Mindenki kitapasztalja, számára mi a legjobb megoldás.
Nálam a kert idén megtelik, a füge létszám 8 tőnél megáll. Így én többet nem is gyökereztetek, legfeljebb ha jobb fajtával találkoznék a meglévők valamelyikénél. Akkor csere lesz. :) Bár, koromnál fogva lehet hogy inkább élvezni kellene azt ami már terem, és nem mindig újakat ültetgetni. Idén még a gyökerezőket biztos kiültetem.
Pont ezért kedvelem a nylonzacskós módszert. Sötét helyen, nedves újságba csavarva, párás zacskóban tartva a dugványokat, eddig még nem fordult elő, hogy levelet előbb hajt, mint gyökeret.
Sajnos akkor is elveszíti a leveleket, ha nem fejlődik gyökér alatta. Sok esetben a füge ág először kihajtja magából az erőt a levélnevelés által, de gyökér nem fejlődik közben. Még nem néztem meg, de szerintem én is jártam most így, mert van ami leállt egy hete, 4 levélnél nem hoz többet.
Ebből akarok most 1 nóduszosat csinálni, mert úgy tűnik, azok már nagyobbak mint alatta a fás rész, és folyamatosan nőnek. Próbáld így te is!
Most én irigykedek! A szépen kihajtott fügéim elveszítették a levelüket,sajnos.Egy váratlanul jött kár utáni helyreállításban nem tudtam megfelelő helyet biztosítani. (kb. 4 órát hideg levegő, huzat, por érte mire gondoskodni tudtam róluk). Még van 2db a zacskóban légbujtásra, reménykeltően.
A termőképességét azért nem tudom megsaccolni sem, mert több órán át árnyék is éri a bokrot. Kb. közepes mennyiséget láttam rajta, semmi feltűnő. Ha most nőnek a bogyók, mutatok róla egy fotót.
Képzeld el, legalább olyan kíváncsi vagyok én is, mint te. :))
Sajnos egy nyaralóban van a bokor, épp hogy kiér az útra néhány kis ága. Ezért 2 szemet kóstoltam.
Barna aszalódónak neveztem el, nem tudom meddig maradna aszaltan a fán. Ha ott vannak a tulajék leszedik, ha sok ideig nem jönnek, aszalódik. Annyit tudok, hogy nem láttam fügét a földön, miközben kicsit ráncosra aszalódókat láttam a bokron. csak pár darabot. Egyet tudtam levenni, ugyanannyira ragaszkodott az ághoz, mint a frissen érett. Nincs lehetőségem kitapasztalni meddig maradna fent. Többet nem tudok róla mint amit már leírtam, nyaka megnyúlt, alul jól kikerekedik. A másodérésnek már nincs ilyen megnyúlt a nyaka. Mérete fele akkora mint az ujjas óriás, vagy kicsit nagyobb, olyan 60 gr. körüli lehet.
Annyit tudok tenni hogy nyáron lefotózom, és várom a saját tapasztalatot. Most gyökeresedik. :)
"Van egy fajtám az barnát terem, a nyaki részen megnyúlt, és aszalódik a fán. Ebből is most gyökereztetek. Majd fotózom őket a lelőhelyen. Azt nem tudom látok-e majd aszalódottat, mert nyaralóban van, és ha leszedik, hát nem aszalódik."
Erről van több infód? Mennyire bőtermő? Mekkora kb. a termés? Az íze milyen? (Tudom hülye kérdés, de Te ezzel megbírkózol.) Aszalódva a fán marad vagy leesik? (Nem tudom a fán maradás mennyire csak a Zöld Aszalódó jellegzetessége, ezért is járom körül ezt a témát.) Két hullámban érik? Ha igen, mikorra érnek be az egyes hullámok?