Léteznek a gyári rádiók helyére beépíthető, a gyárinál olcsóbb, nagyobb tudású és egyszerűbb kezelésű készülékek. Vajon miben jobbak, miben rosszabbak?
Nem értem, hogy jutottunk a formattáláshoz ide az előző probléma után?
Egyébként az SD kártya optimális teljesítményének biztosítása végett az SD Card Formatter-t (5.0.1) célszerű használni. A lassú és hibás kártya javítására pedig többnyire sikerrel használható az SD Formatter (4.0).
Legalább Class 10-es kártya használata, de akkor is fennállhat abban az esetben, ha belső tárhelyként lett beállítva. Annak egyébként előnye, hogy egyes alkalmazások áthelyezhetők a kártyára, bár nem minden alkalmazás esetében lehetséges.
Megpróbálandó, hogy ne belső tárhelyként legyen beállítva:
Nem akarnám, hogy még másfél percig ordítson a zene, ha meg lehalkítom kiszállás előtt, akkor meg már mindegy, ha ki is kapcsolnám (ehhez semmit se kéne buherálni), de én azt szeretném, ha csak járó motornál indulna be, és ha leállítom, azonnal kapcsoljon is ki. Mint írtam, a megoldás megszületett, már csak a gyakorlati kivitelezés van hátra, aminek az eredményéről igyekszem majd beszámolni, de eddig időhiányban szenvedtem, a szabadidőmben meg más projektekkel is foglalkozom.
A szivargyújtón olyan feszültség van, ami az ajtó kinyitásakor kapcsol be, és a lezárás után 1,5 perccel kapcsol ki. A fejegység befér, az már ki lett próbálva.
A videó ismerős, ez alapján szedtem szét én is a műszerfalat. A kijelző mögötti üreg nem nagyon látszik rajta, de épp befér oda az új rádió fő egysége.
Nem egyszerű a dolog. Bennem már az is felmerült, hogy egyáltalán fizikailag befér-e a fejegység az eredeti kijelző helyére, ugyanis úgy tudom, hogy az 6,2”-os, bár lehetséges, hogy a külső méretekben nincs különösebb eltérés. S ezek szerint az eredeti rádió a helyén maradna, megfosztva a kábelkötegtől?
A 12 V-t talán célszerűbb lenne a szivargyújtó biztosítékáról egy biztosíték adapteren keresztül a készülékhez juttatni? Egyszerűbb, mint a tempomattal szórakozni. Már ha azon csak a gyújtáskulcs „1”-es állásában van tápfeszültség.
Közben találtam egy részletes szerelési videót. Ha nem ismert, még talán hasznos is lehet.
A 2008 utáni Lagunákhoz a CTS RN007.2 lenne való, de a gyárral folytatott levelezés alapján az olyan fejegységgel szerelt autókhoz, mint az enyém, nem alkalmazható, mert más a CANBUS jelfolyam, mint a sima rádióval felszerelt Lagunákban.
Az a baj, hogy ezt hiába veszem meg, nem tud gyújtás kapcsolt 12 voltot csinálni a semmiből, ami az alapprobléma, de talán már közel a megoldás, ha minden igaz, a tempomat kapcsolónál van egy gyújtásra kapcsolt 12 volt.
Bonyolult, mint minden francia, még a hardver (mechanikai) beszerelés sem egyszerű. Igyekeztem mindig elkerülni a francia technikát, főként, amikor a sors összehozott egy kombi cirkóval.
Amennyire lehetett igyekeztem Renault Laguna ügyben tájékozódni. Amit találtam és láttam, az nem éppen bizalomgerjesztő, legalábbis számomra. Igaz – annak ellenére, hogy már több beszerelésen túl vagyok – nem szakmám, s ezért bizony meggondolnám, hogy hozzákezdjek-e, de ezzel a megjegyzéssel nem szándékom, hogy eltántorítsalak, csak a videók alapján úgy láttam, hogy mind mechanikailag, mind pedig elektronikai szempontból nem egyszerű vállalkozás.
A gyári rádió (Blaupunkt 7 649 018 391) típusáról sem nagyon találtam, az ügy szempontjából használható anyagot.
Áttekintettem az autó (Renault) specifikus multimédia fejegységek kínálatát is, de leginkább a Megane III-hoz illeszkedőket találtam. Ettől függetlenül, lehetséges, hogy van megoldás.
Persze, ha életben látja az ember, akkor talán születhet valami megoldás, de e rövid idő alatt, a technikáról beszerzett ismereteim alapján úgy vélem, hogy egy esetleges beszerelést követően néhány eredeti kezelőszerv nem funkcionálna. Természetesen e hiányosságot az új rádió funkciói helyettesíthetnék, de az eredeti kezelőszervek inaktívak lennének (szerény tudásom alapján).
Végezetül azt tudom javasolni, hogy célszerű lenne egy Renault vagy más, fejegységek szerelésével foglalkozó szervizben tájékozódni, az adott készülék beszerelésével kapcsolatban. Biztos tudnak segíteni.
Sajnálom, de ennél többet, főként használhatót nem tudok mondani.
Bosion bx 440 esem van.Felraktam rá az IGONextgent és szeretném beállítani a TTS hangot. Felmásoltam a Vocalizer mappát ,de hiába jelölöm ki a szöveg felolvasásnál a Vocalizer TTs-t nem rögziti. Jár már valaki így? Próbálta már valaki? 7.1 es android van rajta. Telefonra simán beállítottam.
Ehhez a rádióhoz kétféle vezetékköteget adtak, az egyiknek Iso csatlakozó van a végén, a másikból meg sima vezetékek lógnak ki. Hiába kompatibilis az iso csatlakozó, ha nincs a kocsiban Ignition vezeték, akkor csak folyamatos üzeműre lehet bekötni, ha nem tudja kiolvasni a CanBUS jelfolyamból, hogy mikor ébressze fel magát.
A cég válaszát én úgy értelmeztem szerény angol tudásommal, hogy azokhoz a járművekhez nem jó, amibe eredetileg Carminat TomTom navigációt szerelték, mert ott más a CANBUS jelfolyam, én sem értem, hogy ennek mi az oka... (talán az, hogy a Carminat TomTom-hoz nagyobb tudású kormány távirányító van)
Az eredeti rádió és a műszerfal a mellékelt képen látható, a típusa az a Carminat TomTom, magát a fejegység részt, ha jól emlékszem a Blaupunkt gyártja.
A Joyingtól nem érdeklődtem, mert bármelyik választ küldték volna, mindegyikben ott a hibalehetőség...
Volt kérdésem az 1148. sz. hsz-ban, amire nem kaptam választ. Azon kívül még jó lenne tudni az eredeti rádió típusát, s ha lehetne látni a rádió körüli műszerfalról képet (melyik változat?).
A Carminat TomTom navigáció feltehetően az eredeti fejegységre érvényes. Egyébként számomra nem egyértelmű a kapott válasz: vagy a kérdés nem volt pontos, netán félre érették, vagy ...?
SIM kártya használatával lehetőség van online navigációra (Google térkép), de opcióként navigációs szoftver is vásárolható. A szoftver nincs nevesítve, de a fejegység a paraméterei alapján alkalmas az ismertebb navigációs szoftverek, köztük az IGO futtatására is.
Még egy kérdés: A vásárlás előtt érdeklődtél az alábbi felhívás szerint, s annak megfelelően történt a rendelés?
Ha nem biztos benne, hogy az egység illeszkedik-e az autójához, kérjük, küldje el az autó modelljét, évét és műszerfalát az info@joyingauto.com vagy a support@joyingauto.com címre , majd segítünk megerősíteni.
Igen, 2010-es Renault Laguna. A gond az, hogy írtam a Connects2 cégnek, és válaszoltak is, azt írják, hogy ehhez a Carminat TomTom navigációval felszerelt autókhoz nem jó az adapterük... Létezik,hogy csak a rádió különbség miatt más a teljes belső elektronika?
Ha tudok, akkor szívesen megteszem, de azért kiindulásként szükséges lenne a kocsi pontos modell megjelölése (évjárat és esetleg motor is), másrészt pedig a fejegységhez adott kábelkorbácsok (jól látható vezetékjelölésekkel), továbbá milyen ISO csatlakozóval rendelkezik? A hirdetésben kétféle van megjelölve. A Harness 1 with connector úgy látom autó specifikus (de hogy milyen autóhoz…?), az ISO Harness 2 pedig univerzálisnak tűnik.
Az autó specifikusnak az előnye, jó típusválasztás esetén, hogy az egyik végét az autó kábelvégéhez, a másikat pedig a fejegységhez kell csatlakoztatni. Nincs egyéb tennivaló. A nem kocsi specifikus esetében a megfelelő vezetékeket egymáshoz rögzíteni (forrasztás, gyorscsatlakozó), s szükség lehet még egyéb kiegészítő kábelkötegek, kormánytávvezérlés esetén pedig szintén típus/modell-hez illeszkedő, azzal kompatibilis adapterre is.
Hirtelenjében ennyit tudok mondani. Kiegészítő információk megkapását követően esetleg többet, konkrétabbat?!
Kedves Stefi001! Hátha tudnál segíteni nekem... Beszereztem egy Joying (https://www.joyingauto.com/joying-eu-warehouse-android-8-1-0-touch-screen-6-2-inch-single-din-car-head-unit.html?fbclid=IwAR0Js0DUH8TCEuya_s_iQYMOWTn0eDpMEGwkXD5MQTaKojl_GUupJIfA6XI )fejegységet a Renault Lagunámba, amelyiknél a kijelző külön van az elektronikától, így majd be lehet passzintani a gyári monitor helyére kis barkácsolással, asztalon már szépen működik, de nem is ez a lényeg, hanem ezek a fifikás francia konstruktőrök úgy találták ki ezt a járművet, hogy minden Can Bus-on közlekedik, így sem gyújtásra kapcsoló 12V, sem a világítás bekapcsolására aktiválódó 12 voltos jel nincs a kocsiban. Szerinted az anno általad is ajánlott Connects2 Can Bus adapter ezeket is kisilabizálja a Can Bus jelfolyamból? Ránézésre úgy látszik, mert annak az ISO csatlakozójában is csak 2 szál vezeték van a táp részen, de jó lenne kicsit biztosabb információ, hátha van ilyesmiben is tapasztalatod. Előre is köszönöm a segítséget!
Köszönöm! Lehet velem van a gond de csak regisztrált felhasználó tud írni a fórumon, és az Istenért sem találom hol lehet, csak a belépést kínálja fel az oldal!