Keresés

Részletes keresés

SinnerInside Creative Commons License 2014.03.26 0 0 2961

Sziasztok,  erdeklodni szeretnek h szerintetek melyik honapokban erdemes menni Izlandra? Ugy hallottam biyonyos honapokban szinte egesz nap sotet van, ezt szeretnem elkerulni :)

Elore is koszi.

G

josh35 Creative Commons License 2014.03.26 0 0 2960

Sziasztok ! Izlandi SIM kártyát szeretnék vásárolni, de még egyelőre otthon tartózkodom. Hogy tudnék beszerezni egyet ?

Előre is köszönöm !

Ice_ice Creative Commons License 2014.03.26 0 0 2959

Tegnap éjjel beindult az Auroracoin-ok szétosztása:

http://auroracoin.org/

Ha van kennitalád, ingyenes hozzáférhetsz a virtuális pénzedhez.

kis_andras Creative Commons License 2014.03.12 0 0 2958

Egy kis helyi csemege :D :

Benne volt az eltűnt nő a saját maga után küldött keresőcsapatban

A helyszín Izland, a történet meg mint valami Benny Hill show gyengébb mellékterméke: A Toronto Sun számolt be róla, hogy egy csapat turista éppen a fura nevű Eldgja kanyon felé tartott busszal, amikor is tartottak egy kis szünetet a park közelében levő egyik pihenőben. Eddig[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Cilikécske Creative Commons License 2014.03.09 0 0 2957

:)

Előzmény: okinayab (2956)
okinayab Creative Commons License 2014.03.09 0 0 2956

Most értünk haza Izlandról.Menjetek nyugodtan ilyenkor is,hihetetlenül fantasztikus hely,imádtam,imádtuk.

and0626 Creative Commons License 2014.02.26 0 0 2955

azt nem írtad, hogy mennyi Izlandot akarsz hazahozni, de gondolom nem több köbmétert: akkor pedig nincs probléma. 1-2 maréknyit én is hoztam, fekete tengerparti homokot, kavicsokat innen-onnan, habkő-darabokat, és egy kis követ a Kék Lagúnából: )

Előzmény: Törölt nick (2953)
Cilikécske Creative Commons License 2014.02.25 0 0 2954

Szia. A hivatalos álláspontot nem ismerem, de tapasztalatom az van ez ügyben: én több kőzetdarabot is hazahoztam, olyan 2 kilónyit biztosan, senki nem tette szóvá. Egy üvegnyi vulkáni port is. A gyűjteményemet gazdagítja. (Igaz régen, 2005-ben volt.) Üdv: Cili

Előzmény: Törölt nick (2953)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.25 0 0 2953

Kedves szerencsések, akik már jártatok Izlandon! 

5 évre visszamenőleg elolvastam a fórumot, megérte! Csodás képeket, leírásokat, tapasztalatokat láttam, olvastam.

Május 1-6 között a Skandináv utazási központ szervezésében, egy csoportos túrán veszünk részt. Nagyon várom, a gyerekkori álmomat az 50. születésnapomra kapott út váltja valóra. Ilyenkor már talán lehet mondani, régóta rajta van a " bakancslistámon". 

Szakmám szerint geológus vagyok. Eddig még nem olvastam arról, hogy szabad-e kőzeteket-ásványokat gyűjteni, illetve azokat haza hozhatom-e? Van valakinek erről információja?

Az elköszönést lopom, mert tetszik: Jó utat-jó szelet

(Ez majdnem olyan mint a geológus, ill. a bányász köszöntés: Jó szerencsét! :) )

okinayab Creative Commons License 2014.02.20 0 0 2952

A lundát milyen formában érdemes megkóstolni? Érdemes?

rumos14 Creative Commons License 2014.02.20 0 0 2951

június vége a Sprengisandur-on elég kétesélyes, de az elmúlt évekből kiindulva inkább nem valószínű.

Előzmény: Sea_drop (2949)
Sea_drop Creative Commons License 2014.02.19 0 0 2950

Köszi Neked is Ice_ice.

Ahogyan ismerem magam, biztos, hogy nem csak turistás helyeket akarunk látni.
Persze ami kötelező... :)

A lista még napról napra bővül és bizony pár dolgot már most lehúztam, mondván ez nem lóverseny, ez a nyaralás, még ha kalandos is lesz...

Előzmény: Ice_ice (2944)
Sea_drop Creative Commons License 2014.02.19 0 0 2949

Köszi a választ, és bizony megérte visszaolvasni (előlről kedtem meg kicsit a legfrissebbekből, és még nem értem ide).

Azon vacilálunk, hogy nem az 1-es úton megyünk végig, hanem pár nap déli kirándulás után nekivágunk a felföldnek és irány észak. Csak 2-en vagyunk és a Manchasteri indulás miatt nem hiszem, hogy van eselyünk társat találni. Viszont azt nem szeretném, hogy a választott autó miatt ne merjek lekanyarodni egy vizeséshez...

És bizony inkább mennék a Sprengisanduron mint a Kjöluron, bár ez van egyenlőre tartalékban, ha rossz az idő (június végén megyünk).

A jogsimat bizony már több mint 1o éve használom, viszont terepjárózni csak most mentünk el egy hétvégén. Nagyon élveztük, nagy élmény volt, de sikerült egy viz alatti keréken megültetni az autót (ami a hely hülyesége volt, nem gondolták, hogy ennyit esik ...) - szóval miután megtapasztaltuk, milyen, ha az autó vizben elakad 1o percre, inkább nem várnék arra, hogy kihuznak....

Talaltam 'öregebb modell'-t az egyik oldalon- ilyenbe bele lehet vágni pl?

Előzmény: Vargabetű (2942)
okinayab Creative Commons License 2014.02.14 0 0 2948

Megnéztem,szerencsére nincs benne hogy meddig kell érvényesnek lennie,csak az hogy legalább 2 éve meglegyen.

Mi a helyzet a boltok nyitvatartásával hétvégén? Élelmiszerre gondolok.Szombat este érkezünk,necces lesz ha csak hétfőn tudunk kaját venni.

Előzmény: Ice_ice (2947)
Ice_ice Creative Commons License 2014.02.14 0 0 2947

Ez mondjuk az átlag. Van ahol nem kérik, van ahol 1 év.

Nézd meg a Terms and conditions-t az autóbérlő cégnél, akinél foglaltátok a kocsit. Biztos le lesz írva, vagy kérdezz rá levélben. 

Nemzetközit általában akkor kérnek, ha nem tudnák kiolvasni róla az adatokat (pl. japán vagy arab az illető).

Előzmény: okinayab (2946)
okinayab Creative Commons License 2014.02.14 0 0 2946

Most ez komoly,hogy fél évig érvényesnek kell lennie a jogsinak? A páromé lejár miután hazajövünk...pedig nemzetközije is van,de az is csak addig érvényes.

Előzmény: Ice_ice (2944)
Ice_ice Creative Commons License 2014.02.14 0 0 2945

Bálnales:

Reyjkavíkban két cég tolja, egymás mellett vannak a kikötőben:

http://www.elding.is/

http://www.specialtours.is/all-tours/whale-watching

Másik nagy bálnanéző lehetőség Húsavíkban van (szintén két cég, szintén egymás mellett):

http://www.northsailing.is/home/

http://www.gentlegiants.is/home/

Kb. 15 ezer forint egy 3-4 órás hajótúra. Ki lehet fogni életreszóló élményt, de az is lehet hogy 300 méterről fogsz csak látni egy kb. 7 méteres bálnát, ahogy kétszer kifújja a levegőt, majd lemerül 10 percre, és ki tudja hol jön fel újra. Tekintve, hogy vadonélő állatok, olyan mintha bemennél a Balaton közepére és várnád, hogy körülötted rabol-e valami nagyobb hal. :)

Fókákat természetesen én eddig a Westfjordsban, Jökulsarlónban, és a reykjavíki kikötőben láttam.

http://www.westfjords.is/WhattoSeeDo/AttractionView/seals

Izland nem EU tag, de EK tag, így elfogadják a személyit is, nincs szükség útlevélre.

Előzmény: Körte88 (2939)
Ice_ice Creative Commons License 2014.02.14 0 0 2944

Ha mondasz konkrét helyszíneket, amiket mindenképp meg akartok nézni, arra lehet autótípust mondani.

Valahol valóban kell a nagy terepjáró (folyókon átkelni, köves utak), de a tipikus turista helyek kisebb autókkal is megközelíthetők.

Nem szükséges nemzetközi jogosítvány, elfogadják mindehol a magyart. Az a fontos, hogy még fél évig legyen érvényes. 

Alapból a terepjáró bérlésekhez 21 vagy 23 év szükséges, mert így vannak megkötve a biztosítások az autóra.

Előzmény: Sea_drop (2941)
Ice_ice Creative Commons License 2014.02.14 0 0 2943

Sziasztok!

Most indult egy új facebook csoport, amely levált az Izlandi magyarok listáról, mert mindenki ott kérdezgetett a kirándulásokkal kapcsolatban (pedig nem arra jött létre). 

Ha kérdéseitek vannak, az ott élő magyarok, illetve a már Izlandon járt emberek tudnak segíteni tapasztalataikkal.

https://www.facebook.com/groups/283448441809829/

Vargabetű Creative Commons License 2014.02.13 0 0 2942

Milyen terepjárót?

Tekerj vissza a 2850-hsz hez, ott írtam.

Még annyit, hogy általában szokás túl ecsetelni az izlandi utakon leselkedő akadályokat/veszélyeket. ((( Azért van, mert van sok rossz tapasztalat, felelőtlen túristák, "van biztosításom, majd kimentenek" hozzáállás. Található pl az F-910 egyik ágán egy elhagyott volvo roncs, eddig bírta.))) Ha nem mész hegyi útra, kisebbek a gázlók, akkor Vitara, Niva is tökre megfelel. Pl Askja, Laki, Landmannalaugár.

Magyar jogsi megfelel, de mintha nem 18 év, hanem 21 év volna az alsó limit.... nem tudom pontosan. Sajnos engem mér a 2x-ese sem érint...

Jó utat-jó szelet:VB

Előzmény: Sea_drop (2941)
Sea_drop Creative Commons License 2014.02.13 0 0 2941

Sziasztok.Mi easyjet-tel megyünk Manchasterből június végén, hátha valakinek ez is opció. Kicsit gondban vagyunk az autó bérléssel, mert minenki azt mondja, hogy normális terepjáróban illik gondolkodni, ha a felföldbe is szeretnénk belekóstolni.
Konkrét márka-ajánlat esetleg? LandCruiser?

Abból akár új, akár régi, nyugodtan bevállalható a felföld (persze ha nincs lezárva az út).

Nekem eddig soha nem volt gond az EU-szabvány szerinti kártya-josival egyébként, bár Izlandon még nem jártam.

margitka64 Creative Commons License 2014.02.12 0 0 2940

Az autóbérléshez feltétlenül muszáj a nemzetközi jogsi, nem elég az itthon szokásos kártyaformájú?

Körte88 Creative Commons License 2014.02.11 0 0 2939

Sziasztok!

Idén nyáron esedékes lenne egy kirándulás Izlandra és hogy kezdek utánanézni elég horror áron vannak a bérelhető autók.

Reykjavik környékén hol/mennyiért lehet a legolcsóbban kocsihoz jutni?

Szállás árával mennyire lehet lemenni?
(jelenleg 6-7e/fő/éjj amiket találtam...)

Hová érdemes menni fókalesre?(nem feltétlenül szervezett módon)

Bálnales hajókázás árakról tud valaki friss infót?

Milyen helyeket érdemes keresni a fővárosban ahol a tipikus izlandi ételek olcsón kipróbálhatóak?

Útlevél megléte mennyire erősen ajánlott?

Úgy olvastam elég a személyi igazolvány...

Vargabetű Creative Commons License 2014.02.11 0 0 2938

Ó, a Sprengisandur!

Tervbe volt véve, de mégsem jutottam el oda. Le volt zárva az F-910... több m hó borította. Kössz hogy megosztottad, némileg kárpótol.

Üdv:VB

Előzmény: Ice_ice (2937)
Ice_ice Creative Commons License 2014.02.11 0 0 2937

Ha van szabad 5 percetek, merüljetek el a turizmus előtti izlandi időkben:

http://vs.hu/mega/bicikli-izland-horace-dall/

rumos14 Creative Commons License 2014.02.11 0 0 2936

elsőre a klasszik, 4-5 napos Laugavegur túrát ajánlanám (Landmannalaugar-Thorsmork, +1 nap opcionálisan a Skogafoss-ig. ezen sokan részt vesznek, tehát nem leszel egyesül, ez persze lehet számodra hátrány is. ha a másik irányba teszed meg a túrát, nagyon adja magát az Eldgja-Langisjór folytatás, ami még 4-5 nap talán. és ezek tényleg a legszebb vidékek közé tartoznak.

Előzmény: Zsiraaf (2931)
Ice_ice Creative Commons License 2014.02.10 0 0 2935

Szia!

Maga az ötlet remek, de inkább a nyári időszakot ajánlanám ennek kivitelezésére. Két évvel ezelőtt kicsit korán jött a tél, és szeptember közepén a két méteres hóból kellett a még nem beterelt, szabadon tartott birkákat kikaparni. Persze ez azért extrém volt, nincs minden évben ilyen, de nem véletlenül van augusztus végén a főszezonnak. Egyedül azért nem igazán érdemes neki indulni egy ilyennek, bár sok pozitív példa van a túloldalról is. Klara videója sok embert inspirált már. 

Nem ismerem a túrázási tapasztalataidat, de sátrazás azért nem mindig olyan egyszerű. Landmannalaugarban 2010-ben evakuálták az egész táborunkat, és kb. 30-an aludtunk benn a konyhában, mert 90 km/h szélben nem olyan nagy élmény nézegetni hogyan dűlöngél feletted a sátor. Pedig már a sátorba is behordtunk nagy köveket, hogy ne kapja fel a szél az oldalát. :)

Nyáron stoppolni simán lehet, de ha nagyon belemész a felföld közepébe ott naponta 5 autó fog elmenni. 

Túraútvonalakat itt találsz, online webcamera képet pedig az úthálózatról itt. Jelenleg az ország közepe járhatatlan. 

Én is leginkább Thorsmörk és környékét javasolnám, minél keletebbre mész annál kevesebb emberrel fogsz találkozni.

Vargabetű Creative Commons License 2014.02.10 0 0 2934

Szia!
Nagyszabású ötlet, de kivitelezhető. A Felföld és a Reykjavík közeli Aranyháromszög bejárása eltérő jellege miatt más-más módszert választanék. A Felföldön, bár hatalmas távolságok vannak, de nagyszerű trekkingutakat találhatsz ki magadnak. Vannak befizetős lehetőségek is, ezek leírásai is jó ötlettárnak használhatóak. Némelyik kifejezetten magashegyi, szélsőséges körülményeket teremt. Az F-35-ös Kjölur-úton napi egy busz jár oda -vissza, 3 éve lefotóztam a menetrendjét. Ha érdekel előkeresem neked. Jó megközelítést biztosíthat gyalogos túra elején / végén. Hogyha nem a végtelen sivatagokra vágysz, akkor a Felföld DK-i sarkában ( Laky, Vatnajökul, Eyafjallajökul, Landmannalaugár, Thorsmörk környékén) sűrűbbek a látnivalók. Jó minőségű túrista térképek vásárolhatóak odakinn. Aranyháromszög: szerintem kevéssé alkalmas gyalogos túrára. A közvélekedés szerint augusztus az ideális.

Jó utat-jó szelet:VB

bm613 Creative Commons License 2014.02.08 0 0 2933

Valaha megállt a komp Skócia legészakibb részén is, de sajnos már nem. 

Előzmény: JágerV (2929)
jet set Creative Commons License 2014.02.08 0 0 2932

Elég bátor gondolat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!