Keresés

Részletes keresés

TnéAncsa Creative Commons License 2013.10.16 0 0 390

2. Olaszországot északnyugatról Franciaország, északról Svájc és Ausztria, északkeletről Szlovénia, nyugatról az Adriai-tenger, délről a Jón és Földközi-tenger, keletről pedig a Tirrén és a Ligur-tenger határolja.

 

Előzmény: Sallai Gabri (389)
Sallai Gabri Creative Commons License 2013.10.16 0 0 389

1.

 

Olaszország független ország Dél-Európában, amely magába foglalja a Pó folyó völgyét, az Appennini-félszigetet és a Földközi-tenger két legnagyobb szigetét, Szicíliát és Szardíniát illetve számos kisebb szigetet.

 

Előzmény: TnéAncsa (388)
TnéAncsa Creative Commons License 2013.10.15 0 0 388

A következő ország legyen: Olaszország

Előzmény: TnéAncsa (387)
TnéAncsa Creative Commons License 2013.10.15 0 0 387

10. Norvégia Észak-Európa egyik állama a Skandináv-félszigeten.


Keletről Svédországgal, északi részén pedig Finnországgal és Oroszországgal határos. Déli partjait az Északi-tenger, nyugati partjait a Norvég-tenger, északi partjait pedig a Jeges-tengerhez tartozó Barents-tenger mossa.

 

A fjordjairól híres Norvégia rendelkezik a kontinentális Európa legészakibb pontjával (Nordkapp), és külbirtokaként Európa legészakibb szárazföldi területével (Spitzbergák) is.

 

Előzmény: Sallai Gabri (386)
Sallai Gabri Creative Commons License 2013.10.05 0 0 386

9.

 

Norvégia hosszú tengerpartjának köszönhetően igen nagy hagyományai vannak a halászatnak. A norvég konyha elsősorban a tenger gyümölcseit dolgozza fel. Sokféle halat (főleg hering és lazac), rákot, kagylót…stb. fogyasztanak. Jellegzetes norvég ételek a; laks (grillezett lazac), a reker (garnélarák) és a torsk (tőkehal). A halakból igen sokféle hallevest is készítenek. Az étlapokon ezeket rengeteg elkészítési módban választhatjuk Szívesen fogyasztanak még vadhúst a norvégok, melyet sütve, vagy raguként készítenek el erdei gombákkal, bogyófélékkel. Észak felé haladva egyre bővül az étlap, itt fogyaszthatunk akár bálnasteaket, rénszarvas-szívet, fókaragut, a Spitzbergákon akár jegesmedvéből és rozmárból készült ételeket is. A déli országrészben igen kedvelt halfaj a pisztráng, általában sütve, párolva, illetve füstölve készítenek el. Mivel a klíma nem kedvez a gabonaféléknek, ezért az igénytelenebb burgonyát termesztik. Burgonyából készült köreteket fogyasztanak a halakhoz és húsokhoz, igen kedvelt a vajas burgonya. A dánokhoz hasonlóan igen sok kenyérfélét készítenek, amiket előszeretettel fogyasztanak a ragukhoz.

 

   

 

 

 

 

 

Előzmény: TnéAncsa (383)
Sallai Gabri Creative Commons License 2013.10.05 0 0 385

9.

 

Norvégia hosszú tengerpartjának köszönhetően igen nagy hagyományai vannak a halászatnak. A norvég konyha elsősorban a tenger gyümölcseit dolgozza fel. Sokféle halat (főleg hering és lazac), rákot, kagylót…stb. fogyasztanak. Jellegzetes norvég ételek a; laks (grillezett lazac), a reker (garnélarák) és a torsk (tőkehal). A halakból igen sokféle hallevest is készítenek. Az étlapokon ezeket rengeteg elkészítési módban választhatjuk Szívesen fogyasztanak még vadhúst a norvégok, melyet sütve, vagy raguként készítenek el erdei gombákkal, bogyófélékkel. Észak felé haladva egyre bővül az étlap, itt fogyaszthatunk akár bálnasteaket, rénszarvas-szívet, fókaragut, a Spitzbergákon akár jegesmedvéből és rozmárból készült ételeket is. A déli országrészben igen kedvelt halfaj a pisztráng, általában sütve, párolva, illetve füstölve készítenek el. Mivel a klíma nem kedvez a gabonaféléknek, ezért az igénytelenebb burgonyát termesztik. Burgonyából készült köreteket fogyasztanak a halakhoz és húsokhoz, igen kedvelt a vajas burgonya. A dánokhoz hasonlóan igen sok kenyérfélét készítenek, amiket előszeretettel fogyasztanak a ragukhoz. 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: TnéAncsa (383)
Sallai Gabri Creative Commons License 2013.10.05 0 0 384

9.

 

 

Norvégia hosszú tengerpartjának köszönhetően igen nagy hagyományai vannak a halászatnak. A norvég konyha elsősorban a tenger gyümölcseit dolgozza fel. Sokféle halat (főleg hering és lazac), rákot, kagylót…stb. fogyasztanak. Jellegzetes norvég ételek a; laks (grillezett lazac), a reker (garnélarák) és a torsk (tőkehal). A halakból igen sokféle hallevest is készítenek. Az étlapokon ezeket rengeteg elkészítési módban választhatjuk Szívesen fogyasztanak még vadhúst a norvégok, melyet sütve, vagy raguként készítenek el erdei gombákkal, bogyófélékkel. Észak felé haladva egyre bővül az étlap, itt fogyaszthatunk akár bálnasteaket, rénszarvas-szívet, fókaragut, a Spitzbergákon akár jegesmedvéből és rozmárból készült ételeket is. A déli országrészben igen kedvelt halfaj a pisztráng, általában sütve, párolva, illetve füstölve készítenek el. Mivel a klíma nem kedvez a gabonaféléknek, ezért az igénytelenebb burgonyát termesztik. Burgonyából készült köreteket fogyasztanak a halakhoz és húsokhoz, igen kedvelt a vajas burgonya. A dánokhoz hasonlóan igen sok kenyérfélét készítenek, amiket előszeretettel fogyasztanak a ragukhoz. 

 

  

 

   

 

 

Előzmény: TnéAncsa (383)
TnéAncsa Creative Commons License 2013.10.05 0 0 383

8. Bergen:

Norvégia második legnagyobb városa, Norvégia legnagyobb és egyben Európa egyik legnagyobb személykikötője.

 

 

 

Előzmény: Sallai Gabri (382)
Sallai Gabri Creative Commons License 2013.10.01 0 0 382

7.

 

Norvégia a fjordok országa. A fjordok tipikus jellemzői: keskeny tengeröblök; a erózió által kialakított fenekük mélyen a tenger szintje alatt van (így nagyobb merülésű hajók számára is megközelíthetőek); meredek sziklafalak övezik őket, amelyek a tengerszint alatt is folytatódnak; középső és felső részük mélyebb, mint a tengerhez közelebb eső; valamint összeköttetésben állnak a nyílt tengerrel.

 

   

Előzmény: TnéAncsa (381)
TnéAncsa Creative Commons License 2013.09.30 0 0 381

6. Norvégia fővárosa: Oslo, egyben az ország legnagyobb városa.

A történelem során kétszer is nevet változtatott, először 1624-ben IV. Keresztély dán király tiszteletére Christiania, majd Kristiania névre, illetve másodszor 1925. január 1-jén, eredeti nevének visszavételével.

 

Előzmény: Sallai Gabri (380)
Sallai Gabri Creative Commons License 2013.09.29 0 0 380

 

Még néhány kép a viking-korból

 

 

  

Előzmény: Sallai Gabri (379)
Sallai Gabri Creative Commons License 2013.09.29 0 0 379

5.

 

A mai Norvégia területén elhelyezkedő kis királyságokat meghódítva Széphajú Harald 872-ben megalapította az egységes norvég államot. 

 Ezt követően az ország történelme szorosan összefonódott a szomszédos skandináv államokéval, Dániával és Svédországgal.

 

   

Előzmény: TnéAncsa (378)
TnéAncsa Creative Commons License 2013.09.29 0 0 378

4. Norvégiában a  legnevezetesebb földrajzi formák a fjordok: mély, gleccservájta völgyek, melyeket a kainozoikumi eljegesedés máig tartó interglaciálisában a tenger elárasztott.

A leghosszabb a Sogne-fjord. Számos gleccser és vízesés is található az országban. Nyugat-Norvégia fjordjai – a Geiranger-fjord és a Nærøy-fjord – a természeti világörökség részei.

 

A Sogne-fjord Norvégia legnagyobb fjordja, a világon pedig a második legnagyobb.

 

 

 

 

 

Geiranger-fjord: az ország egyik leglátogatottabb idegenforgalmi célpontja, és 2005 óta – a Nærøy-fjorddal együtt – a Világörökség része.

 

 

 

Nærøy-fjord:
Meredek sziklafalak veszik körbe, amelyek néhol 1700 méteres magasságig emelkednek

Előzmény: Sallai Gabri (377)
Sallai Gabri Creative Commons License 2013.09.28 0 0 377

3.

 

Norvégia parlamentáris-demokratikus alapokon álló, alkotmányos monarchia. Az állam feje a király: ő a fegyveres erők főparancsnoka, az egyház feje. Az uralkodó jelenleg V. Harald(1991. január 17-e óta).

 

   

Előzmény: Törölt nick (376)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.28 0 0 376

2.

 

Az állam területének csaknem háromnegyede terméketlen. Az Oslói- és a Trondheimi-medencén kívül csak a fjordok keskeny partszegélyein találhatók művelhető földek. Gazdasági életében a tenger játssza a legfőbb szerepet. A meleg Golf-áramlat és a hideg parti vizek öve rengeteg halat biztosít. Norvégia halászata Európában vezető helyen áll. A legjelentősebb zsákmány, a legfontosabb kiviteli cikkek – a halkonzerv és a mélyhűtött hal – alapját képező tőkehal és hering.

 

A halászatnál jelentősebb szerepet játszik az ország életében a tengerhajózás. A tenger egész éven át jégmentes, ezért az országon belüli kereskedelemben és teherforgalomban is nagy szerepet játszik.

 

Norvégia – az állandó, bő vízhozamú, nagy esésű folyókra telepített vízerőműveknek köszönhetően – első az egy főre jutó villamosenergia termelésben a világon.

Jelentős a szénhidrogének (főleg kőolaj) bányászata az Északi-tengeren. A kitermelt kőolaj szinte egészét exportálják, ezáltal óriási jövedelemre szert téve. A készletek gyors fogyatkozása miatt hamarosan elveszti az ország a legjelentősebb jövedelemforrását. Többek között éppen ezért nagymértékben fejlesztik a megújúló energia felhasználását is pl. szélerőművekkel.

 

     

 

Feldolgozásra váró tőkehalak       Hajóépítés Kristiansandban        Olajfúrótorony a tengeren                  Épülő tengeri szélturbina

Előzmény: Sallai Gabri (375)
Sallai Gabri Creative Commons License 2013.09.27 0 0 375

1.

 

Norvégia vagy hivatalos nevén Norvég Királyság  független állam Észak-Európában, Svédországtól nyugatra. Hosszan elnyúlt alakja van; antlanti-óceáni partszakasza fjordjairól híres.

Nem tagja az Európai Uniónak.

 

Előzmény: TnéAncsa (374)
TnéAncsa Creative Commons License 2013.09.27 0 0 374

Az új ország legyen: NORVÉGIA

Előzmény: TnéAncsa (373)
TnéAncsa Creative Commons License 2013.09.27 0 0 373

Emlékeztető az eddigi országokról:

 

  1. Magyarország  (1.hsz)

 

  2. Ausztrália  (10.hsz)

 

  3. Ausztria  (21.hsz)

 

  4. Peru  (32.hsz)

 

  5. Lengyelország  (43.hsz)

 

  6. Málta  (58.hsz)

 

  7. Mongólia  (72.hsz)

 

  8. Chile  (82.hsz)

 

  9. Marokkó  (99. hsz)

 

10. Franciaország  (110. hsz)

 

11. Egyiptom (125. hsz)

 

12. Brazília (137. hsz.)

 

13. India (149.hsz)

 

14. Thaföld (159.hsz)

 

15. Kuba (171.hsz)

 

16. Bissau-Guinea (18. hsz)

 

17. Hollandia (198. hsz)

 

18. Dánia (210. hsz)

 

19. Kanada (221 hsz)

 

20. Észtország (231. hsz)

 

21. Bulgária (242. hsz)

 

22. Svájc (254. hsz.)

 

23. San Marino (266. hsz)

 

24. Argentína (277. hsz.)

 

25. Jamaica (287. hsz)

 

26. Katar (304. hsz)

 

27. Grúzia (316. hsz.)

 

28. Törökörszág (327. hsz.)

 

29. Görögország (338. hsz.)

 

30. Spanyolország (352. hsz.)

 

31. Japán (363. hsz.)

Előzmény: TnéAncsa (372)
TnéAncsa Creative Commons License 2013.09.27 0 0 372

10.  Fudzsi - Japán szent hegye

 

A Fudzsi, vagy Japánban sokkal általánosabban használt nevén Fudzsiszan Japán legmagasabb hegye, az ország egyik jelképe, 3716 méter magas.

 

A Honsú sziget csendes-óceáni partján fekszik, Tokiótól 100 km-re északnyugatra. A Fudzsi hegy körül öt tó helyezkedik el: Kavagucsi-tó, Jamanaka-tó, Szai-tó, Motoszu-tó és Sodzsi-tó. A hegy a Fudzsi–Hakone–Izu Nemzeti Park része.

 

A hegyet szinte állandóan felhők borítják, de a hegyről tiszta időben akár 150 km-re is el lehet látni.

 

A nevét a tűzistennőről kapta, s a japánok számára évezredek óta a tökéletes szépséget testesíti meg. “Egyszer fölmenni a Fudzsi csúcsára bölcs dolog, másodszor bolondság” – szól az ősrégi mondás. Az ősi tradíciókhoz hűséges helybéliek számára életük során legalább egyszer megmászni a Fudzsit több mint kötelező.

 

Minden évszakban és bármely napszakban, minden égtáj felől nézve gyönyörű. Ám annak, aki tavasszal megy fel a hófödte csúcsra és tekint le az a hegy lábánál gyönyörű, virágzó szilva- és cseresznyefákat láthat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Sallai Gabri (371)
Sallai Gabri Creative Commons License 2013.09.26 0 0 371

9.

 

Az Edo-kortól (1603–1868) kezdtek el a japánok naponta 3–5 alkalommal enni. A rizst Japánban kb. 2000 éve termesztik, és a rövidszemű forma a legkedveltebb.

A legtöbb leves három alapösszetevőből áll, szárított tonhalból, kombuból (tengeri alga) és siitake gombából. Ezzel az összetevőkkel együtt elkészített levest szuimonónak hívják. Ezenkívül a levesben szerepelhet miszó (szójából készült krém), amiből különböző fajták vannak. Van, amelyik édes, és van, amelyik sós. A miszoleves gyakran tartalmaz zöldségeket és/vagy tofut is.

Fontos szerepet játszanak a télire eltett savanyú zöldségek, savanyúságok (cukemono), amit a tél folyamán meg is esznek. 

 

   

 

Előzmény: TnéAncsa (370)
TnéAncsa Creative Commons License 2013.09.26 0 0 370

8. Fővárosa: Tokió

 

 

 

Előzmény: Sallai Gabri (369)
Sallai Gabri Creative Commons License 2013.09.25 0 0 369

7.

 

Japán államformája alkotmányos monarchia. A jelenlegi alkotmány a szövetséges megszállás idején idején, 1947-ben lépett érvénybe, felváltva a korábbi abszolút monarchiát egy liberális demokráciával. Elfogadása óta egyetlen alkotmánymódosítást sem fogadtak el, bár több kormány tett már erre irányuló próbálkozásokat. Felépítését tekintve áll preambulumból (ünnepélyes bevezető), amely a népszuverinitás elvét fekteti le, valamint tizenegy fejezetbe sorolt 103 cikkelyből.

Az alkotmány II. fejezetének 9. cikkelye az úgynevezett békeparagrafus, amely megtiltja, hogy az állam háborút viseljen.A jelenlegi császár Akihito.

 

Előzmény: Törölt nick (368)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.25 0 0 368

      6..

a   japán  makókő      és a hyógyfürdőzés

 

Tápláléka: gyümölcs, bogyó, gomba, levelek, fiatal hajtások, gerinctelenek. Elsősorban növényi eredetű táplálékokat fogyasztanak, de kisebb állatokat is elkapnak. Jól tűri a hideget, olyan területeken is megél, ahol télen a hőmérséklet -15 °C. Földön és fákon egyaránt ügyesen mozog, a majmok többségétől eltérően kedveli a vizet és szeret fürödni. Télen gyakran felkeresik a hőforrásokat melegedni (amely szokásuk gyakori témája a természetfilmeknek).

15–200 fős, állandóan vándorló csoportokban él.

 

                  

dobrij Creative Commons License 2013.09.24 0 0 367

5.

 

A II. világháború előtt a lakosság többségét foglalkoztató mezőgazdaságban ma mindössze a japánok 1-2%-a dolgozik. Az ország területének alig több mint egy tizede művelhető, ezért a teraszos földművelés vált jelentőssé. A rendelkezésre álló termőterület arányában Japán büszkélkedhet a legmagasabb terméshozammal, a japán termelők pedig a lakosság csaknem felét képesek ellátni hazai termékekkel a kevesebb mint 56 000 ha megművelt földről.

Japán mezőgazdasága nagymértékben támogatott és védett. Az állam inkább a kis gazdaságokat támogatja az észak-amerikaihor hasonló nagy farmokkal szemben. A gépesítés nagyfokú.

 

   

   

Előzmény: Törölt nick (366)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.23 0 0 366

4.

 

Van két japán város, amelyek nevét soha, senkinek nem szabad elfelednie: Hirosima és Nagaszaki!

 

Az USA légiereje mindkét városra atombombát dobot le 1945. augusztusában. Hirosimára 1945. aug. 06-án, de. 08:15-kor az Enola Gay-nek elnevezett B 29-es bombázóról az elsőt, ezzel 140000 ember halálát okozva, maj három nap múlva aug 09-én a másodikat Nagaszakira, ahol 80000 embert öltek meg, ezen felül 75000 ember szenvedett sugárfertőzést.

 

            

 

                          Hirosima az atomtámadás után

 

 

Nagaszaki légifelvételen a bomba ledobása előtt és után.

 

 

Előzmény: dobrij (365)
dobrij Creative Commons License 2013.09.21 0 0 365

3.

 

Japán írott történelme a kínai szövegekben megjelenő rövid utalásokkal kezdődik az i. sz. 1 században. Régészeti kutatások szerint azonban a Japán szigetvilágban már a paleolitikus korban is éltek emberek. Körülbelül 12 000 éve, a legutóbbi jégkorszak máig tartó interglaciális periódusában a japán szigetvilág gazdag ököszisztémája elősegítette az emberi fejlődést, létrehozván az első agyagművességet a Dzsómor- kor idején. A Dzsómon-kultúra népét tekinthetjük az emberi történelem első ismert civilizációja létrehozójának.

 

     

Előzmény: Törölt nick (364)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.20 0 0 364

2.

 

Japánban az általános, közép- és főiskolák rendszerét Meidzsi császár reformjai vezették be 1872-ben. A kötelező iskolalátogatás 9 évig terjed (6 és 15 éves kor között): a diákoknak kötelező elvégezniük az általános és alsó középiskolákat. Csaknem minden tanuló folytatja tanulmányait a három éves felső középiskolában, az oktatásügyi minisztérium felmérései alapján pedig a középiskolát elvégzők több mint háromnegyede (!) egyetemre vagy főiskolára jelentkezik.

 

     

 

            Angolóra                                                                  Japán diákok                                                          Menzai menü

Előzmény: TnéAncsa (363)
TnéAncsa Creative Commons License 2013.09.20 0 0 363

J A P Á N

 

1.

 

Japán szigetország Kelet-Ázsiában.

Nyugaton a Japán-tenger, északon az Ohotszki-tenger, keleten a Csendes-óceán és délen a Kelet-kínai-tenger mossa partjait. 

 

A Japánhoz tartozó 6852 sziget Ázsia csendes-óceáni partvidéke mentén fekszik.

A legjelentősebb szigetek északról dél felé haladva Hokkaidó, Honsú (a fő sziget), Sikoku és Kjúsú. A Rjúkjú-szigetek (vagy más néven Nanszei-szigetek), beleértve Okinavát, Kjúsú szigetétől délre fekszenek. Ezeket a szigeteket együttesen japán szigetvilágnak is szokták nevezni.

 

Japán ma a harmadik legnagyobb gazdasági hatalom az Amerikai Egyesült Államok és Kína után, a Föld leggazdagabb országainak egyike.

 

 

Előzmény: Törölt nick (362)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.20 0 0 362

A következő ország legyen Japán!

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.20 0 0 361

10.

 

flamenco gyűjtőnév a spanyolországi  Andalúziában élő cigányok által a 18–19. században elterjesztett népzenei és táncstílusokra.

 

A flamenco kialakulásában négy kultúrának volt kiemelkedő szerepe, de ezen felül még számtalan hatás kimutatható:

 - A helyi andalúz parasztzene.

 - A cigányok összetett zenei hagyományai (egyik részük ugyanis Európán keresztül, másik részük pedig Észak-Afrika felől érkezett   a mai Spanyolország területére).

 - Az arab-mór hagyományok, ahol a zenés líra jutott kiemelkedő szerephez.

 - Szefárd-zsidó zenei hagyományok.

 - Indiai, perzsa, balkáni népzenei és bizánci egyházzenei hatások melyek részben cigány, részben arab közvetítéssel jutottak el idáig.

 - A gyarmatosítással összefüggésben Dél-Amerikai és Nyugat-Afrikai hatások is beépülnek a flamencóba.

 

A flamenco őshazája Andalúzia, de meg kell említeni Spanyolország, és az egész spanyol nép viszonyát a flamencóhoz. A műfaj kialakulásának ideje egybeesik a spanyol nemzettudat kialakulásával, a nemzeti romantika időszakával. Bár a spanyolok életét korántsem szövi át annyira a flamenco mint az andalúziaikét, de mindenhol rendkívül népszerű, és a spanyol identitásnak szerves részét képezi.

 

                                                                

 

 

 

 

Előzmény: TnéAncsa (360)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!