Már ha eltekintünk az ilyenkor beinduló zabszem effektustól..:-))
Nekem az tünt fel, hogy nem akar az autó gyorsulni, rángat, prüszköl. Nézek bután ki a fejemből, +2-es zabszem effekt, mondok magamnak "ettől nem sz****tott be az autó, feleségem néz rám "Mi a baj?" akkor esik le, hogy 20km/h a sebesség, az autó meg 5-ben:-)).
"185-ös és annak lényegesen jobb az oldaltartása és ezáltal a stabilitása"
Akkor a jó gumi számít nem a méret..:-)))
"volt egy 140km/h-ról 20km/h-ra történő "vészfékezésem"
Nem rossz!! Már ha eltekintünk az ilyenkor beinduló zabszem effektustól..:-))
Saját eddig egyetlen vészfékem:
1 napos volt a kocsi, este Szegedről Bajára. Követek egy autót 120al. Autó balra-jobbra és valami eltakarja a hátsó lámpáit. Lovaskocsi lopakodó üzemmódban! Kanyarnál érném utól, de szembe kamion... 0-ig fék. Hát bevallom rendesen megizzadtam, de utána végig gondolva nagyon örültem az új autó fékjeinek.:-)))) Szívem szerint visszanéztem volna kívülről az ismétlést..:-))
Itt - inkább - erőteljes fórumozás zajlik, igaz felmerült már a tali igény is. Vagyunk néhányan akik itt is és ott is elő szoktunk forduni. Én invitáltam már a márkatársakat oda is, de nem sok sikerrel.
Ez régi szokás vagy a Lacetti-t méred, mint új tipus?
Elég régi :-), tudod ZIL 130/g, norma 1977-ben 42l/100km, 1980-ban 38l/100km, túlfogysztás-kártérítés, megtakarítás-ár 50%-a prémiumként kifizetve, városi és teritési pótlék, bemért távolság Miskolc és Vámosgyörk között. Aztán sörös Kamaz, norma 35l/100km, itt is teritési pótlék, művi fuvar Bőcs-Budapest Huszár u. 197 km bemért táv 15 órás vezetési idő. Meg ilyenek:-))
De maga a keskenyebb gumi nem rontott a stabilitásán?
Ezt így önmagában nem tudom, mert csak a téli gumim 185-ös és annak lényegesen jobb az oldaltartása és ezáltal a stabilitása.
Felénk rengeteg kitaposott nyomvályús főút(!!) van
Nu, ez Miskolcra is jellemző - igaz már használták a demszky módszert, rakd ki a 40km/órás sebességkorlátozást oszt jólvan - bár már kátyúznak néhol.
Én télen - mint rendes "elsőteles" vezető - belefutottam a csúszáshatárba, mind a négy kerék a kanyar külső íve felé, kevés gázvisszavétel, autó a nagyobb íven stabilan.
Később ezt a Bükk-ben - direkt - kipróbáltam, szvsz egy nagyon jóindulatú autó a Lacetti. Ezen kívül - még tavaly nyáron - volt egy 140km/h-ról 20km/h-ra történő "vészfékezésem" csács ukránok nem tudták, hogy lemennek-e a pályáról, vagy sem és - miután megelőztek - elkezdtek kóricálni, vagy 40km/h-val (ketten egymás mögött, mellett) a kiálló- és a küsősáv között, a belsőben meg jött a villogó BMW X5-ös padlógázzal, én meg "beleálltam" a fékbe - itt is jól viselkedett az autó, igaz az ABS-nek még nem volt dolga.
Látom, Te rendesen görgeted a fogyi adatokat. Ez régi szokás vagy a Lacetti-t méred, mint új tipus?
A tankolási sztorikhoz egy adalék. A sztorit látom nem írta meg a kollégám még, de röviden:
A kollégám (a kocsim ikertestvérének tulajdonosa) a bajai TSC gazdaságos kútnál tankolt. A lámpa még fel sem pislantott, amikor is sikerült lassú tankolással 60 L felett beletenni a tankba! :-)) vagy :-(( nem is tudom..
Minden esetre egyre lazábban figyelem a fogyi adataimat..
Február, gyakorlatilag végig napi 17km: Reggel 6 óra: lakás-munkahely 4,5 km, Délután 15 óra: munkahely-lakás 4,5 km, Délután 16 óra: lakás-gyerekért suli-lakás: 8 km. Néha - hétvégén - bevásárlás: (CORA 4km, TESCO 9km). Így szaladt bele 450km, amire tankoltam 51,68 litert
A 6,62-t pedig egy egri márkatalis úton - 151 km-re 10,00 liter - produkálta a Hercegnő.
Véletlenül úgy jött ki, hogy előtte - a miskolci talákozóhelyre menet - kellett tankolni és amikor hazaértünk 1/4 tankon állt az üzemanyag-szintjelző és kíváncsi voltam mennyi fér bele, ezért megtankoltam.
Ez a két szélsőség.
Amióta megvan (2005. 06. 10.) az átalgos nyári fogyasztás: 9,22l/100km (7086km), az átlagos téli: 9,85l/100km (5598km). Nyár = 2005. 06. 10-től, 2005. 11. 03-ig nyári gumi (195/55R15 Kumho769 Powermax), tél = 2005. 11. 03-tól 2006. 03. 28-ig téli gumi (185/60R15 Michelin Alpin A2), megint nyár = 2006. 03. 28-tól nyári gumi.
Oké, hogy a tipus nem jó. Én sem repesek a gyári Hankook gumiktól(dettó Kumho). De maga a keskenyebb gumi nem rontott a stabilitásán?
Felénk rengeteg kitaposott nyomvályús főút(!!) van. Némely szakaszt még a busz is megérzi. A Lacetti érezhetően kezelhetőbb futást nyújt, mint először vártam. Elsősorban a mélyebb súlypontja ill. a gumi méret, ami szerintem okozhatja.
Változott a stabilitás, de szvsz nem a mérettől, hanem a gumik minőségi különbségétől.
Nekem az eredti Kumho 769 Powermax-al szemben az alábbi kifogásaim vannak: - rossz a vizenfutása (ahol én már 80km/h sebességnél "úsztam" ott mások, legutóbb még autóbusz is, röhögve mentek 95km/h-100km/h sebességgel); - gyenge az oldaltartása (otthon a parkolóba beálláskor is érzem az oldalkúszást a Bükk-i hegymászásról nem is beszélve, ahol az Alpin-al gázzal mentem fel és le, ott a Kumho-ba "bele kell fékeznem", vagy kormánnyal korrigálnom, mert elmászott az ívről, természetesen "mindkét" esetben száraz úton); - alig van öntisztulása (a lamellás, lényegesen mintázotabb téliből hamarabb "kiperegnek" a kavicsok pl. az út sikosság mentesítésénél használt "sóder", vagy a temetői út zúzottköve).
Még annyit, hogy elinduláskor az Alpin télen kétszer csúszott meg, a Kumho már március 28-a óta - ekkor lett visszatéve - háromszor, pedig nem szoktam padlógázzal indulni.
Egy szó mint száz, nekem a Kumho nagyon nem jött be.
Mé' mé'! Há', mer' 'merka szebb, 'merka jobb, 'merka megérdemli:-) (succx). Mi meg csorgathassuk a nyálunk :-((.
Más A fogyasztás és a gumi. Nekem a Hercegnő a 185/60R15 Michelin Alpin A2-vel produkálta a legnagyobb (februárban 11,52) és a legkisebb (márciusban 6,62) fogyasztást.
Hát mán én is elfelejtettem ,de ez egy olyan fedélzeti computer jellegű valami... Hőmérséklet,pill.fogyasztás,átlag fogyasztás,óra...egyebek,amit ezek tudni szoktak. Szóval ezt spórolták ki a Lacsikból.S a ruszkiknál kapni ilyet ,3000 rubel+a szerelés. kb 25 rongy... Az óra helyére megyen befele.Ha lesz nálunk ilyen én berakatom.
Kicsit letörtem a tömör válaszoktól. Úgy éreztem, hogy megtaláltam a szent grált a Lacetti fogyasztásával kapcsolatosan. De látom, hogy ebben a dologban a perpétum mobilét kergettem..:-))