Utánnanéztem kicsit a jégesőelhárításnak.
Dél-Magyarországon van ilyen, de az is szűnik meg:
"2004: fagyos év a jégelhárításban?
Sötét felhők gyülekeznek a dél-dunántúli jégeső elhárítás egén. A tavaly még 30 millió forintos állami fejlesztési támogatást is kapott szervezet, jövőre működésképtelenné válhat - amennyiben az összes működési költség mintegy 50 százalékát kitevő központi apanázst a jelenlegi elképzeléseknek megfelelően nem kapja meg a szolgáltatást végző egyesülés.
Rakétás jégelhárító rendszer 1976-tól működött Baranya megye déli részén, ám a rendszerváltáskor a magas költségek miatt ez a rendszer szétesett. A korábbi hálózat romjain jött létre a régió három megyéjének mezőgazdasági nagyüzemeit, önkormányzatait, érdekképviseleteit és biztosítóit tömörítő Nefela Jégesőelhárítási Egyesülés, amely új módszert kezdett alkalmazni. Eszerint a régió 104 pontján kihelyezett talajgenerátorok segítségével olyan anyagokat juttatnak a zivatarfelhőkbe, amelyek csökkentik a jégeső kialakulásának esélyét. A módszer hatékonyságát bizonyítja, hogy a korábbi rakétás jégelhárítás mellett bekövetkezett kárarány a talajgenerátorok használatával a harmadára csökkent, így éves szinten már mintegy 1,4 milliárd forint termelési érték menthető meg. Huszár István igazgató elmondta: tavaly - a hét éve megszokott működési támogatáson túl - 30 millió forintos fejlesztési támogatást is kaptak az államtól, amelynek révén az eddigi hiányzó területek védettségét is sikerült megoldani a régióban. A rendszer jövő évi működtetése azonban még kérdéses, miután a 2004-es agrártámogatások között ilyen célú támogatás nem szerepel. A három megye teljes egészére kiterjedő, immár valóban komplett rendszer működtetése 2004-ben 107 millió forintba kerülne, amelynek csaknem felét az egyesülés mintegy 600 tagszervezete fizetné ki, ám a jelenlegi elképzelések szerint jövőre elmaradó, 65 millió forintos állami támogatás hiányában megszűnhet a tevékenység. Az egyesülés tagjai ugyanis nem tudnak nagyobb arányban hozzájárulni az országban egyedülálló jégeső-elhárítási rendszer működtetéséhez, így a központi támogatás hiányában várhatóan be kell szüntetni a tevékenységet. A több százmillió forint értékű, talajgenerátorokra és időjárási lokátorra kiterjedő berendezés - amelynek csaknem harmadát a tavaly kapott központi támogatásból szerezték be -, így feleslegessé válhat, ami a jégeső elleni védtelenség érzetén túlmenően egy újabb ágazat Dél-Dunántúlról történő kivonulását hozhatja magával.
"Továbbra sem csatlakozik Tolna városa a NEFELA Dél-magyarországi Jégeső-elhárítási Egyesüléshez - döntöttek a képviselők. A szervezet tavaly is megkereste az önkormányzatot, és akkor is elutasító döntés született. A NEFELA anyagi támogatása erre az évre 85.365 forint kiadást jelentene a városnak."
szakértők, légyszi mondjátok meg nekem, hogy a meteorológiai szaknyelvben a zápor, zivatar, borult és egyebek milyen definícióval értelmezendőek. a www.met.hu-n vannak fenn ezek a kifejezések az időjárás ikon alt felirataként, de soha nem tudom, hogy PONTOSAN mit jelentenek.
Nem jódrakéta volt?Mindegy is!Én is emlékszem rá, és már tavaly is kérdeztem mindenfelé, de mindenki csak "emlékezett".Ki lőtte fel azokat annó? A tsz-ek?
Amennyi kárt ez okozott, a polgári védelemnek ki kéne osztani ezt a feladatot!Akár önszervezően is!!!
Simán megérné!
Én itt nálam fizetnék helyi erőknek ezért a "védelemért"!
Egy ilyen rakéta kb. 100-200-ezer forint lehet mai áron. Persze pár darab kell belőle, de ilyen nagy városokban mint Miskolc, vagy mezőgazdasági területeken behozza az árát.
Régebben ha jól emlékszem az ilyen jéggyanús zivatarokba beleeresztettek pár rakétát, asszem ammónium-kloridot szétoszlatva bennük, ami megakadályozta a jég nagyobb gumókba tömörödését.
Ezek szerint ma már nem alkalmazzák ezt az eljárást. :(
Itt van egy radarvideo, a zivatarrendszerről, meg cikk is.
Nálunk szerencsére jég nem volt, de a szél tördelte a fákat itt-ott. Eső sem volt különösebben.
A telekre kiérve a hegyi juhar fácskám éppen párhuzamosan állt a talajjal, szerencsére nem tört el.
Viszont ma voltam Pesten és a 405-ös úton az M5-felhajtó előtt, vagy 60-80 méter hosszan nagy nyárfák dőltek sorban ki az erdőből.
Pedig az erdő belseje felől fújt a szél!
A jun. 9-i esti vihar nálunk (Budapest XXII, Baross) jég nem volt, esõ 10 mm körül (nincs mércém, egy udvari vödör alapján). A vihar egy öreg mandulát derékbe kapott, eltörte, néhány rózsafejet letépett, mást nem. Meg is lepõdtem, hogy a virágok javarészt túlélték.
Kezd dúrvulni mostmár ez a 2004, Miskolc és környékét tegnap valami írtózatos jégverés verte el, van miskolci ismerősöm, még az autója szélvédőt és a palatetőt is belyuggatta a néhol 5-6cm-es jégdarabok! Budapesten és környékén tegnap este 20h-körül pedig hatalmas kifutószéllel érkezett oda a vihar, 100KM/h-s lökésekkel. Szegeden nem volt jelentősebb vihar 2mm eső, és némi kisebb gallyak törtek "csak" le 23h körül.
Bocs' de korábban már írtam: Érd.
A növények egy részét lefektette az orkán, a futórózsa rádőlt a fügebokorra:-((((, a trombitafolyondárt letépte a fáról, amire kapaszkodik...
Nagyon rémesen néz ki...
:-((((
Mézontófű
Veszprém a szélét kapta szerencsére, semmi gond, a Bakony alján húzott el a vihar közepe, itt csak 5 perces felhőszakadás volt. Szörnyű volt nézni messziről is.
Hát Kenderesen csak 3mm esett, így akkor igazán nagy a különbség, 32mm egy zivinél a Te javadra! Most nem mondhatod, hogy ott esett a több. Itt stagnálunk, de kell a jó idő is néha, ma 30°C volt a Tmax.