Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Egyébként annyira gáz ez a nálunk dívó szokás, hogy ami nem megy el szabadgyökerűnek, nosza legyen belőle drága konténeres. Máshol meg kifejezetten a konténeres gyümölcsfákat javasolják (pl. Anglia), bár ott gondolom célzottan így nevelik elő a fákat, és nem a maradék selejt eladása a cél. Mondjuk az is igaz, hogy amilyen árak ott annak, a vevő tutira a konténerrel ütné az eladó fejét, ha nem nőne rendesen a fa. Ettől függetlenül nem értem, hogy ha valaki hajlandó lenne áldozni rá, akkor miért lehetetlen normális konténeres csemetét kapni itthon...
ez igaz, kiválogatják, a maradék csemetéket meg konténerezik.
megoldás, ha tavasszal akar valaki ültetni: elvermelni megfelelő pincében.
ha gond a tárolás, akkor marad az őszi ültetés.
Amúgy a "drága" nem mindenhol olyan drága, van, ahol csak pár száz Ft-ot tesznek rá a konténeres fákra, de az tény, hogy nem a legszebbek kerülnek edénybe sajnos... persze ültetvény szinten pár száz Ft is sok. (de konténerből telepített ültetvényről még nem hallottam.) meg ne felejtsük el, hogy a szabadgyökeres fa sokkal jobban megindul, mint a "cserépben" nyomorgatott. sokszor "azt hiszi" a fa, még mindig ott van, a tekeredő gyökerével, és lehet, hogy lemarad a fejlődésben. ennek némileg ellentmond, hogy egy Big Red-et kénytelen voltam én bekonténerezni, mert anno a pincében túl hamar elindult. de nagy edényt választottam..., ez sokat jelentett! eleinte elmaradt a fejlődésben, de mostanra teljesen utolérte a szabadgyökeres társait!
Hát akkor a fene tudja hogy van ez:) Említetted a Bigredet na az nálam a másik vèglet sajnos,monilia jobban tèpázza mint a másik emlitett 3 fajtát+ sajnos itt a fórumon sem dicsèrik annyira! Switredet èn is nagyon szeretnèm meg kostolni de ültetni nem merek belőle a fagyèrzèkenysège miatt,na de talán az új területre,annak jobb a fekvèse...
Tapasztalataitok alapján melyik a leg ideálisabb időpont a kajszi és az őszibarack ültetésére? Álltalában az őszi ültetést javasolják, de eddig nekem a tavaszi ültetésekből több eredt meg, mint az ősziből, de lehet hogy csak véletlen, és a facsemetékkel volt a gond.
A Budapest kajszi 2017-ben nálam is csúnyán szerepelt . Közel voltam hozzá, hogy kiszedjem de adtam még egy évet neki. Jött 2018 elsőfele , amit jól viselt. Meghálálta a bizalmat és nagy ,zamatos gyümölcsöket érlelt .
Üdv nem èrtek egyet a Pincottal. 6 èves "öreg" fám szèpen virúl (dm kert),nem egy kènyes fajtának tartom...sőt a 3 ève ültetett nègy fajta közül ( Tsunami,Bigred,Bergevál,Pincot,4*10db,) ...a Pincotot tartom a legelenállóbbnak mindent beleèrtve!
Szeretném kikérni a véleményeteket!Kecskeméttől 35km-re lakunk,lenne egy fél hektáros homokosabb terület,amit szeretnék beültetni kajszival.3 sor lenne,kb 160 db fa,de lehet ebből 1 sort birssel ültetnék be. Ti mit javasoltok,én Pincot,Tsunami Kiotó és Bergevallal szemezgetek.Öntözése megoldható.Mindenképp eladásra helyben,ipari felhasználás lenne cél. Illetve agrooter gyökéritatóval kapcsolatban van-e valakinek tapasztalata?
jó lenne a dzsemfix, de állati. aki érzékeny a húgysavra (purin) annak rossz ötlet, mert sok van benne. de lehet almapektinnel is, abban nincs! csak jó drága... :) :(
Mi benne a műbalhé? Az hogy minden országban érthetővé és egyértelművé tették milyen tartósító vagy egyéb anyag van egy termékben? Látod, még most se érted a lényegét, hogy mi az E szám. Ez csak egységes elnevezése az adalékanyagoknak. Semmi más. Amit meg megadtam, az pont az alkoholé. Annak is van E-száma, sőt, maga egy E szám. Akkor azt sem szabad ám fogyasztanod! :)))
A többi amit említesz, teljesen más tészta, azok valóban átverések. Illetve nem, mert nagyüzemi előállításkor bizony előfordulhat, hogy egy kolbász nem csak húsféléből meg fűszerből áll.
Mindegy, hagyjuk, ne offoljuk tovább a sárgabarackos topikot.
éppúgy röhögtem rajta mikor kitalálták, mint most a laktóz- és gluténmentes kolbászon :D) de vannak akik bedőlnek, és hajlandók többet is fizetni érte... ez épp olyan, mint a biogyümölcs.
A pektinnek is csak akkor néztem utána mikor hallottam, hogy a sógorom pektinbontót rak a sárgabarack cefréhez.
Én sem akarok vitázni, csak ha mások olvassák az ilyen kinyilatkoztatásokat, hamis infót kapnak. Pl. "minél magasabb az E-szám, annál károsabb"... Akkor ugye tartózkodsz az E1510-től is, mivel nagyon magas az E értéke. :)
A dzsemfix nem okvetlenül lustaság, te is azért kaptad tanácsként, mert azt írtad, azt szereted, ha egy lekvár darabos. Ezzel lehet megoldani, hogy darabos maradjon, ne főjön szét. Bár most már ahogy olvasom, inkább kavargatod a lekvárt.
(Bolti kolbászt én sem veszek, van saját beszerzési forrás, háztól. De megint másról beszélünk, mivel a húsfélék tartósítása nagyüzemileg valóban nem "emberbarát".)
Az új fajták kivétel nélkül jogdíjasok,sokszor még az alany is.Csak azok szaporíthatják /törvényesen/ akik kifizetik a jogdíjat.Erre viszont nagyon kevesek hajlandók /kíváncsi lennék mennyi faiskola tud bizonylatot felmutatni ,hogy ők bizony befizetik a jogdíjat/ mert a 27% ÁFA-val gyorsan 4-5.000 Ft lenne 1 csemete,azt meg ki fogja megvenni?Az hogy van jó pár felvilágosult kertész kolléga és szeretne mást az nem piac hanem kerekítési hiba.Keress más forrásokat vagy rendelj külföldről
Hagyd, aki úgy állít valamit, hogy a pektin meg a zselatin (ami szintén nem káros) között sem tudja, mi a különbség, annak hiába írsz bármit. Ők hadd higgyék, hogy hű, de káros, meg Kínából jön, vagy kis kínaiak faragcsálják ki valahonnan. :) Utánaolvasni úgyis lusták.
a másik meg, hogy a boltban kapható zacskósat hogy állítják elő... (hiszen "vegyület")
Valóban kíváncsi lennék honnan kerül a zacskóba! Én ami gyümölcsfeldolgozóban jártam (gyümölcslevet a saját termésemből préseltetem), ott nem csinálnak "pektint", de még csak össze se gyűjtik a kifacsart gyümölcsöket a "pektinfeldolgozónak", egyszerűen viszik a ganéra...
A zselatinról még talán elhinném, hogy pl. a solti döggyárban készül, de szerintem ott is legfeljebb tapétaragasztót készítenek.