Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Esetleg pont azok a kis házi energiabankok fognak szerephez jutni, amit most Elon Musk és a Mercedes kínál. Egy napi energia tárolható bennük és ez ad nagyobb szabadságot. Elérhető áron.
Van egy ígéretes alumínium alapú akku is. Kisebb az energiasűrűsége mint a LiIon-nak, de sokkal olcsóbb lehet és többször tölthető, így helyhez kötött alkalmazásban jobb lehet. Még kísérleti stádiumban van, de ha nem hazudtak 10 év alatt biztosan tömeggyártásra kerül.
szerintem a szaldó megszűnésekor annyi lesz, hogy nyomott áron veszik vissza az áramot.
Ekkor is működik a dolog, csak nem a teljes fogyasztást fedezi a termelés. Oda kell figyelni hogy akkor fogyasszak amikor süt a nap (az asszony nappal mosson, stb), ezzel csökkenthető a veszteség.
A legrosszabb eset pedig a szigetüzem, ha ez lesz a tendencia lesznek olcsó szigetüzemű inverterek, akkuk mivel tömegtermék lesz.
Tehát maximum az inverter vész kárba, a napelemek nem, azok hasznát biztosan lehet szedni 30 évig is.
A megtérülés legnagyobb kockázata szerintem az, ha változnak a szabályok. Pl. megszűnhet az a támogatás, hogy ingyen akkunak lehet használni a hálózatot.
nekem egyáltalán nincsenek ventilátorok, csak a hátulján van hűtőborda, arra terveztem egy saját külső ventilátort, de eddig még nem valósult meg, főleg, hogy itt azt írták a hozzáértők, hogy sokat nem fog a belsején hűteni.
az alján van egy RS232 és egy RS485 csatlakozó, melyek egy kis lappal le vannak zárva.
Esetleg ezeket tudom kinyitni. Az RS232 mondjuk elég zárt, de a másik mellett van 2-3 mm rés körben, azt kinyitva talán elindul némi légmozgás.
Ez alá akár ventilátort is tehetek, bár amíg nincs fent pár lyuk a kiáramló levegőnek, sokat nemigen érnék el vele, + nem akarom telefújni porral.
Ez abban az esetben igaz ha az inverter rosszul van elhelyezve nincs neki megfelelő légáramlás biztosítva, vagy ha van is az meleg pld padlás ami nyáron eleve 60 fok is lehet plusz amit az inverter önmagában termel. Az sem jó ha közvetlenül tudja a nap sütni mert belül is tud ettől pluszban melegedni.
Már láttam behalt eszközt amit rosszul rossz helyere szereltek működésének 4 hónapjában. De láttam németeknél olyat ami az első generációsok közül való és félig pincében van szerelve (száraz) minden évben kipucolták a portól és még vígan muzsikál. A legújabbak már képesek leállni maguktól ha egy bizonyos hőmérsékletet elérnek.
A ventilátorok elött ha van papír vagy szita azokat is pucolni. Esetleg nyári nagy melegben külső ventivel mozgatni körülötte a levegőt.
A felhasznált ventik csapágyai 5 év után nyikorogva beállhatnak. No akkor azonnal csere vagy javítás. Van belső hőmérséklet letiltás, de az 60 fok felett aktív általában.
A por magában nem árt. Csak ha eltömi a levegő áramlásának útját, esetleg a hűtőbordákra rakódva gátolja a hűtést. Ezeket 2 évente egy nagy ecset és egy porszívó segítségével ki lehet pucolni.
remélem itt leszel még 5-10 év múlva, ha nálam esetleg megfekszik :)
egyébként néztem én is, hogy mivel fedett helyen van, legalább a lefalazott csatlakozókról lecsavaroznám a burkolatot, onnan jusson egy kis levegő az inverter házába, úgyis bent van fedett helyen. Azonban elgondolkoztam, hogy vajon az így bejutó por nem árt-e többet, mint amit a minimális extra hűtés segít?
Bizony ez a kulcs. A kondik, félvezetők élete a hőmérséklet hatványával csökken. A legtöbb gyártó fel is tünteti, hogy pl. 55 Celsius 10 000 óra, 80 fok 3000 óra, 105 fok 1000 óra.
Az csapda, ha az inverter gyártó eleve nem jól szellőző, bennszülött cuccost tervez, határra méretez.
Összességében szerintem töredék áron lehet javítani az napelemes invertereket is. Ahogy egy modern laposTV fele belül is egy inverter halmaz. A 100 000-es áru cucc 10-15-ből javítható ha 5-6 év után elfárad. Ha meg leveszi a pógár a hátlapot, örök élet plusz 2 nap pusztán a jobb hűlés miatt.
A Fronius IG.TL sorozatról konkrétan azt az infót kaptam, hogy a gariidő lejártakor (5 év) érdemes átkondiztatni (kb. 30-50e Ft-os költség), aminek köszönhetően újabb 5 évig garantáltan nem lesz vele probléma. Olcsóbb jóval, mint a garikiegészítés. Nem tudom ez mennyire állja meg a helyét.
szerintem magyarországon még nem nagyon lesz ilyen, mert nincsenek túl régi napelem rendszerek.
ha magamból indulok ki, akkor amikor a napelemes beruházásról döntöttem, a legrosszabb forgatókönyv szerint számolgattam, így ebbe az interneten olvasható (leginkább német) tapasztalatok szerint 10 évente 1 invertercserét is beleszámoltam.
Ha nem kell cserélni 20-30 évig, max. kisebb összegért javítani, az nekem extra jó lesz, de inkább nem ezzel tervezek.
Köszönöm szépen a segítséget ! Volt egy kis vitám ezzel kapcsolatban egy villanyszerelővel. Bár nem ismerem a hatósági szabályozást, de nekem is az volt a sanszos, hogy csak a faláda miatt nem kell újraépíteni az egész bejövő hálózatot. Meg egy másik vita is volt vele. Szerinte 3 személynek nem érdemes napelemes rendszert kialakítani mert sosem fog megtérülni. Ugyanis az inverter olyan gyakran hibásodik meg, hogy nem lesz rentábilis a rendszer. Ez vajon igaz ?
Probléma ott van hogy 4 nagyobb szabadalmi csoport van ezeknek más más ország a tagja, így ha valaki levéd valamit azt 4 helyen kell megtennie, na ez nagy költség a Kínaiak egy csoport és még 3-4 kis ország a tagja.
Ha nem történik teljesítmény növelés vagy a meglévő vezeték alkalmas a növelt teljesítményre kötelező elfogadni és engedélyezni. Egy mérőcsere fog történni, meg ha kell biztosító.
Akkor kell szabványnak megfelelő mérőhely ha a meglévő vezeték nem alkalmas a teljesítményre, vagy a meglévő fázis szám változik egyről háromra. Itt vannak problémák mert vagy kerítésvonalba vagy a ház azon falára ami utcafrontról látható. Egyik sem olcsó.