Pontosan így van, a csöves előfok biztosítja a "koszos" orgonahangot és persze az overdrive-ot.
Tehtube szaktárs szerénysége nem engedhette meg, hogy azt is odaírja a tudósításhoz, hogy a samplerben "Tehtube's B3 Bank"-ja szól, amelynél jobb Hammond-klónt én még nem hallottam - rosszabbat viszont annál inkább...
A samplerben egy 2 gigás vinyó + ZIP100 drive adathordozó lett beépítve, a vinyó és a preamp külön ki-bekapcsolható. Így külső vasakat nem kell cipelni bulikra. Ez az egység 10,5 kg, a fémházas Preamp (ART MP Tube) nehezebb, mint a rack :-)
A Leslie ugyan nyom 50 kilót, de kerekeken gurítható, és méreteinek köszönhetően 2 személy különösebb megerőltetés nélkül viheti.
Ha valaki tud dobrotor nélkül élni, ugyanakkor egy kompakt cuccot akar, annak ezt az összeállítást csak ajánlani tudom. Lévén, hogy a Leslinek van egy "Rotary" és egy "Clean" bemenete, ezért nincs szükség második erősítőre. Nem csupán a fergeteges, gitásosokat elszomorító hangerő, hanem a dinamika is meggyőző. Ugyanez érvényes a dobrotos-szimulációra is. Mindent egybevetve, ez a legjobb kompromisszum, amit pillanatnyilag el tudok képzelni.
Eladósorba került egy eredeti amerikai LESLIE 760-as szinte gyári, tökéletes, frissen átnézett állapotban. 100 wattos tranzisztoros erősítő, hatalmas hang, tölcsér és dobrotor nagyon halk motorműködés. A LESLIE-hez jár egy Combo Preamp II-es is amivel bármit (jack aljzat) rádughatunk a LESLIE-re. Megtekinthető és átvehető Budapesten ára 175.000 forint. Érdeklődni a 06-20-251-0745-ös számon vagy a palmaikrisztian@aol.com-on.
A por, sajnos sok bajt okozhat. Pl. "elissza" az olajat a csapágyaktól. Ráadásul az ilyen poros dolgokat nem is olajozzák rendszeresen. A tengelyeken meg is jelentek a terhelt oldalon a kopások, de egy gondolattal vastagabb olajjal még jól működik, bár egy kicsit lustább a kelleténél.
Csak a kontraszt kedvéért, hogy milyen, ha rendesen ki van takarítva.
Ez egy Leslie L16-os belseje, ami szerintem fél évenként egy fél-egy órás "dajkálást" megérdemelt volna.
Én azt gondolom, hogy egy fellépő zenész hangszerei, hangfala(i) a munkaeszközei, mert azzal keresi a kenyerét. Ha nem vigyáz rá, akkor vagy vesz másikat, vagy a javításra elkölt egy zsák pénzt, holott egy kis odafigyeléssel azt a pénzt másra is költhetné. A másik verzió, hogy egyre lepukkantabb lesz a motyója, rosszabb esetben koncert közben adja meg magát a cucc, (lásd tavalyi Rhoda Scott koncert) és ott a nagy leégés, és éhenhalás felé vezető út.
De végül is nekem mindegy! Szívesen elbütykölgetem az ilyesmit, ha van időm, és van rá pénze az illetőnek..
Más. Sajnos a gondatlan zenészek hírnevét erősíti az a Lezli amit ma vettem "kezelésbe". Engem elszomorít, hogy ennyire nem törődnek a munkaeszközükkel emberek. Természetesen nem az új gazdáját minősíti, de a régi, az szégyelje magát!
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat. Ha jól látom, az olaszok jók ebben a témában (mint általában a hangszerekben). Megnézni, kipróbálni lehet valahol ilyen régebbi dolgokat? Valami hangszerbörze félére gondolok.
Nekem ilyen a 'pc'-s 2 manuálos Hammond-om. Nincs baj vele. Félig waterfall... :)))) Hogy egy jobb fajta hangkártyával, laptoppal, midi billentyűzettel...hol áll meg az ára??? Egy használt, idősebb klón (VK-7, XK-1, DB-3) lehet, hogy olcsóbb....
TehTube sampler-e viszont mindegyiknél jobban szól...... :)
A B4 egy kilenckontrolleres mesterbillentyűzettel már elég drawbaros ízű lehet. Okumoto használ ilyet.
Valóban, később majd játék közben kiderül, nem elsődleges a regiszterek húzogatása.
(Ezért fel sem vetem az én olcsó, de hatásos megoldásomat. Nemrég mutattam egy ilyen összeállítást. Igazi lezli, csöves előfok + sampler. Mindent ver)
De akinek még nem volt ilyen húzóregiszteres hangszere, olyan mérvű elvárásai, illúziói vannak vele szemben hogy értelmetlen annak fontosságát elemezni.
Épp emiatt sok hitvány hangszer elvakítja tapasztalatlan vásárlóját, sugallván a kialakításában, ívelt faformájában rejlő Hammond hangzást. Aztán kis idővel, akár azonnal jön a csalódás. Mert minden huzigáló ellenére egy hangszer nem attól szól jól vagy rosszul hogy van-e neki? Van kb. 50 fajta hangi összetevő, csakis a fontosabbak közül.
Igaz, én már nem ragaszkodom a drawbarokhoz, de ehhez el kellett telnie 30 év mexállott hammondozásnak, millió tapasztalat begyűjtésének és sok drawbaros klónjószág tulajdonlásának, meg az igaziak közül a legjobbaknak. Lehetne most is, a csúcs kétmanuálos, de mégsincs. Szeretnék, de egyik sem győzött meg.
Ezért ajánlom az ismertebb oldalregiszteres kombóorgonákat kezdésnek. Pár évig el lehet velük lenni.
Azért ezek a Hammond-klónok többnyire elég prémium árfekvésben vannak, a 15 éves Roland VK-7-ért is elkérnek 900 Eurót a német E-bayen. Ha nem vagy biztos az elszántságodban, illetve csak otthoni zenélésre kell, én azért megfontolnám pl. a jóval költséghatékonyabb Native Instruments B4 szoftvert(vagy egyéb hasonlót), illetve tehtube topiktárs sampleres megoldását. A legtöbb orgonista amúgyis ritkán nyúl a drawbarokhoz.
A fiamnak egy Casio WK-7500 -as billentyűje van. Hammond hangját 9 drawbarral is lehet állítani, illetve van 100 jellemző beállítása is, amit splittelve/layerezve lehet igen űtős soundokat összehozni. Rendes hangfalon a basszusai, és a magas tölcsér hangja nagyon szépen szól. Összehasonlítási alapként egy B3-assal vetettük össze. Ár/érték arányban jól teljesített a Casio, és csak 9kg 6oktávon! Érdemes ránézni a neten.
Ok, így már érthető az igényed. Legyen egy kompakt, jól kezelhető drawbaros orgonád. Van ilyenből szép számmal.
1, négyoktávos gyakorlatilag nincs, az semmire sem jó. Mind ötoktávos.
2, javítható, analóg orgonáknak van drawbaros változata, de azon nagyon kevés az igazi hammondos hangzás a kezelőszervek ellenére.
3, minél modernebb a hanxer, és modellezéses, annál jobban megközelíti az eredeti B3-C3-A100/122-147 hangzását. (vibrátó, percussion, egyéb "munkazajok", lezlieffekt)
4, beépített hanxórós szintén gyakorlatilag nem létezik. Vagy drágán, nagy súllyal. (XE-1)
Amit alattam fillmore est topiktárs kínál, az egy modern Hammond XK-1. Kissé drágább, de új fejlesztés, ma is gyártják, hosszútávon is megteheti. Gyakorlatilag vadiúj.
Meg kompakt, könnyű.
Régebbi drawbaros klónok, de javaslom:
Roland VK-7, az első modellezéses, embertelen torzítókkal, effektekkel, hanxóró szimulációkkal. Kissé túlhajtott a hangja, meg a fekete billentyűi vékonyabbak.
Made In Japan-ra a mai napig a legjobb. A VK-8 sem rossz, de drágább és a 7-es jobb.
Viscount DB-3, egy szép, sima vastaghangú jószág, finom, csöves jellegű torzítóval, nem túl jó vibrátóval. Ez meg inkább procol Harumra.
Külföldön sem olcsóbbak.
Tudok még eladó VK-8 modult meg XM1-et (XB1).
Megjegyzem, igazán orgonálni szinte mindig a kétmanuálos szükséges. Azon lehet dinamikázni, kíséretet, szólamot szimultán játszani. Nagyon nagy a különbség.
A hangerőpedállal sem a cucc hangerejét "állítja" az orgonista, hanem folyamatosan pumpál, dinamikázik vele. Üdv.