Köszönöm a választ! Szóval a nagy pára!!!! Kihoztam a szobába, és az ablak mellé teszem! Mi az a Champion? Valami permet? Hol szerezzem be? A feleségem azt mondja hogy a néni aki adta nekünk, az megpróbálta visszavágni egy helyen, de ott semmi nem újult meg, így félünk visszavágni, szúrok be egy fotót ahol a visszavágás volt a néni részéről..mert igy kopaszon, felnyurgulva nagyon csúnya, pedig milyen szép volt nyáron......nagyon sajnálom!!!!
Nem bírja a párát.Igénytelen 1 dög.Utálja ha mozgatják.Nagyszobai ablak mellé és azt is felejtsd el,hogy ott van.A földje sima kertiföld legyen-majd úgy kb. 5 év múlva,nem szereti a piszkálást.
Félek,hogy ez az összes levelit le fogja dobálni és ezt már állítani nem lehet.Vissza kéne vágni,mert fölfelé kívánkozik így oldalhajtást nehezebben hoz.
nézem a képet.Nem csak úgy vetkezik,be is barnúl.Gomba!
SOS ki a párából.Elötte kínáld + CHAMPIONnal.A földnek is adj!
jesszus :S durván megkopaszodott. a tápoldatozás elhagyása biztos, hogy nem gond. több, mint 300 szobanövényem van. nagyon sokba kerülne őket tápozni, inkább ezért elhagyom. semmi bajuk, sőőőt :) gyönyörűek. valami más lesz. nem kapott mostanában huzatot? öntözni inkább ritkábban, de akkor bőségesen, amikor már látod, hogy száraz, akkor jól nyakonöntöd... talán tavaszig valahogyan kihúzza. bááár. baci is lehet, nem tudom :S nehéz eset. vágd vissza szerintem. így csúnya is, nem is díszít. háát. remélem, meg tudod menteni:) nekem is volt egy, gyönyörű, hatalmas. aztán elkapott valami bacit, és az ágak elkezdtek lerohadni róla, levelestől, szárastól bebarnult, és megszrottyosodott. azóta sikerült beszereznek egy kisebbet. persze, megfázott, most alig van rajta levél, kb úgy néz ki, mint a tiéd. tavasszal kihajt.
Köszönöm az eddigieket! Nagyjából hetente van locsolva, szerintem sok, mert ma is kapott vizet és nedves barna a földje.....most kicsit hagyjuk akkor a vizet..meglátjuk mi lesz! Kártevő nincs, se atka se tetű, a levél csúcsok is és a levél fonák is ép, minden levél ép, csal éppen hervadtak, az új levelek is meg a régiek is.....
igaz hogy tápot nyáron nem kapott csak vizet de szép volt és az udvaron volt......ha tudtok tanácsot adni akkor remélem sikerül megmenteni mert kinnt nagyon szépen nézett ki, szúrok is be fotót hogyan nézett ki nyáron szabadban / a fotó jobb oldalán/!!! és ma hogy néz ki......segítsetek rajta!!!!!
régen schefflera arboricola volt. most nem tudom, mi. több sebből is vérzik a dolog: kevés fény, ahhoz képest pedig magas hőmérséklet. talán túlöntözés, illetve rendszertelen öntözés. milyen időközönként, és mennyi vizet szoktál adni neki??? egy ekkora növénynél a "locsolgatás" nem tudom, mit takarhat. javaslom, nézd meg a gyökérzetét. ha élnek gyökerek( világosabb színű, és NEM szrottyos) akkor nincs minden veszve. jobb lenne neki, ha átraknád mongyuk nappaliba, vagy valahova, ahol nagyobb ablak van. jót tenne, ha alaposan visszavágnád a hosszú, kopasz ágait (elvágod ott, ahol gondolod), ki fog hajtani.
esetleg lehet gomba, vagy vírus is, de ezt inkább meghagyom vityának, ez az ő asztala:)
megnézném az is, nincs e rajta valamilyen kártevő állat
na de nemsokára remélem már vége lesz a télnek és ezen rengeteg kicsi bimbó van az volt a tervem vele, hogy a fagyok elmultával kimegy a kertbe, ahol a szoba növényeim vannak egy virág asztalon ami felett eső ellen átlátszó tető van, és az egész felett meg árnyékoló háló.
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem! Kaptam egy szép növényt, egész nyáron kinn volt a szabadban át is ültettem nagyobb dézsába, remekül mutatott....ősszel a hideg ellen bekerült a nagy fürdőbe..itt általában 18-21 fok van...próbáltam teljesen az ablak mellé tenni...de egész télen hullatja a leveleit......először azt hittem azért mert megújul a levélzete..de az újakat is lehullatja....valami babérlombú valami....öntözgetjük..de hiába...mi lehet a gond? És mi a növény neve? Aki tud kérem segítsen...mert lehet nem fogja kibírni a tavaszt amikor majd ki tudjuk rakni a kertbe....Ha van az indexen belül más speciális forum, ahol jobban tudnak segíteni, akkor irányítsatok át oda! Köszönöm előre is! Képet is szúrok be!!!
A Tieiden is látom, h kezd indulni a gyökér, úgyhogy lesegetem:)) (Merthogy én inkább vízbe dugtam) Remélem, ezek is szépek lesznek, mire helyet cserélnek:)))
Szépen várd meg amíg elvirágzik, majd a levelei is elszáradnak. Amikor már tök száraz, vágd le a szárazakat rögtön a hagymánál, majd vedd ki a hagymát a földből. Igazából ősszel kellene földbe dugni, ha van kerted, oda.
Ha nincsen, akkor száraz hűvös helyen (pl egy kamrában ) kellene tárolni és csak akkor elővenni őket, amikor virágoztatni szeretnéd. Igazából azt mondom, vagy sikerül újra virágoztatni vagy nem, rajtam a hagymás növények mindig kifognak, szeszélyesek nagyon. Másnak bizonyára könnyebben megy, mások a tapasztalati, de hát a kertészkedés, az már csak ilyen.
Lehet, hogy valaki azt fogja tanácsolni, az elszáradás után ültesd ki a kertbe, az is érvényes.
Mindenesetre sok sikert, de ne szegje kedvedet, ha nem sikerül, legfeljebb jövőre megint veszel egy gyönyörűsége virágzó példányt :)
Sziasztok. Kaptam egy jácintot, azaz hármat, vagyis egy cserépben három hagyma van. A virágok szépen kinyíltak, lassan el is virágzanak. Mit csináljak a hagymával? Hova és mikor kell kiültetni? És addig mi legyen velük?
Zsebi, ez a fajta Jasmin mindig télen virágzik, ne keresd magadban a hibát.
Actara szobanövényeknek olyan mint a szenteltvíz.
ha huzamosabb idöre meg akartok szabadulni a nyiltan vagy rejtözködve, föld alatt vagy föld fölött röpködö, szivogató-fújogató kártevöktöl, Celaflor táprudacskát használjatok. Méregdrága ugyan, de egy szezonban egyszer elég használni, és ráadásul a trágyát kombinálja az általam eddig egyedül hatékonynak ismert rovarirtószerrel. A növény így hosszabb idön keresztül mindig annyit vesz magához, amennyi kell neki.
a közel multban többünknek is problémája volt a földfölött repkedő muslica szerű lényekkel.
Kaptam tanácsot actarára, azt is hittem, hogy van itthon de nem volt, ezért elmentem egy hermész boltba, ahol nem is tudtam végig mondani mi a kínom, már is nyomtak a kezembe, egy dobzot, hogy ez a tuti.
El is hittem megvettem, otthon olvasom, hogy rejtőzködő rovarokra csótányra,ágyi poloska, hangya, bolha stb.
Gondoltam az enyém a stb-i ,vagy jól átvertek.
Kis szórós dobozban van hát én megszórtam a cserépbe a földet, és belocsoltam. Másnap még láttam 2 dögöt azóta egyet sem. A növény él és virul.
A szer neve: PIRET MIX és 650 Ft-ba került, 2 évig jó.