Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Én a "vérmandarint" (clementino rubino) nézegetem, hogy vajon leszedjem-e már. Mintha tavaly ilyenkor már ettük volna, de most a héj színe még nem eléggé vöröses. De lehet, ez is csak másképp érik idén.
Én dühös vagyok rájuk, ezért fölraktam őket a hideg teleltetőbe. A kumkvat nyáron virágzott, de nem kötött termést. A kalamondin, amit tavaly februárban vettem tele terméssel, meg se próbálta.
Szóval most büntetésben vannak, de azért szépen éldegélnek 15 fokban is.
Leszüreteltem a Kínai cedrátot. Fura fejlődési ciklus után leértek a tavaly tavaszi virázásból fejlődött cédrátok - általában leérnek karácsonyig, ez a ritkább eset. Nem nőttek nagyra, és nem is lett vastag, cédrátos a héja, de jó leveses. Erről van egy fotóm:
Fogy a Fukushu, lement a Miyagawa, érnek a lime-ik és citromok.
Még a 2000-es évek végén volt alkalmam olyan személlyel beszélni a citrusokról, aki közép-Amerikában élt, és ő mesélte, hogy mindennap összeszedte a kertben lepotyogott lime-okat. Akkor olvastam utána, és azóta tudom, hogy a citromok nem potyognak le, ha érettek, sőt, visszazüldülhetnek, viszont a lime-ok - ja megértek - akkor lepotyognak.
Több fajta lime is van nekem, azt nem jelenteném ki, hogy a lime-ok potyogósak, de nem kapkodom el a gyümölcsök leszedését, így maguktól mutatják, hogy már lekívánkoznak.
A Sweetie is lepotyogott nem régen, de mandarinok úgy szintén.
Inkább azt jelenti, hogy már előbb is le lehetett volna szedni, de hogy mennyivel, a fene sem tudja.
Nem tudom, mit jelent a "majdnem elpusztult", de amit el tudnék képzelni, az atkaölő töménysége.
Lehet csökkentett töménységgel és inkább többször lehetne megpróbálni a kezelést, mondanám a szappanos vizes lemosást (de ezt is először egy próba felületen, hogy reagál a levél). De te növényed, megértem hogy félted és így nem egyszerű.
Mindenesetre, mikor előző télen befújtam atkaölő szerrel, majdnem elpusztult a banánfám, aztán lehet, hogy az atkaölő szer volt olyan fajta amit nem bír. Most egyelőre festőhengerrel szedegetem a férgeket, meg vettem egy másik atkaölő szert, amit ma kipróbáltam egy nyáron leválasztott sarjon.
Ja, félre ne érts, nekem a Lenzi nem valami csoda, egyszerűen onnan lehetett ritkább fajtákat olcsón beszerezni - vállalva ezzel azt, hogy az alany olyan amilyen. Olvastam már régebben is , hogy gondok vannak a Lenzis alanyú növényekkel, szóval képben vagyok. Ezért is csodálkoztam a két hibrid erején. Mert pl. a lenzis meyer pl. nem akar nőni...
Nálam is nőnek a pomeló alanyok, ezekre szeretnék oltani majd, de pl. a Tacle megeredt dugványként is. Még annyira rég nincs citrusom, így nem tudom, hogy mennyi a tartási probléma, amikor egy növény legyengül, és mennyi az alanyból, vagy épp a növény érzékenységéből eredő adódó. Mindenesetre azt leszűrtem, hogy a kumkvatok engem utálnak. :) Én viszont nem hagyom magam, akkor is lesznek.
Hát az alany-nemes egészségével vannak gondok, szűk helyeken összezsúfolva vannak sztem Lenzi-nél, és eddig szinte mind gombát kapott (nincs sok Lenzi-sem mondjuk szerencsére), de nem csak az alany a nemesen is jelentkezett, nem a szokásos gyökérgomba, hanem a leveleken kis dudoros pöttyök keletkeznek, meg a törzsén feketés réteg van.
Permeteztem is rézzel, remélem megoldódik, de a Lenzi-s cuccokat átoltottam mind, sajna a Thomasville-t nem időben.
Oltanak egyébként mindenfélére, volkamerre is van, de citrange-ra is stb.
Igazából arra is igaz, a Thomasville-nek egész kecses, vékony hajtásai vannak, de a Minneola is csak kis bokor lesz, de tény vannak igen erős növekedésűek is, pl. a Mapo is erőteljes. ;)