Keresés

Részletes keresés

BAttila1964 Creative Commons License 2018.10.16 0 1 10957
Előzmény: Agyesz-bugyesz (10956)
Agyesz-bugyesz Creative Commons License 2018.10.16 0 0 10956

Vágóhidi hulladékból...

Előzmény: nyebojsza (10954)
evodia2010 Creative Commons License 2018.10.16 0 0 10955

Hello, férfi lekvárfőző személy vagyok.

A rostos és a darabos (dzsem) két különböző dolog. A "rostos" kajszi (pl. szerintem a rózsakajszi, vagy kicsit a ceglédi arany) tartalmaz fás jellegű, kellemetlen rostokat. Az, hogy ez fajtajelleg vagy környezeti ártalom, a lekváron nem segít. Amit te szeretnél, az a darabos ún. dzsem, bár én inkább mindenre lekvárt mondok. Én rövid ideig főzöm a kajszit, kicsit botmixerezem, annyira, hogy darabos is legyen benne. A héjat forrázás után már levettem. A cukor kicsit hígít rajta (kb 30deka/kg). Pektin nélkül is használható lesz a lekvár, pektinnel sűrűbb, de ekkor sem lesz sütésálló. Sütésre jó a celofán alatt beszáradt lekvár :) Utálom a vastagon pektines lekvárokat, de egy kicsit szoktam a kajsziba tenni (ajánlott mennyiség töredéke). Ennyi.

Előzmény: nyebojsza (10949)
nyebojsza Creative Commons License 2018.10.16 0 1 10954

Még hogy "természetes"... szerinted sok kis kínai gyerek nagyon éles késekkel kifaragja a pektint a szőlő meg az alma héjából?

Egyébként: E440 (ezt csak azért írtam, mert vannak akik egészségről, meg természetes anyagokról papolnak, és azt mondják, hogy minél nagyobb szám van az E után, annál "károsabb" :D)

Előzmény: Amita13 (10952)
nyebojsza Creative Commons License 2018.10.16 0 1 10953

Tojom le a lekvárban levő vitaminokat, "tudományos" parasztvakítás az egész. Nyáron a sok gyümölccsel feltöltjük a vitaminraktárainkat, aztán mikor kezd kiürülni, akkor jön a disznóvágás jó sok savanyúkáposztával, oszt mire kienged a fagy lehet felszedni az augusztusban eldugdosott újhagymát...

A lekvárt azért eszem, mert finom (meg finom vele a friss fonottkalács :)

Előzmény: paragramma (10950)
Amita13 Creative Commons License 2018.10.16 0 1 10952

A dzsemfixben pektin van, amit gyümölcsből nyernek. Szóval tényleg természetes. A többivel egyetértek, a szétfőzött lekvár csak az íze meg az ásványi anyag tartalma miatt értékes, abban már semmi egyéb vitamin nem lesz.

Előzmény: paragramma (10950)
2ceviz Creative Commons License 2018.10.16 0 0 10951

Az idei évet kivételével (2018-ban készerkapot nagy hideget a legrosszabbkor) bőven virágzott .Idén nem volt gyümölcs ami fékezte volna a növekedést így maradt a metszegetés. Különben szeretne égig érni . Találtam minimális mézgásodást amit Goldrichnál eddig nem tapasztaltam .

Előzmény: paragramma (10948)
paragramma Creative Commons License 2018.10.16 0 1 10950

Nincs semmi gond a dzsem fixszel. A lekvár úgy készül, hogy jó sokáig főzöd, míg szétesik, vagy szétkavarod rostjaira. Fél nap főzéssel besüríted, ahogy elpárolog a víz. A dzsem készen van kb 20 perc alatt. Épp csak kap egy hőkezelést, hogy elálljon. Nem esik szét a gyümölcshús. Nem mennek ki a vitaminok. Nem párolog el a víz, nem lesz térfogat csökkenés, több dzsemed lesz, mint lekvárod. Ezt az elmaradt besürüsödést a dzsem fix okozza, mert különben híg fos lenne. Vagy zselatin. Ezek természetes dolgok, csak állati eredetü. A házi dzsem egésséges. 

Előzmény: nyebojsza (10949)
nyebojsza Creative Commons License 2018.10.16 0 0 10949

Mindig olyan lekvárt szerettem volna ami rostos, amiben szinte darab barackok vannak, de rá kellett jönnöm, hogy ilyet nem tudok csinálni. Pedig próbáltam már sokféléből, sok helyről vettem, de csak nem akart "szálkás" lenni :(

Aztán rájöttem, hogy amikor valahol darabosat ettem, az valószínűleg valami "dzsemfiksz" nevű förmedvénnyel volt csinálva, márpedig annak semmi keresnivalója nincs a lekvárban. Tehát marad a "hagyományos" lekvár...

Előzmény: firpoliono2 (10945)
paragramma Creative Commons License 2018.10.16 0 0 10948

Nálam 3. évben sem termett, pedig már van vagy 4 méteres a fa. Nem is virágzott. Ugyanígy az orangered sem, pedig az mégnagyobb fa. Talán jövőre.

Előzmény: 2ceviz (10946)
2ceviz Creative Commons License 2018.10.16 0 0 10947

A sok ó nem tudom hogy került oda

Előzmény: 2ceviz (10946)
2ceviz Creative Commons License 2018.10.16 0 0 10946

A Goldrich ízletes  15 Brix° magas savtartalommal . óóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó

Ágrenddzere felfele törő gyors fejlődésú.Telepítést követő 2.évben elkezd teremni ha van porzÓ ha nincs

 

 

Előzmény: Tibicsoki19 (10939)
firpoliono2 Creative Commons License 2018.10.15 0 0 10945

Nem  célom a Bergeron kajszit lejáratni,mivel kettő is van belőle a kertben. Én lennék a legboldogabb, ha csak pozitív dolgokat írhatnék a fajtáról.

 

Többször is öntöztem a nyáron mindkettőt, mégis fellépett a probléma úgy, hogy egyik sem vírusos.

 

Nyersen fogyasztva a szálkásság nem érződik. Az elképzelhető, hogy keményebb rostokat nyersen fel lehet fedezni, de az nem zavaró.

 

Amit elrontottam, az a fák túlterhelése. Én azt gyanítom, hogy ennek a problémának nagyban köszönhető a lekvár szálkássága.

 

A lekvár főzője ügyes háziasszony, de ilyen problémával még nem találkozott sárgabaracknál. Az általa ismert magyar fajtakörnél ilyen gond sose merült fel.

 

Előzmény: Jana12 (10944)
Jana12 Creative Commons License 2018.10.15 0 1 10944

A szálkás kajszi lekvárról félrevezető, és fajtalejárató féligazságok is keringenek az interneten, és itt is megjelent néhány ebben a szellemben átvett info. Lehetséges a keményebb rost egyes gyümölcsök lekvárjában, ami kősejtességet, keményebb rostot, szálkásodást idézhet elő, de annak mindíg oka van, és meg is oldható.

Az egyik fő ok például a kajszinál, hogy van bizony ez a plum-pox vírus, vagy szilvahimlő vírus, ami ha nem is tudja megölni a fát,

nem csak foltokat hagy a gyümölcsön vagy annak magján, hanem a fában jelentősen szűkíti a nedvkeringést is és tápanyagfelvételi zavart okoz. Ezért  lehet egyszerűen erősebb a gyümölcsrost, mivel nincs elég lé a kineveléskor. A második általam ismert ok a cyrangel által leírt elégséges víz hiánya a gyökérzetnél mint fölvevőnél a termésfejlődés és érés időszakában.

Ennek is az oka tulajdonképpen hogy nincs elég lé, csak itt a betegség nem játszik.

Igaz, hogy már régen volt Bergeronom, de volt, évekig főztük a baracklekvárt belőle, nem volt szálka sohasem, nem volt vírusos és házikertben néha kapott vizet amikor kellett.

Biztos, hogy nem igaz az az állítás, hogy a gyümölcsben nem érezhető a szálkásság, de a lekvárban meg igen. A főzés során mindenképpen puhulni kellene még a "kőnek" is. Ha mégis ilyen gyümölcs van csak, és kell belőle a lekvár, akkor nem paszírozás meg szürögetés, hanem darálás és botmixer 100 %-ig meg tudja oldani a problémát, meg egy ügyes lekvárfőző asszony. Szerintem.

 

arpad-lajos Creative Commons License 2018.10.15 0 0 10943

A legellenállóbb a vírusnak, fitoplazmának.

Előzmény: Tibicsoki19 (10939)
Tibicsoki19 Creative Commons License 2018.10.15 0 0 10942

Ez jó hír:)

Előzmény: Agyesz-bugyesz (10940)
Agyesz-bugyesz Creative Commons License 2018.10.15 0 0 10941

Nem fajta, hanem asszony-függő. Van aki addig csinálja míg jó nem lesz.

Viccet félretéve:

Bergeron is lehet jó-nekem az volt technológiai érettségben szedve.

Selena-fűszeres ízt ad

Hargrand-nem kell cukor a befőzéshez

Kuresia-egy csoda

Előzmény: paragramma (10926)
Agyesz-bugyesz Creative Commons License 2018.10.15 0 0 10940

Goldrich-ről nincs.

Az hogy részben öntermékeny- inkább előny.

Nálam az önmeddő Hargrandot nem kell még külön ritkítgatni pl. Régebben amikor őszibarackom volt, a ritkítás volt a legnagyobb kihívás /szívás.

Előzmény: Tibicsoki19 (10939)
Tibicsoki19 Creative Commons License 2018.10.15 0 0 10939

Van valakinek tapasztalata a Goldrich fajtáról? Ízben, termésmennyiségben, betegségellenállásban? Majdnem vettem egyet de azt olvastam róla, hogy csak részben öntermékeny. Ez gondot jelent a gyakorlatban? 

Jana12 Creative Commons License 2018.10.14 0 0 10938

juhosttt, igen ők.  Az árak tekintetében biztosan szemérmesek, hívni kell őket, valószínű sok tényezőtől függ, megrendelés, fajta, licenc stb.

Előzmény: juhosttt (10936)
Amphenol Creative Commons License 2018.10.14 0 0 10937

Paragramma :

 

Mi kellene konkrétan ?  Bármi ami nem a megszokott ceglédi , magyar , gönci , pannónia , rózsa , bergeron  stb.... szentháromság része   :-)

 

Ezekből már van pár darab ....

 

 

Pl.  Orangered , Tsunami , Kurésia , Big Red , Harcot ...

 

Meg ha olyan kertészetbe keveredek akkor pár  "új  fajta "  szilvafát is vennék  .  A baj , hogy itt  Győr környékén , sehol sem találok ,

ilyeneket , persze a vevők is csak a megszokott  magyar kajszit , besztercei szilvát kérik ...

 

 

Előzmény: paragramma (10930)
juhosttt Creative Commons License 2018.10.14 0 0 10936

http://www.gyumolcsfaiskola.hu/  ők lennének? Sehol nem említenek árakat...

Előzmény: Jana12 (10935)
Jana12 Creative Commons License 2018.10.14 0 0 10935

Amphenol, több mint 10 éve rendelek a Farkas Faiskola Szentkirály-tól rendszeresen postán. Mindíg nagyon

szép csemetéket küldenek, és nagyon megbízhatóak. Nem szálltak el az árakkal sem, és ha honlapjukra rámégy,

bőséges a választék újabb fajtákból is.

 

Előzmény: Amphenol (10929)
Gyula65 Creative Commons License 2018.10.14 0 0 10934

pl.:https://www.kiskert.com/webaruhaz

 

Van választéka. Sok csemetét vettem tőle.

 

Üdv!

Előzmény: Amphenol (10929)
zsorsz Creative Commons License 2018.10.13 0 0 10933

A miénk az esőcsatornáról(tető cc.10x10)úgy 4m re  víz odafolyik.

Hatalmasra nőtt,de így is szálkás.

Előzmény: cryangel (10928)
diospyros Creative Commons License 2018.10.13 0 0 10932

ceglédi fajtakör 6-8 fajtával, mk235, ligeti óriás, szegedi mammut, mandulakajszi, budapest... stb.

volt tavaly ősszel, legalább összesen 20 féle "kommersz" fajta, de orangered, goldrich, harcot, harogem, stb. újabb fajták is voltak. "persze" a legújabbak nem (spring blush, kioto, ladycot, pricia, tsunami, rubista, stb...), de lehet, hogy ez is változik idén...

Előzmény: diospyros (10931)
diospyros Creative Commons License 2018.10.13 0 0 10931

pl.

www.orokzold.hu

de csak majd  kb. 2 hét múlva lesz szabadgyökeres fáik, mint ált. máshol is.

Előzmény: Amphenol (10929)
paragramma Creative Commons License 2018.10.13 0 0 10930

Mi kellene konkrétan?

Előzmény: Amphenol (10929)
Amphenol Creative Commons License 2018.10.13 0 0 10929

Az ilyenkor szokásos kérdésem : Tud valaki  Győr , Pápa , Zirc  környékén olyan faiskolát , kereskedést ahol  nem csak a

kommersz megszokott fajta Kajszik vannak ??  Szeretnék  pár  "korszerű" fajtát a kertembe ... 

 

Legalább abban segítsetek , ha nem tudtok ilyen kereskedést a "közelben" , hogy kit ajánlanátok aki  "csomagküldésben"

megbízható ... bár , ha kell 80 - 100 km-t kocsikázok is ....   A guta üt meg , hogy csak az ország túlsó felén találtam

neten ilyen árudát ....

 

 

cryangel Creative Commons License 2018.10.13 0 1 10928

A bBergeron és a Bergeval csak akkor szálkás ha nincs elég vize. 

Előzmény: firpoliono2 (10927)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!