Bp. 15. ker. Rétegelt lemez elég merész, a tavaszi nagy harmathoz (még délelőtt is marad belőle) nem biztos, hogy szerencsés. A 4 cm elég vasag lesz, Fux nyél úgy emlékszem 3 cm vastag (kb 3 x 2.5 cm a keresztmetszete). Tudom, hogy a görbe nem rossz, sőtt... , de jó az egyenes nyél is, ha nagyjából u.oda esnek a fogantyúk. De hajrá!
Ugye az emberfia azon angyal hogy minél jobban hasonlítson a kaszanyél fux kaszanyélre. Egyik opció ha hajlítjuk a fát, a másik ha íves faból vágjuk ki a nyelet. Itthon van 280* 160 As bükk rétegelt lemez táblám. Mi lenne ha abból lenne kivágva a nyél rész? Ha 20 mm vastag a lap, abból két ugyanolyan vágok, összeragasztom, csavarozom, köldökcsapolom stb megoldással. így kijön a nyél vastagsága. Már csak a fogantyúkat kell rátenni.. Az tény hogy nehezebb lesz így is mint a fux nyél. Ja, és a hajlított fém nyél lehet vajon sablon? Talán jó lenne az ívelése, csak át kellene rajzolni.. Hakos merre laksz?
Előtte nem kell kalapálni, pont az a lényege, hogy kalapálás helyett használható. Inkább utána lehet, hogy kellhet egy kicsit finomítani, de nem biztos. Az én Jig-emmel én nem vagyok teljesen elégedett, hegyes élvezetős üllőn én szebb eredményre jutok. De azért használom időnként, de inkább keményebb pengék előnyujtására-megdolgozására, majd utánna sokal könnyebb a finomabb kalapálás. De ez csak az én véleményem, meg lehet az én Jig-em nem az igazi (nem Fux, vmi olcsóbb másolat), de sokan szeretik és használják.
Összeraktam a pengenyújtót, pótoltam az elveszett pengetámasztékot az eredetihez hasonlóra. Végül a régi kaszaszékemre tettem föl, egy asztalos szorítoval könnyen le és fölrakható. Működik :)
Azt írják, hogy ez a Krösbacher cég volt az eredeti gyártó, a többi hasonló ennek a replikái (mint az Offner a Grube oldalon, bár szerintem ez is SF, csak más matricával). A cég hivatalos utódja pedik az SF márka. A penge tartó "segéd-rúd" hiányzik, de egybként rendben van. Majd készítek hozzá egyet...
Nagyon örülök neki, bár, hogy mennyire tudom majd használni még nem tudom. Majd meglátjuk...
Nálam ez a kőris palló várja a feldolgozást. Azt néztem, ha alulról kezdem egyenes nyeleket lehet kihozni, ha felülről, akkor néhány görbét. Lehet meggondolom, és készítek néhány görbét is... :)
Dekopírral vastagabb fát (pláne keményebbet) mindig nehéz merőlegesen vágni, szálirányba méginkább... Le kell kapcsolni az előtolást, és csak nagyon lassan, gyakran kicsit visszahúzva (előre-hátra) merőlegesebben lehet vágni a zűrösebb dolgokat...
De ha elhozod hozzám egyszer, segítek kinagyolni ( szalagfűrésszel, és a sík oldalait egyenletesre gyalulni), a görbe oldalakat meg meghagyom neked :)
Érdekes ez a szerkezet, láttam már készen is ilyet, de nekem eszembe se jutott ilyen, mert van szalagfűrészem, és az azért haszálhatóbb... Hajrá!
A 60-as Szentgotthárdival még nem foglalkoztam, majd tavaszra... De szerintem nem lesz a kedvencem, nagyon egyenetlen-öblösre van (csak fenőkővel) élezve, sokat le kell majd szednem belőle, hogy egyenletessé visszahozzam az élt, és az anyagvastagsága is kicsit túl vastag már, nehéz lesz kalapálni (remélem engedi magát, és nem kezd el hullámosodni majd, félek kicsit tőle, de meglátjuk), max egy erősebb "fél-cserje-szerű" pengének befogom, amit csak inkább fenek a nehezebb területekre. Meg kicsit túl van hajlítva a penge füle (rövid hagyományos nyélre valóra), meglátom lehet kicsit visszahajlítom, de lehet egy hagyományos nyélhez meghagyom, még meglátom... De szerintem ne bánd annyira...
Közben szereztem a nagykanizsai piacon egy 85cm-eset is 2 eFt-ért. Az még teljesen új, sosem volt használva, csak félrerakták megvétel után sok évvel ezelőtt, de az állásba eléggé megrosdásodott végig, nem biztos, hogy normálira menthető lesz, de próbálkozok majd... (nem olyan szépek az ívei egyiknek se, mint a Hartstahl-nak, szerintem az jobb penge, bár ezért itt M.o.-on engem lehet kinyírnak)
Sajnos bárdolásban, csikóban faragásban én sem vagyok járatos, így marad az egyszerűbb szerszámgépek használata.
Mivel a kertészethez több közöm van, a rusztikus vonalon haladva és a gőzölés kapcsán eszembe jutott, hogy kőris magonc sablon melletti görbére nevelésével is lehetne kísérletezni. (részletek kidolgozás alatt)
Az Általad leírtakat figyelembe véve is a nagyjáboli méretre vágás, utánna gyalulás lesz a sorrend. A dekopírral (pihen nálam egy a dobozában)az a bajom,hogy nem lehet vele merőlegesen vágni, viszont találtam jó ötleteket, hogyan lehet megvezetni a pengét. Lehet, hogy csinálok egyilyen kis asztalkát 2-3 db csapágyacskával. Gyors, pontos vágás tudó eszközre mindig szükség van. Az egyenletes vastagságra gyalulás még nyitott kérdés, még várok az ihletre. Lassan átúszom a hobbiasztalos topicba. ;) A "csináld magad" nyélkészítés nekem nem határidős projet és számos leágazással rendelkezik (ami miatt a feleségem rágja a fülem): épp kamra(pince) polcot készítek, így most is már jól jöttek volna fent említett szerszámok, amikkel pl. 82 mm-nél szélesebb deszkát meg tudok gyalulni árkolás nélkül, pontosan be tudom szaboni a polcokat a helyükre.
Viheted nyugodtan, most egy 80-s Hartstahlra gyűjtök, további kalapáló eszköz beszerzést határolan időre felfügesztettem. Ha sikerül megcsípned, akkor várjuk, hogy itt is megoszd a tapasztalataid*! Szerintem közülünk még senki nem látott ilyet élőben. Ha a pofák megfelelően összeérnek, biztosan szép egyenletesen lehet vele nyújtani. Az érdekes kérdés az, hogy az üllőn való kalapálást ki lehet-e vele váltani? *Apropo:a 60-s szentgotthárdi kasza használhatónak bizonyult, vagy a falra került?
A vékony karra én először valamilyen biztosító-vészkióldóra tippeltem, de némi kutakodás után kiderült, hogy angol fordításban: "Scythe support", az alábbi képen egyértelműbb a szerepe, tehát a pengét támasztja alá.
Tulalajdonképpen igen, leginkább minden az elhatározáson múlik. El kell kezdeni, aztán mindig lesz belőle vmi, egy kis kreativitással, elszántsággal minden megoldható a legegyszerűbb módszerekkel is.
Teljesen jól lehet hagyományos módszerekkel nyelet készíteni. Mivel kézzel készül, nem elvárt a tökéletesség. Viszont sok idő, és szinte ingyen van. Ha kész van jobban értékeled a munkádat.
Ja , és a legegyszerűbb "ősi" módszerekről mindig megfeledkezek: tulajdonképpen lehet jó szálfutásnál hasítani, utánna kibaltázni, vonókéssel finomítani stb... De az ilyen teljesen hagyományos "paraszti" (jó értelemben vett) faművességben nem vagyok túl járatos, én olyan fél-asztalos + gépeket használó faműves vagyok...
Alternatíva: egyenes nyélnél körfűrész (asztali v kézi), görbe vágásokhoz egy jobb dekopír (vastagabb kemény pallót hosszasan szálirányba vágni azért elég szenvedés dekopírral). Meg egy szép kőris palló nagyságrendileg kb 20 eFt + a gyalulásra is rászámolnak fatelepen (és csak vastagolják egyengetés nélkül, nem tökéletesen sík, de ez építőipari gerendáknál ez elég, mondjuk lehet nyélnek is) Ha tényleg szerzel pallót és elhozod hozzám, tavasszal segithetek (Bp 15. ker). Mondjuk túl széles pallót nem tudok egyben gyalulni, csak egy nagyjáboli méretre vágás után (ez csak akkor nem szerencsés, ha a legtöbb darab görbe nyelet szeretted volna kinyerni költséghatékonyan). Egyenes nyélnél én mindig először darabolom, és csak utánna gyalulok, de görbe nyélnél nem biztos, hogy ez a szerencsésebb, bár tulajdonképpen akár így is lehet. Egy nyélért egy pallót venni nagyon ráfizetés, egyenes nyélnél egy átlag szebb pallóbol, ha szerencsém van, kijön 6-7 db, de van, hogy csak 4-5, vagy annyi se...
Ez az lehet, amire gondolok?! :) Talán a grube.hu-n láttam ilyet pár éve, az oszták oldalon még fent van Degelapparat néven, a magyar megfogalmazásra már nem elékszem.
Szia! Elnézést, hogy csak most reagálok - sűrű volt az utóbbi két. Köszönöm a tanácsokat, így jóval átláthatóbb mi pontosan a menete, milyen eszközök szükségeltetnek az elkészítéshez. Tehát kiindulási pont a gyalult egyenletesre vastagolt palló. Kérésre méretre gyalulják a fatelepen, vagy ez már saját feladat? Továbbá kérdezted, hogy: "Szalagfűrész van? Mert akkor egyszerűbb a dolog." - Ez "elindította a hangyát" a fejemben: ennek hiányában mi lehet az alternatíva (persze igyekszem majd gondoskodni róla)? Előre is köszönöm a válaszod!