Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
A Mandulakajszi remek lekvár alap. Ezt biztosan állíthatom, mert ezzel a fajtával kapcsolatban van valamekkora tapasztalatom.
A Bergeronból nemcsak a lekvár kellemetlenül szálkás, hanem például a leves, befőtt is. Olyan a befőtt, mintha teleszórták volna damillal. A Bergevalról is hallottam olyat, hogy szálkás a lekvárja. Nekem, mint lekvárrajongónak akkora problémát jelent ez a tulajdonság, hogy ilyen fajtát nem ültetnék. Tehát a Bergeval is kilőve.
Én úgy tudom, hogy a magyar fajtakörre ez a jelenség nem jellemző.
Kérdés, hogy a manapság divatba jövő fajták mennyire jók ebből a szempontból. Én is várnám a többiek véleményét.
Jó lenne ha tapasztalatok alapján, összeírnánk, s mindenki lejegyezné, hogy melyik kajszi fa alkalmas s melyik nem, lekvárnak. Erről jó volna egy lista. Az én fáim még nem teremnek, nem tudok hozzászólni. De várom, vajon hova sorolhatóak a meglévő fajtáim.
Én a helyedben nem ültetnék Bergeront,mert a belőle készített lekvár szálkás,élvezhetetlen.Nyersen fogyasztva nincs vele ilyen probléma,de az íze sem annyira aromás,mint például a Mandulakajszié.Úgy is jellemezhetném,hogy nem rossz,de nem egy ízorgia.
A pozitív tulajdonságai közé tartozik,hogy bőven terem,fagytűrő.Ennek ellenére nálam tavaly termett két szemet,mert a fagy elvitte a borsó nagyságú termését.
Én idén tervezek kajszi telepítést.Egy fának lesz helyem. Újvidéki bőtermő felé kacsingatok,esetleg Ceglédi zamatos lesz a befutó.Utóbbit már lehet kapni Cegléden.Legalábbis erről tájékoztattak engem.
Még talán a Frisson is szóba jöhet a fagytűrése és a sokak által dícsért íze miatt,de fő szempont,hogy ne legyen szálkás a lekvárja.Sajnos lekvár témában nem találtam róla információt eddig.
Üdv ha a Bergeron mellett döntöttèl nem tántorítlak el. (Ugye mindig ott a DE) .....5 db-ot vettem (6 ève) sajnos közeli termelőtől ezt a fajtát...nagy hiba volt ( a faiskola biztos!!!) az utolsót tavaly ástam ki mind kipusztult sajnos! Azèrt irtam hogy sajnos mert szerintem egy jó ízű kajszi! Fagytűrèse kimagasló, ... esetleg a Bergevál-t vagy a Fissont tudnám javasolni,az elöbbit idèn kostoltam nagyon finom, az utóbbit meg talán jövőre:) Bár hogy döntesz de a nevesebb faiskolákat tarts előnyben
Üdv mindenkinek, Tomcot kajsziról kène infó ....ha tudna valaki segíteni? Milyen fajta,mit tolerál vagy mit nem,èrèsben melyikhez áll közel...kinek mi a vèlemènye róla? Köszönöm szépen 😊
Persze, van szemzőágam, csak most szemezni már nyűgös. A helyi gyümölcsfa szaporító vitt belőle tavaly sokat és szemzett is ezerrel, szóval van kész első éves oltványa. Merre laksz?
Ha több fát veszel, valószínűleg kerten belül is lesz porzód. Esetleg még a szomszédoknál is akad.
Nekem pont az a bajom az öntermékenyekkel pl. magyar/gönci kajszi, hogy - főleg ha méhek is járják jó időben - baromira túlköt és ritkítást igényelne.
PPV-t nem érzem annyira kritikusnak mint szilvánál. Persze vannak olyan fajták, mint S.Tiszteletes felhívta rá a figyelmet, melyek gyümölcse és termés mennyisége kárt szenved miatta. Pl. nálam ceglédi óriás vígan terem, bár látszik rajta a minta, viszont tardicot apró is maradt. Engem az új fajták még nem nyűgöztek le kajsziban, de kiskertemben nincs is sok. :)
van eladó növényed ebből a rezisztensből? Vagy szemzőhajtást tudsz majd adni,felvillanyozott ez a kajszi. 21.sz-ban talán eljutottunk odáig hogy van egy rezisztens? fajta...
Aurora fám mellé szeretnék telepíteni egy másik fajtát, mivel idén is barack nélkül maradtam, a márciusi 2 hidegbetörés miatt esélyem sem volt ezzel a korai fajtával.
Elvárásaim:
későbbi fajta legyen
viszonylag jó fagytűrése, fagyállósága legyen
ne legyen túlságosan kényes és betegségérzékeny
lehetőleg öntermékeny
friss fogyasztásra, esetleg befőttre/lekvárra használnám (lédús, zamatos ízvilág, persze ez eléggé szubjektív dolog)
Én a Bergeronra gondoltam elsőre...De más fajtákra is nyitott vagyok.