Az egyik kollégám írt egy cikket arról, hogy 1913 végén mit összepanaszkodtak az emberek az újságokban, hogy mecsoda egy borzalmas év volt ez, na de majd most, új év, új remény. És akkor jött 1914.
Amióta ezt elolvastam, egészen komolyan szorongok, hogy mi jöhet még. Brrrrr.
Nincs. Ez egy sorozat, és azt a célt szolgálja, hogy ezzel kergessük az őrületbe az olvasókat. Random válogatunk képeket az archívumból, minden héten jön egy, kilenc különböző szerző írja, és élvezzük, amikor az olvasók feszt ezt kérdezik: de ez most miről jutott eszükebeeee? :-))
Telesen paff lettem, amikor végignéztem, hihetetlen. Fogadni mernék, hogy ezt egy színházi rendező komponálta, és mindent el tudna magyarázni, hogy mi mit szimbolizál, a legpatetikusabb mozzanatokat is.
Ráadásul a Diótörőt közvetítették valamelyik nap (MÜPA), az óriásbábos verziót, és az a kép ugrott be, amikor az ólomkatonák hármas egységben jelennek meg a színen, a fa díszítése, vagy az egérkirály megjelenése után. Sajnos fotót, videórészletet pont arról nem találtam. Kicsiben ilyesmi, de az volt az igazi :)
(le lehet valahogy tölteni az ilyen online közvetítést??)
Elképesztő, azt hittem, hogy már nem tudok meglepődni semmin. És mégis.
ez is óriásbábos, de az emlékezetes jelenet nem ez.
Az, hogy legyen sarkos, meg "Erőt, egészséget!", az rendben van, elvégre valami fegyveres vagy rendvédelmi vagy milyen szervek ők.
(Erről az erőt-egészségetről mindig az egyik kedvenc tűzoltó szolgálatparancsnokom jut eszembe, aki mindig "erős egérmérget!" mond, én meg ilyenkor próbálok nem nevetni.)
De ez a körben áll egy kislányka körmenet úgy, hogy nincs a körben kislányka.. - vagy nem is tudom, hogy ez a körséta mi lehetett.... Székfoglaló szék és zene nélkül?
Emlékszem, a Gyermekvasúton, a nyári tábor alatt is volt hasonló, minden este hétkor, de az csak annyira volt alakias, amennyire a 60-80 gyerek és a helyzet megkívánta. Volt abban menetelés, tisztelgés, meg még jelentés is, de valahogy mégsem volt ennyire komikus.... és szánalmas.... :(
Kettő perce írtam erre Facebookon egy ismerősnek, most csak bemásolom:
De most ezt komolyan kérdem, hogy ebben mi a jó? Nem lenne sokkal egyszerűbb úgy, ahogy emberek szokták?
– Csá, Józsikám, na mizu?– Tiborom, megjöttél? Semmi extra, találtak egy P. I. monogrammos laposüveget üresen meg egy péniszpumpát, de még egyikért sem jelentkeztek. Betettem a szekrénybe a többi szar közé, majd jövő karácsonykor szétosztják a szegény gyerekek között.– Akkor jóvan, átveszem a szolgálatot, te meg siess haza, biztos vár már az asszony.– Arany vagy, Tiborom. Akkor a hétvégén megyünk pecázni Dömsödre?– Naná! Csókolom a gyerekeket!
És még vannak, akik sajnálják azt a redves két és fél milliárdot Kövér László katonáitól. Nincs az a pénz, amiért úriember ezt a bohóckodást végigcsinálja.
A "szanálni" vitára őszintén szólva nem emlékszem. Óvodába meg alsó tagozatra jártam, amikor ennek a rémálomnak a nagyja épült, akkoriban más foglalta le a gondolataimat. :)
Ezzel a "meg tudom mutatni"-val viszont tódítottam egy kicsit, mert persze szkennerem még mindig nincs, no de majd.
Szanálni... barátom: a latinból jövendve ez egészségessé tételt jelent! Csak a magyarban szinonímája a pusztítás.
A magyar nyelv szépsége. De már akkoriban is mindenki ezen tépte a haját, nem?
De, voltak látványtervek a Flórián térre: a szalagház elé afféle futurisztikus cső-magasházakat képzeltek, mint az amerikai rajzfilm-fictionökben. Igény esetén meg tudom mutatni.
Szinte biztos, hogy annak idején már láttam hasonló csodákat, talán valami Élet és Tudományban, de azóta szerencsésen elfeledtem Igény tehát van rá.
Végeredményben: kis darab batman az Árpád híd tövében. A bpesti valahanyas épít.ip. váll. kivitelezésében - kábé, mint az iregszmcsei kukoricasiló.
Merem remélni (így utólag már jó bizonysággal), hogy kivitelezés előtt visszavonják a hitelét, és csak egy szokásos egy-két emeletes szolgáltatóközpont épül.