
Bandi-T Creative Commons License 2004.01.08 0 0 3078
A Discovery nem neked való. A Discovery a mamáknak és nagymamáknak való: egyszerű, kisebb és kevesebbet tud, de azért mégis Linux. Mandrake Light.

Nem hiszem, hogy szándékosan akartak volna bármit is eltűntentni előled; talán csak belefutottál egy bugba a supermountban.

Szerintem légy férfi, és ne szivasd magad tovább: töltsd le a letölthető három CD-s 9.2-t, vagy az itt nem sokkal lejjebb található címekről a nem teljesen hivatalos javított változatokat, és máris minden sokkal jobban fog menni.

Előzmény: rezgaras (3075)
Pleusicles Creative Commons License 2004.01.08 0 0 3077
rpmdrake: de az. Akkor nézd meg, ha nem vagy biztos benne, hogy a -libs csomagot is leszedted-e.

Pleu

Előzmény: tari2 (3076)
tari2 Creative Commons License 2004.01.08 0 0 3076
Mát úl vagyok az átnevezésen - nullára neveztem. :-))) azaz radír. Ha az rpmdrake nem a csomag fel-le telepítő, akkor meg fogom nézni. Csak most nem érek rá.

Tari

Előzmény: Pleusicles (3074)
rezgaras Creative Commons License 2004.01.08 0 0 3075
Hadd engedjem ki a mérgemet...

4 éve használok Linuxot mind a munkahelyemen napi 8-10 órában, de az otthoni gépemen is van (de ott a család inkább Windows-t használ, elsôsorban a játékok miatt). Az elsô fél evtôl eltekintve (RedHat) mindig is Mandrake Linuxot használtam. Ezek egy részét a céggel megvetettem (7.2, 8.1) más részét letöltöttem a hálózatról. Most karácsony elôtt nem maradt idô a céggel tárgyalni, ezért magam vettem meg egy Mandrake 9.2-t. Persze, mivel zsebre ment a dolog, a legolcsóbbat, a Discovery verziót vettem meg.

Mivel korábban sok gondom volt az upgrade-del, inkább újra telepítem a rendszert (eddig már legalább 20-szor telepítettem Linuxot, legtöbbször Mandrake-ot). Ez eddig mindig bevált. A /home directory-t mindig önálló partícióban tartom, így az újratelepítéskor a userek, a file-jaik és a beállításaik megmaradnak. Most is így tettem.

A telepítés otthon egy kisebb malôrrel járt. Az öreg no-name DVD meghajtó nem tudta a Mandrake CD-ket hibátlanul elolvasni. Egy jó óráig elkínlódott velük, aztán feladta. A Mandrake sajnos nem ad semmiféle lehetôséget arra, hogy az ember a második CD olvasóval (nálam valójában egy CD-író) próbálkozzon! Így nem maradt más választás, mint kinyitni a gépet és a két meghajtón kicserélni a Master-Slave pucukákat. Ekkor a telepítés baj nélkül lement.

De ezután jött a meglepetés! A Madrake 9.2 Discovery verzió egy igencsak lebutított csomagnak bizonyult. Benne van minden egy otthoni hálózati kapcsolathoz (de nekem olyan nincs), az OpenOffice és egy meglehetôsen kasztrált KDE - KOffice nélkül. De pl. a terminálok közt egyetlen egy maradt csak, a ronda Xterm, a Konsole-t kivágták. A játékok nagy része is hiányzott és a képkezelô programok jó része is - a GIMP azért fent volt.

Nagy meglepetésemre felfedeztem azonban, hogy a legtöbb hiányzó program rajta van a Mandrake CD-n egy ¨Mandrake/RPM¨ subdirectory-ban! Megpróbáltam felinstallálni ôket - de ehhez is csak egyetlen egy RPM installációs program állt a rendelkezésre, a ¨Mandrake Install¨. Elindítottam, és ekkor jött a meglepetés: nem találta az RPM-es directory-t a CD-n! Na jó, megpróbálom az rpm-et parancsként beadni. Ekkor jött a még nagyobb meglepetés! A CD ¨Mandrake/RPM¨ subdirectory-ja eltűnt!!! Nem lehetett többé az ¨ls¨ paranccsal sem látni. Nem akartam hinni a szememnek! Újra kellett a gépet bootolni, akkor újra megjelent.

Ez azt jelenti, hogy Mandrake új rendszere veszi a fáradságot és eltűnteti az egyébként létezô RPM könyvtárat a felhasználó elôl, ha az a Madrake Discovery verziót vette meg. Szvsz. elég piszkos eljárás!

De ezen is lehetett segíteni. Újrainstalláltam a 9.1-es verziót, és utána ¨Upgrade¨ formájában installáltam a 9.2-est. Ekkor a legtöbb régi program megmaradt, de még így sem mind! Pl. a KDE RPM kezelôje így is eltűnt. Csekély vigasz, hogy a 9.2-esben az Open Office szebb és a fontok megjelenítése is sokkal jobb, mint a 9.1-esben.

A munkahelyemen a fentiekbôl tanulva már eleve Upgrade-eltem a 9.2-esre. De ezzel sem ment minden simán. Pl. a hálózat installálásánál nem vette át a korábbi beállításokat, hanem minden áron automatikus IP kijelölést akart alkalmazni. Úgy kellett átkonfigurálni. De a legkellemetlenebb késôbb jött. Az új Mozillában a levelezô rész egyszerűen hiányzott! A Mozilla menű csak a böngészôt ismerte. A KDE menűben bent volt a Mail program is, de nem indult el. Valami file-t hiányolt, de nem is írta meg, melyik subdirectoryból. A Mozilla újrainstallálása egy letöltött RPM-bôl nem sikerült, mert a Mandrake verzió más RPM-eket használ, és az újrainstalláláshoz az összes könyvtárát is ki kellett volna törölni, ezt viszont nem mertem megtenni (az Upgrade nem működik a különbözô RPM felépítés miatt!). Nem sikerült a KDE Konsole-t sem felrakni, hasonló okokból: a Mandrake KDE RPM-jei teljesen mások, mint az eredeti KDE RPM-ek. Szemmel láthatóan Mandrake újracsomagolta az egészet, és egyszerűen kihagyta azokat a részeket, amiket úgy látott jónak, pl. a KDE KPackage-t és a Konsole-t. Miután egy fél napot ezzel elszórakoztam úgy döntöttem, hogy a munkahelyi gépre visszainstallálom a 9.1-est. Ez most működik, az Open Office nem olyan szép, mint a 9.2-esben, de legalább minden megvan, amit használni szoktam.

De úgy látom, ennyi sz**keverés mellett jó lesz a jövôben egy másik disztribúciót kikeresni. Tulajdonképpen kár, egészen jól hozzászoktam a Mandrake-hez az utóbbi több, mint 3 évben.

Pleusicles Creative Commons License 2004.01.08 0 0 3074
"./Open..." alatt a home könyvtár OOo-könyvtárát érted? Ha igen, akkor nincs itt - elvileg - semmi baj (ezzel kapcsolatban attól tartok nem írtam elég világosan tegnap). A felhasználó beállításai csak maradjanak meg, ha leszeded a programot! Én csupán hibakeresési célból írtam, hogy próbáld meg átnevezni.

Fontosabb a -libs csomag ellenőrzése. Ezt az rpmdrake-ben nézd meg.

Pleu

Előzmény: tari2 (3073)
tari2 Creative Commons License 2004.01.08 0 0 3073
Na megvolt a sokadik pofáraesésem Linux-szal. Win alatt, TC pluginnal végignéztem a linuxos meghajtókat és rájöttem, és volt meglepi.

Hát az arany virágok, like Winfos, a rendszerfájlokat alapból nem mutatják a grafikus fájkezelőkkel, át kell állítani a megjelenítés. Vissza Linux-ba. Nautilus be és azonnal megjelentek a kérdéses fájlo. ./Openstb. Persze, nem törlődött ki, csak leszedte a csomagot. Minden telepítésnél újból onnan indult. Mint a parasztbácsika a repülővel: erre nem számítottam!

Szóval foly. köv. - majd amikor ráérek - az ismerkedés a Linux finomságaival.

Tari

Előzmény: Pleusicles (3072)
Pleusicles Creative Commons License 2004.01.07 0 0 3072
Az OOo több csomagban érkezik:

mindenképpen van egy OpenOffice.org és egy OpenOffice.org-libs, és azt hiszem, az utóbbi nem függ az előbbitől, csak fordítva. Illetve fenn lehet még egy -help és egy -l10n.

Szóval talán a -libs maradt fenn. Ennek kellene utánanézni az MCC-ben. De könnyen lehet, hogy nincs igazam.

Ha nem erről van szó, akkor próbáld meg azt, hogy az install idejére átnevezed a home könyvtáradban az OOo könyvtárát, de itt is lehet, hogy nem jó tanácsot adok...

Pleu

Előzmény: tari2 (3071)
tari2 Creative Commons License 2004.01.07 0 0 3071
Szia Pleu!

Köszi, hogy elolvastál és válaszoltál!

Azt hiszem eltávolítottam, legalábbis a control centerben a csomag le módszerrel szedtem le. Keressem meg, hátha maradt valami és töröljem ki?

Szoval nekem gyanúsan

Előzmény: Pleusicles (3070)
Pleusicles Creative Commons License 2004.01.06 0 0 3070
Üdv!

1. Az fsn.hu-nál van egy elég részletes telepítési útmutató is, pdf-ben. Eddig az RTFM :) Ez emlékezetem szerint azt írja, hogy multiuseres telepítésnél az első, rootként végzett szakaszban a setup-ot a -net opcióval indítsuk. Én ezt tettem,
majd már userként (alapbeállítás szerint) az /opt/Openoffice-valami/program/setup indítása után a "hálózati telepítést" vagy hasonlót választottam (amelyik csak pár MB-ot jelent a home könyvtárban). A nyomtatót külön kellett beállítani, a kulcsszó: spadmin.

2. Biztos, hogy a mdk-féle OOo-t teljesen eltávolítottad?
Gondolok itt a lib csomagra. Ha esetleg valami ottragadt a régi verzióból, akkor bekavarhat. Hozzám az fsf.hu-féle OOo végig magyarul beszélt, például.

Pleu

Előzmény: tari2 (3069)
tari2 Creative Commons License 2004.01.06 0 0 3069
Jó reggelt!

Most valószínűleg a teljes tudatlanságomat fogom elárulni, és komoly ember csak RTFM-el válaszol az ilyen egyszerű kérdésre, de...

Fel szerettem volna nyomni a magyar OpenOffice-t az MDK sajátja helyett. Amit tettem:

1. MDK vezérlőközpont-Szofverkezelés-Szoftver leszedése-Openoffice név szerint kikeresve és leszedve.
2. OOfice magyar sitejáról (fsf.hu) leszedtem a programot. Ahogy kell elindítottam a telepítést. Na erre megsúgta, hogy az álatalam óhajtott könyvtárba csak root-ként garázdálkodhatok.
3. Nosza root. Berakom. Kiléptem root-ból, arra gondolván, hogy majd userként nem fogom elérni a feltelepített OOfice-t, az engedélyeztetés pedig még meghaladja jelenlegi tudásom.
4.User-ként be. Elindul a telepítés. Új telepítést nem enged, csak rendbehozatalt. (Pofáraesés, mert valami olyasmit mond, hogy ./openoffice vagy mi fennvan.) Megörültem, ezek szerint ha rootként felrakom, akkor az engedélyeztetéssel nem lesz gondom.
5. User ki, root be. Telepítés indul. Bejön a képernyő, de nekem gyanus. Nincs rajta, hogy fsf.hu és alapvetően idegenül beszél. Kétszer nekifutottam, hátha rossz helyről indultam. Ugyanaz. Sebaj, gondoltam felrakom, majd elválik, hogy tényleg a magyar-e, vagy sem. Elérek a Java-hoz. Gondoltam, ha már lúd, legyen kövér. Legyen Java is. Kilép.
6. Java-Linux site-ról leszedtem az aktuális változatot. Read - olyanokat mond tennivalónak, ami nincs is.(Gondolom a tülör szerverek könyvtárában már kicsomagolt változatban vannak fenn a Java csomagok.) De innetől már nem értem, hogy mi a frász csináljak.

Tehát kérdéseim: hogyan kell jogosultságot adni, vagy visszavonni a usernek/től, ha egyáltalán helyesen gonldolkodtam?
A Java-ban most van két készlet .bin fájlom. Melyiket használjam és hogyan? Elég bemásolni egy jól meghatározott könyvtárba és szólni a OOfice-nak (és persze a Mozillának), hogy hol keresse?
Ja és egy még egyszerűbb. Hogyan lehet elérni, hogy a Mozilla indításakor a hálózatra feljelentkezzen és ne kelljen rootként a MandrakeGalaxy-ContolCenter-en keresztül be- és kikapcsolnom a csatlakozást. Gondolom ezt is valahol engedélyeztetni kell.

Na ennyit egyelőre. Már annak is örülnék, ha egyáltalán valaki elolvasná, sajna hosszú lett.

Tari

kpl Creative Commons License 2004.01.05 0 0 3068
Inkább az onnan elérhető és a google keresője által megtalált _összes_ dokumentáció többszöri átolvasását. Néha félreeső szavakban van elrejtőzve a számodra hasznos lényeg. (Főleg ha olyan egzotikus hardvereket használsz mint én :-)) Ne lepődj meg ha a rendes működéshez még a kernelfordítással is meg kell barátkoznod. Jobb most mint később...

Én mdk8.2-re forrásból raktam mplayert, előtte persze minden szóba jöhető kiegészítése, codecek, fontok mittudémmmégmik feltelepültek. Működik szépen.
Ha új mandrake-et teszel fel, akkor is jobban jársz ha mplayer-ügyben tiszta lappal indulsz. És tiszta forrásból, nem pedig rpm-ből.

kpl

Előzmény: amanibhavam (3061)
dj Creative Commons License 2004.01.05 0 0 3067
Semmi nem muszáj. Azt kellene megérteni, hogy a Süsü egy speciálisan saját maga által csomagolt mplayert tesz a disztribbe, ami nem igazán mplayer. Már nem tudom, hogy mandrake csomag volt-e telepítéskor, mert ez az egyik progi amit nem érdemes csomagból feltenni, ezért inkább leszedem a legújabb forrást, elolvasom a magyar nyelvű telepítőt és elvégzem az ott leírtakat így az van az mplayeremhez amit én telepítek hozzá és nem az amit valakik kitaláltak.
Előzmény: im_ka (3066)
im_ka Creative Commons License 2004.01.05 0 0 3066
de gondolom rpm-ekben le lehet szedni kodekeket az "alap mandrakes" lejatszokhoz, vagy megse? mert amikor szorakoztam a suseval 1 ismerosomnel, a sok mplayer dependency-tol meg az elettol is elment a kedvem. szoval ha nem muszaly, nem kell az mplayer de szeretnem ha BARMILYEN video fajl menne.

a mandrake telepitese hasonlo a suse-hoz ugye? (particio kezelo stb...)

Előzmény: im_ka (3064)
btotyi Creative Commons License 2004.01.05 0 0 3065

őűŐŰ

A lökött operában mindig elfelejem beállítani

Előzmény: btotyi (3063)
im_ka Creative Commons License 2004.01.05 0 0 3064
nincs suse-m, nem a sajat gepemen jatszottam vele.
Előzmény: btotyi (3063)
btotyi Creative Commons License 2004.01.05 0 0 3063
Igen, szedd le suse által felrakottat és tedd fel forrásból. A suseban lev? az egy butitott mplayer, gyakorlatilag minden használhatót kivettek bel?le.
Előzmény: im_ka (3062)
im_ka Creative Commons License 2004.01.05 0 0 3062
be lehet epiteni a codeceket hogy ne legyen szukseg mplayerre? mert a suse-re telepitettem az mplayert de problemakat okozott.

van vmi fontosabb tudnivalo a mandrake telepitesevel kapcsolatban? nemsokare meglesznek a fajlok es irom a cd-ket.

Előzmény: amanibhavam (3061)
amanibhavam Creative Commons License 2004.01.05 0 0 3061
igen, be lehet
ajánlom a www.mplayerhq.hu oldal böngészését
Előzmény: im_ka (3060)
im_ka Creative Commons License 2004.01.05 0 0 3060
kezdo linuxos vagyok (eddig suse-val kiserletezgettem, de nem a sajat gepemen). a windwos-bol elegem van, es a mandrake mellett dontottem. nemsokara lent van a 3 (install, extras, internationalisation) iso-image linuxiso.org rol.

csupa jot hallottam a mandrake-rol viszont lenne egy (egyenlore :)) kerdesem.

mi a helyzet a videofajlok lejatszasaval? azt tudom hogy az mplayer a tuti, de azt is tudom hogy a telepitese maceras tud lenni (legalabbis suse alatt). a mar meglevo mandrake-es lejatszo(k)ba be lehet epiteni codeceket hogy minden vigyen(ek)?

koszonettel udvozlettel

tari2 Creative Commons License 2004.01.05 0 0 3059
btotyi - Cseles dolog volt, de sikerült beállítani. Az alapvető probléma, hogy az azonosítom és az egyéni gépnevem més.

A plaintext authentikáció fogadási oldalon, küldési oldalon Login működik.

Ami segített a beállításban egy rejtett gomb - alig szúrta ki a szemem a maga 1x3 cm-es méretével - amely lekérdezi a szerver beállításait.

Tari

Előzmény: btotyi (3051)
amanibhavam Creative Commons License 2004.01.05 0 0 3058
xvidtune programot keresd
Előzmény: cxy (3057)
cxy Creative Commons License 2004.01.04 0 0 3057
Szoftversen kéne balra mozgatnom a képernyőt.Kérlek segitsetek hogy lehet ezt elérni?
micu Creative Commons License 2004.01.04 0 0 3056
A 9.2-ben hogy lehet a 9.2-es feliratot kivenni a framebuffer hátterébõl ?
cxy Creative Commons License 2004.01.04 0 0 3055
Sziasztok!
Sikerült feltennem a Mandrake-et igaz nem úgy ahogy én elgondoltam (nem ez az első eset.másssal is igy vagyok néha).Szval a két hdd-t nem szereti igy egyazon hdd-n van most mint az xp.
Előzmény: kisbetu (3048)
SzG Creative Commons License 2004.01.03 0 0 3054
Sziasztok!
A 9.2-ben nem találom a Vezérlőpultban a grafikus Cron szerkesztőt. Én vagyok a vakegér, vagy kivették a disztroból?
Szélkiáltó Creative Commons License 2004.01.02 0 0 3053
No én szamár! :-))

Közben megoldódott a probléma, mert (végre, majd két nap után) észrevettem, hogy Drakconf hálózati szekciójában az internetbeállításoknál megadtam az alapértelmezett átjárót, és ezt nem kellett volna. Kivettem, és azóta minden megy, még a modem megosztása is.

Hát méginkább BÚÉK!

Szélkiáltó Creative Commons License 2004.01.01 0 0 3052
BÚÉK mindenkinek!

Kiépült itthon egy kis 4 gépes hálózat SMC1255TX-PF hálókártyákkal, és egy SMC7004VBR routerrel (gondolva a jövőre, hátha lesz egyszer majd ADSL is). Három gépen Mandrake 9.2 (az enyémen a modemmel), egyen pedig Win98.

A belső hálózat (fix IP címekkel: 192.168.2.10 - 192.168.2.13) működik is a Mandrake beállító programjával beállítva, ám azóta az Internet kapcsolatommal (amely egész eddig ment, és SuSE 9.0-ra boot-olva most is megy, innen írom a levelet) nem boldogulok.

A KPPP ugyan betárcsáz rendesen, AXELERO kapcsolat szépen kiépül, de a névfeloldásra való várakozásnál nem jutok tovább a Mozilla böngészőben és a levelezőben sem. Vajon mit kell még tennem, hogy az auto-ra állított DNS címről "feloldozást" kapjak? (Tűzfal egyelőre nincs beállítva!)

A másik problémám, hogy az internet megosztást sem tudom beállítani a Mandrake beállítóval sem (hogy a hálózat bármelyik tagja tudja használni az én gépemhez csatlakozó modemet). Csinált már valaki ilyet úgy, hogy működik is neki? :-))

Hát mindenkinek kevés problémát ebben az új évben!

Üdv:

Fenyvesi Béla

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!