Ez a Rosso di Trani nevű olasz fajta ellopva és átkeresztelve. Dézsában termést még nem nevelt ki. Most simán áttelelt a déli fal előtt, talán idén lesz rajta termés.
Eddig 3 féle volt a mostani a negyedik, már szeretném idén megkóstolni valamelyiket vagy mindet :))
Amin tavaly nem érett be, úgy láttam, kicsit megcsípődött, még nem vágtam vissza, szerinted csak a fagyás alatt kell, vagy az egész vesszőt? és mikor, most vagy később, ha már hajt?
Nekem most 12. Ennek egy részét itt a faluban gyűjtögettem, de van amit kaptam.
Én olyan szempont szerint válogatok, hogy itt a gödörben is érlelje be a másodtermését. legalább nagy részt. Van amiről sejtem hogy nem így lesz, de adok neki esélyt, de van amiről határozottan tudom hogy jó lesz. Ők maradnak, ez kb. 8-9 tő. Van benne sárga, barna, lila is.
Az is szempont, hogy 1-2 tőnél aszalódjon is, tehát ne potyogjon azonnal ha beérik. Ebből is van már egy barna tuti, de az eltarthatóságáról még nem tudok, majd kiderül. Mind picik, 3 tő most hoz először termést, a többi gyökereztetés alatt van. :)
Persze, ez mind egyértelmű, csak én "picit" benéztem :) de nem baj, mindképpen kellett ez nekem, mert szerettem volna pirosas színű fügét, remélem az lesz.
Tavaly már elkezdtem a gyűjtögetést, de még egy sem termett, illetve az egyik, amit egy piacon vettem a nyáron, az hozott terméseket, de nem érett be. Egyiket sem tudom, milyen fajta, de a levelek alapján talán mind más lesz (3 féle) - lehet át kell ültetnem őket másik helyre :(
Bármi ami számára kedvezőtlen körülmények közé kerül, arra negatívan reagál. Mi emberek is. Bármi legyen az. A füge sem kivétel. Persze el éldegél köves talajon, kevés tápanyaggal, vízzel is, de ha a legjobbat akarjuk kihozni belőle télen védjük legalább míg kicsi, oda ültetjük ahol a legtöbb fényt kapja, és lehetőség szerint gondoskodunk igényeinek megfelelően tápanyagról, vízről.
Tudna esetleg valaki információval szolgálni? Szeretnék meg egy fajta füget a kertbe, ami habitusában a jelenlegihez hasonló, viszont a termése színesre érik (a mostani sárgás zöld).
Mindössze néhány éves és olyan 2 méter plusz egy pici. Kis metszéssel könnyű inkabb fát csinálni belőle, mint bokrot. Nem fagy el, idén meg az egy-két zöld be nem érett ága sem károsodott. Plusz lehetőleg sokáig és sok termés van rajta.
Birtokol valaki ilyen fajtát? Nézegettem már, de a kertészeti oldalakon mindet szupernek állítják be.
Nem merem bevállalni, hogy veszek és elküldöm, mert tegnap 1 maradt és ki tudja elégedett lennél-e vele...... azt viszont meg tudom igérni, hogy ha már lehet róla vágni, küldök neked vesszőt az enyémről
Azért drukkolok hozzá, de nálam, amikor ennyi első termése volt úgy május elején szinte mindet ledobta, hiába öntöztem. 2-3 db ért be úgy 10-12 db-ból.
Nálam sajnos az erős szél lefújta/tépte az egyik fa tetejéről a takarást, nem tettem azonnal vissza csak két nap múlva, mert azt hittem már nem kell, de akkor már látszódott a rügyeken a fagyás. :(
Még a hajnalok hidegek és ahogy a meteorológiai előrejelzést nézem, lehetnek még meglepetések akár egy hónap múlva is lehetnek fagyok még!
Én még nem ültetném ki. Nekem a verendán van, ott -3-4Cfokig nincs fagy. ha ennél hidegebb lenne vagy takarni kell vagy bevinni. Az a baj, ha beindul a nedvkeringés és jönnek a levelek, akkor már nagyon érzékeny a fagyra (-1-nél a levél megfagy). Legalább a fal tövébe kellene rakni, nem a kertbe olyankor.
Hát, nem tudom. Kb 2-3 nap és kiültetem, a vödörben szinte semmi föld nincsen. A hideg éjszakák vissza fogják vetni, örülök ha nem dobja el a fügéket. nehéz nekem, nem bírom már hurcolászni. De örülnék nagyon ha legalább június elején beérnének a nagyok.