Keresés

Részletes keresés

Sándor111 Creative Commons License 2016.01.29 0 0 4236

Igen, erről szól a mese itt is. Pedig milyen szép lenne ha nálunk is csak úgy mint a többi fajta teremne! Dísznövénynek viszont gyönyörű.

Előzmény: Xenil (4235)
Xenil Creative Commons License 2016.01.29 0 0 4235

Sziasztok!

Na akkor egy kis reggeli agytorna. Én is megjártam ezt a kálváriát, de sikertelenül, mivel nem sikerült beszereznem nekem sem. Többen próbáltak beazonosítani ezt a fajtát, és kiderült hogy ez az afgán fajta egyik változata. Történetesen valamiféle rubra lehet, akárcsak a ficus carica var. rubra (vagy fajtanéven Negretta). A hegyekben él ez a fajta, a téltűrése max 2-3 fokkal jobb mint a hagyományos fügéjé. Emellett van egy pár buktatója ennek a fajtának, késői érésű és rengeteg hőt igényel. Nálunk ha be is érne akkor október végére, november elejére érne. A fagy már ilyenkor komoly kockázat, és a lehetséges esős ősz is rontaná a gyümölcs minőségét. A legfontosabb dolog, amit kihagytam, hogy beporzást igényel és csak elvétve terem porzás nélkül.

 

 

Előzmény: Sándor111 (4234)
Sándor111 Creative Commons License 2016.01.29 0 0 4234

Érdekes. Ha megnézed, kísértetiesen hasonlít a levele erre a Mountain Fig (Hegyi Füge) névre keresztelt fügére, ami a Wikipédia szerint Irán félsivatagos sziklás hegyi területein (Kohestan Mountain) él extrém körülményeket is elviselve. Rendkívül kevés csapadékkal is beéri és állítólag -40C-ot is kibír (amit személy szerint erősen kétlek). Már többen próbáltak a neten utánajárni (azaz beszerezni a szaporítóanyagát) ennek a fajtának - ismereteim szerint sikertelenül.

 

Előzmény: vinczezol79 (4230)
vinczezol79 Creative Commons License 2016.01.29 0 0 4233

Szívesen adok. Én is kérhetek tőled vesszőt? Érdekességeket keresek vagy olyat aminek tudod a pontos nevét! E-mail címem publikus.Köszi.

Előzmény: limányjár (4232)
limányjár Creative Commons License 2016.01.28 0 0 4232

Ha tudnál adni egy vesszőt igen megköszönném😊 Ritka azép fajta!

Előzmény: vinczezol79 (4230)
limányjár Creative Commons License 2016.01.28 0 0 4231

Tipikus Afgán! Nagyon nehezkesen fejlodik, és idehaza termése egy csoda

Előzmény: Sándor111 (4229)
vinczezol79 Creative Commons License 2016.01.28 0 0 4230

Az egy örök kérdés. Egyik fórumon "Ice crystal"-nak vagy Afgán fügének lett beazonosítva, de természetesen csak tippelve!

Budapest belvárosában nő, egy fagyalbokor tövében, mikor nyírják a fagyalt, ezt is visszavágják. Fügét még nem láttam rajta.

Most kíváncsiságból dugványoztam belőle. Megnézem, hogy majd Orosházán mit mutat, terem-e valamit. + egyáltalán megmarad-e, vagy kifagy...

Előzmény: Sándor111 (4229)
Sándor111 Creative Commons License 2016.01.28 0 0 4229

A bekarikázott milyen fajta?

Előzmény: vinczezol79 (4227)
55judit Creative Commons License 2016.01.28 0 0 4228

Irigyellek, jaj de szépek! :)

Előzmény: vinczezol79 (4227)
vinczezol79 Creative Commons License 2016.01.28 0 0 4227

Akváriumi fügenevelde!

 

Géisti Creative Commons License 2016.01.27 0 0 4226

Ja kérem,ha ennyire eszményi helyen laksz,akkor marad fa forma.Ott még valszeg takarni is felesleges.A hosszúhegyi példány szerintem metszett bokor.

Előzmény: Törölt nick (4225)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.27 -1 1 4225

Szia! :)

Ez volt az alaprecept, amiből dolgoztam http://www.gorogkonyha.com/2012/09/fugelekvar.html , de volt még egy valamelyik blogról, (amit már nem tudok) de annyit tettem abból hozzá, hogy lereszelt friss gyömbért is főztem hozzá. Ami amikor kész lettem nagyon (túlzóan) elvitte a friss leki ízét. Picit el is keseredtem akkor, de ma már nagyon boldoggá tesz, mert az idő múlásával lecsillapodott az erős gyömbér íz, kellemesen pikánssá, különlegessé téve a csemegét. Szoktam az egyik pesti piacon egy mamókát látni,házi fügedzsemet árulni.

Egy kis üveg (kb 2.5dl) kikiáltási ára 1500 Ft-tól indul.

Ma már megértem, mert nagyon különlegesen finom!

 

A takarásról:

 

A fáimat mindenhol takarom, ahol csak lehet. Tetőtő talpig. (http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=132202560&t=9179725)

A bokrokat amíg kicsik voltak, (úgy 2m.-es magasság eléréséig) takartam ahol tudtam, levéllel, szalmával, egyebekkel. Ma már nem takarom semmivel, mert iszonyat magas és terjedelmes.

Előzmény: Syssy01 (4221)
pupákdézi Creative Commons License 2016.01.27 0 0 4224

Inkább a lombozatot kellene védeni, mert én az alábbiakat tapasztaltam. Olyan teleken amikor -20 fok körül volt a minimum, akkor felülről lefele fagyott el a füge. A földtől számított 20 cm-ig több ágon több rügy maradt épen, ami tavasszal kihajtott. Vagy a földnek a hője miatt lehetett ott enyhébb, bár inkább valószínűbb, hogy a hótakaró védte meg az elfagyástól. Én tehát a tövét nem takarnám, Magyarországon egyébként sem fordul elő sűrűn -15 foknál hidegebb hótakaró nélkül. Tehát ha hidegebb van ennél, akkor hótakaró is van, ami védi az föld közeli részeket.

A fenti részeket pedig olyan formában kellene megvédeni, hogy egy sátorszerűséget szerkeszteni fölé, ami visszatartaná a föld hőjét és így lehet alatta pár fokkal enyhébb.

Előzmény: Syssy01 (4222)
pupákdézi Creative Commons License 2016.01.27 0 0 4223

Akkor csak irigyelni tudlak, én sajnos Alföldön lakom, ahol általában 5 évente földig fagy a fügém.

Előzmény: Törölt nick (4220)
Syssy01 Creative Commons License 2016.01.27 0 0 4222

A füge téliesítésénél csak a tő, illetve a gyökérhez közel eső részek védelmére kell helyezni a hangsúlyt, vagy a lombozatot is takarni kell? A fa és a bokor fagyvédelme is érdekelne.

Syssy01 Creative Commons License 2016.01.27 0 0 4221

Szuper! Kíváncsi lennék, hogy az íze felülmúlná-e a legnagyobb kedvencemet, a csipkelekvárt:-)
Milyen recept alapján készítetted?

Előzmény: Törölt nick (4215)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.27 0 0 4220

Ilyen helyen lakom, de nem kell fává nevelni már, mert ez már akkor az volt mikor megvettem, most már csak nevelnem kell.

Előzmény: pupákdézi (4219)
pupákdézi Creative Commons License 2016.01.27 0 0 4219

Szerencsére ezeknek a füge fáknak jó a fekvése, úgy látom enyhe dombon van az egyik Budán. Innen a hideg levegő lefolyik a mélyebb részekre, így ott több fokkal enyhébb van télen amikor kisugárzó fagy van.

Amennyiben ilyen adottságú helyen laksz bátran próbálkozhatsz fává nevelni a fügét.

Előzmény: Törölt nick (4218)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.27 0 0 4218

Jelentősége csak számomra van,. Elsősorban. Mert nekem a fák tetszenek, nem a bokrok, amik ezerszám vannak Magyarországon mindenhol. Fákról ezt nem lehet elmondani.

Mediterrán vidéken láttam először és nagyon megtetszett, szerettem volna magamnak is.

-Ja, vesződni lehet többet kell vele, de ez már legyen az én bajom.

A fagyásról amit írsz nem tudok érdemben hozzászólni, mert nincs tapasztalatom, de mindenképp fenntartással kezelném amit állítasz.

 Ezeket a fákat még sosem láttam takarva sem télen, elég gyakran látom "őket".

Minden esetre nem vagyok egyedül akinek a fa jön be:      

Előzmény: Géisti (4217)
Géisti Creative Commons License 2016.01.27 0 0 4217

Szerinted miért van ekkora jelentősége annak,hogy fa vagy bokor?Az első esetleges visszafagyás után már nem is lesz fa,hanem több törzsön indul felfelé tehát bokor lesz.Akkor marad egész életében fa,ha soha nem fagy vissza.

Alulról a tied is nevel sarjakat,mit gondolsz minek?Hogy tudjon több helyről indulni,ha kell.

Nálam füge számára kedvezőtlenebb fekvés van én nem is vesződök fa neveléssel,első év végén visszavágom és kész a bokor,könnyebb takarni,szedni.Te is takarod de csak egy bizonyos méretig birod majd,utána lehet,hogy ebből is bokor lesz.

Előzmény: Törölt nick (4214)
Sándor111 Creative Commons License 2016.01.26 0 0 4216

Szépen feldíszítetted a lekvárosüvegeket!

Előzmény: Törölt nick (4215)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.26 0 0 4215

 

És ha már szóba került, a lekvárok, amiket elajándékoztam. 

(Ezek bokorról vannak.)

Törölt nick Creative Commons License 2016.01.26 0 0 4214

Képek:

Nem a végső szedési állapotot ábrázolja, de nagyon hasonlít a barnára amit emlegettetek szerintem.

Egész sötétre érlelhető, ez sem kezd el rothadni, fennmarad a fán nagyon sokáig.

A tavaszi, ezt megelőző termés lehullott, ez volt az első beérése nálam.

Én két éve vettem, de gondolom legalább két évesen. Úgy saccolom most lesz öt éves a FA.

 

És ez a lényege szerintem. Nem az hogy fekete vagy barna, íze stb., hanem hogy ez nem bokor!

 

Ezt szinte senki nem értelmezi mikor elolvassa amiket irkálok.

Nem termett most sokat, kb- kér és félszer annyit amennyi látszik ezeken a képeken.

Előzmény: Sándor111 (4209)
Sándor111 Creative Commons License 2016.01.26 0 0 4213

Annak viszont örülök, hogy a Kurdilaci-féle fajtához plusz infóval tudtál szolgálni. Biztosan nem valami teljesen ismeretlen fajta, de a biztos beazonosítás még úgy látom várat magára. Jó lenne viszont, ha tudnánk, mivel nem ostromolnák szegény Lacit azok, akik rendkívüli kuriózumnak vélik.

Előzmény: Géisti (4201)
Sándor111 Creative Commons License 2016.01.26 0 0 4212

Értelemszerűen szubjektív dologról van szó, amikor arról beszélünk hogy mi a legjobb. Ha valaki a koraiságból indul ki, annak lehet, hogy más lesz a legjobb, mint akinek az íz áll az első helyen. Hogy nálam mi érdekes, itt írtam le, ahol ez áll:

Az én szempontjaimat "a Kurdilaci-féle Török Barna" felül levő linkre kattintva az ottani jellemzés szépen összefoglalja.

 

Ezek között szerepel és természetesen nem elhanyagolható az sem, hogy hányszor terem, és ha ezt a fajsúlyos szempontok közé soroljuk, akkor mindenféleképpen érdemes róla beszélni, de ettől függetlenül - hangsúlyozva a szubjektív véleményt - a Portugál Fekete az eddigi ismeretek alapján nagyon érdekes fajtának tűnik.

Előzmény: Géisti (4210)
55judit Creative Commons License 2016.01.26 0 0 4211

Bár a nevét nem tudtam, és köszönöm, de valóban rengeteget terem és finom is. Amit fotóztam tele vannak a kicsi ágai első termés kezdeménnyel, a nagy bokorról kóstoltam, nagyon finom.

Kíváncsi leszek nálam hogy szerepel, mert ha nem érleli be itt a gödörben a másodtermés zömét, akkor szelektálni fogom. A kedvezőtlen körülmények miatt szeretnék korán letermő fajtákat. Remélem a kísérletezgetés után megérem a bőséges terméshozatalt is. Hát, örülnék ha még ennyi jutna. :)

Előzmény: Géisti (4210)
Géisti Creative Commons License 2016.01.26 0 0 4210

Köszi.De elég zavaros ez az érési idő.A cetlin az áll,hogy érésidő júl-aug eleje.Ez  elsőtermésnek nagyon késői.Másodtermésnek hihetetlenül korai.Persze szabadföldi növény esetében,nem dombtetőn.A 2015.09.20.-i kóstolás másodtermésnek tűnik,az reális.

Nekem csak az furcsa,hogy Sándor kikiáltotta az egyik legjobb fajtának.Nem értem,miért.Ahhoz sokkal hosszabb próbaidő kell.A hagyományos Magyar Barna ,ami Juditnak is van sokkal termékenyebb(néhány hsz-el visszább).

Előzmény: Törölt nick (4202)
Sándor111 Creative Commons License 2016.01.26 0 0 4209

Megelőztél amíg írtam! Naná, hogy érdekel! Jöhetnek képek, amennyi csak van! (Meg akik nekem írtak, azok is hiányolták a képeket...)

Előzmény: Törölt nick (4207)
Sándor111 Creative Commons License 2016.01.26 0 0 4208

Kis kiegészítés:

Ez egy 2015.05.25-i hozzászólás. Akkor még nem termett. 2015.09.20-én már igen, akkor kóstoltad is.

Ez tehát egy két éves fácska (volt tavaly). Mennyi termett egyébként?

Előzmény: Törölt nick (4202)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.26 0 0 4207

Köszönöm Sándor!

Ha érdekel szívesen teszek fel képet a nyári beérett termése milyen lett.

Előzmény: Sándor111 (4206)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!