működő megoldást én se tudok adni sajnos :( Nemrég keveredtem ide és csak tesztelek. Akvárium ledesítésben van 1 éves tapasztalatom és az elég jó lett :) Nekem szimpatikusabb, ha 1 táp van ami kicsit túl van méretezve. Talán olcsóbb is mint két kisebb. (kínai áron) 7030as tokozású ledet vettem hidegfehéret ami merev 25cm es lapokon van és bitang jót világít normál hatásfokkal. és vill boltban vettem hozzá alu profilt amire hőpasztával együtt tettem fel. Csak picit drágább mint a sima szalag.
Effektív de. Nem olvasok külföldi fórumokat annyira mint te, de a magyar valósághoz mégiscsak közelebb áll, amit írtam. A Samsung 561, de még 541-es szériája olyan árban van, hogy gyakorlatilag bármi, bármi értelmesebb választás helyette. És vajon olyan márkákat, mit a Cree és a Samsung, mennyire lehet reprezentánsnak tekinteni? Nem lehet! Én nem vontam kétségbe, hogy értesz a dolgokhoz, de amikor valaki belinkel egy aliexpresses linket, akkor mégsem lehet neki ajánlani 20.000 ért ledszalagot. Maradunk abban a kategóriában, ahol a 2835 még mindig 0,2w. Nem azért, mert én így akarom. És nem, a cree 0,5-1w-s 2835-ös ledjeit sem használja szinte senki idehaza. Megkérdeztem fatert, aki Debrecenben, forgalmi viszonyai szerint a második legnagyobb villamossági kereskedőházában eladó évek óta, hogy mit is visznek tőlük? Amelyekről te beszélsz, azt szinte senki. Igen, nem növényvilágításra vásárol onnan a többség, de ezt az árszintet ismerik. Aki aliexpressről választana valamit és azt linkeli be a fórumra, az a magyar árszínvonalból indul ki.
"Ott vannak az adatlapok Cree-től Osram-ig, csak el kellene olvasnod őket, a Samsung csak egy példa volt a sok közül."
Megnéztem ezeket az adatlapokat, pont ezért írtam már az előző hozzászólásomban, hogy a Samsung és néhány elit márka. Nem, sem a Cree, sem a Samsung nem általánosak a ledszalagok között. Lásd fent.
"Egyáltalán az, hogy egy szakmainak gondolt fórumon akár csak szóba kerül a 12V kínai ledszalag mint a beltéri növénytermesztéshez használt világítás vállalható opciója azt mondatja velem, hogy én kérek bocsánatot amiért beleszóltam a mondandódba."
Miért kérnél tőlem? nem én dobtam be a témát, hanem valakinek a felvetésére reflektáltam. Hetek óta ez megy. Nem tudom miért, de a topikban újonnan hozzászólók rendszeresen ledszalagokat akarnak használni. És gondolom érted, de 20.000 forint/ tekercs áron nem ajánlok szalagot, mert egyből elmegy a kedve attól, hogy valaha is foglalkozzon növényvilágítással.
"Külföldi fórumokon ma már csak CoB-ról ... lehet hallani"
Ez mind szép és jó, és nem is vitatom az előnyeiket, de ha valakinek olyan megoldásra van szüksége, amihez egy szalag passzol a legjobban, és nem fénycső, akkor mit ajánlanál helyette, ami vállalható áron van? Vagy ő inkább ne is foglalkozzon ezzel? Ennyire nem lehetünk exkluzívisták, hogy kizárunk mindenkit, akinek nem a legjobb és legdrágább módszer kell. Abban segítünk, amire neki szüksége van. Ha egyszerűbb ledszalagra van szüksége, akkor abban nyújtunk segítséget, hogy ne a legrosszabbat vegye meg.
"...miközben rommá nyúlnak a palánták is"
És akkor mi van, ha nyúlik a palánta. Aki nem üzemszerűen termel, hanem az a cél, hogy neveljen valahogy palántát, még ha egy kicsit csúnyát is, annak jó az olcsóbb megoldás is. Csak abba gondolj bele vagy akár számold ki, hogy 30-40 palánta esetén mikor térül meg egy komolyabb beruházás egy kevésbé olcsóbbal szemben. Igen, kicsit csúnyák lesznek a palánták az utóbbi esetében, de a kérdés továbbra is az, hogy na és akkor mi van? Egy hét alatt rendbe jönnek, cserébe olyan növényeket nevelt, amilyet akart, akár olyan fajtákat is, amelyeket mondjuk piacon nem kap meg. Én is ezt teszem. Nem tökéleteset, hanem különlegeset nevelek. Majd ha árulnak Malakhitovaya Skhatulkát, akkor talán majd felhagyok a palántázással.
"Fingot festünk rózsaszínre 460 és 625nm-el..."
Ez mondjuk nem tudom, hogy jött ide, erről nem is beszéltünk. Viszont, ha tudsz olyan kísérleteket linkelni, amelyek külföldi fórumokon kerültek prezentálásra, nyugodtan tedd meg. Biztos sokan, akik hozzám hasonló helyzetben vannak és nem érnek rá követni azokat a fórumokat, a linkeket örömmel vennék.
A kommented alapján úgy érzem megharagudtál rám, bár nem tudom mikor vagy mivel adtam erre okot, de nem ez volt a szándékom. Nem vontam kétségbe a hozzáértésedet sem és azt sem állítottam, hogy mindenhez jobban értek, de nem mindenki tudja vagy akarja megfizetni a minimum 150 lumen per wattot. És szerintem, ha valakinek az felel meg, akkor használjon csak 100-130 lm/W-os fényforrást. Még ha te ezért büntetést is szabnál ki. Persze ha egész télen át paradicsomot akar szüretelni, akkor igazad van, de más körülmények között nem feltétlenül éri meg a maximalizmus.
Én nem kivételre mutattam rá hanem arra, hogy ma már nem igaz amit állítasz. A 2835 esetén a 0,2W teljesítmény a kivétel és a 0,5-0,9W az általános, még ha te nem is akarod ezt elfogadni. Ott vannak az adatlapok Cree-től Osram-ig, csak el kellene olvasnod őket, a Samsung csak egy példa volt a sok közül.
Persze ha 2009-es ledszalagban gondolkodunk akkor biztosan igazad van, én nem tudom.
Egyáltalán az, hogy egy szakmainak gondolt fórumon akár csak szóba kerül a 12V kínai ledszalag mint a beltéri növénytermesztéshez használt világítás vállalható opciója azt mondatja velem, hogy én kérek bocsánatot amiért beleszóltam a mondandódba.
Ma 150lm/W alatt már nem vesz senki fényt és aki mégis erre buzdít azt büntetném, de számodra ez az 1200Ft/5m led szalag még mindig az optoelektronika csúcsa, pedig a kínai ledszalagnál még egy húsz éves fénycső is jobb és több fényt ad, legyen az 2835 vagy 5630.
Külföldi fórumokon ma már csak CoB-ról, Bridgelux EB, Samsung Q-seriesről lehet hallani és ma is szednek naplók szerint zöldségeket boxból, mi meg a technológia csúcsának gondolunk mono és fullspec ledeket miközben rommá nyúlnak a palánták is. Fingot festünk rózsaszínre 460 és 625nm-el, szóval biztos kurvára igazad van a kínai ledszalagokkal kapcsolatban és én tévedek a 2017ben kiadott SMD-k terén, ez a lényeg.
Nyilván van néhány kivétel más "elit márkáknál" is, de amit írtam, nagy általánosságban akkor is igaz! Valóban lehetséges a 2835-ös ledben találni 1wattosat is, de nem sok kínai ledszalagon, itt pedig azokról volt szó korábban. Persze a ledeknél lehet variálni az áramerősséget is, de szalagon ezt nem sokat teszik meg. Úgy gondolom, hogy, amit írtam, a nagy többségről szól és helytálló, de valóban rámutattál néhány kivételre.
"A tokozás méret és a kibocsátott fény közt semmilyen összefüggés sincs.". Általános adatokat közöltem, ami a többségre igaz. A 2835 és a 3528 ezek szerint azonos kellene, hogy legyen, ugyanakkor teljesen eltérőek már a felépítésükben is, hiszen az egyiknek, a 2835-nek cirka kétszer akkora a diódák hátlapi hűtőfelülete. Máskülönben nem lehetne 1w teljesítményt kihozni abból üzemi áramon vagy elég hamar tönkre menne. Itt csak megemlíteném, hogy a 5630-asnak is kisebb a hátlapi hűtőfelülete mint a 2835-nek. Persze a Samsung lehet, hogy ebben is újított, ezt nem tudom.
Még annyit tennék hozzá, hogy egy 5 méteres, ilyen spéci Samsung ledszalag rövid netes keresés után cirka 20.000-26.000 Huf. Kivéve az Alibabán, ott valamiért tized annyiba kerül. Fogalmam sincs, hogy miért, de biztos vagyok benne, hogy nem vernek át. :) Szóval példának tényleg jó, hogy létezik egy ilyen klassz 5630-as ledszalag, de a vásárlása és alkalmazása itt, Magyarországon kissé életszerűtlen.
Ha általánosságokban beszélünk a ledszalagokról, akkor tartom az állításomat, hogy egyrészt a 2835-ös jellemzően 0,2w, másrészt a kínai olcsó kategóriában nem erősebb az 5630, márpedig többségében ezt tudjuk venni, alibabáról, Ebay-ről, magyar boltból.
"...a 2835-ös 0.2w. Az 5630 pedig 0.5. Szóval fényesebb, többet is fogyaszt."
A tokozás méret és a kibocsátott fény közt semmilyen összefüggés sincs. Mondjuk a teljesítménynek sem. Tudok neked mutatni 2835 tokozású ledet ami 1W teljesítményű üzemi áramon és az 5630-at is lehet hajtani 50mA árammal, <0,2W teljesítménnyel.
"Az 1w-re eső fényárama viszont a 2835-nek jobb mint az 5630-nak."
Samsung LM561C üzemi áramon 210lm/W-ot tud. 2835-ben 160lm/W a legtöbb amiről tudok.
Nana! A 2835 és a 3528 nagyon nem azonos. Két teljesen különböző dolog, bár látszólag azonosak, de a 3528 csak 0.06w-s míg a 2835-ös 0.2w. Az 5630 pedig 0.5. Szóval fényesebb, többet is fogyaszt. Az 1w-re eső fényárama viszont a 2835-nek jobb mint az 5630-nak.
és még ha annyit mondhatok, hogy érdemes mind a 2 végét bekötni a tápegységbe, de ezt sok helyen le is írják, hogy max 2 vagy 4M enként kell táplálni. 2835ös led erős, jó hatásfokkal, de nekem a 7030as vált be ami 25cm es alu csíkokra van téve gyárilag, de hűtést igényel! Többit nem próbáltam, mert legjobb fogyasztás/fényerő volt a cél nem az ára. Tápot is érdemes 30%al nagyobbat venni, hogy ne melegedjen én most egy 240wosat várok :)
Sokat kísérleteztem akvárium világítással. Semmiképpen ne vízállót vegyél. Besárgul a szigetelő szilikon és lefogja, besárgítja a fényt pár hónap alatt...
Kérnék egy kis tanácsot . Most fogok nemsokkára dugványozni szőlőt , almás ládákba . Körülbelül 30 láda . Tehát egy 3 x 3,2 négyzetméteres területen , bent a szobába . Na ezt kellene megvilágítani , de hogyan ? Hogy ha majd megindulnak a rügyek , nehogy el nyúljanak .
Nézegettem az Aliexpressen , azokat a led szalagokat , neon fényeket . De melyiket , mennyit , hogyan ?
ebből vettem 18w osokat 2 db ot is. Persze jött más is, de ahogy olvasom ebbe jobban megvannak a színek mint egy sima kék pirosban. Közben nézegettem gyári lámpákat is és rendeltem egy csomó power ledet olyan hullámhosszokban amiket a gyári lámpákra írtak. Aztán ahogy itt olvasgatok rájöttem, hogy 100%os recept még nincs és a palántáknak elég lenne egy sima hideg fehér ledlámpa is ami legalább nem zavarja barátnőmet sem :D Közelgő álom egy télikert építése addigra jó lenne kitapasztalni hogy is működik ez. illetve örököltem egy 23éves kókusz pálmát ami 2 évvel ezelőttig világos ablakban volt, de itt a teleket nehezen sárgulással, alsó levelek dobálásával vészel csak át :(
off: a paprika képes másodlagos gyökérzetet fejleszteni, de nem olyan intenzíven és nem olyan kiterjedtet mint a paradicsom, szóval ha mélyebbre is ülteted, akkor nem fog sokat segíteni, persze nyerhetsz öt centit és az valószínűleg elég lesz. Esetleg levághatod a csúcshajtást és akkor oldalhajtások törnek elő, így bokrosabb lesz.
Itt a leányzó azt ecseteli, hogy mennyire nem szereti, ha a palántái megnyúlnak és nem szépek, meg amúgy is, nincs kedve karózni a nagyra növő paprikákat, szóval kegyetlenül visszametszi azokat. Szív és paprikaszaggató képsorok következnek.
Szia! Egy Angol ismerős leddel világítja meg a csili paprikáit. Sima hideg fehér leddel. És tökéletesen nőnek és érnek a kinti holt idő alatt. Kicsit fura volt nekem is,de bizonyíthatóan elég nekik ez a fény spektrum,ahogy pl a legtöbb salátának is.