Keresés

Részletes keresés

Platon Creative Commons License 2015.06.26 0 0 3456

Cserébe borzasztó környezet szennyező.

Most akkor mi is a cél?

Előzmény: XANTIi (3455)
XANTIi Creative Commons License 2015.06.26 0 0 3455

Esetleg pont azok a kis házi energiabankok fognak szerephez jutni, amit most Elon Musk és a Mercedes kínál. Egy napi energia tárolható bennük és ez ad nagyobb szabadságot. Elérhető áron.

Előzmény: kiggyo (3452)
mmormota Creative Commons License 2015.06.26 0 0 3454

(nem azonos az alumínium-levegő elemmel amelynek nagy az energiasűrűsége, de nem tölthető)

Előzmény: mmormota (3453)
mmormota Creative Commons License 2015.06.26 0 1 3453

Van egy ígéretes alumínium alapú akku is. Kisebb az energiasűrűsége mint a LiIon-nak, de sokkal olcsóbb lehet és többször tölthető, így helyhez kötött alkalmazásban jobb lehet. Még kísérleti stádiumban van, de ha nem hazudtak 10 év alatt biztosan tömeggyártásra kerül. 

Előzmény: szocske_ (3449)
kiggyo Creative Commons License 2015.06.26 0 0 3452

Én is így számoltam amikor csináltam.

szerintem a szaldó megszűnésekor annyi lesz, hogy nyomott áron veszik vissza az áramot.

Ekkor is működik a dolog, csak nem a teljes fogyasztást fedezi a termelés. Oda kell figyelni hogy akkor fogyasszak amikor süt a nap (az asszony nappal mosson, stb), ezzel csökkenthető a veszteség.

A legrosszabb eset pedig a szigetüzem, ha ez lesz a tendencia lesznek olcsó szigetüzemű inverterek, akkuk mivel tömegtermék lesz.

Tehát maximum az inverter vész kárba, a napelemek nem, azok hasznát biztosan lehet szedni 30 évig is.

Előzmény: mmormota (3448)
XANTIi Creative Commons License 2015.06.26 0 0 3451

Bizony így igaz. Ahogy terjed, úgy fognak lefelé menni az árak is. Ahogy a panelek árai is.

Remény lehet, hogy 10 év múlva sokkal elérhetőbb aksik is lesznek ha a visszatáplálásos bulit meg is ölik barom politikusok.

Előzmény: mmormota (3444)
szocske_ Creative Commons License 2015.06.26 0 0 3450

egyébként nekem a szaldó megszűnésére az a vésztervem, hogy a klíma átugrik H tarifára, esetleg a melegvízkészítés éjszakai áramra.

A mai árakat nézve a nyári túltermelésért kapnék 15 Ft-ot, a H/vezérelt ára pedig 22 Ft, így már nem olyan nagy a bukta.

szocske_ Creative Commons License 2015.06.26 0 0 3449

naigen, de addigra remélem lesz elérhető áron tesla-akku, amivel ha télre nem is, legalább éjszakára tudunk raktározni :)

mmormota Creative Commons License 2015.06.26 0 0 3448

A megtérülés legnagyobb kockázata szerintem az, ha változnak a szabályok. Pl. megszűnhet az a támogatás, hogy ingyen akkunak lehet használni a hálózatot.

Előzmény: szocske_ (3446)
szocske_ Creative Commons License 2015.06.26 0 0 3447

nekem egyáltalán nincsenek ventilátorok, csak a hátulján van hűtőborda, arra terveztem egy saját külső ventilátort, de eddig még nem valósult meg, főleg, hogy itt azt írták a hozzáértők, hogy sokat nem fog a belsején hűteni.

az alján van egy RS232 és egy RS485 csatlakozó, melyek egy kis lappal le vannak zárva.

Esetleg ezeket tudom kinyitni. Az RS232 mondjuk elég zárt, de a másik mellett van 2-3 mm rés körben, azt kinyitva talán elindul némi légmozgás.

Ez alá akár ventilátort is tehetek, bár amíg nincs fent pár lyuk a kiáramló levegőnek, sokat nemigen érnék el vele, + nem akarom telefújni porral.

Előzmény: XANTIi (3443)
szocske_ Creative Commons License 2015.06.26 0 0 3446

igen, ez is benne van a pakliban, de ahogy mondtam, a legrosszabb forgatókönyvvel számolom a megtérülést, akkor csak pozitív meglepetések érhetnek.

igaz az is megeshet, hogy az 5 év garancia után hal meg az inverter, de ennyire pesszimista azért nem vagyok :)

Előzmény: mmormota (3444)
Peter atyuska Creative Commons License 2015.06.26 0 0 3445

Ez abban az esetben igaz ha az inverter rosszul van elhelyezve nincs neki megfelelő légáramlás biztosítva, vagy ha van is az meleg pld padlás ami nyáron eleve 60 fok is lehet plusz amit az inverter önmagában termel. Az sem jó ha közvetlenül tudja a nap sütni mert belül is tud ettől pluszban melegedni.

Már láttam behalt eszközt amit rosszul rossz helyere szereltek működésének 4 hónapjában. De láttam németeknél olyat ami az első generációsok közül való és félig pincében van szerelve (száraz) minden évben kipucolták a portól és még vígan muzsikál. A legújabbak már képesek leállni maguktól ha egy bizonyos hőmérsékletet elérnek.

Előzmény: XANTIi (3434)
mmormota Creative Commons License 2015.06.26 0 0 3444

10 évente 1 invertercserét is beleszámoltam

Arra is számíthatsz, hogy ha esetleg 10 év múlva tényleg cserélni kell, akkor az új olcsóbb is meg jobb is lesz, mert ez a trend.

Előzmény: szocske_ (3435)
XANTIi Creative Commons License 2015.06.26 0 0 3443

A ventilátorok elött ha van papír vagy szita azokat is pucolni. Esetleg nyári nagy melegben külső ventivel mozgatni körülötte a levegőt.

A felhasznált ventik csapágyai 5 év után nyikorogva beállhatnak. No akkor azonnal csere vagy javítás. Van belső hőmérséklet letiltás, de az 60 fok felett aktív általában.

Előzmény: szocske_ (3441)
XANTIi Creative Commons License 2015.06.26 0 0 3442

A por magában nem árt. Csak ha eltömi a levegő áramlásának útját, esetleg a hűtőbordákra rakódva gátolja a hűtést. Ezeket 2 évente egy nagy ecset és egy porszívó segítségével ki lehet pucolni.

Előzmény: szocske_ (3441)
szocske_ Creative Commons License 2015.06.26 0 0 3441

remélem itt leszel még 5-10 év múlva, ha nálam esetleg megfekszik :)

egyébként néztem én is, hogy mivel fedett helyen van, legalább a lefalazott csatlakozókról lecsavaroznám a burkolatot, onnan jusson egy kis levegő az inverter házába, úgyis bent van fedett helyen. Azonban elgondolkoztam, hogy vajon az így bejutó por nem árt-e többet, mint amit a minimális extra hűtés segít?

Előzmény: XANTIi (3440)
XANTIi Creative Commons License 2015.06.26 0 0 3440

Bizony ez a kulcs. A kondik, félvezetők élete a hőmérséklet hatványával csökken. A legtöbb gyártó fel is tünteti, hogy pl. 55 Celsius 10 000 óra, 80 fok 3000 óra, 105 fok 1000 óra.

Az csapda, ha az inverter gyártó eleve nem jól szellőző, bennszülött cuccost tervez, határra méretez.

Összességében szerintem töredék áron lehet javítani az napelemes invertereket is. Ahogy egy modern laposTV fele belül is egy inverter halmaz. A 100 000-es áru cucc 10-15-ből javítható ha 5-6 év után elfárad. Ha meg leveszi a pógár a hátlapot, örök élet plusz 2 nap pusztán a jobb hűlés miatt.

Előzmény: Törölt nick (3437)
XANTIi Creative Commons License 2015.06.26 0 0 3439

30-50 000 elsőre elég vadul hangzik a mai kondi árak mellett. Talán az újdonság felára.

Előzmény: Krinyo (3436)
szocske_ Creative Commons License 2015.06.26 0 0 3438

ez ilyen TMK megoldás, nehogy komolyabban tönkremenjen? nem elég akkor javíttatni, ha már meghibásodott?

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.26 0 0 3437

Nos, a kondik elsősorban a meleget nem bírják !

Vagyis minél hűvösebb-szellős (de nem párás!!!) helyre érdemes rakni az invertert.

Ez esetben azt merem gondolni, hogy elmennek azok 10+ évet is ...

Mint pl. a pc tápokban, rádiókban/tv-kben, motorokon, stb.

Állandóan meleg helyen pedig, lehet, hogy az 5 évet se bírják ki.

pl. egy kicsi, meleg helyre berakott inverter esetén

Krinyo Creative Commons License 2015.06.26 0 0 3436

A Fronius IG.TL sorozatról konkrétan azt az infót kaptam, hogy a gariidő lejártakor (5 év) érdemes átkondiztatni (kb. 30-50e Ft-os költség), aminek köszönhetően újabb 5 évig garantáltan nem lesz vele probléma. Olcsóbb jóval, mint a garikiegészítés. Nem tudom ez mennyire állja meg a helyét.

Előzmény: szocske_ (3435)
szocske_ Creative Commons License 2015.06.26 0 0 3435

szerintem magyarországon még nem nagyon lesz ilyen, mert nincsenek túl régi napelem rendszerek.

ha magamból indulok ki, akkor amikor a napelemes beruházásról döntöttem, a legrosszabb forgatókönyv szerint számolgattam, így ebbe az interneten olvasható (leginkább német) tapasztalatok szerint 10 évente 1 invertercserét is beleszámoltam.

Ha nem kell cserélni 20-30 évig, max. kisebb összegért javítani, az nekem extra jó lesz, de inkább nem ezzel tervezek.

Előzmény: XANTIi (3434)
XANTIi Creative Commons License 2015.06.26 0 0 3434

Tisztelt topik lakók!

Sokadszor olvasom, hogy az inverterek elhasználódnak, rendszeresen cserére szorulnak.

Tudna erről valaki bővebb konkrét infókat? Tényszerű tapasztalatokat, meghibásodásokat?

Jó régen javítok mindenféle invertereket. Kicsiket autós célokra, nagyokat is 1kW-ig repülőgépek fedélzeti céljaira.

Nagyon megbízható cuccok és az esetek 99%-ában emberi vagy külső behatás miatt halnak meg. Túlfesz, fordított polaritás, villám.

6-7 éves napelem rendszerek vannak ismerősök használatában, hibátlanul.

Szívesen látnék elhasználódás miatt meghalt cuccot. Ezekben ugye pár spec. processzor kivételével szinte minden cserélhető.

Az más kérdés, ha változnak a külső feltételek és szoftveresen kell új.

Miért kellene új egy esetleg meghibásodott helyett?

kiggyo Creative Commons License 2015.06.25 0 0 3433

Érdemes megnézni az éves felhasználást, és arra tervezni. Tippre egy 2-3kWp rendszer kell neked, attól függ jelenleg miről megy a bojler.

A megtérülésről érdemes visszaolvasni, érdekes kérdés.

A helyzet kb. az hogy 10év villanyszámláját előre kifizeted, cserébe közel 0 számlád lesz 25-30évig.

Az invertert egyszer biztosan cserélni vagy javítani kell ez idő alatt.

Nem az évszázad befektetése, nem ebből kell meggazdagodni, és ki is van szolgáltatva politikai irányoknak is.

Mint most a rezsicsökkentés, ami miatt nyomott árak lesznek egy ideig, ami növeli a megtérülést.

Mondjuk nekem mindegy már hogy 60 vagy 30 forint/kWh áramdíjat nem fizetek, engem az ügy már nem érint...

A fene tudja mi lesz a szaldós rendszerrel évtizedek múlva.

Másképp gondolkodva egy kis befektetés a jövődbe, későbbi keresőképtelenség esetén sem lesz villanyszámlád, öregkorodra jól jön.

Ha még tovább gondolkodunk, fűtést is kiválthatsz napelemmel.

Ja és a finanszírozás: lakástakarékra is csinálhatod, 30% állami támogatás!!

Előzmény: B.tibor1 (3432)
B.tibor1 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 3432

Nemt udom hány kw., meg kellene nézni egy villanyszámlát. Kb. 10.000 ft-ot fizetünk havonta melegvízzel együtt.

Előzmény: kiggyo (3431)
kiggyo Creative Commons License 2015.06.25 0 0 3431

Vannak nagyon jó 3 személyes inverterek, azokkal rentábilis lesz :-)

Ne haragudj de az a villanyszerelő egy idióta lehetett...

A rendszer mérete az éves energiafogyasztástól függ, az nálad hány kwh?

Előzmény: B.tibor1 (3430)
B.tibor1 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 3430

Köszönöm szépen a segítséget !
Volt egy kis vitám ezzel kapcsolatban egy villanyszerelővel. Bár nem ismerem a hatósági szabályozást, de nekem is az volt a sanszos, hogy csak a faláda miatt nem kell újraépíteni az egész bejövő hálózatot.
Meg egy másik vita is volt vele. Szerinte 3 személynek nem érdemes napelemes rendszert kialakítani mert sosem fog megtérülni. Ugyanis az inverter olyan gyakran hibásodik meg, hogy nem lesz rentábilis a rendszer. Ez vajon igaz ?

Peter atyuska Creative Commons License 2015.06.25 0 0 3429

Probléma ott van hogy 4 nagyobb szabadalmi csoport van ezeknek más más ország a tagja, így ha valaki levéd valamit azt 4 helyen kell megtennie, na ez nagy költség a Kínaiak egy csoport és még 3-4 kis ország a tagja.

Előzmény: naox (3424)
Biboross Creative Commons License 2015.06.25 0 0 3428

Szia !

Nekem is fa villanyóra szekrényem van semmit nem mondtak ! Simán átvették ! :-) (Hajdú-Bihar)

Üdv

Előzmény: B.tibor1 (3425)
Peter atyuska Creative Commons License 2015.06.25 0 0 3427

Ha nem történik teljesítmény növelés vagy a meglévő vezeték alkalmas a növelt teljesítményre kötelező elfogadni és engedélyezni. Egy mérőcsere fog történni, meg ha kell biztosító.

Akkor kell szabványnak megfelelő mérőhely ha a meglévő vezeték nem alkalmas a teljesítményre, vagy a meglévő fázis szám változik egyről háromra. Itt vannak problémák mert vagy kerítésvonalba vagy a ház azon falára ami utcafrontról látható. Egyik sem olcsó.

Előzmény: B.tibor1 (3425)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!