Sziasztok, erdeklodni szeretnek h szerintetek melyik honapokban erdemes menni Izlandra? Ugy hallottam biyonyos honapokban szinte egesz nap sotet van, ezt szeretnem elkerulni :)
A helyszín Izland, a történet meg mint valami Benny Hill show gyengébb mellékterméke:
A Toronto Sun számolt be róla, hogy egy csapat turista éppen a fura nevű Eldgja kanyon felé tartott busszal, amikor is tartottak egy kis szünetet a park közelében levő egyik pihenőben. Eddig[...] Bővebben!Tovább »
azt nem írtad, hogy mennyi Izlandot akarsz hazahozni, de gondolom nem több köbmétert: akkor pedig nincs probléma. 1-2 maréknyit én is hoztam, fekete tengerparti homokot, kavicsokat innen-onnan, habkő-darabokat, és egy kis követ a Kék Lagúnából: )
Szia. A hivatalos álláspontot nem ismerem, de tapasztalatom az van ez ügyben: én több kőzetdarabot is hazahoztam, olyan 2 kilónyit biztosan, senki nem tette szóvá. Egy üvegnyi vulkáni port is. A gyűjteményemet gazdagítja. (Igaz régen, 2005-ben volt.) Üdv: Cili
5 évre visszamenőleg elolvastam a fórumot, megérte! Csodás képeket, leírásokat, tapasztalatokat láttam, olvastam.
Május 1-6 között a Skandináv utazási központ szervezésében, egy csoportos túrán veszünk részt. Nagyon várom, a gyerekkori álmomat az 50. születésnapomra kapott út váltja valóra. Ilyenkor már talán lehet mondani, régóta rajta van a " bakancslistámon".
Szakmám szerint geológus vagyok. Eddig még nem olvastam arról, hogy szabad-e kőzeteket-ásványokat gyűjteni, illetve azokat haza hozhatom-e? Van valakinek erről információja?
Az elköszönést lopom, mert tetszik: Jó utat-jó szelet
(Ez majdnem olyan mint a geológus, ill. a bányász köszöntés: Jó szerencsét! :) )
Köszi a választ, és bizony megérte visszaolvasni (előlről kedtem meg kicsit a legfrissebbekből, és még nem értem ide).
Azon vacilálunk, hogy nem az 1-es úton megyünk végig, hanem pár nap déli kirándulás után nekivágunk a felföldnek és irány észak. Csak 2-en vagyunk és a Manchasteri indulás miatt nem hiszem, hogy van eselyünk társat találni. Viszont azt nem szeretném, hogy a választott autó miatt ne merjek lekanyarodni egy vizeséshez...
És bizony inkább mennék a Sprengisanduron mint a Kjöluron, bár ez van egyenlőre tartalékban, ha rossz az idő (június végén megyünk).
A jogsimat bizony már több mint 1o éve használom, viszont terepjárózni csak most mentünk el egy hétvégén. Nagyon élveztük, nagy élmény volt, de sikerült egy viz alatti keréken megültetni az autót (ami a hely hülyesége volt, nem gondolták, hogy ennyit esik ...) - szóval miután megtapasztaltuk, milyen, ha az autó vizben elakad 1o percre, inkább nem várnék arra, hogy kihuznak....
Talaltam 'öregebb modell'-t az egyik oldalon- ilyenbe bele lehet vágni pl?
Most ez komoly,hogy fél évig érvényesnek kell lennie a jogsinak? A páromé lejár miután hazajövünk...pedig nemzetközije is van,de az is csak addig érvényes.
Kb. 15 ezer forint egy 3-4 órás hajótúra. Ki lehet fogni életreszóló élményt, de az is lehet hogy 300 méterről fogsz csak látni egy kb. 7 méteres bálnát, ahogy kétszer kifújja a levegőt, majd lemerül 10 percre, és ki tudja hol jön fel újra. Tekintve, hogy vadonélő állatok, olyan mintha bemennél a Balaton közepére és várnád, hogy körülötted rabol-e valami nagyobb hal. :)
Fókákat természetesen én eddig a Westfjordsban, Jökulsarlónban, és a reykjavíki kikötőben láttam.
Most indult egy új facebook csoport, amely levált az Izlandi magyarok listáról, mert mindenki ott kérdezgetett a kirándulásokkal kapcsolatban (pedig nem arra jött létre).
Ha kérdéseitek vannak, az ott élő magyarok, illetve a már Izlandon járt emberek tudnak segíteni tapasztalataikkal.
Még annyit, hogy általában szokás túl ecsetelni az izlandi utakon leselkedő akadályokat/veszélyeket. ((( Azért van, mert van sok rossz tapasztalat, felelőtlen túristák, "van biztosításom, majd kimentenek" hozzáállás. Található pl az F-910 egyik ágán egy elhagyott volvo roncs, eddig bírta.))) Ha nem mész hegyi útra, kisebbek a gázlók, akkor Vitara, Niva is tökre megfelel. Pl Askja, Laki, Landmannalaugár.
Magyar jogsi megfelel, de mintha nem 18 év, hanem 21 év volna az alsó limit.... nem tudom pontosan. Sajnos engem mér a 2x-ese sem érint...
Sziasztok.Mi easyjet-tel megyünk Manchasterből június végén, hátha valakinek ez is opció. Kicsit gondban vagyunk az autó bérléssel, mert minenki azt mondja, hogy normális terepjáróban illik gondolkodni, ha a felföldbe is szeretnénk belekóstolni. Konkrét márka-ajánlat esetleg? LandCruiser?
Abból akár új, akár régi, nyugodtan bevállalható a felföld (persze ha nincs lezárva az út).
Nekem eddig soha nem volt gond az EU-szabvány szerinti kártya-josival egyébként, bár Izlandon még nem jártam.
elsőre a klasszik, 4-5 napos Laugavegur túrát ajánlanám (Landmannalaugar-Thorsmork, +1 nap opcionálisan a Skogafoss-ig. ezen sokan részt vesznek, tehát nem leszel egyesül, ez persze lehet számodra hátrány is. ha a másik irányba teszed meg a túrát, nagyon adja magát az Eldgja-Langisjór folytatás, ami még 4-5 nap talán. és ezek tényleg a legszebb vidékek közé tartoznak.
Maga az ötlet remek, de inkább a nyári időszakot ajánlanám ennek kivitelezésére. Két évvel ezelőtt kicsit korán jött a tél, és szeptember közepén a két méteres hóból kellett a még nem beterelt, szabadon tartott birkákat kikaparni. Persze ez azért extrém volt, nincs minden évben ilyen, de nem véletlenül van augusztus végén a főszezonnak. Egyedül azért nem igazán érdemes neki indulni egy ilyennek, bár sok pozitív példa van a túloldalról is. Klara videója sok embert inspirált már.
Nem ismerem a túrázási tapasztalataidat, de sátrazás azért nem mindig olyan egyszerű. Landmannalaugarban 2010-ben evakuálták az egész táborunkat, és kb. 30-an aludtunk benn a konyhában, mert 90 km/h szélben nem olyan nagy élmény nézegetni hogyan dűlöngél feletted a sátor. Pedig már a sátorba is behordtunk nagy köveket, hogy ne kapja fel a szél az oldalát. :)
Nyáron stoppolni simán lehet, de ha nagyon belemész a felföld közepébe ott naponta 5 autó fog elmenni.
Túraútvonalakat itt találsz, online webcamera képet pedig az úthálózatról itt. Jelenleg az ország közepe járhatatlan.
Én is leginkább Thorsmörk és környékét javasolnám, minél keletebbre mész annál kevesebb emberrel fogsz találkozni.
Szia! Nagyszabású ötlet, de kivitelezhető. A Felföld és a Reykjavík közeli Aranyháromszög bejárása eltérő jellege miatt más-más módszert választanék. A Felföldön, bár hatalmas távolságok vannak, de nagyszerű trekkingutakat találhatsz ki magadnak. Vannak befizetős lehetőségek is, ezek leírásai is jó ötlettárnak használhatóak. Némelyik kifejezetten magashegyi, szélsőséges körülményeket teremt. Az F-35-ös Kjölur-úton napi egy busz jár oda -vissza, 3 éve lefotóztam a menetrendjét. Ha érdekel előkeresem neked. Jó megközelítést biztosíthat gyalogos túra elején / végén. Hogyha nem a végtelen sivatagokra vágysz, akkor a Felföld DK-i sarkában ( Laky, Vatnajökul, Eyafjallajökul, Landmannalaugár, Thorsmörk környékén) sűrűbbek a látnivalók. Jó minőségű túrista térképek vásárolhatóak odakinn. Aranyháromszög: szerintem kevéssé alkalmas gyalogos túrára. A közvélekedés szerint augusztus az ideális.