semmi komolyra ne gondolj, az eggyik telephelyünkön találtam egy tojást ( röhögés ) feltehetően vadkacsa, de ha fácán kel ki az is jó ( a gyerek várja )
a szarka hordja el , na most ki tudja meddig feküdt a fűben, de meleg volt ( hogy a napsütés vagy akkor lopta azt nem tudom )
csak ezért érdekelt volna , hogy ha melegen tartom ( most lámpa alatt van 37 fok körül ) van esély?
Nekem a némakacsa nem ült meg, betettem gépbe, mindet kidobtam, mert nem indult meg a fejlődés.
A kacsa mikor elkezd tojni, az első tojásokat szakaszosan felmelegíti, ezzel érve el, hogy egyszerre keljenek a tojások, és így érve el, hogy tovább maradjon keltethető a tojás. Ezt a keltetéstechnológiánál is alkalmazzák, hogy naponta kb 5 órát 37 fokon járatják a tojást, majd lassan lehűtik 20 fokosra így a tojásban megindul a fejlődés, majd megáll, és nem pusztul el.
Ha lepelyhezés után 2-3 napig nem ül meg, jobban teszed ha összeszeded a tojást, és gépbe rakod, mert akkor dobhatod ki.
nincs annál rosszabb mikor megcsinálom a fészket és szét durják most már nagyon idegesítőnek tartom a csírkéket...
azért a kacsák jobb természetűek kivéve mikor nyírják egymást még a tojókra is rájön néha és marakodnak össze-vissza :) ,de már abba hagyták hála az égnek
Pedig akkor jó mikor kotlanak, negyed annyi kaját fogyasztanak. Ha végre sikerül eladni a gyöngytyúkot, nem kell naponta ellenőrízni hogy mikor leszáll a kacsa, akkor nehogy pocsékolja a fészket. Nekem minden tojóm megkotlott, tengerit nem adok nekik csak hetente, mert nem fogy el. A fű is csak ott szárad előttük. A gúnár magába meg eszik sokat.
az is fura,hogy az eredeti,helyin kotli neveli a kicsiket itt meg nagyon ritka,hogy elül egyszer volt egy és a legkisebb zajra már ugrott is le a fészekről és mikor kikeltek a kicsit lehozta őket és utánna nem foglakozott velük szana szét szaladt az összes :(
Azért az tévedés hogy a gyöngytyúk csak kiabál. Akkor hangoskodik, ha idegent lát, vagy megijesztik.
Én pl tudom, hogyha rikácsol, akkor a szomszéd ott bogarászik a szőlőben, vagy kandúr macskák csapják a legyet az én elit patkányozó macskámnak. Ilyenkor mind2-t kövekkel hajtanám el :-D
itt sajnos nem lehet a libát voltak sürke májlibák tavaj elött,de angyon kiabáltak a gúnárok és itt még a kaaks kukorékolást sem viselik el
még évekkel ezelött láttam nagyon nagyon nagy libákat kikönyörögtem 10 tojást és sajnos egy sem kelt ki annyira bántott a dolog :) ha valahol a várostól távolabb lennék én is szivesen tartanék
a másik nagy kedvencem a gyöngytyúk Monoron láttam nagyon szép koromfekete gyöngykakast nagyon szép volt,de úgye kiabál és.....nem lehet voltak de nem maradhattak.....:(
de mindegy. volt közben egy késön megéhező gyerekem, neki adtam enni.
tehát, kacsával nem foglalkozom, legszivesebben a mostaniakat is odaadnám, de a lány miatt nem lehet.kész.
pedig nem rég még magyar tarka kacsát kerestem, de már elmult. megvan mit akarok, és abban nincs ez a fajta. tetszeni tetszik, elnézegetem, a havernál van is, már kinált kiskacsát, de nem kértem.
inkább a bütykös libát emlegettem neki, és ha lesz fölös tojása majd ad. persze az idén vette a ludakat, majd jövöre lesz ebböl tojás. de nem is baj, most még a helyet csinálom. apránként, ahogy kisporolom.