Ez a topik azoknak a modellezőknek szól akik elsősorban modellvasuti járművek építésével vagy átépítésével foglalkoznak. Hogyan, miből, milyen megoldással, hogy áll most stb..
A BTTB BR86-os kerekeinek átmérője 10mm. A 375-ös kerekei 1180mm :120=9,8333
szerintem jó lesz. Az viszont igaz hogy a főkereten torzítani kell, mert a tengelytávolságot meg kell növelni különben nem férnek el a kerekek. Így a futókerekek helyén is picít módosítani kell hogy jobb legyen az összkép. Na de majd meglátjuk hogy mutat a végén. Teszek fel majd fotót.
A 375-ön én is rágódtam, de kimentem a Füstibe, és sajna BTTB-s BR86-nak drámaian kisebbek a hajtott kerekei (a 375-ös kerekei még a mérethelyes Tillig 86-nál is nagyobbak lennének TT-ben), így lemondtam a dologról. Marad a DR III.-IV. korszak!:-))))
Igen ebben teljesen igazad van. Rövidebb is mint kéne lennie. Viszont még egy két dolgot kényelmesen rá lehet tenni ami a gyártáskor nem került rá vagy elhanyagoltak.
Még egy dolog ha érdekel valakit: a BTTB start szettes gőzöséből + a BR 86 kerekeiből viszonylag könnyen elkészíthető a MÁV 375-e. most éppen azon vagyok.
Ha valaki CD-tokból próbál kezdetleges eszközökkel bobó-t csinálni ahoz képest ez gyerek játék lenne, mondjuk jó kérdés akkor is hogy mit lehet csinálni a gőzössel :-)
Az nem lesz egyszerű dolog, ugyanis a BTT BR86 erős kompromisszum. Ugyanis a BR56.20-29 alvázára, és hajtására, valamint kerekeire épül fel. Ettől aztán a hajtott kerékpár átmérője kisebb, mint a méretarányból következne. Nézd csak meg az új Tillig BR86-ost!
Vigyázz mert még a végégn kimoderálnak :-))) Amugy azt is szépen meg lehet még csinálni, talán még cdtok bol, mert tom sayer dácsiája fantasztikus, csak az még többb időt igényel, mint egy sima műanyag lapból kihozzni valamit, legalább is szarintem.
Nagyon szép az a dácsi, és most még jobban megértelek, ha szerszámnak készül, meg ilyen szerszámokkal sokkla könnyeb ilyen remekművet csinálni. De mint lejjebb láttuk hogy pl az M44-es nem szerszámnak készült, hanem rendes kész modellenk, annál nem értem mért nem lehetett vékony műanyag lapot használni. Amugy egyetértek veled, hogy ha szerszámnak csinálod tartoosabb és vastagabb legyen, hiszen nem egy darab a cél, hanem sokkal több.
Ami kimondottan cd-tok (+réz) a dácsia mesterdarab a magyarvonatkozású modelles topic 2263-as hozzászólásban található. Sajnos a meló+iskola kombináció miatt szinte semmi időm nincs most rá. Mivel ez szerszámnak készül ezért ide viszont nem alkalmas az anyag mert a formából történő kiszedésnél szét esik a ragasztásoknál. Az új tervem hogy lézerrel kivágatom az alkatrészeket rézlemezből, összeforrasztom, és arra átpakolom az apró alkatrészeket. A finom munkákat természetesen én is reszelővel munkálom meg, a gépekkel csak nagyolok.
Na hát ilyen eszközök melett megértelek, de ha nincs sokkal egyszerűbb sniccerrel, meg alap reszelőkkel meg munkálni egy vékony műanyag lemezt, mint egy cdtokot, meg ha jó fajtát vesz az ember nem is kell annyit ragasztgatni, hanem meg is lehet hajtani. De neekd ezekkel tényleg könnyebb, ha tudsz rakhatnál fel képet, mert kiváncsi lennék ha van készülő járműved. Előre is köszi.
A cd tok nagyon jó anyag, csak tudni kell vele bánni. Én a következő szerszámokat használom a leírtakon kívül: Digitális tolómérő a gyors és pontos méréshez, gravírozó gép fúrás, marás, csiszolás, daraboláshoz, lemarózott és síkba köszörült féktuskó. Ez nagyon hasznos eszköz:pl. csiszolópapír alátétnek, derékszögelni, síkba csiszolni,stb. Van egy pár gyorsacél esztergakésem. Mivel ezek pontosan vannak megmunkálva, a féktuskóval kiegészítve pontosan lehet beállítani ragastásoknál a derékszög-párhuzam dolgokat. Spéci satu, lángforrasztó kütyük, Gittelni loctite hajógittet használok. Baromi keményre köt, és nagyonszépen lehet csiszolással megmunkálni.
feleslegesen kár erőltetni a cdtokot, meg egyéb szirszarokat, van jobb is. olcsón lehet venni polisztirollemezeket, pl faller modellragasztóval tökéleteen ragasztható. Nem árt beszerezni apró reszelőket, jó sniccert, polírpapírt, neoflex vagy egyéb gittféleség is alap. Ezekből már nagyon-nagyon sok minden megépíthető... de ezt gondolom már írták, csak gyorsan átfutottam a topikot... kézügyesség türelem meg rutin meg miágymás meg majd kialakul, csak rajtad múlik :)