"Vagy tedd fel a függönyöket az asszonynak, amikor az az egész házban egyszerre mossa ki azokat. Besz*rsz, hiába gyúrsz vállra!:))" - Így van. A gyúrás erőt fejlesztő és csak kevéssé állóképességet fejlesztő sport. Az ütés ereje fejleszthető testépítő gyakorlatokkal, de attól, mert mondjuk kinyomod a 100kilót vállból, nem fogod könnyebben fenn tartani a kezeidet a 10-edik menetben.
Holyfielddel kapcsolatban az egyik műsorban azt is hallottam, hogy a testépítő edzéseknek jócskán volt marketingszerepük is. Jól kellett kinézni a címhez.
Én is azon vagyok, hogy kell. Persze nem ugyanaz a program, mint a testépítőknél. A rendszeres kemény edzés talán egy kicsit izomleépítő hatású (azért messze nem annyira, mint a futás), így ezt ellensúlyozni kell.
Ilyen tipusú edzéstervet esetleg tud valaki? Mármint konkrétan a gyúrás részére, kb heti 2 alkalomra.
Írtam én olyat, hogy a gyúrás célja a kezek hosszas arc előtt tartása? Figyelmesebben kellene olvasni! Pusztán egy példával szerettem volna érzékeltetni, mennyire fárasztó és nehéz sport az ökölvívás, a kick box és hasonlók.
Az egész elindítója annnak megkérdőjelezése volt, hogy a kűzdősportokhoz kell-e kiegészítésképpen gyúrni. A válasz: igen kell, ez nem lehet kétséges!
Egy szóval sem mondtam, hogy nem volt hasznos, kétségbe sem mondtam. Azt mondtam, hogy a gyúrás célja nem az, hogy hosszabb ideig tudd fennt tartani a kezed, sőt nem is segít ebben.
Olvasd el Lee Haney edzéstervét, amit Holyfieldnek készített! Mindkettőjük szerint roppant hasznosak voltak a súlyzós gyakorlatok. Te az Ő állításukat vonod, vontad kétségbe. Nem tudok semmit hozzáfűzni.
A lényeg, hogy két különböző edzésmódszer az, ha a maximális súly kinyomására törekszel, vagy hogy adott súlyt minél többször nyomod ki. Vagy hogy nyomod, vagy kitartod. Én általában keverni szoktam ezeket.
De utálom az ilyet. Ha szted nincs igazam, akkor mond azt, és hogy miért.
De kitartást nem a súlyzókkal éred el, hanem úgy, hogy ez esetben pl folyamatosan fennt tartod a kezed. Mi pl azt szoktuk, hogy oldaltartás, vagy előre, vagy felfelé nyújtott karral, marokkal pumpálás, és ezt így vagy 10-15 percig. Ezt esetleg lehet még kis kézisúlyzókkal is csinálni(1-2 kilo).
Holyfield és más kűzdősportolók (én is az voltam) esetében nem a tömeg növelése, hanem a izmok erősítése a cél. Próbáld meg 10 x 3 percen keresztül alaphelyzetben, az arcod előtt tartani az ökleidet! Hihetetlenül fárasztó, ha egyet sem ütsz akkor is.
A diétában csak a táplálkoztás változik, az edzés ugyanaz marad. Ha az izmot kevesebb terhelés éri, akkor bontani fogja a szervezet,ezért ugyanugy kell terhelni. Persze egy idő után gyengülhetsz és vissza kell venned de a lehetőségekhez mérten nagy súlyokkal kell dolgozni.
Tapasztalatom szerint a küzdősportolókra általában a konditeremben sem jellemző a puhányság, én úgy látom, hogy ott is odateszik magukat keményen. Kétségtelen, hogy nem "túlgyúrtak", tehát nem fő céljuk a növekedés, inkább erőt fejlesztenek.
A "mozogni nem akar" jelzőt egy vékony rétegre értettem, aki csak nagy akar lenni. Pl egy-egy izomagyú, vagy a profi testépítők. Illetve akik 10 méter sem hajlandóak futni, vagy lépcsőzni, mert akkor "leépülnek".
Persze, én is küzdősport mellett járok mellékesen gyúrni is. És épp erről a kompromisszumról beszélek, hogy sztem nem "izomszakadásig" kell erőlködni a súlyokkal a hozzám hasonlóknak.
"de a legtöbb embernek nem feltétlenül megfelelő. " - A legtöbb ember nem sportol rendszeresen, tehát már ezért sem igaz az állításod, egyébként meg ahová járok, ott rendszeresen gyúr egy Thaibox edző és egy Kick-box versenyző is, tehát a "de mozogni már nem akar" kijelelentésed sem állja meg a helyét. Tisztában vagyok vele, hogy az izomtömeg az állóképesség rovására is mehet, de nem kell ilyen végletesen fogalmazni, léteznek okos kompromisszumok.
Azt azért érdemes tudni, hogy ezen mikroszkópikus sérülések begyógyulva úgymond gátolják a mozgást, tehát belassulsz tőle. Aki színtiszta testépítő, és csak nagy akar lenni, de mozogni már nem akar, annak jó is így, de a legtöbb embernek nem feltétlenül megfelelő. Ez hatványozottan igaz, ha mellette más, dinamikusabb sportot is űz az ember.
Szerintem az csak jó, ha az ember másnap érzi azokat az izmokat, amiket alaposan megdolgoztatott. Persze most nem olyan érzésre gondolok, mint amikor a kezdő kölök lemegy először, eszetlenül szétfeszengi magát, aztán másnap szinte fel sem tud kelni az ágyból, hanem egy egészséges, kellemes izomérzetre. Azt viszont már meg nem tudnám mondani, hogy ezt az "apró, mikroszkópikus sérülések" vagy a "tejsavtermelés" okozza.
Nem vagyok biológiából nagy profi, de az egyik oka az izomláznak a túzott tejsavtermelés. Ez az, ami a rossz fehérjeszintézis eredménye, s ez általában kezdőknél, és/vagy a hosszú ideig tartó, szokatlan terhelés miatt van. Azt az izomlázat, amit egy jól felépített edzésterv edzései után érezhető, azt nemcsak és nem elsősorban a tejsavtermelés, hanem az izomrostokban keletkező apró, mikroszkópikus sérülések okozzák. Nos, pont ezek az apró kis sérülések motiválják a szervezetet arra, hogy az izomrostokat kijavítsa, és megvastagítsa, készülve ezzel a várható további terhelésre. Leegyszerűsítve és vázlatosan a mérsékelt izomláz fejlődést jelez, a túlzott, erős izomláz pedig a túedzés első biztos jele.
Az hiszem egyetértünk. Legalábbis az izomláz értékelését tekintve.
Jó. Úgy látszik ilyen sajátosságod van. Ez pont olyan, hogy van aki szereti a krumplicukrot, mert édesnek érzi, van aki meg nem, mert keserűnek tartja.