Keresés

Részletes keresés

baronpeter Creative Commons License 2014.07.28 0 0 2981

Szia Anjecska,

Mi is ketten mennénk, aug 14-től 31-ig, a közösen töltött idő alatt bérelhetnénk közösen autót, ha még aktuális nektek!

Üdv, Peti

Előzmény: anjecska (2912)
jet set Creative Commons License 2014.07.24 0 0 2980

Berúgni mentek vagy nézelődni?

A reptéren a csomagterem kijáratánál állnak a vámosok. Ha kiszúrnak, bukta, de kb. 99% eséllyel nem szúrnak ki. Tömegben, nem rájuk nézve simán átmész. Azért ne csörömpöljenek az üvegek és ne áradjon a pálinkaszag, de a kolbászé sem.

Előzmény: bortezomib (2979)
bortezomib Creative Commons License 2014.07.24 0 0 2979

Sziasztok! 

Izlandra készülünk hamarosan, és az átvihető vámmentes alkoholról kéne némi információ. Olvastam, hogy 1 liter töményszesz, + sör / bor vihető át. Tudom, hogy nem etikus, de lehet trükközni a töménnyel esetleg? (borosüvegbe töltés - újra bedugózás, stb) Vagy hogyan ellenőrzik az ilyet, kiszedik a táskából, és megszagolják/ránéznek, vagy csak átvilágítják? 
Nagyon low-budget lesz az utunk, nem tudunk megengedni magunknak sokmindent a látványosságokon kívül (hiszen elvégre a táj miatt utazunk), ezért kérdezem.

drozy Creative Commons License 2014.06.10 0 0 2978

Remek,jó hallani hogy egyszerűbb (olcsóbb) autóval is mehet a dolog. Sajnos még mindig 3an vagyunk, így a terepjáró nem hiszem hogy belefér a költségvetésbe.

Köszönöm a választ.

Előzmény: Vargabetű (2977)
Vargabetű Creative Commons License 2014.06.02 0 0 2977

Szia!

Az izlandi utak jók - a maguk nemében. A számozott, betűjel nélküli utak teljesen jók, el fog menni a Yaris. Lehet benne földút szakasz is, de jól karbantartott, kátyúzott murvásra gondolj. Jelzések, irányítótáblák tökéletesek.

Van "F" jelű földút, oda már jogilag nem mehetsz személykocsival, nem érvényes a biztosítás sem. Más kérdés, hogy sokan bemerészkednek: ezek is karbantartottak, gyakorlatilag az első gázlóig tuti nem akadsz el. Ide a félterepjárók is megfelelőek.

Mounten Road: kék tábla, csak betű nélküli számozás, csak nehéz terepjáróval, tehát Nivától fölfelé. Inkább csak túristatérképeken jelölik. Ez már más világ.

A legjellemzőbb látnivalókból 1-1 biztosan elérhető terepjáró nélkül is.

Jó utat-jó szelet:VB

Előzmény: drozy (2976)
drozy Creative Commons License 2014.05.27 0 0 2976

Sziasztok!

Mi nyár közepén megyünk Izlandra privátban és szeretnénk kocsit bérelni. Kérdésem hogy egy sima személygépkocsi mint Toyota Yaris vagy hasonló alkalmas a sziget beutazására? A látványosabb vízesések, geotermikus területek mennyire közelíthetőek meg egy ilyen típusú kocsival? Azt tudom hogy a felföld csak terepjáróval járható,de a többi rész okés? Egyúttal keresünk még 1 vagy 2 embert túratársnak,akit érdekel,jelezze és küldök privátban infókat.

bm613 Creative Commons License 2014.05.27 0 0 2975

Szerintem a "vállalom" csak poén volt :-)

Szeptemberben, csúcsszezon után, egyébként még a nyárinál is ritkább a tömegközlekedés. Mondjuk a ti 4 napotokba úgyis csak a legismertebb látványosságok, az úgynevezett "Arany Kör" fér bele, arrafelé még csak-csak lesz valami. Ha meg szervezett, csoportos programokra mentek, akkor nem is kell a menetrendekkel foglalkoznotok, csak nyilván még drágább.

Őszintén szólva szerintem Izlandra nem éri meg 4-5 napra menni. Mivel az odajutás is drága, kb. +50 % költséggel legalább megduplázható az időtartam, és akkor más látnivalókra is marad bőven idő.

Az autóbérlés is drága, az tény. Északi ország, azokban minden sokba kerül. Az izlandi autókölcsönzők meg kissé talán vissza is élnek azzal, hogy saját autót földrajzi okok miatt nem könnyű (és szintén iszonyú drága) bevinni :-)

Előzmény: Brigi8413 (2974)
Brigi8413 Creative Commons License 2014.05.27 0 0 2974

köszönöm a választ! :)

az hogy "vállalom" az pontosan mit jelent?:) esetleg te kint élsz, vagy csak tervezel oda utat?

sajnos tényleg nem olcsók a tervezett túrák, és időhöz kötöttek, de egyenlőre nincs más megoldásunk.

és azt hallottam hogy a kocsibérlés se olyan olcsó dolog kint.

Előzmény: syrius (2971)
jet set Creative Commons License 2014.05.27 0 0 2973

A nagyobb városokon kívül nincs komoly forgalom. És toleránsak, nem dudálnak, anyáznak, ha bénázik az ember.

Előzmény: bm613 (2972)
bm613 Creative Commons License 2014.05.26 0 0 2972

Friss jogsival nem javasolnám rögtön idegen országban a vezetést, bár Izlandon legalább kicsi a forgalom :-) 

Előzmény: syrius (2971)
syrius Creative Commons License 2014.05.26 0 0 2971

Hát erre csak azt tudom mondani, hogy vagy sürgősen szerezzetek jogsit, vagy valakit, akinek van jogsija és egyben csökkenti a bérlés költségeit. (Vállalom :-) Egyébként a "tömegközlekedés" nem jellemző erre a vidékre, bár a fővárosból indulnak túristabuszok, de azzal nagyon kötve lennétek és itt az a lényeg, hogy lehessen alkalmazkodni az időjáráshoz és az ezzel járó dolgokhoz. De persze lehet, hogy mások más véleményen vannak.

Előzmény: Brigi8413 (2970)
Brigi8413 Creative Commons License 2014.05.26 0 0 2970

Sziasztok!

szeptember közepén (15-19) tervezünk egy ismerősömmel utat Izlandra. szervezett út kicsit nehézkes, mert ő Bp-ről én Londonból indulok.

Sajnos egyikünk se tud vezetni, így a kocsibérlés kizárt.

Valakinek van tapasztalata a tömegközlekedésben kint, hogy azzal mennyire lehet bejárni Reykjavik környékét, a Golden circle-t, fekete homokos tengerpartot, ilyeneket?

vagy esetleg hogy hol találunk olcsó egy napos túrákat amik tényleg jók és olcsók is.

előre is köszönöm a válaszokat!

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.27 0 0 2969

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, sokkal okosabbak lettünk!

Előzmény: Jukova (2967)
Jukova Creative Commons License 2014.04.27 0 0 2968

Kedves Csilla!

Hát, szerintem esetleg járógipsszel is meg lehet csinálni a túrák nagy részét, ha van egy kísérő. Általában azért nincs olyan messze a parkoló a látnivalótól, kivéve a gleccsert, oda azért menni kellett. Legfeljebb nem tudsz egészen közel menni. A törésvonal még egy sétálósabb rész, ott esetleg meg lehet beszélni, hogy fennmaradj a buszon, amíg körbemegy a másik parkolóba. Gullfossnál is átmegy másik parkolóba, ilyenkor szerintem fent tudsz maradni, és akkor nem kell sétálnod.

Még annyi eszembe jutott - bár ezt konkrétan Lajos kérdezte -, hogy a bálnalesnél adnak vízhatlan ruhát a hajón.

Üdv: Judit (elküldöm mailben is a válaszokat)

Előzmény: kcsiri (2966)
Jukova Creative Commons License 2014.04.27 0 0 2967

Szia, Lajos!

1. Mi befizettük a félpanziót az irodánál, 2 vacsora (az első és az utolsó) a szállodával szembeni étteremben volt, egyszer a Viking faluban és egyszer egy belvárosi étteremben. Főleg hal és birka volt, nagyon finomak, bár a szemközti étteremben minden curry-s volt (a szomszédban van az indiai követség). A szállodának egyébként nincs étterme. Akik nem fizettek be, mondták, hogy nagyjából ugyanennyiért tudták megoldani a vacsorájukat étteremben.

2. Bálnalesen én nem voltam, helyette lovagoltam. Állítólag láttak több bálnát is, de nagy szükség volt a Deadalon tablettára, és fényképezni sem tudtak (túl sok víz, túl nagy hullámzás).

3. Bankkártyával mindenhol lehet fizetni. Őszintén szólva mi csak a reptéren vettünk egy "cápapálinkát" apukámnak a reptéri fuvarért ajándékba. Egyrészt rettenetes árak vannak, másrészt mi a természeti szépségekért mentünk, nem is akartunk vásárolni. Egyébként euróval is lehet fizetni, csak koronában adnak vissza.

4. A programok úgy vannak kialakítva, hogy ebédidőben van egy hosszabb pihenő, ahol van lehetőség étkezni. Általában van gyorsétterem, és drágább étterem is, meg szendvicsbár is. Ja, és minden ilyen megállónál van szuvenír bolt.

5. Öltözködés: mi farmerban voltunk és télikabátban (kapucnival). Ha esik az eső, akkor is megy a program, de nem véletlenül mondják, hogy ha nem tetszik az időjárás, várj 5 percet, majd meglátjátok!

Ha van még kérdés, szívesen válaszolok, elvégre erre való a fórum. Egyébként pedig gondolkodás nélkül mennék vissza, akár azonnal is!

Előzmény: Törölt nick (2965)
kcsiri Creative Commons License 2014.04.27 0 0 2966

Kedves Jutka!

Ugyanazokat a kérdéseket tenném fel,mint az előttem szóló Lajos/Kisholdml/,csak valahogy igen bénán megy ez a fórumozás-még sosem csináltam!

Egy plusz kérdés a május 1.-i úthoz ill. az én döntésemhez:

-un.járógipszbe kerültem,kevés gyaloglást bírok,de nagyon szeretnék elmenni a férjemmel...Mit gondolsz: esetleg egy "csökkentett" programot ki fogok bírni? Meddig visz el a busz a látnivalókhoz??Vagy csak nagyon sok gyaloglással lehet végigcsinálni?

Lehet,hogy bután hangzik a kérdés,de valószínűleg a legrelevánsabb választ Tőled várhatom.

Nagyon köszönöm!! Ha lehet: plantexbt@intellimail.hu címre is küldd már el a választ,hátha nem sikerül ez a fórumozás.... Jné Csilla

Előzmény: Jukova (2964)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.26 0 0 2965

Szia Jutka!

Május elsején utazunk a Skandináv Utazási Irodával. Valószínűleg hasonló élményekben lesz részünk, mint Nektek.

Ha már lehetőséget adtál a kérdésekre, nekem lenne néhány.

- Enni a szállodában ettetek, vagy csak úgy a városban? Valami ötlet, hogy mit kellene feltétlenül megkóstolnunk ételt-italt!

- Láttatok-e bálnát? Hogy sikerült az a nap, amikor a bálnales volt?

- Van-e valami, amit érdemes onnan hazahozni? Általában már itthon gondol arra az ember, hogy mit kellett volna hoznia.

- Bankkártyával tényleg mindenütt boldogulni?

- Üzletekben kell vásárolni ennivalót, vagy nap közben lehet valahol enni?

- Esőnadrágra szükség van-e, vagy szakadó esőben nincs szabadtéri prg?

Köszi, ha időt szánsz ránk.

Lehet hogy egyszerűbb lenne ide írnod: lajosmadar@gmail.com

Köszönettel, Lajos

Előzmény: Jukova (2964)
Jukova Creative Commons License 2014.04.25 0 0 2964

Sziasztok! A húsvéti Skandináv Utazási Irodás csoporttal jártam Izlandon, és természetesen én is beleszerettem! Gyönyörű hely, irigylésre méltó mentalitás, barátságos emberek.

Ha valaki esetleg a következő (május 1-i) csoporttal megy, és szeretne kérdezni, állok rendelkezésére, illetve még annyit, hogy én voltam egy hosszabb lovastúrán is, tehát ha valakit a lovaglás (is) érdekel, arról is tud kérdezni. Itt is, illetve az e-mailem is él.

A fórum többi résztvevőjének pedig így utólag is köszönet a rengeteg hasznos információért! További szép napot, sziasztok! Jutka

Istvan Dobos Creative Commons License 2014.04.23 0 0 2963

Sziasztok!

Van közületek olyan aki Izlandon él, vagy a közeljövőben szándékozik kiköltözni? Úgy gondolom megtaláltam Izlandban azt a helyet ahol élni szeretnék, és ezért szeretném felvenni a kapcsolatot olyanokkal akik tudnának segíteni, tanácsokkal szolgálni. 

Üdv:

István

margitka64 Creative Commons License 2014.03.26 0 0 2962

Decemberben, januárban viszonylag rövidek a nappalok. Júniusban, júliusban és augusztusban éjjel kettőkor is majdnem világos van.

Mi március 1-9. között voltunk (tehát pár napja jöttünk haza), pont ugyanolyan volt a napfelkelte és napnyugta, mint itt Magyarországon. 

Ha az alábbi linket megnézed, percre pontosan láthatod, mikor kel és nyugszik a nap.

Izlandon azonban a napkelte és nyugta nem gyors, hanem lassú, elhúzódó, tehát a hajnali és az alkonyi fények is majd egy órán át élvezhetők. Csodaszép színek vannak (kivéve, ha szakad a hó, vagy az eső)!

Imádtam kint lenni, pedig aztán mi kifogtunk mindenféle időjárást, melengető tavaszt és olyan téli zegernyét is, amivel idehaza Magyarországon sosem találkozik az ember. Ha tehetném, már holnap indulnék vissza!

Senki ne riadjon vissza a télies időjárástól, ott is élnek emberek évszázadok, sőt ezredek óta, kibírják, mi is kibírtuk. Fontos a jól szigetelő, vízálló és kényelmes öltözet, a jó vízálló bakancs, és hogy tudd, ott mindig fúj erős szél. Bármikor kisüthet a nap, bármikor eshet a hó, bármikor szakadhat az eső. A kintiek azt mondják, ha nem tetszik az idő, várj öt percet!

Ilyenkor is rengeteg turista van. Nyáron is ki lehet fogni akármilyen időt, nemcsak télen!

Szóval, itt a link:

http://calendar.zoznam.sk/sunset-hu.php?city=2633274

Előzmény: SinnerInside (2961)
SinnerInside Creative Commons License 2014.03.26 0 0 2961

Sziasztok,  erdeklodni szeretnek h szerintetek melyik honapokban erdemes menni Izlandra? Ugy hallottam biyonyos honapokban szinte egesz nap sotet van, ezt szeretnem elkerulni :)

Elore is koszi.

G

josh35 Creative Commons License 2014.03.26 0 0 2960

Sziasztok ! Izlandi SIM kártyát szeretnék vásárolni, de még egyelőre otthon tartózkodom. Hogy tudnék beszerezni egyet ?

Előre is köszönöm !

Ice_ice Creative Commons License 2014.03.26 0 0 2959

Tegnap éjjel beindult az Auroracoin-ok szétosztása:

http://auroracoin.org/

Ha van kennitalád, ingyenes hozzáférhetsz a virtuális pénzedhez.

kis_andras Creative Commons License 2014.03.12 0 0 2958

Egy kis helyi csemege :D :

Benne volt az eltűnt nő a saját maga után küldött keresőcsapatban

A helyszín Izland, a történet meg mint valami Benny Hill show gyengébb mellékterméke: A Toronto Sun számolt be róla, hogy egy csapat turista éppen a fura nevű Eldgja kanyon felé tartott busszal, amikor is tartottak egy kis szünetet a park közelében levő egyik pihenőben. Eddig[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Cilikécske Creative Commons License 2014.03.09 0 0 2957

:)

Előzmény: okinayab (2956)
okinayab Creative Commons License 2014.03.09 0 0 2956

Most értünk haza Izlandról.Menjetek nyugodtan ilyenkor is,hihetetlenül fantasztikus hely,imádtam,imádtuk.

and0626 Creative Commons License 2014.02.26 0 0 2955

azt nem írtad, hogy mennyi Izlandot akarsz hazahozni, de gondolom nem több köbmétert: akkor pedig nincs probléma. 1-2 maréknyit én is hoztam, fekete tengerparti homokot, kavicsokat innen-onnan, habkő-darabokat, és egy kis követ a Kék Lagúnából: )

Előzmény: Törölt nick (2953)
Cilikécske Creative Commons License 2014.02.25 0 0 2954

Szia. A hivatalos álláspontot nem ismerem, de tapasztalatom az van ez ügyben: én több kőzetdarabot is hazahoztam, olyan 2 kilónyit biztosan, senki nem tette szóvá. Egy üvegnyi vulkáni port is. A gyűjteményemet gazdagítja. (Igaz régen, 2005-ben volt.) Üdv: Cili

Előzmény: Törölt nick (2953)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.25 0 0 2953

Kedves szerencsések, akik már jártatok Izlandon! 

5 évre visszamenőleg elolvastam a fórumot, megérte! Csodás képeket, leírásokat, tapasztalatokat láttam, olvastam.

Május 1-6 között a Skandináv utazási központ szervezésében, egy csoportos túrán veszünk részt. Nagyon várom, a gyerekkori álmomat az 50. születésnapomra kapott út váltja valóra. Ilyenkor már talán lehet mondani, régóta rajta van a " bakancslistámon". 

Szakmám szerint geológus vagyok. Eddig még nem olvastam arról, hogy szabad-e kőzeteket-ásványokat gyűjteni, illetve azokat haza hozhatom-e? Van valakinek erről információja?

Az elköszönést lopom, mert tetszik: Jó utat-jó szelet

(Ez majdnem olyan mint a geológus, ill. a bányász köszöntés: Jó szerencsét! :) )

okinayab Creative Commons License 2014.02.20 0 0 2952

A lundát milyen formában érdemes megkóstolni? Érdemes?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!