Kártyát nem küldenek, azt mondták az MSC-nél, csak azt az elektronikust. A pontokat csak akkor írják jóvá, ha minden út első napján a recepción beregisztrálod. Hogy lehet-e rá engedményt kapni, én kétlem, legalábbis az útakra, mert Mo.-on csak utazási irodán keresztül lehet foglalni. Ha más országból mész fel a honlapra, akkor látsz árakat, és onnan lehetne foglalni is. Amint már írtam Mo.-on az utazási irodák adnak a következő foglalásoknál kedvezményeket, de ha bárkinek lenne más tapasztalata, arra én is kíváncsi lennék, hiszen nekünk is évek óta van kártyánk, de ez idáig semmit nem ért.
A mutkor valaki azt irta, hogy az MSC honlapon be lehet regisztrálni és kártyát lehet igényelni. Ezzel kapcsolatba kérdezném, küldtek már valakinek ilyen klubkártyát vagy ez virtuális kártya. Ugyanis Én megcsináltam a redisztrációt, de kártyám nincs. Egyébként már kétszer is utaztunk MSC hajón és a második utunkon már megkaptuk az 5% kedvezményt igaz kártya nélkül.
Itt tudsz becsekkolni, nem kell más hozzá, mint a foglalási szám, a nevek, és az útlevelek, mert ugye, ha csak az unióban maradsz (nem tudom leírni, hogy Schengen) akkor is kell útlevél. Max az indulás előtt 48 órával lehet utoljára, de az a tapasztalat, hogy már 2 nappal előtte sem lehet, és utána lehet soron kívül beszállni. :)
Talán annyi még, hogy az egyik végállomás Tunisz belvárosa, és mindjárt az első Goulette megálló a kikötő. Karthago az ellenkező irányban van, és a központi múzeum, a fürdővel a Karthago Hannibal megálló, míg a pun kikötő előtte a Karthago Byrsa.
De majd legközelebb. A lényeg, hogy jól éreztétek magatokat, és talán megszerettétek a hajózást.
Láttuk a vonatot,a kikötőből nem találtuk a kijáratot,mivel esett az eső nem is keresgéltük.Féltünk hogy a célállomásokon sem találunk el. De jó lenne tudni hogy lehet odatalálni.
Ma érkeztünk Splendidáról.Crusosnak köszönhetően mindenre felkészülten. Itt köszönöm Neki!
1: Soron kívüli beszállás web-cheking-el.
2: Italcsomag:4 bor 7víz megéri.5 eurót s.pórosz vele. Az ital egyébként drága, 14.emeleten egész nap van víz,tea, kávé. A kávé ihatatlan Barcelonában azonnalbeszereztem nescafét.
3: Minden este ültetéses vacsi,jobb a második.Nincs későn.Nagyonjó kaják isvannak.
4: Színház 2 este nemtúl jó: One man,Opera. A többit érdemes megnézniélvezetes.
5:Legalább egyszer ebédeljetek ésreggelizzetek is az ültetősben,mi az elutazás napján voltunkott.Amit sajnálok,a reggeli a szobában ingyenes, a tengeren töltött napon ajánlom,akkora márkiderül,ugyanaz van minden reggel,amit szeretsz megtudod rendelni.
6: Sehova nem fizettünk be. Tunéziában taxiztunk,gegszterek 30 eurót kértek, nem találtuk a kijáratot a kikötőből a vonathoz,meg esett az eső! Akkor jobb a taxi.Simán belefér Karthago,sidi said,medina.
7:Marseille kikökő kijárat jó messze van,busz 15 euro. A kikötőböl megy kisvonat a hegytetőre érdemes kipróbálni.
A hawaii-i kirándulásaink magánszervezésben szervezésben voltak, a maximális időt a szárazföldön töltöttük. Legtöbbet Honolulu-ban állt a hajó: reggel 7-kor kötöttünk ki s 22:30-ra kellett a fedélzeten lenni.
Az 1. kikötés a Big Island-on volt. Az interneten találtam rá az Aina Tours-ra, ez egy családi vállalkozás, feleség és a férj kalauzolnak turistákat. Velük anyagilag harmad áron jártuk be a szigetet, mintha a hajón fizettünk volna be, tartalmilag pedig összehasonlíthatatlan. Ahogy kiszálltunk a hajóból már a kikötőben várt minket Gill. Első megállónk egy öbölnél volt ahonnan gyönyörűen lehetett látni a csodálatos hajónkat. Utána mentünk megnézni a Szivárvány vízesést /Rainbow Falls/ csodálatos ahogy zuhan alá a víz, rásüt a nap s szivárvány öleli át. Ezután voltunk a Vulkán nemzeti parkban – feledhetetlen élmény látni a rengeteg kisebb-nagyobb működő vulkánt, sajnos az, amelyik lávája belefolyik az óceánba az most nem működött, végig vezettek minket egy lávacsövön/Thurston Lava Tube/ amelyen keresztül folyt a láva annakidején, itt a nemzeti park területén láttuk még a Thomas Jager seizmológiaimúzeumot is. Következett egy gyönyörű japán kert megtekintetése, utána megnéztük Kamehameha király emlékszobrát, aztán elmentünk a fekete homokos tengerpartra ahol napoztak az óriás teknősök, következett a Hilo Coffee Mill családi vállalkozás majd egy orchidea farm látogatása. A nagy sziget híres a makadámdió termesztéséről – látogatást tettünk a Mauna Loa Macadamia Nut Factory-ban, ahol bemutatták a dió feldogozását. Gyönyörű útszakaszokon jártunk, a hawaii természet lenyőgöző, a férjem kamerázott én fényképeztem. Gill rengeteget mesélt nekünk Hawaii-ról és a látottakról s persze mindenhol nyugodtan nézelődhettünk, fényképezhettünk, nem kellet a nagy csoportra várni, jaj nem említettem még hogy mi hatan voltunk magyarok. Tartalmas és gyönyörű napot tudhattunk magunk mögött. Mielőtt vissza vitt volna minket a kikötőbe, megálltunk egy bevásárlóközpontban – ajándékok...stb. A kikötőbe vitt minket vissza, ott búcsúztunk el tőle.
Másnap kötöttünk ki Honoluluban – már a kikötő árulkodott arról hogy világvárosban vagyunk. Nekem a szívem csücske lett – elmennék oda nyaralni akár több hétre is. A kikötőben, Magyarországról kiköltözött lány várt reánk, akire szintén az interneten találtam rá, s ő ismertette meg velünk Honolulu-t. Időpontra mentünk a Pearl Harbor-t megnézni, az emlékpark csodálatos – aki szereti a történelmet, annak kihagyhatatlan látnivaló Honoluluban. Megnéztük a múzeumot aztán következett a filmvetítés majd az Arizona-hoz a hajózás. Autóbusszal visznek el a Missouricsatahajóhoz / ezen a hajón írta alá 1945. szeptember 2-án a Tokyo öbölben Japán a feltétel nélküli fegyverletételt/ és az akkori katonai repülőterre. A Missouri egy feledhetetlen élmény, teljesen megtekinthető a hídtól a belsejéig berendezve, mintha most is élet lenne rajta. Visszatérve az emlékparkba még megtekintettük a USS Bowfin n. tengeralatjárót – ez is nagyon érdekes volt. Utánakövetkezett a déli part túra ( Diamond Head kilato – csodálatos kilátással a Waikiki beach-re és egész Honolulura(feledhetetlen) , Hanauma Baykilato, Blowhole – érdekes látnivaló,mintha sárkány fújná ki a levegőt a szikla alól amint a hullámok nekicsapódnak a partnak,Rabbit Island kilato, Waimanalo Beach, Pali Lookout, ezutan varosnézés voltunk /Iolani palota, Liliuokalani királynő(hawaii királyság egyetlen női- s ugyanakkor Hawaii utolsó uralkodója) szobra, Hawaii State Capitol Building, majd Kamehameha király emlékszobra aztan Waikiki – a világhírű strand.Este még maradt időnk ajándék vásárlásra, aztán a kikötőben búcsúztunk el hawaii-i magyar idegenvezetőnktől.
Élményekben gazdag, csodálatos nap után tértünk vissza a hajóra. Ha bárkinek szüksége lenne a jövőben Honoluluban
magyar idegenvezetőre, segítségre, szívesen megadom az elérhetőségeit.
A hajó gyönyörű, nagyon elegáns, hatalmas, a személyzet nagyon segítőkész, a kabinok tágasak, naponta kétszer takarítanak, a kaja finom, csak jó dolgokat tudok mondani ( talán egyetlen negatívum, hogy ha reggelinél fél 9 után mész, akkor nehéz helyet találni, mert nagy a tömeg, de ha Ti májusba mentek, akkor ez már nem lesz probléma, mert addigra már nagyon jó lesz az idő, és a fedélzeten is lehet kajálni). Ha bármi konkrétumra kíváncsi vagy kérdezz, szivesen válaszolok. A kupon a hajón történő vásárlásra, a parti kirándulásokra, fogyasztásra használható fel, nincs névhez kötve, sajnos mi már május végéig nem megyünk még egyszer :(
Mi május 19-i indulással megyünk szintén a Splendidára. Milyen kuponról van szó?- esetleg érdekelhet bennünket. Minden infó érdekel a hajóval kapcsolatban.
Tegnap jöttünk haza a Splendidáról, ( Barcelona, Casablanca, Gibraltár, Valencia, Marseille útvonalon), ha esetleg valami kérdés van szivesen válaszolok. Van két 300 Eurós 2012. 05.31-ig felhasználható kuponom, ha valakit érdekel.
Csak szerencs kérdés az MSC-n is, hogy hányan állnak sorba a beszállásnál, nálunk az előttük levő úton az üvegeket mindenkitől megpróbálták elvenni, és többször sikerült is.
Lehet, hogy az MSC rugalmasabb az italok tekintetében, de a Costán kétszer is elvették az ajándékként vett borokat. Igaz a végén kiszálláskor visszakaptuk. Mondjuk függött a vizsgálótól is,mert egyszer olyat fogtunk ki, aki felengedte. De nem ez volt a jellemző.
Ja, és hogy italokat mennyire lehet felvinni a hajóra: Abszoltút. Kicsit féltünk tőle, hogy elveszik, de pl Malagában több üveg bort is vettünk ami bent volt a táskámban. Direkt néztem a képernyőt, és zölden világított az összes üveg, mégsem szólt a kutya sem :)
Leírom ide még az utiköltségünket is.Gondolom sokakat érdekel az is, mennyiért lehet megtenni az utat kocsival. Mivel 12 napos volt az út, így mi 1 hónapos matricákat vettünk. és e miatt nekünk jobban meg is érte Szlovénia felé menni. Mi amúgy nem Triesztnek mentünk, hanem Nova Goricának, így tovább mentünk a Szlovén szakaszon, és rövidebb ideid az olaszon, így az ottani kapus autópályadíjjal kevesebb volt:
Autópályadíj: 4800 Ft- 1 hónapos magyar matrica 9500 Ft- 1 hónapos Szlovén matrica 8,10 €à2350 Ft olasz autópálya (oda) 27 €à 7830 Ft olasz autópálya (oda) 8,10 €à2350 Ft olasz autópálya (vissza) 27 €à 7830 Ft olasz autópálya (vissza)
Benzin: (5literes fogyasztással) 14.000 Ft- tankolás (itthon)(oda) 54,99 € à 15950 Ft –tankolás Szlovénia (oda) 50 € à 14500 Ft- tankolás Olaszorság (vissza) 59,8 € à17350 Ft- tankolás Szlovénia (vissza)
Összesen: 93460 Ft: 46730 Ft/fő, 2 fő esetén.
Nekünk a repülő fel sem merült, ugyanis a mi időpontunkra csak úgy voltak járatok, hogy 1. közvetlenül nem ment Genovába, csak Milánó--> onnan meg még van a transzfer ktsg 2. egy éjszakát minimum el kellett volna ott tölteni, ami szintén plusz ktsg
3. ha fapadossal mentünk volna, nem tudom mennyi plusz díja van a bőröndöknek, de valószínű még az is rájönne (fejenként min.20 kg)
Sziasztok. Mi tegnap este értünk haza a Fantasia 12 napos útjáról.Infók: Maga a hajó ffantasztikus, hihetetlen tisztaság van, és aki az ültetéses vacsorát kihagyja, az nem tudja mit veszít. Van a hajón este 7-től sima svédasztalos is, de ott elég kevés a választék, míg igazi ínyencségeket tudtok megkóstolni az ültetésesen. Mi nem vettünk víz csomagot, mert csak 2en voltunk, és 11 vacsora volt, így nem is tudtunk volna annyit inni.Amúgy ha egyenként veszed a vizet, akkor 2,42€ (szervizdíjjal együtt). Barcelona: Mi shuttle busszal mentünk be, ami 8€/fő, de valszeg lettek volna helyi járatok is, amik bevisznek a szoborig, de a többi helyen már nem voltunk ilyen "lúzerek" :) Sajna Barcelónában voltunk a legtöbbet, amit én nagyon sajnáltam. Viszont a hajó hamarabb kikötött, így fél órával hamarabb már ki tudtunk szállni. Vettünk 10-es gyűjtőjegyet a helyi tömegközlekedésre, amit bárhányan használhattok. Ráadásul a metrón az átszállásnál nem kell még egyszer lyukasztani. Nekünk a Sagra da Familia, a Güel Park, a La Boqueira piac és a La Rambla fért bele ebben az időbe. A Metrójuk nagyon jó és könnyen érthető, tudom ajánlani a használatát.
Casablanca: Nekem iszonyatos nagy csalódás volt, amit itt töltöttünk sok időt, helyette jobb lett volna ha inkább Barcelónában vagyunk tovább. Shuttle busz nem volt, így vagy taxival, vagy gyalog tudtunk bejutni a városba. A mecset kb 4 km lehet. Mikor odaértünk, kb 11 óra volt, és mondták, hogy 2-kor lesz egy vezetett túra, akkor be lehet menni, mi azt nem vártuk meg. Mivel az atók nyiva voltak, így be lehetett látni, és tudtunk fényképezni is. Ráadásul az asztaltársaink befizettek a fakultatívra, ahol bementek a mecsetbe, de a tenger felé lógó részét meg sem nézték....ami pedig minket érdekelt volna, így asszem nem sokat vesztettünk. Utána próbáltunk még a városban sétállni, de olyan redvás, és lepukkant volt, hogy nem volt hozzá kedvünk...(voltunk már többször arab országban,és nagyon szeretem az arab világot, de ez nagyon nem tetszett)
Tenerife: Ingyenes shuttle busz vitt ki minket a kikötő bejáratáig, ahonnan már a városközpont csak 200 m. Mikorábban már voltunk Tenerifén, így itt csak sétálltunk.
Madeira: Itt viszonylag bent állt meg a hajó, így shuttle busz nem is volt, gyalog mentünk be a városba.Van egy felvonó (drótkötél) 10€/fő csak fölfele, amivel felmentünk Montéba, ahonnan gyönyörű a kilátás, majd Tobogánnal, a helyi különlegességükkel (szán) jöttünk le. Ez 2 főnek 30€, ami elég húzós, de ki kell próbálni, ha már ott van az ember. A szánnal 2 km-et tolnak lefelé, majd onnan még vagy 3km a város, így nem érdemes a nap végére hagyni ezt a programot. Mi ezzel kezdtük.Fönt Montéban van egy Botanikus kert (belépőért), de oda nem mentünk be (idő hiányában), viszont van egy érdekes szép kis templom, meg egy kert, amit érdemes megnézni, a lecsúszás előtt. Utána legyalogoltunk a városba, vettünk helyi bort, meg gyümölcskenyeret, ami szintén helyi különlegesség. Több nagyon szép parkja van a városnak, amit érdemes megnézni.
Malaga: Itt elvileg volt Shuttle busz 6€-ért, viszont mi a helyi "public shuttle bus"-szal mentünk, amire a return jegy 3,5€ volt. Ráadásul ugyan onnan indult és oda is érkezett, mint az MSC-s, csak majdnem fele annyiért. Szóval itt ne vegyetek shttle busz jegyet. A public shuttle buszra pedig a sofőrtől tudtok jegyet venni. A katedrálist érdemes megnézni, 5€ a belépő, a világ 3. legnagyobb katedrálisa. A várra sajna nem volt idő, de megnézük a helyi piacukat is.
Civitavecchia (Róma): Nem fizettünk be fakultatívra, ismét a saját megoldást választottuk, és jól is jártunk. Mivel ez egy hatalmas kikötő, így ingyen shuttle busz vitt ki minket a kikötő bejáratáig.Onnan, pedig a vasútállomásra kisétálltunk, ami kb 300-400 m. Ahogy a kikötő bejáratán kijöttök, jobbra rögtön van egy bódé, ahol árulják az un. BIRG jegyeket, 9€-ért. Ez egy kombinált jegy, amely egész napra érvényes, és vonattal be tudsz menni (meg visszajönni) Rómába, és az ottani metrót és buszt is használni vele. Csak az állomáson ne felejtsd el érvényesíttetni az automatában („lyukasztani”). A vonatuk nagyon kulturált, és ¾ óra alatt már a St. Péter téren is voltunk.(Van ott a vonatnak megállója).Megnéztük a Bazilikát, amibe ingyenes a belépés, egyedül a kupoláért kell fizetni (5€ ha végig gyalog mész, és 7€ ha a feléig lifttel). Itt vagy 500 lépcsőn kell felmenni, de fantasztikus élmény (klausztrofóbiások és szívbetegek hagyják ki)Meg tudod nézni a nagy kupoát belülről, és ha tovább mászol a lépcsőkön, akkor kívülre is ki tudsz menni, és egész Róma a lábad alatt hever. Itt elég sok időt töltöttünk el, így utána már csak elsétálltunk az Angyal várig (nem mentünk be),majd az Angelo hídon átmentünk. Elmentünk még a Trevi kúthoz is, hogy beledobjunk egy érmét J Ezt követően, pedig a 64-es busszal elmentünk a Termini pályaudvarra, és onnan mentünk vissza a kikötőbe.
Genovában a kiszállítási procedúra viszonylag gyorsan ment. A baj csak az volt, hogy reggel 7-ig kellett a szobákat elhagyni, és utána a kézipoggyászaiddal kellett rohangálnod,a reggelinél való helykeresésről nem is beszélve. Végül mi 10-kor szálltunk ki a hajóról, és már ott várt minket a bőrönd meg a kocsi.
Kicsit olyan ez, mint a bankok esetén, ez is bizalmi kérdés, mert hónapokkal a teljesítés előtt kell fizetni. Hiába megy jól egy banknak, ha elkezdik kivenni a betéteket akkor vége. Ha elterjed, hogy a Costa meg fog szűnni, akkor egyre kevesebben fizetnek be az útjaira és tényleg becsődöl. De ennek persze semmi köze a hajók biztonságához, a Costa hajók semmivel sem veszélyesebbek mint bármelyik másik.
Kedves Hipcat! Kérlek, mindenképp számolj majd be a tapasztalataidról, mert mi is ugyanezen az útvonalon fogunk hajózni, ugyanezzel a hajóval, de később.
Köszönöm a választ, azt hiszem várok még egy darabig, mert júniusban kell csak befizetni az egészet, én sem hiszem hogy megszűnik a cég, legalábbis nagyon remélem!
Nem tetszik az árpolitikájuk, és az, hogy náluk mindig külön voltak feltüntetve az illetékek, és a gyerekekre mindig kellett fizetni. Az utóbbi időben emiatt vette át az MSC is ugyanazt a rendszert. Most már náluk is kell fizetni a gyerekek után illetéket (régen nem kellett) és felnőttekét is külön feltüntetik. Azt csak fatema-tól tudom, hogy náluk nem lehet becsempészni semmilyen italt, tehát nincs rá tapasztalatom. Őt pár éve megbántották itt a fórumon (mint engem a régi nick nevemmel), és azóta nem ír ide, pedig Ő volt a Costa "szakértő". Remélem nem haragszik meg, de ha személyesen írsz neki mindenre kedvesen válaszol, és ért is hozzá.