Sziasztok, mi április 22-én indulunk Genovából Fantázia hajóval, jön még valaki,mi ketten leszünk. Sok hasznos infót olvastam, mi elősször utazunk hajón.
Szerintem az MSC-nél semmiképpen sem általános elvárás a szmoking-nagyestélyi stílus.
Az önkiszolgáló rendszerű büfé-éttermekben mindig a normális utcai viselet (casual) az elfogadott, és minden étkezés (a vacsora is) megoldható ezekben, de ne hagyd ki az ültetett vacsorákat, mert ezek hangulata hozzátartozik a hajózáshoz.
Az ültetett éttermekben a reggelihez és az ebédhez szintén casual öltözéket írnak elő, de a vacsorához illik jobban kiöltözni. Két kategória van: az egyik a sima "hétköznapi" vacsora, a másik a gála (vagy kapitányi-) vacsora. Egy 7-10 napos úton általában 2 ilyen alkalom van (1 gála és 1 kapitányi). A hétköznapi vacsikhoz sötét szövetnadrág-ing (zakó) elvárt a férfiaknak, ruha-blúz-kosztüm a hölgyeknek. A gálavacsorához jobb öltöny és nyakkendő, illetve a hölgyeknek elegánsabb ruha vagy koktélruha illik. Öltözz úgy, ahogy egy elegánsabb étterembe mennél.
köszi! megpróbálom náluk. a costa oldalán láttam, hogy van vmilen wedding package, de nem tudtam rájönni, hogy külföldiekre is vonatkozik, meg egyáltalán.... :-)
Fordulj a Tensihez, egyrészt, mivel hazánkban ők állnak kapcsolatban a legtöbb hajótársasággal, másrészről, mert specializálódva vannak nász- / esküvői utakra (is), ergo minden segítséget megkapsz a cégnél. Az idei utazáskiállításra is adtak ki egy relatíve vékony katalógust a fenti témában, de feltételezem, ez csak ízelítő.
P.S: Irigy vagyok egy ilyen esküvőre, sok boldogságot! :)
Valószínűleg be kell mutatnotok a házasságkötési tanúsítványt, ami azt igazolja, hogy köthettek házasságot. Ezt itthon kell beszerezni az illetékes közigazgatási hivataltól, és szerintem utólag anyakönyveztetni is kell a dolgot itthon.
A hajókon szokott lenni kápolna, szertartást is láttunk már, bár nem házasságkötést. Ha utazási irodánál vetted a hajójegyet, akkor szerintem fordulj hozzájuk segítségért. Láttam már hirdetni direkt házasságkötő-utazásokat is távoli szigetekre, szerintem ezt is meg tudják szervezni.
Nálunk fontos szempont, hogy az indulási helyen voltunk-e már korábban.
Ha mondjuk az egyik városban voltál de a másikban nem, akkor ez egy érv a még ismeretlen hely felfedezése mellett. Érdemes 1-2 nappal korábban érkezni ill. később indulni, és megnézni a várost. Mindkét indulási hely bővelkedik látnivalókban. Néha a hajóval olyan útvonalat mennek, hogy több helyen is el lehet kezdeni (és ugyanott befejezni) az utazást, ilyenkor is szempont lehet ez.
A velencei utazás autóval valószínűleg sokkal olcsóbb, mint a barcelonai repülővel, különösen, ha többen mentek.
Szempont lehet az is, ha valamelyik úton különösen nagy gyermekkedvezményt adnak. Ha gyerekkel mentek akkor nyilvánvaló, de gyerek nélkül is számításba kell venni, hogy ilyenkor a hajón több száz kisgyerek is lehet.
A kaja nekem mindkét társaságnál ízlett. A Costánál olaszosabb (de persze nem csak olasz), a Royalnál nemzetközibbnek tűnt. A Costára (és az MSC-re) szokták írni, hogy kissé hanyagabb a kiszolgálás (olaszos...), de én ilyet nem tapasztaltam.
A chekin az más, ha online becsekkolsz (hú ez jó magyaros, de nem tudom, hogyan kellene írni) akkor soron kívül intézik a papírjaid a beszállásnál, és soron kívül mehetsz a hajóra, míg az MSC Club kártya elvileg kedvezményekre jogosít fel az elköltött pénz függvényében. De ezt csak akkor írják jóvá, ha a recepción az utazás megkezdése után beregisztrálod, azaz leadod a kártyaszámot. Kártyát nem kapsz, mert a regisztráció után, 1-2 nap múlva küldenek egy e-mailt, benne egy MSC Club számmal. Persze ezt ki is nyomtathatod, de nagyon gagyi. Persze az online chekin után neked kell kinyomtatni a boarding pass-t (beszállási kártya), mint a repülőn, és utána, ott már csak leellenőrzik. Ami a lényeg, hogy ennek hiányában sorba kell várnod mindenhol. Ez lehet fél, de másfél óra is.
Olyan mint az Tesco club kártya, csak elektronikus. Ha nem Mo-on élnél, és onnan nézed a honalpot, akkor ad tényleges kedvezményeket. Mivel nálunk csak utazási irodákon keresztül tudsz foglalni, ezért ők adnak neked kedvezményt. Nekünk az első már le is járt, de még soha semmit nem tudtunk igénybe venni érte.
Soron kívül a következő hölgyhöz mehetsz, ahol leellenőrzik a chekkoláskor megadott adataidat, megkapod a fedélzeti kártyákat, majd nyilatkozol, hogy kp. vagy kártya lesz a fizetési módod, majd soron kívül beszállsz, vagy inkább sétállsz, mert nem lesznek szárnyid a hajóra. :) A csomagcímkéket a bejáratnál kapod meg a jegyeddel együtt, ami olyan füzet féle, ugyanaz, ami a voucheren van. Ott segítenek felrakni, de ez még a bejáratnál van, utána mész be a hölgyekhez az épületbe. Egészségügyi kártya egyszer volt, egyszer nem stb, de csak annyi, hogy 3 vagy 4 kérdésre x-elsz, és aláírod. Hozzátartozókról szó sincs. Beszállás után valamikor MSC Club regisztrációt végezz, ha kértél őlyat a recepción, mert csak akkor írják jóvá a semmire sem használható pontjaid. Az MSC sokkal jobb, mert 2 hónap is eltelhet a zárolás feloldása után, így addig sem költöd el. :) Ja mi pedig megnézzük a Concordiát valamelyik nap, de már lekatasztrófa túristáztak. De mi van azokkal akik a Titanic kiállításra mentek. Lehet, hogy 100 év múlva lesz Concordia kiállítás is. :) Jó utat, ha van még kérdésed válaszolok.
Harmadszori nekifutásra (annyira leterhelt volt a rendszer) 5 perc alatt bejelentkeztem a web check in-en keresztül. Köszi az ötletet!
Aki utazott már MSC-vel elmondaná hogy összesen ennyi az egész bejelentkezés a hajóra??
Mi novemberben utaztunk a Costa Concordián, és bár sok rosszat hallottam azóta, de az kétségtelen, hogy ott minden adatunkat előre meg kellett adni, még azt a hozzátartozót is, akit szükség esetén értesíteni kellene. (Gondolom ennek nagy hasznát vették mikor januárban elsűllyedtek...) Ilyen az MSC-nél nincs? Se egészségügyi nyilatkozat? Előre felrakható csomagcimkét se küldenek?
Az MSC-n működik a kártyás fizetés (a 250 euro letét kifizetése)? A Costánál majdnem egy hónapba telt mire fel nem használt, de a zárolt összeget felszabadították...:(
Autóval megyünk. Vasárnap indulunk, megállunk Mestreben aludni, onnan indulunk hétfőn reggel tovább. Visszafelé egyben kell levezetnem az utat mert másnap már dolgozom és a gyereknek is menni kell a suliba.