Keresés

Részletes keresés

beetee Creative Commons License 2018.10.24 0 0 10987

Most látom, visszagörgetve, hogy páran már leírták ugyanezt...

Előzmény: beetee (10986)
beetee Creative Commons License 2018.10.24 0 0 10986

???

 

Mi van?

 

A dzsemfixben pektin van, az zselésít az növényi eredetű, amire te gondolsz (tévesen) az a zselatin, az persze állati, de nem lehet felcserélni őket!

 

Tehát a dzsemfix-szel készült terméket nyugodtan ehetik a köszvényesek..

Előzmény: diospyros (10984)
Amita13 Creative Commons License 2018.10.24 0 0 10985

Egyébként annyira gáz ez a nálunk dívó szokás, hogy ami nem megy el szabadgyökerűnek, nosza legyen belőle drága konténeres. Máshol meg kifejezetten a konténeres gyümölcsfákat javasolják (pl. Anglia), bár ott gondolom célzottan így nevelik elő a fákat, és nem a maradék selejt eladása a cél. Mondjuk az is igaz, hogy amilyen árak ott annak, a vevő tutira a konténerrel ütné az eladó fejét, ha nem nőne rendesen a fa. Ettől függetlenül nem értem, hogy ha valaki hajlandó lenne áldozni rá, akkor miért lehetetlen normális konténeres csemetét kapni itthon...

Előzmény: diospyros (10984)
diospyros Creative Commons License 2018.10.23 0 0 10984

ez igaz, kiválogatják, a maradék csemetéket meg konténerezik.

megoldás, ha tavasszal akar valaki ültetni: elvermelni megfelelő pincében.

ha gond a tárolás, akkor marad az őszi ültetés.

Amúgy a "drága" nem mindenhol olyan drága, van, ahol csak pár száz Ft-ot tesznek rá a konténeres fákra, de az tény, hogy nem a legszebbek kerülnek edénybe sajnos... persze ültetvény szinten pár száz Ft is sok. (de konténerből telepített ültetvényről még nem hallottam.) meg ne felejtsük el, hogy a szabadgyökeres fa sokkal jobban megindul, mint a "cserépben" nyomorgatott. sokszor "azt hiszi" a fa, még mindig ott van, a tekeredő gyökerével, és lehet, hogy lemarad a fejlődésben. ennek némileg ellentmond, hogy egy Big Red-et kénytelen voltam én bekonténerezni, mert anno a pincében túl hamar elindult. de nagy edényt választottam..., ez sokat jelentett! eleinte elmaradt a fejlődésben, de mostanra teljesen utolérte a szabadgyökeres társait!

Előzmény: evodia2010 (10982)
diospyros Creative Commons License 2018.10.23 -2 1 10983

bocs, nem dzsemfixet akartam írni, (nem a dzsemfix vitába akartam beszállni)

hanem hogy a (z olcsó) zselésítők nagyrészt állati eredetűek.

arra akartam rámutatni, hogy a zselésítő nem olyan vidám, ártalmatlan dolog,

mert a húgysav, ha nem vagy köszvényes, akkor sem túl hasznos a szervezetednek...

szóval, hogy a purinra senki sem gondol, amikor örömmel zselésíti a lekvárt.

remélem ez a megállapítás így megállja a helyét, és hasznos infó többeknek... ;)

Előzmény: Amita13 (10972)
evodia2010 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 10982

Tavaszra már ki van válogatva a faiskolákban. A legócskábbakból (maradék) lesz a drága konténeres fa. Egyébként is tavaszig "gyógyul" a fa a gödörben.

Előzmény: gaboor75 (10979)
harogem82 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 10981

Hát akkor a fene tudja hogy van ez:) Említetted a Bigredet na az nálam a másik vèglet sajnos,monilia jobban tèpázza mint a másik emlitett 3 fajtát+ sajnos itt a fórumon sem dicsèrik annyira! Switredet èn is nagyon szeretnèm meg kostolni de ültetni nem merek belőle a fagyèrzèkenysège miatt,na de talán az új területre,annak jobb a fekvèse...

Előzmény: 2ceviz (10978)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 10980

Elvileg szerintem az őszi a jobb, de ha a te tapasztalatod mást mutat, akkor szerintem nem érdemes változtatni...

Előzmény: gaboor75 (10979)
gaboor75 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 10979

Sziasztok

Tapasztalataitok alapján melyik a leg ideálisabb időpont a kajszi és az őszibarack ültetésére? Álltalában az őszi ültetést javasolják, de eddig nekem a tavaszi ültetésekből több eredt meg, mint az ősziből, de lehet hogy csak véletlen, és a facsemetékkel volt a gond.

Köszi.

2ceviz Creative Commons License 2018.10.23 0 0 10978

A Pinkcot sajnos nálam se maradt meg, de újra megpróbálom.Kell a Sweet red kajszik mellé porzónak + Big red

Előzmény: harogem82 (10976)
2ceviz Creative Commons License 2018.10.23 0 0 10977

A Budapest kajszi 2017-ben nálam is csúnyán szerepelt . Közel voltam hozzá, hogy kiszedjem  de adtam még egy évet neki. Jött 2018 elsőfele , amit  jól viselt. Meghálálta a bizalmat és nagy ,zamatos gyümölcsöket érlelt .

 

 

Előzmény: Flaci74 (8361)
harogem82 Creative Commons License 2018.10.22 0 0 10976

Üdv nem èrtek egyet a Pincottal. 6 èves "öreg" fám szèpen virúl (dm kert),nem egy kènyes fajtának tartom...sőt a 3 ève ültetett nègy fajta közül ( Tsunami,Bigred,Bergevál,Pincot,4*10db,) ...a Pincotot tartom a legelenállóbbnak mindent beleèrtve!

Előzmény: Jani71 (10975)
Jani71 Creative Commons License 2018.10.21 0 0 10975

A Pinkcotot nem javaslom. Gyorsan vírusos lehet és cserélheted másra. Nálam nem sokáig virult...

Goldrich detto, az Orangered még kérdéses, egyelőre várom a jövő évi termést. Idén eldőlt volna,

de ugye a fagy mást gondolt... Egy darab nem sok, annyi nem volt rajta. :-( Viszont jó a lombja...

Esetleg ha friss fogyasztásra is kell, akkor a Spring Blush jöhet számításba (a fagy ezt is vitte).

Igaz, hogy nincs sok éves tapasztalatom, de csak amit eddig produkált, már sokkal jobb,

mint a Pinkcot. Ráadásul még szép is, jó is... Eddig (!) nálam a top kategóriában van.

Harlayne is (szintén elvitte a -23...).

Amennyire emlékszem, még a Frissont szokták dicsérni. (Én is ültettem, de nem eredt meg. :-()

Előzmény: TeChNoRbY (10974)
TeChNoRbY Creative Commons License 2018.10.19 0 0 10974

Sziasztok!

 

Szeretném kikérni a véleményeteket!Kecskeméttől 35km-re lakunk,lenne egy fél hektáros homokosabb terület,amit szeretnék beültetni kajszival.3 sor lenne,kb 160 db fa,de lehet ebből 1 sort birssel ültetnék be. Ti mit javasoltok,én Pincot,Tsunami Kiotó és Bergevallal szemezgetek.Öntözése megoldható.Mindenképp eladásra helyben,ipari felhasználás lenne  cél. Illetve agrooter gyökéritatóval kapcsolatban van-e valakinek tapasztalata? 

Válaszotokat előre is köszönöm.

BAttila1964 Creative Commons License 2018.10.19 0 0 10973

Igazad van, a pektin az növényi eredetű , a növényi sejtfal alkotórésze.

Előzmény: Amita13 (10972)
Amita13 Creative Commons License 2018.10.19 0 0 10972

Hurrá. Újra: nem állati. Viszont van benne pálmaolaj, arra nyugodtan lehet allergiás, aki érzékeny.

Összetevők:

Fruktóz, Zselésítő anyagok: amidált pektinek, Savanyúságot szabályozó anyag: citromsav, Dextróz, Tartósítószer: szorbinsav, Pálmaolaj

Előzmény: diospyros (10971)
diospyros Creative Commons License 2018.10.18 0 0 10971

jó lenne a dzsemfix, de állati. aki érzékeny a húgysavra (purin) annak rossz ötlet, mert sok van benne. de lehet almapektinnel is, abban nincs! csak jó drága... :) :(

Előzmény: paragramma (10950)
diospyros Creative Commons License 2018.10.18 0 0 10970

nálam is. tehát goldrich pár szemet termett eddig csak, orangered egyert se.

közben már fajták 3 évesen már egy csomót teremtek.

no, majd 19-ben! (idén sztem elfagytak a virágrügyek...)

viszont a goldrich gyümölcs tény, hogy finom és nagy, darabos.

betegségre (eddig) nem érzékeny.

Előzmény: paragramma (10948)
Amita13 Creative Commons License 2018.10.18 0 0 10969

Mi benne a műbalhé? Az hogy minden országban érthetővé és egyértelművé tették milyen tartósító vagy egyéb anyag van egy termékben? Látod, még most se érted a lényegét, hogy mi az E szám. Ez csak egységes elnevezése az adalékanyagoknak. Semmi más. Amit meg megadtam, az pont az alkoholé. Annak is van E-száma, sőt, maga egy E szám. Akkor azt sem szabad ám fogyasztanod! :)))

 

A többi amit említesz, teljesen más tészta, azok valóban átverések. Illetve nem, mert nagyüzemi előállításkor bizony előfordulhat, hogy egy kolbász nem csak húsféléből meg fűszerből áll.

 

Mindegy, hagyjuk, ne offoljuk tovább a sárgabarackos topikot. 

 

Előzmény: nyebojsza (10967)
nyebojsza Creative Commons License 2018.10.18 0 0 10968

Ez Szentkirályon melyik faiskola a sok közül?

Előzmény: Gyula65 (10917)
nyebojsza Creative Commons License 2018.10.18 0 1 10967

Nem érdekelnek az E-számok, műbalhé az egész,

éppúgy röhögtem rajta mikor kitalálták, mint most a laktóz- és gluténmentes kolbászon :D) de vannak akik bedőlnek, és hajlandók többet is fizetni érte... ez épp olyan, mint a biogyümölcs.

 

A pektinnek is csak akkor néztem utána mikor hallottam, hogy a sógorom pektinbontót rak a sárgabarack cefréhez.

Előzmény: Amita13 (10966)
Amita13 Creative Commons License 2018.10.18 0 2 10966

Én sem akarok vitázni, csak ha mások olvassák az ilyen kinyilatkoztatásokat, hamis infót kapnak. Pl. "minél magasabb az E-szám, annál károsabb"... Akkor ugye tartózkodsz az E1510-től is, mivel nagyon magas az E értéke. :) 

A dzsemfix nem okvetlenül lustaság, te is azért kaptad tanácsként, mert azt írtad, azt szereted, ha egy lekvár darabos. Ezzel lehet megoldani, hogy darabos maradjon, ne főjön szét. Bár most már ahogy olvasom, inkább kavargatod a lekvárt. 

(Bolti kolbászt én sem veszek, van saját beszerzési forrás, háztól. De megint másról beszélünk, mivel a húsfélék tartósítása nagyüzemileg valóban nem "emberbarát".)

 

 

Előzmény: nyebojsza (10963)
Coldarra Creative Commons License 2018.10.17 0 1 10965

Az új fajták kivétel nélkül jogdíjasok,sokszor még az alany is.Csak azok szaporíthatják /törvényesen/ akik kifizetik a jogdíjat.Erre viszont nagyon kevesek hajlandók /kíváncsi lennék mennyi faiskola tud bizonylatot felmutatni ,hogy ők bizony befizetik a jogdíjat/ mert a 27% ÁFA-val gyorsan 4-5.000 Ft lenne 1 csemete,azt meg ki fogja megvenni?Az hogy van jó pár felvilágosult kertész kolléga és szeretne mást az nem piac hanem kerekítési hiba.Keress más forrásokat vagy rendelj külföldről

Előzmény: Amphenol (10937)
nyebojsza Creative Commons License 2018.10.17 0 0 10964
Előzmény: BAttila1964 (10960)
nyebojsza Creative Commons License 2018.10.17 0 1 10963

figyu, két külön bekezdésben írtam...

nem véletlenül nem eszek bolti kolbászt se,

de nem akarok vitatkozni,

aki lusta, vegyen dzsemfixet,

én meg kavargatom a lekvárt :)

Előzmény: Amita13 (10961)
Amita13 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 10962

Hiába, te mindent tudsz, és mindent jól! 

Előzmény: nyebojsza (10954)
Amita13 Creative Commons License 2018.10.17 0 2 10961

Hagyd, aki úgy állít valamit, hogy a pektin meg a zselatin (ami szintén nem káros) között sem tudja, mi a különbség, annak hiába írsz bármit. Ők hadd higgyék, hogy hű, de káros, meg Kínából jön, vagy kis kínaiak faragcsálják ki valahonnan. :) Utánaolvasni úgyis lusták.

Előzmény: BAttila1964 (10957)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 10960
Előzmény: nyebojsza (10959)
nyebojsza Creative Commons License 2018.10.17 0 0 10959

Az egy dolog, hogy hol fordul elő,

a másik meg, hogy a boltban kapható zacskósat hogy állítják elő... (hiszen "vegyület")

Valóban kíváncsi lennék honnan kerül a zacskóba! Én ami gyümölcsfeldolgozóban jártam (gyümölcslevet a saját termésemből préseltetem), ott nem csinálnak "pektint", de még csak össze se gyűjtik a kifacsart gyümölcsöket a "pektinfeldolgozónak", egyszerűen viszik a ganéra...

 

A zselatinról még talán elhinném, hogy pl. a solti döggyárban készül, de szerintem ott is legfeljebb tapétaragasztót készítenek.

Előzmény: BAttila1964 (10957)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.10.16 0 0 10958

Az almában a legtöbb pektin a magházban van.

Előzmény: nyebojsza (10954)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!