mi tavaly tavasszal voltunk, szóval nem egészen up-to-date, de napijeggyel ingyen volt. viszont az utolsó, lépcsős szakaszra még kellett fizetni, talán 1 eurót...
Hát, én remélem, hogy neked van igazad, mert nekünk LC-vel nem számított, de azért 11EUR az a szabad rablás kategóriája (lenne?).
Egy biztos, hogy állt a sor rendesen úgyhogy azt nem tudtuk benézni, hogy a kp-s utasoktól mindkét irányba szedtek be pénzt. Az összeg nagyságát nyilván nehezebb távolról megítélni, mindenesetre aki kp-vel intézné a dolgot annak továbbra is javaslom, hogy még az anyaföldön állva kérdezzen rá, hogy mennyibe kerül a dolog oda-vissza. Jobb kellemesen meglepődni lenn, mint elcsodálkozni fenn.
1 aprosag csak, en bar kb. majd' 1 eve voltam eloszor, de ha a liftnel (Santa justa) 5,5 eurot lattal barkit is fizetni, - hat azt vagy atvagtak, v. vmit rosszul lattal...
ha csak azota nem valtozott (tobb mint a duplajara), akkor a fol-le ut osszesen 5 euro
de ha vkinek frissebb info-ja van, majd ugyis megirja
A portugál konyha leginkább fúziósnak mondható. Gyarmatosító országként vegyes népcsoportok eledeleinek keveréke alkotja a fő csapásirányt. Természetesen a halak és más tengeri herkentyűk teszik ki az ételek többségét, de megtalálható az étlapokon akár a rántott hús is. A nemzeti étkük a tőkehalból http://indafoto.hu/nagy_istvan/image/25336749-5d7febfb/userkészül, melyet számtalan variációban készítenek el. Már 5-6€-tól kínálnak főételeket. Nem mindig tüntetik fel a köreteket, de az is benne lehet az árban. Fő étkezési időkben nem ritka az utcai sorállás a szabad asztalért. Véleményem szerint nem érdemes kivárni, hiszen rengeteg hasonló adottságú kajálda van a városban.
Aki nem ódzkodik a szabadszedéses, svédasztalos rendszerű éttermektől, annak ajánlom ezt:
Kiváló ár-érték arányú helyen levest, naponta változó 3-4 főételt, nyárson sült húsokat és kolbászokat, köreteket, gyümölcsöket és salátákat kínálnak. Gyorsabb, egyszerűbb, olcsóbb és nem utolsó sorban ízletesek az ételek. A helyben fogyasztott ételeket, pl. vacsoraidőben 8.80€-ért kínált lehetőség helyett, itt akár fél áron is összeválogathatunk egy jó adag kaját, amit majd a szálláson elfogyaszthatunk. Csak belépéskor szólni kell, hogy elvitelre szeretnénk és rögtön kapunk egy egységnyi dobozkát, amit teletölthetünk. Adnak még hozzá műanyag ekcájgot és egy zsemle formájú finom kenyeret. Garantáltan jól lakhat belőle akár két személy is.
Aki gyrosra vagy dönerre vágyik, az számítson arra, hogy nem mindig a „megszokott” íz világot fogja kapni – szerintem. Grillezett húsok mindenhol szerepelnek az étlapon. Néhány étel tetejére lágy tükörtojás is tesznek. Ha nem szeretnél sokat költeni, vagy éppen nem akarsz ’előételezni’, akkor rögtön a leülés után rendelés nélkül is hozott ennivalókat (olivabogyó, gyümölcs, sajt, kenyér) azonnal utasítsd vissza. Ha leteszik, de nem nyúltál hozzá akkor is felszámolhatnak több eurós költséget a számládhoz. Bár nem jellemző, de előfordulhat némi túlárazás is. Ezért jó, ha fizetés előtt kalkulációt végzünk. Ha korán indulunk valahová, akkor érdemes már előző est folyamán beszerezni a reggelihez valót (akinek kell), ugyanis fél nyolcnál korábban a pékségek sem nyitnak ki. A Pingo Doce http://indafoto.hu/nagy_istvan/image/25339989-18a941f6/user üzletlánc boltjaiban viszonylag olcsóbban juthatunk a korai étkezési élelemhez, illetve kedvezőbb áron reggelizhetünk és kávézhatunk. A méltán híres és finom Pastéis de Nata süteményt cirka harmad áron kínálják a máshol látottaknál. Darabáron vagy 4-6-os egységcsomagban ajánlott a napi 2-3 adag fogyasztása. : )
A Rossio tér északi sarkán található Lisszabon leghíresebb ’köpködője’ a A Ginjinha. Ha elmész előtte ragad az út a lábad alatt és nem kevés meggymagot érzékel a talpad. Itt mérik 1.40€-ért a kihagyhatatlan meggylikőrt, a Ginját. Színültig töltött pohárkába két meggyet is tesznek, melyet aztán esetlenül kilögybölve az utcakövére is, felhajtjuk az édes itókát, majd jól irányzott magelhelyezéssel fokozhatjuk az ’élményt’. : ) Persze, mi magyarok kulturált módon alkoholizálunk és ilyeneket nem csinálunk. : ) Bár itt nem, de több helyen ’óbidosi’ módon, vagyis ehető csoki pohárkába is kérhetjük, például a Time Out Market http://indafoto.hu/nagy_istvan/image/25338015-5d2e409b bejárata mellett.
"első nap érkezéskor feltöltök 1 órás szakaszjegyet, de már tudom, hogy holnap kell nekem napijegy is."
Amennyiben ez az előzetes terv, akkor véleményem szerint nem érdemes az érkezés napján a szakaszjegyet használni. Optimálisabbnak tűnik a napijegy alkalmazása, hiszen a esti érkezés (Wizz) esetén jó eséllyel nem kell már közlekedni a másnapi lejárta után. Sőt, talán megéri minden napra (3 1/2) a 24 órásat applikálni ebben az időszakban, mert a szintén késői visszainduláshoz is belefér az érvényessége. Három kivétel lehetséges: centrumon belüli szállás és mozgás, egész napot igénylő Sintra-Cabo-Cascais 'szentháromság' túra, Lisboa Card igénylés esetén.
Az úgy rendben is van. Akkor az ember számol azzal, hogy a reptéren sorba kell állni. Viszont bennünket 200 további utassal simán engedett becsekkolni. Hát mit mondjak? Sokan nem voltunk boldogok...
"Sem az otthon nyomtatott, sem a mobil beszállókártyát nem fogadják el."
Ez érdekes, mert nekem meg kiírta, hogy ide nem is lehet online és kész, ezért nyilván nyomtatni sem tudtam. Kicsit hümmögtem, hogy mi lesz a reptéren de a pultnál volt utasfelvétel és ennyi.
Jelentem mi is megjártuk Liszabont! Nagyon köszi a sok hasznos infót amihez itt jutottam a fórumon és külön köszönet mindenkinek aki válaszolt a néha naiv kérdéseimre.Segítségképpen az utókornak íme a mi tapasztalataink 3 nap 3 éjszakáról.
Wizzair: A T1-es terminálra érkeztünk, de hazafelé a T2-ről indultunk. Sem az otthon nyomtatott, sem a mobil beszállókártyát nem fogadják el. A Boarding Pass controlltól küldözgették vissza az embereket, hogy álljanak be a check-in sorba ahol nyomtattak újat (ingyen). Nem tudom, hogy ez a kis fanyar kanyar volt-e az oka, de jó 40 perces késéssel szálltunk fel végül.
Lisboa Card: Érkezéskor azonnal megvettük a repülőtéren és mivel metróval mentünk a szállásra rögtön fel is avattuk. Előzetesen próbáltam számolgatni, hogy megéri-e vagy sem. Végül úgy gondoltuk, hogyha pár EUR-t esetleg bukunk is a végén akkor is kényelmesebb, mint a napi vagy a vonaljegyekért folyamatosan sorban állni. A 72h-s verzió pont passzol a wizz menetrendhez is, még kényelmesen vissza tudtunk menni vele a reptérre hazafelé.Sajnos a sort mindenhol végig kellett várni vele, próbáltuk lobogtatni a Belém-toronynál, mert volt már akinek sikerült vele előrébb jutni, de most sajnos senkit nem hatott meg.Itthon megvontam egyébbként a végső mérleget és ez alapján mi egyértelműen spóroltunk az LC-vel, nyilván első Liszabonozóként rendesen ki is használtuk.
Szállás: az Empire Lisboa Hotelben laktunk kb 500m-re az Alameda metró megállótól. A szoba picike volt ugyan, de kimondottan csinos és nagyon tiszta. A reggeli korrekt volt, 3*-os színvonalnak megfelelő. A wifi rendben működött mindenhol.
És akkor a lényeg....
Első nap: A péntek esti érkezést követően úgy döntöttünk, hogy kezdjünk rögtönk a Sintra - Cabo de Rocca - Cascais kirándulással amég viszonylag frissek vagyunk. Rossio-ról vonatoztunk az LC-t használva. Nem kellett jegyet vennünk, csak lecsippantottuk az LC-t az ellenőrző kapunál.Sintrában a vasútállomás mellett viszonylag egyszerűen megtaláltuk a 434-es buszt (körjárat a National Palace - Moors Castle-Pena Palace útvonalon), A végállomáson megpróbáltunk jegyet venni a vezetőtől, de nem adott, mert mint kiderült van külön árusító ember aki kószál a buszok között, őt kellett levadászni. Sintrában a Mór várat és a Pena Palace-t néztük meg, elöbbiben vettünk kombó jegyet amivel nagy szerencsénk volt, mert itt nem volt sor. A Pena Palacet belülről éppen restaurálják, de attól még be lehet menni, az más kérdés, hogy mekkora az élvezeti értéke. Ottjártunkkor sajnos nem igazán kontrolálták, hogy hány ember van éppen az épületben ezért iszonyatos volt a tömeg. Tömött sorokban álltak az emberek és egyetlen céljuk volt, hogy valahogy elaraszoljanak a kijáratig, mert látni értelemszerűen semmit nem lehetett. De egy biztos: kívülről csodálatos!Reggel fél tíz körül érkeztünk Sintrába és nagyjából fél 3 magasságában értünk vissza a vasútállomásra. Ennyi idő elég volt ahhoz, hogy nem rohanósan de azért lendületesen haladva megnézzük ezt a két helyet. Szerettem volna megnézni a Quinta da Regaleira-t is, de azzal együtt már tényleg egy egész nap kellett volna csak Sintrára nekünk pedig voltak még más terveink is.A vasútállomás előtt felpattantunk a 403-as buszra Cabo de Roca felé. Ott lőttünk néhány fotót a legnyugatibb pontról majd a következő 403-assal mentünk is tovább Cascais felé. Elöbbit mindenkinek ajánlom egy fotó stoppot mindenképpen megér a dolog, Cascais viszont nem fogott meg, nem volt benne semmi extra. Persze ez erősen szubjektív és hazafelé amúgy is útba esett, szóval veszíteni nem veszítettünk semmit azzal, hogy megálltunk egy sétára. Legalább ezt is láttuk. Cascaisból a javasolt módon visszavonatoztunk Liszabonba, az LC itt is működött ami megnyugtatta valamelyest a lelkünket, mert ez azért egy relatíve költéges nap volt, a busznak és a kastély belépőknek is megkérik az árát Sintrában, de a látvány mindenképpen kárpótol!
Második nap: A második napot a Belém-toronnyal kezdtük. Odafelé a villamosról láttuk az iszonyú hosszú sort a Jeronimos Monastery előtt, ahhoz képest az az 1 óra amit a toronynál vártunk már nem is tűnt vészesnek.Amilyen gyönyörű a torony kívülről akkora csalódás volt a belseje. Nyilván az is számított, hogy mégiscsak jó órát aszalódtunk a tűző napon mire bejutottunk, az azért felkorbácsolta a várakozásokat. A Jeromos kolostor viszont messze meghaladta minden előzetes elképzelésemet. Tényleg csodálatos hely, ha az ember limitálva van időben és csak az egyik sort tudja végigvárni akkor szerintem egyértelműen ez a bemenős hely. Ezt a véleményt mások is oszthatták, mert amikor dél körül odaértünk akkor már az épület teljes hosszában állt a sor, még szerencse, hogy a tornyban beszereztük a jegyet ide is.Nézelődés után már rendesen benne jártunk ez ebéd időben, úgyhogy célba vettük a szomszédos Pastéis de Belém cukrászdát. A helyről azt érdemes tudni, hogy 2 sor van, első körben fizetni kell utánna pedig a másikban átvenni az "árut". Utóbbinál lehet asztalt is kérni ha az embernek van ideje kivárni. Mi maradtunk az elviteles verziónál. A sütit magát inkább a kultúrális értékéért mintsem az ízéért javaslom megkóstolni. (Engem elsősorban egy levelestésztába töltött creme brulée-re emlékeztet.) Ár: 1.10EUR/db.A sütiebéd után bementünk a szomszédos botanikus kertbe. Egy sétát megér a dolog, a nagy melegben nem volt rossz egy kicsit behúzódni az árnyékba és nézni a cuki kiskacsákat csapatostul totyogni a mama kacsa után, de azért nem egy kihagyhatatlan látnivaló. Belépő: 2EUR.Némi pihenés után a 729-es busszal felmentünk az Ajuda Palace-ba (LC-vel ingyenes). Liszabonban tényleg nem könnyű dolog a helyismeret nélküli busz közlekedés. Be nem mondják, ki nem írják a megállókat szóval mi is csak azért találtunk oda, mert véletlenül megláttunk egy útjelzőtáblát ami mutatta, hogy merre van a Palota így a következő megállóból visszasétáltunk. Egész nap panaszkodtunk a tömegre, de ez volt az a hely ahol elkezdtek hiányozni az emberek. A Palota tényleg nem semmi, igazi extravagáns királyi luxuslak, de annyira nem volt senki rajtunk kívül, hogy az már tényleg ijesztő volt. Talán 1-1 teremőr bácsit láttunk szúnyókálni és 4 azaz 4 másik turistával találkoztunk össze az egész épületben. Meg is jegyeztem, hogy tisztára olyan mint egy iskola a nyári szünet alatt, amitől rögtön rám is tört az iskolakezdési depresszió, pedig már egy ideje kinőttem abból a korból.Hegynek lefelé visszasétáltunk a civilizációba és felmentünk a Felfedezések emlékművére. A tetőre 5 EUR-ért lehet felmenni (LC-vel 3.5EUR) és kétségtelenül nem rossz a kilátás, de azok közé tartozom akiknek izgalmasabb maga az emlékmű az anyaföldön állva, mint a látvány a tetejéről.Hazafelé még megcsodáltuk a Comércio teret a portugál "diadalívvel" és a Sé katedrálist kívülről.
Harmadik nap: Az utolsó liszaboni napunkat egy 28-as villamos úttal kezdtük. Számomra talán ez volt a legnagyobb élmény.Tényleg érdemes reggel intézni ezt a dolgot, mert később már óriási a tömeg.Déltájban felmentünk a Szent György várba, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra. Egyetlen listában sem láttam, de az LC-re végül itt is adtak 20% kedvezményt a belépő árából.A vár szomszédságában beültünk egy étterembe ami belülről 28-as villamosra volt fazonírozva. A kaja nem volt valami fergeteges, de a hangulat remek.Utolsó napirendi pontként mentünk egy kört a Santa Justa felvonóval. LC-vel ez is ingyenes, de az aránylag sokkoló volt, hogy aki kp-vel veszi igénybe arról 5.5EUR-t gombolnak le irányonként. Az azért borsos...
Itt is legalább egy órát álltunk sorba. nem tudom, hogy ez így normális-e vagy pedig csak az volt a baj, hogy hétfő volt amikor a legtöbb élvonalbeli látnivaló zárva van, mindenesetre ezt is érdemes belekalkulálni a program tervezésekor.
Összességében nagyon jól éreztük magunkat és ahhoz képest, hogy csak 3 napunk volt egészen sok dolgot láttunk. Persze ha úgy adódik, hogy még megyünk arra akkor sem fogunk unatkozni. Jóval rutinosabb Liszabonba járók vannak itt a topicban, de ha bárkinek tudok segíteni bármiben akkor kérdezzen bátran!
Nagyon szépen köszönöm 'szti és Jeff. a segítségeteket!!! Jeff.! Csodálatosak a képeid, ahogy olvastam a fórumot mindet végig néztem!!! Én szívesen megnézném a naplementét, de olvastam, hogy kissé tágan értelmezik a pilóták a busz-menetrendet! Fél napos progi, a másik fele Cascais városka azon a napon, hátha belefér 1 mártózás az óceánba!
ugye azért zárolnak, mert baj esetén az önrészig te felelsz a kárért. ugyanúgy, mint itthon a casconál. ha helyben fizetsz még napi x eurót, akkor baj esetén nem lesz ilyen önrészed, ergo zárolni se lesz értelme (esetleg egy tank benzin árát vagy ilyesmit, elenyésző, de portugáliában ez sem szokás). no excess insurance a neve, de sok néven fut, cégenként is változik. ha nem közvetítőoldalon keresztül foglalod az autót, hanem valamelyik cég közvetlen oldalán, akkor akár már előre is megveheted ezt is, nem kell helyben. például a drive on holidays (helyi erő) oldalán is működik ez.
de ha ennek a biztosításnak a díját nem szeretnéd pluszban kiadni, simán megrizikózhatod a betéti kártyát, jellemzően el szokták fogadni azt is. aztán ha véletlenül mégsem, akkor még mindig kifizetheted ezt a felárat ott helyben.
Autót szerettünk volna bérelni, de mindenhol azt mondják, hogy nem elég a dombornyomott bankkártya hitelkártya kell. Sajnos az indulásig nem lenne meg. Van valakinek ötlete, hogy mit tudnánk tenni? Két szállásunk van foglalva 300km-re egymástól, nem szeretnénk tömegközlekedéssel megoldani, mivel két kisgyermek is jönne velünk.
A másik kérdésem, hogy Sintrát szerintetek érdemes bevállalni egy 3 és egy 6 évessel? vagy neki se induljunk?
Azt, hogy mikor érdemes odamenni az már személyes indoklási elhatározástól is függhet. Például, hogy az aznapi túrát milyen egyéb programokkal kapcsoljuk, vagy őszi-téli-tavaszi utazás esetén indokolt lehet már a nap első felében megtennünk. Én fotósszemmel terveztem a korai (délelőtti) érkezést, mert akkortájt még a nap nem az óceán felől világítja meg a kontinenst. Így jobb fényviszonyokra is számíthattam egy óceán-kőkereszt-kerítés-szakadék variációs fotók készítéséhez.
Eddig nincs zàrolva semmi a kàrtyàmon. Foglalàskor neten rögtön kifizettem. Ma felhîvtam öket, megvan a foglaläsom, most màr el is küldték a papìrokat. Igazàbôl màr kétszer béreltünk tölük Teneriffén, elöre fizetve, de kocsiàtvételkor semmi kàrtyàt nem kértek. Kìvàncsi leszek itt mi lesz. Viszont szerintem ne halogassàtok a foglalàst minden nap dràgàbb. Nem egészen 60 eurôèrt béreltem 9 napra kocsit, ami ma màr 90 eurô volt. és nem a legkisebb, mert 3 gyerekkel megyünk. Oktôberi foglalàs.
Szeptemberben először látogatunk Lisszabonba. Végig olvastam a fórumot, köszönet!!! Szinte minden infót megtaláltam, ami fontos! Egy nem tiszta: Cascaisból busz megy Cabo da Rocára??? Honnan indul és esetleg a menetrendje nincs meg valahol??? Olvastam, hogy korán érdemes kimenni! A többi program nagyjából meg van, azért lehet, hogy érdeklődöm még! Köszönöm előre is a segítséget!!!
A Goldcarral viszont vedd fel a kapcsolatot. És nézd meg a spam mappád, nem kizárt, hogy ott megtalálod a visszaigazolást. De ha nem, akkor írj nekik. Vagy: ha a weboldalukon foglaltál és ott regisztráltál, akkor ott meg tudod nézni, ki is tudod nyomtatni.
Autóbèrlés téma ügyèben írok. Pàr hete foglaltam a Goldcarnal 10 napra kocsit Faro reptéri felvétellel és leadàssal. Azon nyomban ki is fizettem, le is vontàk. Eddig ok. Viszont a mai napig semmi visszaigazolàst nem kaptam sem a foglalàsról sem a fizetèsröl. Ez normàlis Portugàliàban?
Kempingben foglaltam szàllàst, ott ugyanez a problèma volt. Irtam nekik, ugyan küldjenek már valamiféle visszaigazolàst hogy tutira van helyem. Erre visszaírtak minek az nekem?