Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 2016.02.07 0 0 4296

Örülök a sikerednek! :)

Nem értem nekem miért nem sikerül, mikor olyan szívvel-lélekkel csinálom.

Előzmény: Silvan (4295)
Silvan Creative Commons License 2016.02.07 0 0 4295

Soha nem szaporítottam még ilyenkor fügét,de most megpróbáltam. Ásványvizes palack,perlittel és fóliatasakkal. A hajtások hamar megjelentek és most a perlit fölött gyökerek is. A sikeren felbuzdulva ma raktam le kivit is.Remélem ez is sikeres lesz:-)

Előzmény: 55judit (4291)
orrrion Creative Commons License 2016.02.07 0 0 4294

Én nem misztifikálnám túl a füge őszi dugványozását. Legutóbb októberben kaptam pár hajtást. Cserépbe ültettem őket, kb. 2 hét múlva kihajtottak, most így néznek ki. A valóságban az ablak belső párkányára van téve a cserép, ahol reggeltől estig éri a nap, csak a fotó kedvéért tettem sötét háttér elé. Ennyi.

55judit Creative Commons License 2016.02.06 0 0 4293

Hát sokat nem vigasztaltál rajtam. :)

Előzmény: bombaba (4292)
bombaba Creative Commons License 2016.02.06 0 0 4292

Talán az ok ott keresendő, hogy télen, nyugalmi állapotban nem egyszerű gyökeresedésre bírni a növényeket, ezen semmi csodálkozni való nincs.  Akinek sikerült, extra körülményeket teremtve igyekezett átverni a fügedugványokat.

De ettől még a dugványozás működik sokak szerint, tavasztól őszig, sőt, "egyszerűbb szaporítani, mint nem szaporítani". 

Előzmény: 55judit (4291)
55judit Creative Commons License 2016.02.06 0 0 4291

Azt mondjátok meg, mikor lehet a legeredményesebben légbujtással próbálkozni. Mert most lett elegem. A 10 vesszőből úgy néz ki, talán 1 lesz sikeres, de még ez sem biztos, hisz csak a növögető leveleket látom. Amit víz fölé lógattam, az egyik fehéren bepöttyösödött, 1 pötty el is kezdett kifelé nyúlni, ma pedig azt látom, hogy minden fehér pöttynek barna a teteje.

Mivel ilyen szerencsétlen minden próbálkozásom, arra gondoltam, hogy ahonnan tavasszal kapnék különleges fügének vesszőjét, inkább megpróbálnám helyben légbujtással gyökereztetni (ha engedi a gazda). De mikor??? Már márciusban?

marinmegye Creative Commons License 2016.02.04 0 0 4290

Akkor irány Tihany szerecsen vadászatra fel! :)

Előzmény: Lactarius Curtis (4289)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2016.02.04 0 0 4289

A Jeszenszky-könyvben pedig van olyan fajta, amivel ma már nem is lehet találkozni - pl. Szerecsen.

Előzmény: marinmegye (4286)
55judit Creative Commons License 2016.02.04 0 0 4288

Én is így látom. Vízben csak akkor nem büdösödik, ha gyakran cseréled a vizét, a vesszőket ugyanakkor leöblítgeted csap alatt. De van hogy így is verothad. Most azért próbálom úgy, hogy épp csak eléri a vessző alja a víz felszínét. Ma már a pöttyökből kettőt megnyúlni látok picit, lehet hogy gyökér lesz.

Persze hogy a kinti, tavaszi gyökereztetés a legtutibb! De muszáj annak kísérletezgetni a lakásban is kicsit, akinek már viszket a tenyere  a szezon nyitás miatt. :) Nem olyan nagy baj ha nem sikerül. Próba-szerencse. Olyan vesszőkkel kell kísérletezni, ami könnyen pótolható. Ami számomra különlegesség, biztos nem kockáztatnék ilyenkor. :)

Előzmény: Pro.polisz (4285)
marinmegye Creative Commons License 2016.02.04 0 0 4287

'tökig' kell mártani a vízbe.

pl. 20 cm es dugvány alsó 10 cm-e benne legyen a vízben.

meg kell várni míg kb 1 cm es gyökerek nem lesznek ( akkor már hajtás is van rajta )...és lehet földbe tenni.

Ez  módszer nekem mindig bevált. 

Előzmény: Pro.polisz (4285)
marinmegye Creative Commons License 2016.02.04 0 0 4286

Szia

A 'Keszthelyi fügegyűjetmény/ültetvény ' NEM keszthelyen volt hanem Tihanyban! Még a mai napig van maradványa. De igazándiból semmi olyan fajta nincs ott ami máshol ne lenne már az országban ( ne siess Tihanyba :) ) 

Keszthelyen  a narancs/citrom! ültetvény volt.

Az 50-es években 4  helyenvolt  a Balaton körül ( Keszthely, Tihany, és még 2 amiben nem vagyok biztos, 1  Déli parton is) kisérletezés déli gyümölcsökkel. 

Lehetett átfedés a telephelyeken lévő növények közt de el voltak osztva melyik kisérleti telepen melyik a növény a fő profil. és aszem telepenként külön igazgató/igazgatóság volt.  

Előzmény: Lactarius Curtis (4283)
Pro.polisz Creative Commons License 2016.02.03 0 0 4285

A víztől "bepöttyösödik" a dugvány kérge, de nekem még soha nem lett belőle gyökeres dugvány, inkább egy idő után rothadni és büdösödni kezd. Talajban gyökeresedett csak, legalábbis nálam. Ősztől tavaszig. Nyáron viszont már szinte sehogy. A gyökeres füge egyébként már bírja a magas talajvízben állást...

Előzmény: 55judit (4276)
Xenil Creative Commons License 2016.02.03 0 0 4284

A Fertődi intézet sem ír róla, hogy ez saját nemesítés lenne. Igazából a fügénél nem is lehet nagyon nemesítésről beszélni, csak magszelekcióról. Az adriai típusú fügék serlegvirágzata steril, így mesterséges úton sem lehet velük eredményt elérni. Jobbára csak a darazsak által megporzott fügékből vetett magokból szelektálnak. 

Ebbe a gyűjteménybe én is szívesen ellátogatnék, csak a világ vége innen Keszthely. Talán Norbi és Judit meglátogathatná nekünk ősszel :). Jó lenne látni róluk képet és dokumentálni.

Előzmény: Lactarius Curtis (4283)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2016.02.03 0 0 4283

Hát ez elég gáz. Igazatok van bombaba-val, minden vagy 5 fokkal fagytűrőbbnek van beállítva a valóságosnál. Egyébként ezt a Szaharát a fertődi kutatóintézet hozta létre, de náluk sincs sok info róla. Van valami pedro nevű sárga füge is, ami állítólag szintén magyar. A felhagyott keszhelyi fügegyűjteményben járt már valaki?

Előzmény: Xenil (4256)
Sándor111 Creative Commons License 2016.02.03 0 0 4282

- Nálam az egyetlen nagy szívatás egy faiskolában volt, ahol én választottam ki a növényeket. 3 év múlva kiderült, hogy mind a három akkor 2m-es eperfa köszönőviszonyban sincs azzal a fajtával, amit akartam. Ezzel szemben online még nem volt negatív tapasztalatom.

- Ez a német eladó velem eddig halál korrekt volt. Amikor a 2 eperfa mellé még kettőt vettem, egyet adott gratis. Három nap alatt leküldte, igaz hogy előbb utaltam mint rendeltem.

- Viszont tipikus német precíz, semmit se bíz a véletlenre, minden fügéje csak dézsás, amit aztán csak akkor merészel kiültetni, ha jó nagy fölöslegben van és ha lefagy semmi gond. Legalább megvan a vevő felé a fagytűrésről a tapasztalat.

- Német helyesírása általános iskola 4. osztály (alatti). A webáruházban kiírtakat biztos valaki átnézi neki. Néha rá kell kérdezni mit óhajtott írni. Akkor bocsánatot kér és beír még néhány kifelejtett betűt a szóhoz.

- A jelenlegi kollekciója igazából csak érdekesség. Szerény szubjektív véleményem szerint egyik sem produkál közel sem annyit összetett versenyben (íz, termésmennyiség, aszalhatóság, etc.) mint azok a fajták, amikről már itt az unalomig szövegeltem. Mondom ezt annak ellenére, hogy az általam favorizált változatokról rendelkezésre álló infók is másoktól származnak.

Előzmény: vinczezol79 (4279)
Sorti88 Creative Commons License 2016.02.03 0 0 4281

Az egyik palántám friss levelei foltosak. Esetleg ez lehet a mozaik vírus??? Mit lehet ezzel kezdeni? Megfertőzheti a többi dugványt is?

Erről a fáról van több dugványom is, de úgy tűnik, hogy egyenlőre csak ez az egy gyanús, bár a többi még kisebb.

vinczezol79 Creative Commons License 2016.02.03 0 0 4280

Szia. Nem jelentkeztél. Kell vessző akkor az "Afgán" fügéről?

Előzmény: limányjár (4232)
vinczezol79 Creative Commons License 2016.02.03 0 0 4279

Tökéletesen igazad van. "Bemegyek , kiválasztom, hazaviszem és elültetem." Ha ezeknél ezt megcsinálhatnám, azonnal lecsapnék egyre! Mert akkor tudom, látom mit veszek és az ár-értékarány elfogadható lenne.

Még gyerekkoromból emlékszem az első (utolsó) katalógusos növény rendelésemre. Kb. 95-96-ban. Starkl vagy a másik. Gyönyörű katalógus, gyönyörű fotók. Zsebpénzből, diákmelóból kigyűjtöttem pár növényre (vért izzadtam a fóliában), megjöttek, már kettő eleve hulla volt, a többi meg egy hónapot sem bírt ki. Teljesen kész voltam. Reklamáció meg felesleges ment. Nem is válaszoltak. Na ez "drága" vásárlás volt!

Előzmény: Törölt nick (4278)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.03 0 0 4278

Persze, nem is erre a témára gondoltam, hanem a hazai kertészetekben fellelhető növényekre és az árakra hagyományos módon: bemegyek , kiválasztom, hazaviszem és elültetem. Az online teljesen más tészta.

Előzmény: vinczezol79 (4277)
vinczezol79 Creative Commons License 2016.02.03 0 0 4277

Igazad van, foglalkozzunk a növényekkel inkább, de nem bírom ki hogy a magas labdát ne üssem le.

Összességében drága, és nem a 6.000,-Ft mint ahogy írtad. Ami fügét kinéztem az 27,5  EURO + szállítás 17 EURO, ez összesen kb. 14.000,-Ft. Na ez a drága. + azt se tudjuk, hogy mi a valós sztori a növény mögött. Lehet hogy sohasem volt öntermékeny, kifagy 5 fokban, lehet hogy küld egy 20-30 cm-es vesszőt vagy más lesz belőle mikor kihajt vagy nem hajt ki...

Ettől függetlenül, mivel növénybolond (is) vagyok, valószínűleg előbb-utóbb valakivel összeállva rendelek majd különleges fügét. Utána meg már vesszőt, dugványozásra egymás között ingyen tudunk majd cserélni. Minden másra meg ott a Mastercard.

Előzmény: Törölt nick (4274)
55judit Creative Commons License 2016.02.03 0 0 4276

És ha drágállunk valamit, annak a hátterét egyedül mi tudjuk, kívülállóként nincs szükség ehhez kommentekre.

Na akkor. Én mint a sok munkát nagyra becsülő de zsebemhez mérten az árát drágának találó elmondanám, hogy a flakonokba lógatott dugványozás nem működik. Hiába lóg a vessző víz felett, nem elég neki a pára. Néhány napja kettőből az egyiket felöntöttem annyira, hogy a vessző talpa eléri a víz felszínét. Láss csodát, mát fehér pöttyök sokaságát látom a vesszőn. Még a végén sikerrel járok! Ha lesz gyökér, bemutatom. :)))

Előzmény: bombaba (4275)
bombaba Creative Commons License 2016.02.03 0 0 4275

Félreértetted, amit írtam, eszembe sem jutott a növénynemesítés, még messziről sem. De én sem eszmét cseréni akartam, erről a témáról nincs mit beszélni itt, hiszen a szegénység vagy a relatív szegénység nem témája ennek  a topiknak.

Ha zavar a dolog, tedd túl magad rajta.

Nyilván mást meg más zavar, mégsem tesz megjegyzéseket.

Előzmény: Törölt nick (4274)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.03 0 0 4274

Nem akarok erről tovább eszmét cserélni, mert nem arról kérdezel, amit én "nem értek".

Persze értem, csak zavar.

Nem a szaporítás , növény nemesítés , stb. amit nem értek!! Nyilván itt mindenki szenvedélye a kertészkedés és mindenki hobbi vagy valódi agrármérnök. ;)  Ez rendben van, magam is hobbiból foglalkozom és írogatok és olvasok a fügéről. Ki beszélt arról, hogy ezt nem értem? 

Engem az zavar, hogy ha valaki meglát egy 6e. Ft-os másfél méteres import növényt, arra beindul a morgolódás, hogy de drága.

Nem, nem drága, esetleg az ő anyagi kereteihez mérten ez neki nem megengedhető.

Részemről a téma lezárva, foglalkozzunk a növényekkel inkább. :)

Előzmény: bombaba (4273)
bombaba Creative Commons License 2016.02.03 0 0 4273

Ha nem érted, akkor gondolkodj egy kicsit rajta.

Nem hiszem, hogy kizárólag a sportszenvedély miatt állnak neki évek óta emberek, akik szeretnének kivit tartani, kivimagot vetni. Pedig a kivi "nem drága", jó 10 éve 3-4 ezer körül volt, mostanában akár 1600-ért lehet kapni. Vagy citrom-mandarin-narancsfát magról nevelni. Vagy .... és lehetne sorolni sokáig. Nem mind ésszerű, nem is mind célravezető, mégis nekiállnak. Vajon miért? Mit gondolsz? 

Előzmény: Törölt nick (4268)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.03 0 0 4272

Azt, hogy miért kell leírni, hogy drága.

Tisztességesebb lenne azt írni, hogy nekem erre nincs pénzem, valakinek az importált növény már munkába, költségbe került. 

De nem ez a lényege annak amit írtam, félreérthető ezek szerint. Arra reagáltam, hogy a hazai szokásos meggy, barack, alma gyümölcsfa árakhoz képest, úgy gondolom nem kerül annyival többe, hogy nem éri meg inkább megvenni, mint szaporítással vacakolni.

Persze csak azokra vonatkozóan, akik szoktak növényeket vásárolni.

Előzmény: Silvan (4271)
Silvan Creative Commons License 2016.02.02 0 0 4271

Akkor mit nem értesz?

Előzmény: Törölt nick (4270)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.02 0 0 4270

Van itt olyan aki nem?

Előzmény: vinczezol79 (4269)
vinczezol79 Creative Commons License 2016.02.02 0 0 4269

Azért sokallom, mert Magyarországon lakom, magyar fizetéssel...

Előzmény: Törölt nick (4268)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.02 0 0 4268

Nem értem amúgy, hogy miért sokallják itt a fórumon a növények árát olyan gyakran. Mások is írták már, hogy hű meg ha.

Hasonló árban kapható a kevésbé különleges növények tucatja, ezeket a fügéket (fákat) általában Európa déli részéről hozzák ide és annyival nem kerül többe, mint a hagyományos, tradicionális gyümölcs és díszfák.

Na, mondjuk magunk hajtatva olcsóbb, de sokkal lassabb és macerásabb, mint megvenni egy egyméteres kifejlett növényt.

Előzmény: Sándor111 (4265)
vinczezol79 Creative Commons License 2016.02.02 0 0 4267

Ha egyszer valaki rendelne, akkor betársulnék.

Utána meg lehetne cserélgetni a dugványokat! :-)

Előzmény: Sándor111 (4265)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!