Keresés

Részletes keresés

Divrotcé Creative Commons License 2014.01.04 0 0 6584

Kölcsönkönyvtárban esett fejemre (Óbuda 71-75 a füzetecske címe), és botor módon nem kölcsönöztem ki. (Talán hétfőn).

Előzmény: John Howard (6583)
John Howard Creative Commons License 2014.01.04 0 0 6583

"véletlenül fejemre esett egy Óbuda ltp városközpont látványterv"

Khm... Láthatnánk? ;-)

Előzmény: Divrotcé (6573)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.04 0 0 6582

http://www.fortepan.hu/?view=owner&lang=hu&name=&img=29382

Ez jó. Egyszerre szemlélteti a sávház előtt hagyott kisházas, illetve a megépített városközpontos változatot (csak nézőpont kérdése, ki-ki). 

Előzmény: Goldman Emma (6574)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.04 0 0 6581

Látkép, tájkép - aztán majd jön valaki azzal, hogy veduta

Az a bolond falusi úr pedig én voltam. Vala kezdetben a tájkép. De az elvileg természeti környezetre alkalmazható, kevésbbé az építettre, városiasra. Így született meg a látkép. Bár igaz az is, hogy a város is egy természeti környezet csak izé, különleges.

Előzmény: Goldman Emma (6572)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.01.04 0 0 6580

Redingot: szerintem igen.

Férfi, tízezer kép: igen, mondjuk csoportképpel csak ötezer, aztán pedig betájolja az őt érdeklő időszakot a kedves delikvens, és abból a hatszázból válogat. Tessék 1934-es verseny-Opelekben utazni, máris kisebb a szórás. :-)

Előzmény: Divrotcé (6579)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.04 0 0 6579

vagy redingot

jobbról második?

és a köcsögkalap, csokornyakkendő, óralánc, sétapálca, ksztyű, mellény hol marad? És a bajusz?

Majd jönnek azok is. Hónapok kérdése, míg mindenki bepötyögi a nünükéit. Talán tényleg nem rossz végigfutni egy-egy ilyen sorozaton.

férfi

10 000 kép lehet?

Előzmény: Goldman Emma (6576)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.04 0 0 6578

Az is lehet. Bár talán egy közkézen forgó lista talán használhatóbb.  No, várjuk ki a Négyesi Pál-féle egységes listát.

Előzmény: Törölt nick (6577)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.04 0 0 6577

Nem véletlenül írtam, hogy szerintem üdvös lenne, ha a cimkéző buborékban gördíthető volna valamennyi használható cimke és csak azok közül lehetne választani!

Előzmény: Divrotcé (6575)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.01.04 0 0 6576

Újabb példa:

22730

Címkék: kalap, cilinder

Kérdezem én: és a köcsögkalap, csokornyakkendő, óralánc, sétapálca, ksztyű, mellény hol marad? És a bajusz? Vagy nyithatnánk egy szép vitát arról, hogy az urakon lévő ruhadarabok közzül melyik zakó, zsakett vagy redingot.

Ehhez képest én azt gondolom, itt két releváns címke van: csoportkép, férfi. A többit ki-ki oldja meg magának.

Előzmény: Divrotcé (6575)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.04 0 0 6575

Az fogalmazodott meg bennem, hogy most hozzákezdem a címkézéshez: hogy ahogy a megfejtések megvitatásra kerülnek és visszakereshetőek, úgy lehetne a címkékkel is - csak ugye sokkal több munka, energia, töméntelen hozzászólás - viszont talán egységesebb lenne. (meg néhány nagyon hasonló fogalmat összevonni - pl iskola, oktatás - nem tudtam eldönteni melyik lenne a célszerűbb, mivel a kép szünetben készült, de iskolában...

//A karzatról hangos "Úgy van!"

A címkékhez feltétlenül kéne egy használati útmutató.

Előzmény: Goldman Emma (6572)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.01.04 0 0 6574

Egyszer én is. :-) Egyébként valószínűleg csak jobb lehetett volna, mint a mostani, a semmit sávházakkal körbebástyázó megoldás.

Előzmény: Divrotcé (6573)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.04 0 0 6573

Tényleg jó ötlet az, hogy ennyire szubjektív megítélés alá eső dolgokat - hangulat, életérzés - próbálunk belevinni a képaláírásokba?

Erre szoktam mondani, hogy Fortepan-teszt. 

ui.: véletlenül fejemre esett egy Óbuda ltp városközpont látványterv. Az mindenesetre tetszik, hogy a szalagházak eltörpültek a zikurattal kombinált toronyházak mellett.

Egyszer megnéztem volna élőben.

Előzmény: Goldman Emma (6568)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.01.04 0 0 6572

Látkép, tájkép - aztán majd jön valaki azzal, hogy veduta. Az imént néztem, hogy külön címke a gyermek, kisfiú, kislány, csecsemő, baba... A többit nem ellenőriztem. Szerintem bőven elég lenne az, hogy gyerek, és onnan már a felhasználó válogatná le, hogy ő milyen korú és nemű gyerkőcre kíváncsi éppen.

Előzmény: vadász2 (6569)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.01.04 0 0 6571

Magány:

:-)

Előzmény: Archimédesz (6570)
Archimédesz Creative Commons License 2014.01.04 0 0 6570

Én semennyire nem értek a címkézéshez, de most egy kicsit kaotikusnak tűnik. Fogalmam nincs, mi a helyes megoldás, mindenesetre nem véletlenül nem veszek benne részt.

(Egy ember is elég amúgy a fotóhoz, van önkioldó meg tükör, lásd a most divatossá vált selfie-ket.)

vadász2 Creative Commons License 2014.01.04 0 0 6569

"Tényleg jó ötlet az, hogy ennyire szubjektív megítélés alá eső dolgokat - hangulat, életérzés - próbálunk belevinni a képaláírásokba?"

Nem, tényleg. Egyet értek ebben, mert ami megfogható, rajta van a képen az címkéződjön. (és ha csak egy részlete, és ha nem relevánsan a háttérben, de számomra kivehető???)

De én javasolnám pl 'Berlini fal' címkét is, de ugye ez némelyik leírásban benne van, másban nincs. Egyáltalán ami már leírásban benne van, azt érdemes lenne-e címkézni (pl mozi)? Mi számít látképnek, és mi tájképnek?

Etc.

Az fogalmazodott meg bennem, hogy most hozzákezdem a címkézéshez: hogy ahogy a megfejtések megvitatásra kerülnek és visszakereshetőek, úgy lehetne a címkékkel is - csak ugye sokkal több munka, energia, töméntelen hozzászólás - viszont talán egységesebb lenne. (meg néhány nagyon hasonló fogalmat összevonni - pl iskola, oktatás - nem tudtam eldönteni melyik lenne a célszerűbb, mivel a kép szünetben készült, de iskolában...

Goldman Emma Creative Commons License 2014.01.04 0 0 6568

A Fortepan topikban már nem akarok zavarogni a címkézési bajaimmal, de azért nem állom meg szó nélkül. Az imént belefutottam például a magány és a melankólia címkékbe. A magány eleve necces, egy fotó elkészítéséhez, még a legromantikusabbéhoz is, korszakunkban ugyanis alapjáraton két ember volt szükséges. De hogy "magányt" fejezzen ki a szénakazlak között battyogó strandruhás matróna? A csónakkikötőben lábat lógázó kissrác? Vagy "melankóliát" a dévaj tekintetű fürdőző nő a gumimatracon? Netán a Szolnok, Vosztok úti lakótelep? Tényleg jó ötlet az, hogy ennyire szubjektív megítélés alá eső dolgokat - hangulat, életérzés - próbálunk belevinni a képaláírásokba?

Persze tudom, ne nyavalyogjon, aki nem vesz benne részt, de - bocsánat a szóért - nekem ez egyre inkább nem pusztán fölösleges, hanem helyenként kifejezetten kontraproduktív nekibuzdulásnak tűnik.

Archimédesz Creative Commons License 2014.01.04 0 0 6567

Van, csak más nicken.

Előzmény: negyesi_pal (6563)
tehtube Creative Commons License 2014.01.04 0 0 6566

Ekkor lesz belőle a kolbász :-)

Előzmény: vadász2 (6565)
vadász2 Creative Commons License 2014.01.04 0 0 6565

A lónak négy lába van, mégis megbotlik.

Előzmény: Goldman Emma (6560)
tehtube Creative Commons License 2014.01.04 0 0 6564

Mondjuk a lókolbász :-)

Előzmény: Archimédesz (6561)
negyesi_pal Creative Commons License 2014.01.04 0 0 6563

Tud valaki bármit fd6667 polgártársról? Lassan egy éve, hogy nincs hozzászólás tőle

Goldman Emma Creative Commons License 2014.01.04 0 0 6562

Éreztem én, hogy ez még nem az igazi. :-) De - ahogy olvasom -, én a ló évében is születtem, szóval nekem annyi lóalkatrész ígérkezik, hogy lassan nekifogok építeni egy bunkert.

Előzmény: Archimédesz (6561)
Archimédesz Creative Commons License 2014.01.04 0 0 6561

Január 31-én kezdődik a ló éve Kínában. Magyarország jóval kisebb, így nekünk csak a ló egyik alkatrésze jut erre az évre.

Előzmény: Goldman Emma (6560)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.01.04 0 0 6560

Na kérem, eljött a szerencsemalacok és soklevelű lóherék rehabilitálásának ideje. Tegnap (hupsz, tegnapelőtt) a Dohány utcai zsinagógában volt dolgom, és míg kerestem a megfelelő, zseniálisan elrejtett szobát (Zsidó Levéltár), piszkosul eltévedtem. Hosszas bolyongás után nagy rössel benyitottam egy ajtón, már léptem is befelé, amikor fél szemmel még láttam, hogy végtelen lépcsősor nyílik alattam. Ijedtemben ugrottam egyet, és végül nem sík területre érkeztem legalább ötven-hatvan centivel lejjebb? Ezt csinálja valaki utánam, magas sarkú csizmában, tök sötétben, félvakon! A Ló éve, naná. De a Malacé is egyben.

Előzmény: Divrotcé (6559)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.01 0 0 6559

Én még sosem találtam ilyet.

Mások pedig cipősdobozokban tárolják, és inkább csak az 5-6 levelűeket tartják számon. :-P

Előzmény: Goldman Emma (6553)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.01 0 0 6558

Jobb ez. Nem takarja ki a Gellért-hegy.

Előzmény: Goldman Emma (6556)
Boszorka Creative Commons License 2014.01.01 0 0 6557

Nagy döbbenettel néztem kb. 50 éve ezt a lövöldözést a németeknél. Aztán begyűrűzött valamikor.:-(((

Előzmény: Goldman Emma (6556)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.01.01 0 0 6556

Kicsit melegebb lenne, kifejezett 'gusztushúsz. Legalább egy órája lankadatlan folyik a tűzijáték. Érdekes népszokás, itt, a pesti belvárosban.

Goldman Emma Creative Commons License 2013.12.31 0 0 6555

No, akkor rendben van.

Előzmény: Archimédesz (6554)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!