Na akkor egy kis reggeli agytorna. Én is megjártam ezt a kálváriát, de sikertelenül, mivel nem sikerült beszereznem nekem sem. Többen próbáltak beazonosítani ezt a fajtát, és kiderült hogy ez az afgán fajta egyik változata. Történetesen valamiféle rubra lehet, akárcsak a ficus carica var. rubra (vagy fajtanéven Negretta). A hegyekben él ez a fajta, a téltűrése max 2-3 fokkal jobb mint a hagyományos fügéjé. Emellett van egy pár buktatója ennek a fajtának, késői érésű és rengeteg hőt igényel. Nálunk ha be is érne akkor október végére, november elejére érne. A fagy már ilyenkor komoly kockázat, és a lehetséges esős ősz is rontaná a gyümölcs minőségét. A legfontosabb dolog, amit kihagytam, hogy beporzást igényel és csak elvétve terem porzás nélkül.
Érdekes. Ha megnézed, kísértetiesen hasonlít a levele erre a Mountain Fig (Hegyi Füge) névre keresztelt fügére, ami a Wikipédia szerint Irán félsivatagos sziklás hegyi területein (Kohestan Mountain) él extrém körülményeket is elviselve. Rendkívül kevés csapadékkal is beéri és állítólag -40C-ot is kibír (amit személy szerint erősen kétlek). Már többen próbáltak a neten utánajárni (azaz beszerezni a szaporítóanyagát) ennek a fajtának - ismereteim szerint sikertelenül.
Ez volt az alaprecept, amiből dolgoztam http://www.gorogkonyha.com/2012/09/fugelekvar.html , de volt még egy valamelyik blogról, (amit már nem tudok) de annyit tettem abból hozzá, hogy lereszelt friss gyömbért is főztem hozzá. Ami amikor kész lettem nagyon (túlzóan) elvitte a friss leki ízét. Picit el is keseredtem akkor, de ma már nagyon boldoggá tesz, mert az idő múlásával lecsillapodott az erős gyömbér íz, kellemesen pikánssá, különlegessé téve a csemegét. Szoktam az egyik pesti piacon egy mamókát látni,házi fügedzsemet árulni.
Egy kis üveg (kb 2.5dl) kikiáltási ára 1500 Ft-tól indul.
A bokrokat amíg kicsik voltak, (úgy 2m.-es magasság eléréséig) takartam ahol tudtam, levéllel, szalmával, egyebekkel. Ma már nem takarom semmivel, mert iszonyat magas és terjedelmes.
Inkább a lombozatot kellene védeni, mert én az alábbiakat tapasztaltam. Olyan teleken amikor -20 fok körül volt a minimum, akkor felülről lefele fagyott el a füge. A földtől számított 20 cm-ig több ágon több rügy maradt épen, ami tavasszal kihajtott. Vagy a földnek a hője miatt lehetett ott enyhébb, bár inkább valószínűbb, hogy a hótakaró védte meg az elfagyástól. Én tehát a tövét nem takarnám, Magyarországon egyébként sem fordul elő sűrűn -15 foknál hidegebb hótakaró nélkül. Tehát ha hidegebb van ennél, akkor hótakaró is van, ami védi az föld közeli részeket.
A fenti részeket pedig olyan formában kellene megvédeni, hogy egy sátorszerűséget szerkeszteni fölé, ami visszatartaná a föld hőjét és így lehet alatta pár fokkal enyhébb.
A füge téliesítésénél csak a tő, illetve a gyökérhez közel eső részek védelmére kell helyezni a hangsúlyt, vagy a lombozatot is takarni kell? A fa és a bokor fagyvédelme is érdekelne.
Szerencsére ezeknek a füge fáknak jó a fekvése, úgy látom enyhe dombon van az egyik Budán. Innen a hideg levegő lefolyik a mélyebb részekre, így ott több fokkal enyhébb van télen amikor kisugárzó fagy van.
Amennyiben ilyen adottságú helyen laksz bátran próbálkozhatsz fává nevelni a fügét.
Jelentősége csak számomra van,. Elsősorban. Mert nekem a fák tetszenek, nem a bokrok, amik ezerszám vannak Magyarországon mindenhol. Fákról ezt nem lehet elmondani.
Mediterrán vidéken láttam először és nagyon megtetszett, szerettem volna magamnak is.
-Ja, vesződni lehet többet kell vele, de ez már legyen az én bajom.
A fagyásról amit írsz nem tudok érdemben hozzászólni, mert nincs tapasztalatom, de mindenképp fenntartással kezelném amit állítasz.
Ezeket a fákat még sosem láttam takarva sem télen, elég gyakran látom "őket".
Minden esetre nem vagyok egyedül akinek a fa jön be:
Szerinted miért van ekkora jelentősége annak,hogy fa vagy bokor?Az első esetleges visszafagyás után már nem is lesz fa,hanem több törzsön indul felfelé tehát bokor lesz.Akkor marad egész életében fa,ha soha nem fagy vissza.
Alulról a tied is nevel sarjakat,mit gondolsz minek?Hogy tudjon több helyről indulni,ha kell.
Nálam füge számára kedvezőtlenebb fekvés van én nem is vesződök fa neveléssel,első év végén visszavágom és kész a bokor,könnyebb takarni,szedni.Te is takarod de csak egy bizonyos méretig birod majd,utána lehet,hogy ebből is bokor lesz.
Annak viszont örülök, hogy a Kurdilaci-féle fajtához plusz infóval tudtál szolgálni. Biztosan nem valami teljesen ismeretlen fajta, de a biztos beazonosítás még úgy látom várat magára. Jó lenne viszont, ha tudnánk, mivel nem ostromolnák szegény Lacit azok, akik rendkívüli kuriózumnak vélik.
Értelemszerűen szubjektív dologról van szó, amikor arról beszélünk hogy mi a legjobb. Ha valaki a koraiságból indul ki, annak lehet, hogy más lesz a legjobb, mint akinek az íz áll az első helyen. Hogy nálam mi érdekes, itt írtam le, ahol ez áll:
Az én szempontjaimat "a Kurdilaci-féle Török Barna" felül levő linkre kattintva az ottani jellemzés szépen összefoglalja.
Ezek között szerepel és természetesen nem elhanyagolható az sem, hogy hányszor terem, és ha ezt a fajsúlyos szempontok közé soroljuk, akkor mindenféleképpen érdemes róla beszélni, de ettől függetlenül - hangsúlyozva a szubjektív véleményt - a Portugál Fekete az eddigi ismeretek alapján nagyon érdekes fajtának tűnik.
Bár a nevét nem tudtam, és köszönöm, de valóban rengeteget terem és finom is. Amit fotóztam tele vannak a kicsi ágai első termés kezdeménnyel, a nagy bokorról kóstoltam, nagyon finom.
Kíváncsi leszek nálam hogy szerepel, mert ha nem érleli be itt a gödörben a másodtermés zömét, akkor szelektálni fogom. A kedvezőtlen körülmények miatt szeretnék korán letermő fajtákat. Remélem a kísérletezgetés után megérem a bőséges terméshozatalt is. Hát, örülnék ha még ennyi jutna. :)
Köszi.De elég zavaros ez az érési idő.A cetlin az áll,hogy érésidő júl-aug eleje.Ez elsőtermésnek nagyon késői.Másodtermésnek hihetetlenül korai.Persze szabadföldi növény esetében,nem dombtetőn.A 2015.09.20.-i kóstolás másodtermésnek tűnik,az reális.
Nekem csak az furcsa,hogy Sándor kikiáltotta az egyik legjobb fajtának.Nem értem,miért.Ahhoz sokkal hosszabb próbaidő kell.A hagyományos Magyar Barna ,ami Juditnak is van sokkal termékenyebb(néhány hsz-el visszább).