Sajnálom Cruzos rossz tapasztalatait, bár szerintem Marokkó egy csodálatos, bár valóban rendkívül szegény ország. Mi 2003-ban voltunk 2 hetet, bejártuk az egész országot, és Casablanca nekünk is csalódás volt, egy viszonylag semmitmondó ipari város, feltethetőúleg minden hírnevét a '42-es filmnek köszönheti, és mindenki várakozésai ebből fakadnak. Egyedüli "muszáj látni" attraakció a II. Hasszan mecset, mely a harmadik legnagyobb a világon, a félig az óceánra épült. Bár hajóval még nem volt szerencsém Marokkóhoz, nem tudom milyen kirándulások vannak még, de ha van más fakultáció, úgy mindenképpen egy másik város megtekintését javasolnám. Amúgy a Dirah, az gondolom Dirham akart lenni.
Mi hárman megyünk ,középkorú házaspár egy 10 éves kislánnyal.Nekünk ez az első hajós utunk .Mi a velencei tó mellett lakunk , és 24.-én indulunk reggel ,foglaltam Genovaban egy szobát a Holiday inn genoa hotelben ,mert vasárnap délelőtt még meg akarjuk nézni a genovai aquavariumot ami Európában a legnagyobbak között van.
Külső balkonos kabinunk lesz a 12 emeleten a hajó hátsó részén.
A kirándulásokon meg gondolkozunk hogy melyikre fizessünk be ,nem tudom ti egyénileg mentek ? Én Barcelonában mar voltam igaz gyerekkoromban .
A concordiara volt jegyunk most februárban de az sajnos az ismert okok miatt nem indult.
Ital csomagot vettem a napi 16.5 eurosat .
Ha van kérdésed és tudok rá valaszolni írj .
Akkor a hajón valószínű találkozunk .
Barcelonat leírták, talán annyi, hogy most rengetegen vártak a buszra, és mivel csak MSC-s hajó volt, nem jött több busz az átlagos forgalomnál, ezért mi gyalog hamarabb beértünk a kolombusz szoborhoz, mint a helyi busz. 20 perc a belváros, lassú kényelmes sétában, de sietve15 perc. Casablancában nincs helyi busz a kikötőben, mivel amint írtam teher kikötő. 2 fajta taxi van a fehér sima, és a piros petit. Amint láttuk az a külömbség, hogy a petit menet közben felvehet másokat is. De azok borzalmasak is lehetnek. 205 ös peugeot, fiat uno, 20 éves romok! A taxisok nagyon sokat kérnek, de a hajón mindenki azt mondta, hogy 5 euró a végső ár. Mi gyalog mentünk, amint írtam 25 perc kb a kikötő bejárata (zárt az egész!), és onnan 20 perc a mecset, 10 perc a Rick' kocsmája, emi útközben van. A legtávolabbi látnivaló is 10 perc a kikötő bejáratától (kivétel a mecset), de más irányban.
A 8 óra nem biztos hogy akadálya a hajón való étkezésnek. Ha 8 órát áll menetrend szerint, akkor az eleve csak 7 óra, mert előbb vissza kell érni, ráadásul a kiszállással is elmegy némi idő. Akkor mondjuk 13-tól 20 óráig lehet kint lenni (amiben már a városba való bejutás is benne van), vagyis az ebéd már előtte megvolt a hajón és akkor még vacsorázni is lehet utána este. Nagyon sokszor úgy szervezik a kikötést, hogy még legalább egy főétkezés beleférjen, de akár kettő is. A délutáni teasüti mondjuk kimarad, de azért meg kárpótolnak a helyi sütik.
Az étkezéses túrák 80 eurónál kezdődnek, és igen akkor kimaradsz a kajából, ha egész napra kimész, de alkalmad van a legtöbb helyen az ingyenes schuttle busszal visszamenni a hajóra. Azért minden nap nyolc óra kicsit fársztó lenne a parton. Egy idő után már unni fogjátok.
Casablancában nem költöttünk semmit, mert mesterségesen rosszul váltják az eurót, amit egyébként mindenhol elfogadnak, még a mecsetnél is odajöttek, hogy fizessünk valakinek ott euróban, és ők adnak belépőt. 1 euró 11 dirah a pénzváltónál, és az utcán, míg a bankban 10,84. A mecset belépő 120 dirah. Hogy miből gondolom, hogy az eurót váltják rosszul, mint régen az oroszok mesterségesen a dollárt, a köv. Marokkó nagyon szegény ország, és pl egy kommersz mosógépet 4000 dirahért árultak a műszaki boltban, ami kb 120 ezer Ft. lenne. A literes üdítők 10-15 dirah. Ezek egy szegény országhoz horribilis árak lennének, pláne a a környező országokhoz képest, tehát ott vásárolna mindenki. Mivel arab országból a pénzt nem lehet kihozni, tehát úgy váltják, ahogy akarják, mivel a turizmus nem érdekli őket. Az oroszok is ezt csinálták régen. Nincs is hajókikötő. A hajó teherkikötőben áll meg, egyik oldalt a cement tároló, a másik oldalt a siló. Jó társaság, mert egész nap száll a cementpor.
Megpróbálok gyorsan minden kérdésre válaszolni, gyorsan. Most a Fantasiával voltunk, a Barcelona, Casablanca, Tenerife, Funchal, Malaga, Civita útvonalon. Szerintünk ez volt az egyik legjobb utunk, mert talán itt volt minden a legjobban megszervezve. Gondoljuk a cégnak ki kell tennie magáért, hiszen ez a legnagyobb hajója, és mégis a Splendida kapott nagyobb reklámot, valószínűleg a balesete miatt. Az átadás után nemsokára volt egy súlyos balesete, és szerintünk emiatt kapott egy kicsit kevesebb reklámot. Sokkal jobban szervezett minden mint a többi hajón. Nagyobb a tisztaság. Egész nap egyfolytában takarítanak. Másik hajón napokig kellett veszekedni, hogy pl. az étterem wc-ét takarítsák már ki. Itt egész nap pl. valaki takarította a swarowski lépcsőket. Már kellemetlen volt rálépni. Ez a Splendidán egyik utunkon sem volt jellemző.
Egyes kirándulásokat eleve úgy hirdetnek meg, hogy ebédet (vagy tízórait) tartalmaz, ott már ezért külön nem kell fizetni. Ha nem így hirdetik vagy egyénileg kirándulsz, akkor vagy visszamész a hajóra enni, vagy magad intézed a városban ahogy tudod. De azért általában úgy szervezik a fél napos kikötéseket, hogy a hajón tudj ebédelni vagy vacsorázni. Ha este nem is éred el az első ültetést, a büfé-étteremben akkor is tudsz enni.
Mi nyáron utazunk majd az MSC Fantasiaval. Sokan írnak róla, hogy milyen szuper az ellátás, napi 5x-i étkezés, stb. A kérdésem az lenne, hogy amikor a fakultatív programok vannak, akkor mi van az étkezésekkel? Nálunk ugyanis minden városban kb. 8 órát fog állni a hajó, tehát ha minden várost szeretnék alaposan megnézni és kihasználom a rendelkezésre álló 8 órákat, akkor kimaradok a hajón felszolgált ebédből, délutáni sütizésből, lehet, hogy a vacsorából is...Ilyenkor be kell reggeliznem, meg titokban néhány szalámis szendvicset elcsomagolnom? Vagy adnak elemózsiacsomagot?
Nagyon kedves vagy, hogy rögtön írtál, remélem jól telt a szabadságotok. Ha lesz időd várjuk a részletes beszámolókat Tőled, mi pénteken indulunk, addig még sok hasznos infót szeretnék begyűjteni. Ti merre mentetek? Milyen volt at út?
Ahogy az előbb írtam, nyugodtan lehet egyénileg sétálni Casablancában, tele lesz a város a többi utassal, és rendőrrel. A másik fórumon kaptam infókat, és az több mint amiket az útikönyveinkben olvastam. Az italcsomagokat bármikor megveheted!! A friss árak. 21 kávé 23 eu, 14 sör + 14 soft drink 62 eu, 14 víz 26 eu, 24 koktél 67eu, + mindenre 15% szervíz díj. A Bor csomag 125-nél kezdődik. Kirándulások, Genovában 15% kedvezmény, ha ott fizeted be a következőkre. Csak a legolcsóbb városnézések: Barcelona: 39,1 (46 helyett), Tenerife 39,10 (46), Funchal 38,25 (45), Malaga 38,25 (45 Helyett)
Casablancára nincs akció : 56, Rabattal együtt együtt, svéd asztalos ebéddel 121, Róma, csak transzferes, 45, városnézéssel 96!
Bejutás, már írtam!! Barcelona MSC schuttle 10 eu, helyi busz oda vissza 4, külön 3 euró, Casablanca csak scuttle vagy gyalog 25 perc, Tenerife ingyenes, Funchal nincs schuttle busz, gyalog 15 perc, Malaga schuttle 6 eu, helyi oda-vissza 3,5 csak oda 2 euró, gyalog 25 perc, Civita ingyenes schuttle, vonat oda vissza + egész napos bérlettel Rómában 9 euró (Lazio jegy!) Idő 18-22 fok.
Funchal teleferico csak oda 10, retúr 15, hegyi szán 1 főre 25, 2-re35, 3-ra 45 euró.
Egy órája értünk haza, gyorsan a válasz. 10 futópad van, és azt hiszem 8 szoba kerékpár. Általában nagyon sokan vannak várni kell. Mi minden reggel 6-ra nyitásra mentünk, egy óra futás, majd 7 kor nyitnak a yakuzzik, ami ellentétben a Musicával ingyenes. Az idő már most is jó volt, a szabadban is lehetett fürödni. Valaki kérdezte a parkolást, 10 euróval emelték, 130 euró, és már a hajón kell fizetni. Az autópálya is emelkedett Olaszországban, 2,5 euróval összesen Trieszttől. Amint üzentem Marokkóban az a leírás, amit a Marokkó fórumban kaptunk nagyon jó, és elég az a térkép, többen is elkérték, és örültek.
Sziasztok! Sok információt kaptam tőletek a hajóutakkal kapcsolatban, de senki nem írt sportolási lehetőségekről. Tudom, hogy van az MSC Fantázián kondi terem és talán futópálya is, de nem tudom, hogy mennyire zsúfoltak és mennyire vannak felszerelve. Ha bárkinek van erre vonatkozó tapasztalata megköszönném az infót. Köszi: Dóra
Mi nem vettünk előre italcsomagot. Tény hogy valamivel olcsóbb, de nekünk túl sok lett volna a mennyiség. Ásványvíz jöhetett volna szóba, pincérnél ha jól emlékszem 2,40 EUR volt (1 liter, service díjjal együtt), kettőnknek rendeltünk 1 üveggel vacsorához. A csomagban 14 üveg van, ennyit nem ittunk volna meg egy hét alatt ketten. Ráadásul a büfé étteremben a víz ingyenes ebédhez és vacsorához is, reggel még a gyümölcslé is. Szerintem inkább nagyobb családnak vagy társaságnak érné meg egy csomagot venni és közösen elfogyasztani. A bőröndben is vittünk fel ásványvizet, sőt még a kézitáskában is egy bontatlan 1,5 literes palackban, nem szóltak érte.
Köszönöm a választ, de engem az érdekelne, hogy mennyibe kerül egy msc hajón pl. egy pohár üdítő vacsorához és ehhez viszonyítva megéri-e az italcsomag? Köszönöm.
Tudna nekem valaki abban segíteni, hogy az MSC hajókon kb. milyen áron adják az italokat (üdítő, víz)? Illetve érdemes-e üdítős-vizes italcsomagra befizetnünk? Köszönöm.
Szia! (sziasztok)! Köszönöm szépen az infót! Remélem sikerül még utólag lefoglalnom a transzfert. Valóban másnapra(márc.3-án) megoldást kell találnom hogyan érek a Malpensai reptérre, mert taxival nagyon drága! Remélem lesz valami busz... Talán találkozhatunk és Milánóig ,illetve a pályaudvarig együtt utazhatunk! Köszi mindent! Üdv.Linda
Szia l.lia! Én Március 2-án utazom a Wizzair-el Milánóba, ugyancsak a Bergamo reptérre érkezem!
A repjegy foglalásánál a csomagot is meg kellett adni,32 kg egy feladott csomag súlyhatárra illetve a kézi poggyász-10 kg (amit a fedélzetre felviszel-személyenként) . Ezt hozzáadják a jegy árához, ha jelzed, hogy csomaggal utazzol. Ha ezt nem tetted meg, még útolag megtehetted! Genovába nem tudok szállást, de ajánlom Neked a booking.com oldalát( én az ő oldalukon.online-foglaltam szállást Milánóba).Ha tudok szívesen válaszolok további kérdésedre! Üdv. Linda
Köszönöm előre is! Még magam sem tudom a kabinszámom(egyágyas külső kabinban foglaltam). Majd én is megírom, ha már megtudom! Te(ti)is nyugodtan jöhettek majd hozzám! Tényleg jó érzés tudni, hogy ott lesztek,bár ismételten írom, nem kívánok semmi esetre sem zavarni! Köszi mindent! Jelentkezem és írj Te is ,ha már tudod a kabinszámot! Nagyon köszönöm! Üdv. Linda