Lehet, bár Én nem vagyok szakértő, de ha egy hozzáértő mondja akkor elhiszem. Én már csak arra leszek kiváncsi, hogy mi lesz a kereszteződésemből, azonkivül, hogy kiskacsa.
Akkor már nem kételkedem, hogy valóban vadkacsák. Viszon megtudakoltam, egy másik vadásztól, hogy vadkacsán belül is van nagyonsok féle alfaj. Ez lehet a tojások színeződésének a változatosságai.
Kinga a Tiedből eddig csak 1-et kellett kidobnom, remélem a maradék 6 még kikel. A szomszédéból is 13 kelt ki, neki még 5 van a gépben, a többi a kukába, nem volt benne semmi. 35:13, 20:13, eddig a Tiéd vezet.
Nem is vettem kötekedésnek. Egyébként az Én vadász ismerősöm fogta be a szülőket és neki sem voltak másfajta kacsái a vadkacsákon kivül. Tollszinüket ők is elveszitik és a gácsérok is olyan szinüek lesznek mint a tojó.
Egyet megpucoltunk tavaly karácsonyra, de az még az 1 kg-ot sem érte el.
Nem kötekedésből mondtam, csak a véleményem írtam le! A képen a faroktoll alatt a szárnyánál az fehér színű?
Amugy a vadkacsa párzási időszak után nem ilyen szép színes, hanem barnás színt vesz fel, hogy beleolvadjon a környezetébe? A te kacsáid szokták a tollszínüket váltani?
Nem eltántorítani akarlak, hogy nem vadkacsa, csak engem is átakarta verni, és drágábban adták volna a sima kacsát mint amennyit valójában ér. Mellesleg lehet nem fajtatiszta vadkacsa is, pl a felmenőiben volt valami nem vad, hanem tarka magyarkacsa, vagy hasonló.
Ismerősömnek épp most tojik le a vadkacsája, és azok szép zöld színüek. Amit az előbb írtam kacsás sztori, azok is ilyen vadas színüek.
Végezetül pedig a fajtatiszta vadkacsa lába olyan vékony mint egy kis tyúkláb, és kicsi termetű, könnyű súlya van.
Ezeket amugy nem én találtam ki, hanem vadász ismerősöm oktatott ki.
Tegnap kikelt 2 db tarka magyarkacsa ( az 5ből. 1 meg még vág kifele. elég rossz arány, na mindegy). Ma gondoltam, beleteszem egy kis langyosvízbe őket, hiszen a kacsának a mindene az úszkálás. Az egyik az egyből kiugrott a vizestálból, a másik meg ledermedt, semmi ösztönösség nem volt benne.
Szerintem várd meg a fagyosszenteket (10-12) és az orbán névnapot, mert akkor is szokott fagy lenni, és csak utána hagyd őket kint estére. Nekem közel 5 hetesek a libáim, de még estére bezárom őket. Én a 11 napos libákat még nem teszem ki, mert sajnos nem valami jó az idő, de bízzunk benne hogy javul.
Ami az összeszoktatást illeti, ne fújd be semmivel, mert a parfüm még jobban irritálhatja a másik felet. Javaslom inkább engedd ki őket valami nagyobb kifutóra, hogy ne egymással csipkelődjenek, hanem gyepeljenek. Én így szoktattam össze 2 egyéves némakacsa tojót 3 hasonló korúval. A 2 új kacsa mindíg bebújt egy lyukba, nem ettek, nem ittak, az egyik tojó meg őrizte a a lyuk bejáratát, nehogy kijöjjenek. Aztán a lyukat eltorlaszoltam, a kacsákat kihajtottam onnan. Ekkor volt egy 10 perces csipkelődés, majd kiengedtem őket, aztán estére már együtt mászkáltak mindenhová.
Előtte meg egy egy db nématojót kellett 2 nématojóval, az kicsit nehéz volt, mert a félős tojó mindíg kirepült a kerítésen, aztán kiengedtem őket, és megindultak bogarászni, majd összeszoktak. ( ő volt aki őrizte a lyukat)
Amit nagyon tudok ajánlani, hogy vagy olyan helyre hajtsd ahol kicsit idegen nekik a hely, vagy olyan helyre ahol vannak bogarak, fű, meg víz, hogy ezzel kössék le magukat.
Egy kis segítséget kérnék! Van egy hat hetes búbos libám és egy hat hetes magyar tarka kacsám. Őket már kint lehet hagyni éjszakára? Illetve van 3 darab egy hetes kacsám, amit szeretnék összeszoktatni a két nagyobbik szárnyasommal. A liba békén hagyja őket, de a kacsa nem. Akitől vettem mondta, hogy éjszakára rakjam őket össze úgy, hogy a kicsiket fújjam be parfűmmel, de nem vált be. És még azt is szeretném megtudni, hogy a kicsiket, hány hetes korura tudom kint hagyni egész napra? Jelenleg a nagyokat még behozom éjszakára a házba, a kicsiket pedig csak akkor rakom ki a levegőre, ha már szépen süt a nap és meleg van.
sajnos a tojásokról már nincs képem,de itt mindíg mind zöld volt volt fácán tojás is az is zöld volt :(
még most sem kelt ki semmi biztos jólérzik magukat a tojásban :),de még mindíg akkor kelt itt ki mindan mikor rossz idő volt és az megint meg van már csak a kiskacsák hiányoznak hozzá :((
Tudom, hogy nem szabad összekeverni a vadas szinü kacsát a vadkacsával, de nekem ezek vadkacsák, ugyanis két éve pici koruk óta velem vannak és minden tavasszal és ősszel szint váltanak. De tényleg nem zöld szinü a tojásuk.Egy vadász ismerősömtől kaptam őket.
Nekem vadas szinü kacsám még nem volt, most vannak a gépben, majd hét végén kelnek azok is, meg három hét mulva.
A vadkacsa is csinál fészket. Ismerősömnek épp most tojik lefele. Igen, annak valóban zöld a tojása. Nekem is volt egy gácsérom, de mindentől félt, pedig örültem volna ha tudtam volna keresztezni.
ikresjutka:
A vadas színü kacsát nem szabad összekeverni a vadkacsával. A takrkakacsának fehér tojása lesz, mint a rendes kacsatojás.
Tavaly majdnem átvertek ezzel, aztán mikor meséltem vadászismerősömnek, hogy fekete-fehér vadkacsát láttam, kioktatott, hogy a vadkacsa melyik évszakban milyen színü.
t.zsolti:
A talált helyből ítélve te fácántojást találtál. A fácán fészkel gazba/csalánba. A kacsa a nádasokat célozza meg.
Nekem sajnos egyikben sincs nagy szerencsém, hogy találjak.