De ugye nekem azt kell megtudnom elöször is , hogy milyen van benne! És mi az igaz abból, hogy az egész km órát kell kompletten cserélni ha tempomatos kart akarok bele?
Úgy általában ahhoz hogy megtudd milyen cikkszámú alkatrész kell az autódhoz, kell az évjárat, és a motorkód. A te esetedben a motorkód a motorszám első három számjegye, a BGU. Esetenként az alvázszám is érdekes lehet, mert van olyan hogy egy alkatrész cikkszáma bizonyos alvázszámig a.b.c., utána meg x.y.z.
Ajánlom a www.vagcat.com (online ETKA) oldalt, ingyenes a regisztráció. Bár amikor utoljára arra jártam, 1Z-s Octaviához még nem volt fent semmi.
Bizony nem ismertelek. Lehet hogy sok busszuságtól megkíméltem volna magam.:-)))
Viszont most is azt mondom hogy a csűszú gyűrű nem lett levéve, csak az elektronika. Persze lehet hogy a gyári szerelés mást ír elő , de meg lehetet oldani anélkül hogy a gyűrűt leszedték, (tük) volna.:-))))
Persze az is igaz hogy nem volt semilyen dokumentácionk, csak egy elektronikánk amit ki szerettünk volna cserélni. Ez meg is történt, mégha nem is az előírások szerint.:-)))
Nem ismertél még akkor, mert mondtam volna. A csúszógyűrűben van a szögjeladó, és ahoz, hogy le tudd venni a korm.el.-t, le kell venni a csúszógyűrűt. Ha leveszed, és (mivel az forog) nem ugyanabba az állásába teszed vissza, mint ahogy volt, akkor nem fogja látni (illetve tévesen) a szögjelet. Ezért kell utána alapbeállítást végezni, hogy feltanulja. Sőt, ha sokkal arrébb (elforgatva) teszed fel, akkor az alapbeállt sem lehet megcsinálni.
Aha így már érthetőbb, bár még mindig nem értem hogy mért nem sikerült senkinek tuti infoval szolgálni hogy milyen elektronika is kéne. A beszerelés alatt pedig ugyancsak nem értem hogy mit értesz mert a csúszó gyűrűt nem is bántottuk. Csak az elektronikát cseréltük, azt pedig nem igen lehet máskép felcsavarozni. Mondjuk az is igaz ha csak a kormányt veszi le az ember , és máshoz nem is nyúl akkor is világít inditás után az ikon, de az elalszik magától pár kormány mozdolat után.
Fontos, hogy csak összeillő korm.el., és csúszógyűrű kerüljön össze, mert más a bekormányzás szögjeladó(G85) -a szögjeladó a csúszógyűrűben van - szögértéke. Ez szolgálja ki többekközt a szervót, és az ESP-t is.
Közben rájöttem, nem az volt nálad a bibi, hogy nem összeillő korm.el, és csúszógyűrű lett beépítve, hanem az, hogy nem figyelt a helyes beépítésre a szerelő. Ezért világított a szervó ikonja. Ez esetben el kell végezni a G85 alapbeállítását, és már műxik is a dolog, de ezt nem a szervo vezérlőjében, hanem az ABS vezérlőben kell megtenni.
Én már régen nem értem , de Donibcsi is azt írja hogy csak KÉT fajta elektronika létezik. Vagyis nincs közepes tudású. Van egy és mégegy. Namármost a tempomat (az esőérzékelőt esetleg hagyjuk) miatt mindenki megvolt győződve hogy nekem a magasabb tudású van benne. Ugynézki hogy mégse az volt. Azt továbbra sem látom sehol hogy mi a két elektronika száma. Csak annyit hogy Type I és Type II. Na ez alapján szerintem nehézlesz szerezni ilyen elektronikát. Ezért mondtam én hogy felírtuk a pontos codját annak amit az enyémbe lett beépítve.
Bocs, hogy beleszólok, de végül is a Donibcsi által beírtak alapján úgy tűnik, hogy Neked a közepes tudású kormányelektronikád volt, ami kezeli a tempomat és a fedélzeti computer funkcióit.
A legmagasabb tudású elektronika ("high-line") tudja csak a multifunkciós kormánykerék dolgait. Esőérzékelőhöz nem sok köze van, úgy tűnik.
Tehát mindenkinek, aki utólag akar multi kormányt beépíttetni, annak kormányelektronika csere is szükséges.
Mint mondtam , én is úgy értesültem hogy csak kétfajta elektronika létezik. Ezért gondoltam mivel az enyém egy jólfelszerelt tipus ebben a fullosnak kellet volna lennie. DE nem.
Ami tipusszámokat Te írsz azok a csúszógyürű számai, ha jól értelmezem. Viszont itt bukik a mutatvány mert nekem ezt a gyűrűt nem cserélték ez 100% és még sem lehetet megtanítani neki a multi kormányt .Márpedig az elektronika a csuszógyűrű után van ha a kormánytól nézzük. És mivel mégis meglehetet csinálni a csuszógyűrűcsere nélkül akkor evidens hogy nem az volt a gond ,az át tudta vezetni a megnővekedet jelmennyiséget. Cserélni kellet a kormány elektronikát. Na már most azt elég elképzelhetetlennek tartom hogy nekem az egyszerűbb elektronikám volt alapból. Mint írtam a tempomat, és az esőérzékelő miatt én is igy gondoltam, és mindenki ezt valószínűsithette hogy nekem a fullos van.
Értelemszerű, ha több a funkció, akkor a vezetéknek is többnek kell lennie:) Kétféle korm.el. van. Type , és Type 2. Ezekhez szintén kétféle gyűrű. (más a bekorm. szögjeladó értéke.) * Type I (alkalmazható csúszógyűrű: 1K0-959-653, 1K0-959-653-A) o Lowline Part Numbers: 1K0-953-549 o Supported Features: None o Midline Part Numbers: 1K0-953-549-A Supported Features: Cruise Control, Trip Computer o Highline Part Numbers: 1K0-953-549-B, 1K0-953-549-D, 1K0-953-549-AM Supported Features: Cruise Control, Trip Computer, Multi-Function Steering Wheel
* Type II (alkalmazható csúszógyűrű: 1K0-959-653-C, 1K0-959-653-D) o Lowline Part Numbers: 1K0-953-549-E o Supported Features: None o Midline Part Numbers: 1K0-953-549-F, 1K0-953-549-AF Supported Features: Cruise Control, Trip Computer o Highline Part Numbers: 1K0-953-549-G, 1K0-953-549-AK, 1K0-953-549-AL, 1K0-953-549-BK Supported Features: Cruise Control, Trip Computer, Multi-Function Steering Wheel
De sztem ezt ne is ragozzuk tovább, mert ez már a múlté:) Most nem látom Tied milyen, mert itthon vok, az meg a kinti gépemen van.
Nemakarom szakértelmed kétségbe vonni, DE Te az átvezető gyűrűről beszélsz, én pedig egy kb. 10 cm-es vezeték darabról. Csak a Te kedvedért lemászok a pinyóba, és megkeresem az eredetit amit cseréltünk. Az pedig hogy Te megtudtad volna oldani nem vonom kétségbe, kár hogy nem előbb ismertük meg egymást. Viszont az tény hogy jó pár szervizben megprobálták ráhangolni, ott álltam melletük, láttam hogy mit csinálnak:-) és nem sikerült.
Tegnap elkezdtünk erről is beszélni aztán valahogy átugrottunk a kérdésen. Szóval amikor én belevágtam ebbe a kérdésbe nekem is azt mondták hogy az én gépem tempomatos, esőérzékelős, vagyis ebben a full elektronikás kormány elektronikának kel lennie. Aztán mint mondtam senkinek sem sikerült összehoznia csak azután hogy kicseréltük az elektronikát.:-(
"Azért nem tér észhez a szervo, mert nem belevaló az átvezető gyűrű."
Ha így lenne akkor nem tudták volna szoftveresen beállitani. És pedig sikerült, igaz megint csak ott voltam láttam (vagyis nem cseréltek semmit) nem volt egyszerű mutatvány.
Azt átvezető gyűrűnek hívják, és vigyázni kell, mert nem minden korm elektronkához jó. Azért nem tér észhez a szervo, mert nem belevaló az átvezető gyűrű. Ne mond, hogy senki nem tudja, mert én pontosan tudom:-P
Én azt hittem ha levesszük a légzsák visszajelző kolompját attól a lámpa megmarad.:-)) Hát nem.:-( Kár , de még mindig jobb mint az éktelen kolompolás.:-))))
Ezt az átvezető kábeldarabot elvileg adni kéne a kormánnyal. Az elektronika , hivatalos ára valami 57 ezerre emlékszem. Nagyobb baj hogy senki sem tudta hogy pontosan milyen tipusszámú kel hozzá. Én talán felírtam, de nem tudom hova. Viszont KoBé mester 100%-ék hogy tudja.:-) Sőt ha esetleg szerencséd van még tud bontottat is szerezni. Vagy ha megadja a tipus számát akkor kint olcsóbban megtudod szerezni.
A poén hogy összeszerelés után már is működik a rádió vezérlés, viszont a kormány szervó meghal. Sajnos nem is talál magára , mint ha csak a kormányt veszed le és teszed vissza.:-( Ehez kel a szakember aki elmagyarázza az autónak hogy ez így jó.:-))))
A kormány +légzsák és a kormány elektronika közötti kábelre.
Mert ugye a sima kormányon kevesebb kapcsoló (duda) van míg a rádiósonkel még pár átvezetés.
Ez egy 10cm-es kis kábeldarabb. Annyira nem kompatibilisek hogy a sima kormány vezetékével, a rádiós kormányon még a duda sem szól. Pedig ugye ez lényegében a légzsákon van.
bakker :) a telefonos vezérlés ugysem érdekel mert nem ülök olyan sokat a kocsiban. A kormányt 22+fa-ért ajánlottak. Mennyi lehet a kábel meg az elektronika vajon? A programozást megintcsak megtudom oldani asszem :)
Kel egy kormány. Kel hozzá az átvezető kábel És sajnos kel egy kormány elektronika.:-( És egy hozzéértő elektromos szakember aki feltudja programozni.
Kérdez bátran ha még érdekel valami.
Ja még annyit hogy tudtommal, van olyan multi kormány ami csak a rádiót vezérli, van olyan ami a telefont is, és állitólag létezik olyan is amin a tempomat gombjai is fentvannak. Nekem a sima rádiós van.
Nekem a sima 4 küllös müanyag kormányom van. Az elözö autómban is multis kormány volt és megszoktam már, hogy onnan vezérlem a rádiót. És a bör kormányt mégiscsak kényelmesebb fogni mint ezt a müanyagot. Tehát ugyanilyen 4 küllös kellene csak bör multis :) Van 3 küllös multis is? de abba ugysem jó gondolom ez a légzsák. És amugy vajon a csatlakozás kivan épitve ha alapból nem azzal szerelték a kocsit? Vagy szenvednem kell azzal is? thx