Sziasztok, HARLI vagyok, csak megváltozott névvel.
Örülök, hogy felpörgött a topik. Akkor mégegyszer leírom, kedves mikimaus, a problémát, amit félreértetek:
NEM a kép teteje hajlik el, ennyire hülye én se vagyok a videókhoz, hogy egy orion jácinton az 1-esre programozzam.
Hifi stereo tv-re SCART-tal van kötve a Pana 622. MINDEN filmen, a régi Nokiámmal felvetteken, és a gyári kazikon is az alábbiakat látod: A kép tetejétôl lefelé nézve kb a felsô egyharmadánál JOBBRA KIHAJLIK minden egyenes vonal. Tehát egy kb 5 cm-es csíkban a kép szépen, átmenetesen kigörbül. Ennek hatására minden villanypózna, ablakkeret, házsarok, és minden, ami függôleges, az girbegurba lesz, mint egy fos. A saját felvételével természetesen nem, mert a görbe felvétel görbén visszajátszva pont jó. De minden gyári kazi, és minden régi, még jó videókkal felvettnél ez megvan. Azóta a helyzet tovább fejlôdött: Faterom vett egy JVC S-VHS gépet, nem tudom a tipusát, (vadiúj Pana tv-re van kötve) tükör az egész eleje, az lenyitható, szerintem 1 éves típus. Na, ezen máshová esik a képgörbület, pár centivel lejjebb. Na az a szép, mikor egymás felvételeit nézzük! A JVC is szar, de nem pont úgy, és nem pont ott görbül ki a képe. Így aztán olyan girbegurba vonalak lesznek, hogy már kimondottan idegesítô. Nagyon szar, mert gyakran felvesz nekem a Discoveryrôl jó műsorokat, de az én Panámon lejátszva már iszonyat görbék pl ilyen, hogy hajók drótkötélzete, meg minden, aminek korrekt egyenes vonalnak kellene lennie.
Mindkét videón nézve PAUSE állásban egy árnyalatnyit javul, tehát mikor a szalag nem feszül annyira rá a fejdobra.
Így tudnám lerajzolni, milyen egy függôleges:
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Ez nem lehet más, mint mechanikai probléma, kivitelezési trehányság, a kidolgozás fos minôsége, a felhasznált anyagok szarsága. Mikor még alumínium öntvénybe csavarozták a babákat, és acél Cather-be illeszkedtek bele, akkor ilyen szarság nem volt. Ma minden műanyag, és minden videó ilyen szar. Senki ne mondja, hogy ILYET MÉG NEM LÁTOTT, mert ezt nézi mindenki, akinek új, félkilós plasztik videója van, csak mivel a saját felvételén kiegyenlíti a görbületet, ezért nem látjátok!
Ezt kérdezd meg a profi stúdiós karbantartó ismerôsödtöl, és ha nem hiszitek, vegyetek fel ilyen FÜGGÔLEGES TESZTCSÍKOT egy S-VHS broadcast Panasoniccal, (vagy egy tíz éves bármilyen kommersz videóval, hisz az még tökéletes) és játsszátok le BÁRMELYIK ma kapható VHS vagy S-VHS magnón! pl Pana 622, 632, és minden testvére, JVC gondolom összes típusa. A többit nem ismerem, de illúzióim nincsenek!
Várom a teszterdményeket, és a magyarázatot!
Asszem megvan: Panasonic NV-HS830EE-U S-VHS! A Pana honlapján ez a legnagyobb S-VHS modell, néhány árlistában 100 fölött van, de találtam egy boltot, ahol 76.500 Ft. Szerintem ennyiért megéri, nem?
A jel, ami a scart-on kijön a videóból közel ugyanolyan minőségű, mint amit a digikártya rögzítés után mutat. Ott romlik a képminőség hatalmasat, ha felveszek valamit a tv-ből vagy kamerával a videóra. Ez gondolom a videó és esetleg a kazetta gyenge minőségére utal. Tehát egy jobb VHS Panasonic esetleg jobb vétel lehet, mint egy JVC S-VHS?
A JVC SVHS videóból én csak azokat javasolnám, amelyekben benne van a TBC és a zajcsökkentés, a probléma viszont itt kezdődik, mivel ma már ez a funkció az alaptípusokból hiányzik. Én egy HR-S8700 használok és a régebbi vagy gyengébb minőségű felvételeknél, kijön a különbség amennyiben nem, használom a fenti funkciót.
Tapasztalatom szerint, ha valaki egy digit beltériből vagy jó minőségű antenna jelről készít felvételt, akkor a TBC hiánya nem akkora veszteség.
Mielőtt megvennéd feltétlenül, próbáld ki, hogy mit is produkál egy normál kábeltv felvétel esetén.
Amúgy 80-90 ezer forintba belefér egy Panasonic is ami az alap kategóriában jobb vétel lehet.
Digizés esetében ha alapban a tv képernyőjén korrekt a képminöség akkor nem a videóval van a probléma. Egy sima ASUS videokártyával egész jó eredményt lehet produkálni.
A segítségeteket szeretném kérni. Videóvásárlás előtt állok, 80-90 ezerből szeretném megúszni. A legfontosabb az, hogy a lehető legkisebb veszteséggel tudjak digitalizálni róla PC-re. (Próbálkoztam a jelenlegi 4 fejes Philips VR410-essel és nagyon siralmas eredményt produkált. Akkora minőségromlást tapasztaltam, hogy az hihetetlen, pedig jó minőségű szerelt kábellel próbálkoztam.) Egyébként a TV-ből vennék fel kazira, amit később digiznék be. Gondolkoztam S-VHS-ben, de nem igazán értek hozzá és félek, hogy amin most morfondírozom - JVC HR-S5950EU - az nem biztos, hogy a legjobb megoldás. A használt cuccot elvetném, mert azzal mindig megjárom.
Mert érzékenyebbé is válik ilyenkor a szinkronfokozat és (nem vagyok cél-szakképzett a TV-Videó területen, de ha jól emlékszem így van) nem feltétlenül tesz jót pl. a sorvégfokozatnak (beremegés, ingadozás...). Igaz ezek szvsz a mai készülékekre nem igazak, viszont épp azért döbbentem meg az állításon, hogy dőlhet a tető.
Mivel ma már majdnem digitális processzálással szedik szét az összetett videojel részeit (szín, maga az Y jel úgyismint világosságjel, (kép)kioltójel, szinkron (kép+sor) = FBAS Farb + Bild + Austast(vagy Ausschnit?) + Synchron ha jól rémlik a betűszó értelmezése németből), így a gyorsított üzemmód nem igazán ugyanaz, talán már nem is szerepel külön, mert eleve precízebb (sokkal gyatrább jeleket is elviselő) a TV-k, monitorok rendszere.
Ezért is javasoltam a kollégának, hogy egy tesztgenerátorral a TV-t és a videót is érdemes lenne megnézni, mert ilyen sz@r készülékkel nem találkoztam még...
telleg, mi ez a gyorsitott szinkron?
a regi Commodore monitor hatuljan meg volt ilyen kapcsolo, ill. a VT TV-knel a 9-re vegzodo programhelyek uzemeltek ilyen modban, es ez valoban kellett is a rossz videofolvetelek stabil lejatszasahoz - de hogy mi is tortenik ilyenkor azt regebben sem tudtam
leginkabb az nem tiszta, h akkor miert nem lehet allandoan ilyen gyorsitott modban mukodnie az adott TV-nek, monitornak?
ha a kép tetején elhajlás van, az színtiszta szinkron-probléma, ami a szervórendszer és nem a mechanika hibája. (Azt nem tételezem fel Rólad ismeretlenül, hogy nem gyorsított szinkronos AV-módban nézed a művet).
Ui. ha a bal vagy jobb szalagvezető "babát" a fejdob mellett rögtön állítanád, azzal "csak" a félkép elejének és végének és legvégső esetben az egész track-nek a fejhez képesti pozícióját határozod meg. Tehát - tapasztalatból írom - ezzel a rossz tracinkghez hasonló zajcsíkot hozol lejjebb (fent) vagy feljebb (lent), de az elhajlást a fejdob sebessége és a főtengely sebessége illetve e kettő fázis-tartása határozza meg.
Ha viszont maga-magán is ezt teszi, felvetődik bennem a gyanú, hogy szegény nem kap elegendő video-jelet és a bemeneti AGC-je nem tudja anniyra kivezérelni, hogy a sorszinkronjeleket a készinkronjel utáni "nagy ugrásnál" renbdesen kiszűrje. Ajánlanám egy video Equalizer használatát!
Egyébként szvsz próbálj meg szerezni kölcsönbe egy tesztgenerátort és azzal is nézd meg: mivel annak kvarc-pontos jelei vannak időben, ha azzal is előáll a jelenség, az szavatossági hiba, amit pénzvisszafizetéssel a garin túl is lehet érvényesíteni!
Évek óta egy elrontott (és mióta Mo-n szerelik, ráadásul a kiadott szervízkönyvnek sem minden esetben megfelelően szerelt) és kifejezetten hamar kikopó decket tesznek mindenjükbe amit árulnak (ez igaz a Grundigra is, mert közösen fejlesztették...).
Onnan ismerni meg, hogy a nyomógörgő eredetileg fent van és egy le+oldalirányú mozgással nyomódik a szalaghoz.
Na most az enyém (négy fejes, VR451, hasonló a 457-eshez és még egy tucathoz csak szolgáltatásban és nemzeti készletben (tuner) térnek el) 1500 cilinder (magyarul ez ugye fejdob persze) óra (tehát a felvételek és lejátszások összes ideje, de csak ez!) után a nyomógörgő egyszerűen elkezdte gyűrni az egyes szalagokat!!!
Ez az 1500 óra egyébként kb. 9 hónap alatt jött ösze nálam :-)))
(Az más kérdés, hogy első videómként akkor még nem nyúltam bele és a szalagot hibáztatva kifutottam a gariból :-( )
MTV-ben dolgozó, nagy tapasztalatú videó-karbantartó haverom szerint Philips videót 1990 óta nem szabad venni! (Megint más kérdés, hogy a készülék megvásárlása utáni 2. napon kérdeztem meg tőle a véleményét -> újra csak :-( )
SZÓVAL: PHILIPS NO! De ez csak a videókra vonatkozik!
Maus Róbert Péter
mikimaus
PS: Amúgy a Philips volt az a cég, mely Mo-n 1997-98-ban megszüntette a (kiskerben is) alkatrészforgalmazók felé történő alkatrész-eladást, azzal az indokkal, hogy így nem az ő márkaszervízük javít, utána pedig megszünteték a márkaszervízt is!
És amit a márkaszervíz eladott volna egyedi engedélylel (nyomógörgőt) 3 ezer forint körüli áron, azt a Sini Kft-nél (ma Sini-ASWO, Wesselényi 19. Tel.:321-4089) bruttó 1200Ft-ért megkaptam és 2-3 évig ment vele a készülék, pedig az speciel utángyártott volt (az eredetit meg később 900-ért adták!!!)
Ettől függetlenül most 7. éves a készlék és épp 2 hete kellett teljesen átnéznem és újrakalibrálnom a mechanikát... ezt immáron 3. alkalommal. Na erről asszem ennyi is elég :-)))
MRP
Amit kedves Pévik mondottál, (azaz elmeséltél) attól a hajam az égnek állt. (Most persze az időben utána következő hozzászólás is bennem vann, ha keverem, akkor bocsánat!)
Méghogy a modern cuccokban az elektronika megy el... huhhh!
Tudod miért adják ezt be szegény kuncsaftnak: mert nem éri meg egy nyomógörgőt 600-1200Ft-os besz.áron beletenni, hanem ki kell talélni 30 ezres IC hibát! nem kezdek káromkodni...
A Tuner elszállást még meg-megértem egy régebbi készülék és tetőantenna mellett vagy vidéken/családi háznál...
De felvételi nyávogást a lassan egy-mikrovezérlős (rendszervezérlő, na) rendszerek nem igazán tudnak előállítani. Ez kizárólatg (látatlanban is 99%-ra fogadom) mechanikus gond.
Az az Aiwa, amely 10-ből 9x leáll (és kikapcsol - ez a leoldás) nagy valószínűséggel szintén nyomógörgő és/vagy kuplung (bolygókerék csak a nagyon régiekben van) hiba lehet (tehát a kazetta csévélés vagy maga a precíz szalagtovábbítás nem megy - ehhez nem árt tudni, hogy minden készülék figyeli a jobb oldali tüske forgását: ha leáll, az hiba; egyesek mindkét tüskét nézik... ezek a szalagszakadás, mech. akadás ellenőrzésére vannak jelen!).
-----------
Ahogy nézem, ide érdemes lesz többször is benéznek, mert ugyan csak alkalmilag javítok videókat (távközlés-technikai fejlesztőként a kifejezett hivatalos képesítésem nincs is meg reá :-) ), de érdekes megállapításokat és "hasbaakasztási történeteket" olvastam az első 2 percben is már!
Mindenkit üdbvözöl az itt új, de máshol már (Matáv ISDN, Így csal a Matáv, Légiforgalmi irányítók stb. topik) ismert
Csupa tuti márkával volt kapcsolatod! Nem próbálnál ki ennél gyengébbet is? Golf I GTI 16V-nek igaza van.A kínain hullámpapírban vehetsz FIRST-t is. De szerintem nyisd ki a PESTI piacot és nézd meg, hogy a Panasonic hol a legolcsóbb.Vegyél egy olyat! Nekem bevállt.
Megint beledumálok. Eszembe jutott az első videónk egy 2fejes samsung csoda amit még bécsből hozattunk egy ismerőssel. Hát azt a szart... Gyürte a szalagokat, csúnyán vett fel nehéz volt hangolni a
tunert. Alig tudtam megszabadulni töle. Aztán egy használt fisher 2fejes videó következett, ez szintén elég "pixelesen" játszott le, de jó mechanikája volt, csöndes volt és nem regellizte meg a kazettákat. 20 ezerért adtam el egy zugárus bizományiban anno 1994ben. Volt még nálam más fisher videó is,
szintén kétfejes, az is elég megbízható volt, sokszor másolgattam kölcsönzöi filmeket vele, persze akkor még nem raktak a kazikra másolásvédelmet Ha már a márkákról van szó: volt nálam egy ideig egy aiwa 2fejes videó is, ez olyan kis puritán készülék volt, elég homály képminőséggel játszott le.
A növéreméknek egy kétfejes akai cuccuk van, most ezt is elvittem a szervízbe mert ha berakták a
kazettát akkor 10ből egyszer indult el a film, egyébként megállt a kép és kikapcsolt a videjó. Ez a készülék is van már vagy 7-8 éves. lehet hogy már temetni kell?
Yó estét!
Megdöglött szegény 4 fejes daewoo videóm ami bár nem volt nagy márka én meg voltam vele elégedve. 95ben lett véve 50ezerért elöször 99ben adta meg magát, tönkrement a tunere, ezt 10 ezerért javította meg egy ismerős.Most meg az lett a baja egyszer csak elkezdett nyávogva felvenni. Ezután az következett hogy mindent csak gyorsítva hajlandó lejátszani. IC hibás javítása nem kifizetődő, ez volt az indoklás a szervíz számláján. Mint megtudtam 30 ezer+áfa lett volna a csere. 35ért újat kapok szóval nem erőltettem a dolgot. TV kimenetes videokártyám
van majd nézek videocdket. Ami azonban elgondolkoztat az a mostani elektronikai készülékek silány
minősége. A videószervízben megkérdeztem hogy milyen márkát ajánlana a szervízes emberke sima
otthoni használatra úgy 50 ezer körül. Azt mondta hogy teljesen mindegy a márka mert mindegyiknél ugyanakkora az esély arra hogy 2 éven belül kinyirja magát az elektronika. Persze ajánlatos nem a legolcsóbbat vennni. Láttam egy hirdetésben Funai 6fejes hifisztereo videót 35 ezerért! Ez lehet aztán a minőség!
Nekem ilyen alap 6 fejes Thomson van, korábban írtam is róla jót - rosszat.
Véleményem szerint megéri ugyan az árát, mégis inkább azt mondom, érdemesebb a magasabb ársávokban keresgélni.
Looser13! Van most egy vadonat uj JVC. Ezüst, és középen kiugrik belôle egy tükör ajtó, ami lenyitható. 80-ba kerül, és magán a készüléken van INSERT, AUDIO BUB, INDEX MARK/ERASE (!!!) gomb! Ezen túlmenôen VAN kijelzôje megint, normális, fluoreszcens kéken világító, és ráadásul tartalmaz hangerôszint-kijelzôt is! Tuti kurvajó szolgáltatások, a képe pedig nyilván nem gagyi, ha ilyen sokat tud. Ez kb 30-cal kevesebb ár, mint azok a tavaly elôtti modelleké, amik tudták mindezt.
Ilyet ajánlok!!!!
Ha nem, akkor Pana 632, amit big is vett.
Sajnos, a kékesi adó az m1 műsorát még mindig nem adja sztereóban, ezért roppant mérges szoktam lenni, mikor kiírják, hogy a következő műsorunkat sztereóban sugározzuk:(((
Ha kábeled van, akkor érdeklődj a kábelszolgáltatódnál, hogy milyen sztereó-hangrendszerben adnak. Ha egyéni antennával tv-zel, akkor az m1, tv2, RTL Klub nicam, a többit nem nagyon tudom, de asszem pl. a műholdas német adók a2-ben adnak.
Nekem kifejezetten csak a Thomsonnál és a Philipsnél tünt fel, hogy nem tudják mindkét hangrendszert, de jobb, ha kérdezősködsz a boltokban...
Kösz az infót! Nekem ez (A2) eddig fel sem tűnt. Azt lehet tudni, hogy milyen adók mennek A2-vel? A Panasonic-on kívül melyik videómagnó képes azt a rendszert venni?
Szia! Ha végigolvasod a topicot, akkor láthatod, hogy szinte az összes márkát szidja valaki... Nekem az előző videóm egy 2 fejes Thomson volt, azt nem nagyon (nagyon nem) szerettem, pl. zajos volt a mechanikája, nem volt szép a képe stb., ezért aztán nem is nagyon akartam Thomsont venni. No meg nem tudtam eldönteni, hogy amire az van írva, hogy Nicam Stereo, az nicam/a2 v. csak nicam (és a különböző boltok is más-mást mondtak :-(( A Philips is úgy tünt, hogy csak nicam sztereó, nálam meg 3 adó kivételével az összest a2-ben adják. Végül a Panasonic NVFJ-632-t vettem 60e-ért, eddig (1 hete vettem) nem csalódtam benne, bár nincs összehasonlítási alapom más hifi videókkal.
Köszi, már megvettem :-)) De nem is S-VHS, csak sima VHS. Én meg vagyok vele elégedve, amire akarom használni (tv-ből olyan dolgokat fölvenni, amiket nem tudok akkor megnézni, 1x megnézni és utána letörölni) tökéletesen megfelel. Amúgy amit a 622-esre írtál, az ennél is megállja a helyét (remegő állókép stb.). De az előző, 3 éves, 2 fejes videómnál így is fényévekkel jobb.
Hi! HI-FI videómagnót szeretnék venni, és ebben kérném a véleményeteket. Több üzletet végigjártam. Az eladók a Panasonic márkát ajánlják. Az ára 60 ezertől indul felfelé. Egyes helyeken viszont a Philips alaptípusát már 40 -ért, a Thomson-t szintén 40 -ért (ebben már VPS és PDC is van), illetve JVC-t 44-ért lehet kapni. Kérdésem: ti melyiket vennétek leginkább, és melyiket semmiképpen sem? Jobb-e 20 e Ft-tal a Panasonic a többinél? Esetleg az ár/minőség viszonyt tekintve van-e ezeknél jobb ajánlat?
NV FJ 622-t teszteltem jóval lejjebb, kb januárban!
Röviden: Jó kezelhetôség, kellemes szolgáltatások, csendes mechanika, jó minôségű, de semmilyen módon nem állítható képminôség. Nézhetô állókép, de vagy alul, vagy fölül remeg a saját felvételével is!
Nem alkalmas Insertet csinálni, és nem tudsz INDEX jelet tenni csak automatikusan, minden induláshoz tesz.
LP-ben a kép FF és REW állásban felismerhetetlenül csíkos, és az állókép is fekete-fehér.
Közepesen közepes műanyag gagyi, tv-sorozatok felvételére.
DV és más kamerás felvételek vágására és archiválására nem alkalmas, mert a függôleges vonalak a kép felsô egyharmadánál egy 5 centis csíkban jobbra kihajlanak kb 1 cm-t, így csak saját magán lesz jó, más videón balra görbül értelemszerűen. Amúgy ma már nem tudnak olyan videót csinálni, amin ez a jelenség nincs. Ez mechanikai, pontosan szalagpálya kivitelezési hiba.
Ilyen célokra 8-10 éves Panasonoicot kell venni!
nem pontosan ide valo a kerdes, de itt is fel lehet tenni, melyik magyar adok hasznalnak VPS-t?
Ha mar volt ilyen kerdes, vagy masik topicban van rola szo akkor bocsi....