Keresés

Részletes keresés

bibercalmero Creative Commons License 2003.11.17 0 0 726
Nem haragszom :-)
Előzmény: Tamás (725)
Tamás Creative Commons License 2003.11.17 0 0 725
Valami modszerrel az agyserulteket ki kellene zarni a mutogatasbol.

Már ne is haragudj, de finoman szólva diszkriminatív vagy. :-)

Előzmény: bibercalmero (724)
bibercalmero Creative Commons License 2003.11.17 0 0 724
Valami modszerrel az agyserulteket ki kellene zarni a mutogatasbol. Ha mar bunteni nem lehet oket akkor ne is bunethessenek.
Előzmény: Kovács Béla Sándor (723)
Kovács Béla Sándor Creative Commons License 2003.11.17 0 0 723
No problem. Rájuk mutanánk vádlón először. (TGM már el is kezdte...)
Előzmény: bibercalmero (722)
bibercalmero Creative Commons License 2003.11.17 0 0 722
Ez se igaz, none a munkanelkuliseg, mert vagy ket-harom szintet ki kellene tenni(masodfok, tabla, lefelso)
Előzmény: Kovács Béla Sándor (712)
Kovács Béla Sándor Creative Commons License 2003.11.17 0 0 721
Egye fene: mind a kettőt! (Mindig nagyon fontosnak tartottam az egészséges népi jogérzéket.)
Előzmény: bibercalmero (720)
bibercalmero Creative Commons License 2003.11.17 0 0 720
Ez nem jo, mert lehet, hogy balkezes, es akkor adtunk a szarnak egy pofont:-)
Előzmény: Kovács Béla Sándor (710)
eksön_ Creative Commons License 2003.11.16 0 0 719
Bocs, de nem kötöttem beléd, csak egyértelműsíteni akartam, amit te is írtál, hogy a kérdező számára is világos legyen, mivel kissé zavarosan fogalmaztál.
Előzmény: pernahajder (718)
pernahajder Creative Commons License 2003.11.15 0 0 718
Bocs, eksön, de nem vetted észre, hogy direkte úgy írok néha: felületes olvasással bele lehessen kötni, ge pontos, szövegszerű olvasás után kiderül, hogy mégse,
Előzmény: eksön_ (716)
pernahajder Creative Commons License 2003.11.15 0 0 717
Úgy van. :-)

Ezt írtam: "A bíró ezek közül válogathat, kivéve ha talál olyan momentumot az ügyben, amelynek alapján esetleg a büntetés kiszabását mellőzheti is."

Előzmény: eksön_ (716)
eksön_ Creative Commons License 2003.11.15 0 0 716
A megrovás egy intézkedés, és ki lehet szabni a Btk-ban megahtározott esetekben, de ez a büntetés mellőzését jelenti.
Előzmény: pernahajder (715)
pernahajder Creative Commons License 2003.11.15 0 0 715
Bocs, tényleg összekevertem a két esetet.

De ettől függetlenül ennek az esetnek - miután ez kisebb értékre nézve elkövetett lopásnak minősülhet - a büntetési tétele két évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés.

A bíró ezek közül válogathat, kivéve ha talál olyan momentumot az ügyben, amelynek alapján esetleg a büntetés kiszabását mellőzheti is. (Lehet, hogy a te esetedben az elkövetőnek sanyarú gyermekkora volt, elhagyta a barátmője, kirúgták az állásából, három napja éhezett, stb., stb.)

Mindenesetre én is bosszantónak tartom az esetenként valóban túl enyhe ítéleteket.

Előzmény: bibercalmero (700)
eksön_ Creative Commons License 2003.11.15 0 0 714
Természetesen a szabály az lenne, hogy rám nem lehet mutatni. Na jó, rád se.
Előzmény: Kovács Béla Sándor (712)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.14 0 0 713
A sértett szavahihetőségét pedig az ismerősei, barátai, rokonai igazolnák. :]
Előzmény: eksön_ (711)
Kovács Béla Sándor Creative Commons License 2003.11.14 0 0 712
Ilyen szorító költségvetési gondok mellett ezzel az egyszerűsített ügymenettel sokat spórolhatnánk. Egyúttal amunkanélküliséget is radikálisan csökkenthetnénk - csak jól kellene megválogatni a vádló mutogatás irányát.
Előzmény: eksön_ (711)
eksön_ Creative Commons License 2003.11.14 0 0 711
Én inkább arra gondoltam, hogy legyen rögtönítélő bíróság, vagy népítélet plusz lincselés. És a bizonyítási eljárás meg legyen olyan, hogy a sértett rámutat vádlóan a bűnösre...
Előzmény: Kovács Béla Sándor (710)
Kovács Béla Sándor Creative Commons License 2003.11.14 0 0 710
Esetleg levághatnák a jobb kezét. Persze, érzéstelenítéssel és steril szerszámmal - elvégre nem vagyunk vademeberek.
Előzmény: bibercalmero (708)
eksön_ Creative Commons License 2003.11.14 0 0 709
Ezt a jogalkotókkal kell közölni.
Előzmény: bibercalmero (708)
bibercalmero Creative Commons License 2003.11.14 0 0 708
Lopasert ne megrovas jarjon. Ahany ezres, annyi nap sitt huszezerig, utana hatvanyozodna. Ha a delikvens kifizeti a kart akor csak a negyedet kell leulni.
Előzmény: Kovács Béla Sándor (707)
Kovács Béla Sándor Creative Commons License 2003.11.14 0 0 707
Javaslat?
Előzmény: bibercalmero (706)
bibercalmero Creative Commons License 2003.11.14 0 0 706
Az bosszant, hogy a tolvaj kap megrovast, en pedig pereskedjek ~15e ft-ert evekig, fizessek illetekbelyegeket, vegyek ki szabit, hogy jarjam a birosagot. Konnyen belathato, hogy rosszabbul jarnek, mitha hagyom az egeszet a fenebe. Tehat a karosultnak nem erdeke a buncselekmeny bejelentese, mert tobb kara mint haszna szarmazik belole. Pont a napokban kurtoltek szet csodalkozva valami statisztikat, miszerint a buncselekmenyek igen keves szazalekat jelentik be.(ezt hogy szamoltak ki?!)
Ilyen igazsagszolgaltatas mellett nem csodalom.
Előzmény: Kovács Béla Sándor (701)
eksön_ Creative Commons License 2003.11.14 0 0 705
Egyetértek, ez politikai probléma, a megoldása is politikai kell, hogy legyen, jogi megoldása nincs.

Az igazságosság sem jogi kategória.

És azzal sem értek egyet, hogy a közösségeknek nincs ráhatása a politikai döntésekre. Még a legelvetemültebb diktatúrákban sem iagz ez, nem beszélve a pluráris demokráciákról. De ez a hatás is politikai és nem jogi.

Előzmény: Kovács Béla Sándor (704)
Kovács Béla Sándor Creative Commons License 2003.11.14 0 0 704
Ez nem jogi probléma, hanem politikai. A "büntetés" szót sem jogi értelemben használtad.
Javaslom, nyiss egy külön rovatot a kérdésedről.
Előzmény: Bbazsi (703)
Bbazsi Creative Commons License 2003.11.14 0 0 703

Sziasztok!

A környezetterhelési díj bevezetése után a budapesti csatornadíjak akár 60 %-kal is drágulhatnak. Mindez azért, mert a Fővárosi Polgármesteri Hivatal és a Kormány a szennyvízprogram megvalósítását évek óta egyéb beruházásai mögé sorolta, mivel nyilvánvalóan a tetemes EU környezetvédelmi támogatásokra bazírozott Vajon büntethető-e egy közösség azért, amire nincs ráhatása? Vajon büntethető-e egy közösség a mindenkori Kormány taktikázása miatt? Vagy a környezetterhelési díj még nem érett meg a bevezetésre?

Mellesleg megemlítem, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek tetemes, kb 130 Ft-os csatornadíjat szed, holott Budapest szennyvizeinek 60 %-a tisztítatlanul ölik a Dunába. Tehát eddig olyan szolgáltatásáért fizetünk ami meg sem valósult.

A Kv. Tv. alapján (tartós környezetszennyezés) alapján már régen be kellett volna zárni pl. az É-Pesti szennyvíztelepet, de a hatóságok szemet hunytak a Dunába félig tisztítatlanul ömlő szennyvízek felett.

A fentiek alapján igazságosnak ítéli-e a környezetterhelési díj tovább hárítását?

Nem tudom, van-e köztetek környezetvédelmi szakértő, örülnék, ha valaki válaszolna!

Üdv,

Balázs

eksön_ Creative Commons License 2003.11.14 0 0 702
Jó oka van annak, miért nem jár automatikusan a kártérítés. Anélkül, hogy mélyebben belemennék, a kártérítési ügyek polgári ügyek, a büntetőbíróságok nincsennek igazán felkészülve arra, hogy polgári igényeket bírásljanak el (nem elég pl. a károkozót és a kár bekövetkeztét bizonyítani, akár mértékét is meg kell határozni, és ez gyakran bonyolult kérdés), de ettől függetlenül egyszerűbb esetben lehet kérni, hogy büntetőbíróság bírálja el a polgárjogi igényt is.
Előzmény: bibercalmero (698)
Kovács Béla Sándor Creative Commons License 2003.11.14 0 0 701
A büntetőeljárásban a bűncselekményt bírálják el, annak elkövetéséért szabják ki a büntetést. A sértett - jelen esetben te - a kártalanítási igényét polgári peres eljárásban érvényesítheti, a jogerős büntetőítélet kihirdetését követő öt éven belül. De azt az eljárást az állam nem fogja megindítani helyetted. Vagy adj be keresetet - vagy felejtsd el az ügy miatti nyavalygást!
Előzmény: bibercalmero (700)
bibercalmero Creative Commons License 2003.11.14 0 0 700
Figyelek, figyelek, bar utalom a kioktato hangnemet. Szerintem te nem figyelsz, kevered szasenyka esetet az en esetemmel.
Azt irod, egy buncselekmenyert nem megrovas jar. Megis az en esetemben, ennyit kapott a delikvens mert ellopta a telefonomat. Karterites nuku.
Előzmény: pernahajder (699)
pernahajder Creative Commons License 2003.11.14 0 0 699
No figyelj még egyszer:

Egy bűncselekményért nem megrovás jár.

De ha egy bűncselekmény elkövetője még a büntető eljárás megindulása előtt önként jóváteszi magatartása hátrányos következményeit (azaz jelen esetben kifizeti az ellopott mobiltelefon árát) azzal szemben a bíróság a büntetést korlátlanul enyhítheti vagy akár büntetés kiszabását mellőzheti is. Az eset összes, általunk itt és most meg sem ismerhető körülményeitől függően, persze.

Előzmény: bibercalmero (698)
bibercalmero Creative Commons License 2003.11.14 0 0 698
Szep kis jogrend amiben buncselekmenyert, ismetlem, buncselekmenyert, nem szabalysertesert! megrovas jar. Es meg csak meg sem kell teriteni a kart automatikusan, hanem kulon eljarast kell kezdemenyezni, aminek aztan se vege, se hossza.
Az en esetemben azt tartottam volna "igazsag"-nak, ha a tettest addig el sem engedik amig ki nem fizette a karerteket, vagy leuli, mondjuk x Ft/nappal szamolva. Kb 10 evvel ezelott volt 1000ft szabalysertesi birsag kirova ram, amit nem akarodzott befizetni, kuldtek is egy szep levelet, hogy jelenjek meg xediken a baracskai BV-ben egynapi tisztasagcsomaggal 100Ft/nappal szamolva leultetnek. Erosen gondolkodtam a dolgon, vegul is akkor mar nem volt eleg 100Ft egy napi megelheteshez. De aztan felvilagositottak, hogy hacsak nem akarok nagyobb lyukkal a hatsofelemen kijonni, akkor inkabb fizessem be, ergo befizettem.
Előzmény: eksön_ (697)
eksön_ Creative Commons License 2003.11.14 0 0 697
Nem értem, mi a problémád, a tetetst elfogták, megállapították a bűncselekményt.

A polgári kárigényed ez alapján érvényesítheted az elévülési időn belül, és még a perköltséget sem te állod.

De hja neked nem éri meg, akkor azért csak magadat okolhatod. Bocs.

Előzmény: bibercalmero (695)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!