Érdekes, hogy Raphael egy sebességesnek használta a lezlijét, amikor a képen látszik, hogy a lassú motoroknak is ott lóg a madzagjuk, csak be kellett volna dugni az erősítőbe. Még a gyors/lassú vezérlő cső is a helyén van....
16.00-ra megérkezett két furgon. Mindkettő B3-mmal volt tele. A fekete Ausztriából, a fehér meg helybeli.
Már itt látszott, mennyire különbözőképpen lehet megoldani az anyagmozgatást. Matyi C3-a puhatokkal védve, nagy méteres görgőslappal. Raphael orgonájának maga a B3-ra hajazó tok a huzata masszív élvédőkkel. Mozgatása kis tengelytávú, viszonylag nagy és puhább kerekű kocsival volt. (ügyes) Segítség nélkül jöttek, de volt segítség a szűk pincelépcsőn.
Lent Matyié balra került a 147-eslacival, Raphaelé jobbra az egysebességes 21h lacivel.
Azért szólt akkorát, mert 122-es hajtotta.
Matyinak az alsó részre "csak" rá kellett emelni a tetejét. Raphaelé élére lett letéve majd rögzítette az aljára a két B3 lábkettőst. Utána ferde vaslécekkel becsavarozta a merevítést. Aztán lábára billentették.
A rövid hangpróba után következett a klónok felállításe, összekötése, beüzemelése.
Meglepően sok idő és munka volt. Aztán mindnél az összes effekt kikapcsolása, hogy tiszta hangot adjanak az A0-28-ba és a 147-esbe. Ehhez több óra is kellett volna, hiszen mindegyik hanxer más-más, nem egyszerű megtalálni hogyan lehet ezt elérni. A DB3-nál benn is maradt egy magaskiemelés és szerintem az XK3c-ban is. A VK8m-nél meg nincs leslie bypass. És elfelejtettem bemutatni!
Miután sikerült nagyjából kiegyenlíteni a hangerőket, elkezdődött az ismertetés. ELőször bemutattam hogy a 888-at minden klón röhögve hozza. A rajta lévő kvint, gyors, halkabb perkát meg kevesebb dinamikával, egységesen.
Utána jött az élesebb hangok bemutatása. 888 000 008, 888 888 888, 800 008 888, 808 808008 = blues, full, block, gospel hangzások símán, majd kiélesedő c3 chorusvibrátóval.
Néhány harmóniát, pár futamot lejátszottam az egyiken, majd ugyanezt Matyi a nagy Hammondon. Így közvetlenül és azonnal lehetett hallani a különbséget, de nehezebb volt a klónokat egymással összevetni.
Általában eléggé hasonló és megfelelő hangzást produkáltak ebben a gyors összehasonlításban. Közös jellemzőjük az élesebb beállításoknál a vékonyabb, zártabb hangzás. Később a keverő eq-jával sok hangzásbeli különbséget ki tudtam egyenlíteni. Kellett volna előtte még 1-2 óra a beállításhoz.
Hammond SK1 Általános kiegyenlített hang megefelelő c3-mal. Korrekt.
Hammond XK3c Kicsit dinamikusabbnak tűnt, de nagyon sziszegett szerintem valami bent felejtett eq miatt. c3 ok. Elvonatkoztatva ettől jó hangú cucc.
Viscount DB3 a kiderült felesleges élességtől eltekintve feltűnt a nyugodt, dinamikusabb vastagabb hangzása a gyenge színvonalú c3-mal.
Nord C2D Általánosan nyugodt, kegyenlített telt hangzás szép méllyel, nem tolakodó magassal és jó c3-mal. Kicsit kevésnek tűnt a magasa a többihez képest, de inkább a mélye volt szerintem több.
Nord Electro 4D Az előzőhöz eléggé hasonló hangképzés, mégis az azonos motor ellenére nagyon érdekes hogy annál valamivel vékonyabban szólt.
Sajnos többre nam volt idő, így messzemenő végérvényes következtetéseket nem lehetett levonni, mindenesetre jól érzékeltette a különbséget az etalon és a digitális másolatok hangzása között.
Utána a kipróbálás lehetősége megmutatta a hanxerek egyéb tulajdonságait is.
Pl. az SK1 billentyűzete keményebb, AZ XK3c, C2D billentyűzete kissé puhább, könnyebb.
Mások is észrevették hogy az A33 billentyűzete közelíti meg legjobban a színpadon álló B3-ét.
Véleményem szerint a felhozatalból nem lehet rosszul választani, viszonylag hasonló tudású hanxerekről van szó. Pénztárca és feladat kérdése.
Kis pénzből, ha nem kell vibrátó, a Viscount a hangbajnok.
Általános, igazi hordozható B3 felület, hang és játékmód esetén egyértelműen a C2D.
Könnyű klub, próbacuccként az SK1 és Electro4D közt most nem tudtam a szűk keresztmetszetű teszt miatt különbséget tenni. Egyaránt jó megoldásoknak tűnnek.
Otthonra az XK3c az ideális. Persze SLK alátéttel.
Mindenesetre én maradok a saját Tehtube's B3-mam mellett. A tegnapi triózásunkkor még vissza is kellett vennem a basszusából. Meg nincs jobb az EMU hangjánál :-) És mindent tud.
Az átszerelés után beindult a Kéknyúl trióként. Reuben Wilson, Leon Spencer, saját számok, később Andyvel, vagyis énekkel. A Csirkéből egész helyre sláger kerekedett mára ki.
Ahogy írtam, intellektuális, finom, változatos műsor volt, nem túl hosszú lére eresztve. Szép harmóniák, kifinomult szólók, pédás basszusmenetek. A hangzás vastag meleg volt. Meg a pincében is.
Majd szerencsére nem kellett átszerelni, egyből következtek Raphaelék.
Náluk a recept eltért. Érzékeltetve valamilyen Emerson, Booker T Jones ötvözetnek jellemezném. A hardrock ugyanúgy jelen volt mint a blues, funk, és a gospel is. Egy keményebb, szikárabb zenei világ és hangzás egyaránt. Kiemelném a gitárt és dobot az orgona mellett :-)
A basszusra kevesebbet adtak, a showra viszont nagyon is. Néhányunknak már sok volt a billentyűkaparás, de Raphael emberfeletti energikussága ezt ellenpontozta. Igazi, nagyon hossz szólókat kaptunk kíválóan felépítve. Amikor azt hittük csak zúzni tudnak, hallatlan dinamikával egész finom pianókat is kihoztak magukból. Látszik, nagyon felépítették a műsorukat, nem spóroltak semmivel. Mellettem megjegyezték, ez az egyszerű bluesszám kicsit uncsi. Mondtam neki várj egy kicsit, nem kell minden pillanatban megváltani a világot. És valóban, ahogy haladt előre az a szám is, kifordították a világot. Kiemelném utolsó számukat. Mint a Bolerónál, egy nagyon egyszerű alap orgona és dobkíséret ment halkan a gitárszóló alatt. 10!!! percig fokozták a hangulatot egészen az elborult őrjöngésig. De úgy hogy közben az orgona-dobkíséret egyre hangosabban, de minen belevakarás nélkül gépiesen és nagyon fegyelmezetten csak kísért. EZt minden zenészkollégának javaslom. A másik szólója alatt semmi felesleges hang.
A showban orral, lábbal is játszott, meg hátulról. Aztán egy lánnyal az orgona tetején táncolt. Végén a meghajláshoz is vertikálisan érkezett a színpad közepére a hagyományos horizontális út helyett.
Utána jött a Duel. Előbb blues Enricóval és Márkkal, majd Crosstown Zsolttal és Lucassal.
Nagyon jó buli volt.
Amit még kiemelnék, a közönség. Enyhe teltház volt és rendkívül sok Hammond orgonista, tulajdonos.
Sokan a topikból is. Sokukat már rég láttam, nagyon megörültem nekik. Remélem máskor is összejövünt ennyien.
Pár képet most meg nem enged, no majd ezután...
Kb. ennyi.
A teljes estről videófelvétel készült a bemutatótól a két koncertig és a duettel együtt.
Kösz a rövid tájékoztatót, várjuk a részletesebbet is majd. Végül videóra lett vmi lényeg rögzítve?
Ja, és a sztárok klónokon is nyomultak, vagy tisztán az eredetin?
(Kíváncsi leszek a Hitspaceseknek milyen összkép alakult ki a dolgokról, ugye tudjuk ők kicsit mindig haztabeszélnek, de mellesleg a Coda végül hogy adta be a derekát?)
Biztos, hogy volt hatása, de ez inkább a hókusz-pókusz hatás volt:-) Mindig a leggyengébb láncszem határozza meg a hangot. Ez esetben is ami a hangszerből kijön. A kocka sarkait, egy kicsit lekerekíti a cső, de legalább nem lesz "tüskés" a hang....
Nagyon sokmindent nem lehet hozzátenni a Zsolt írásához, de azért, ha lehetne, mégis. Tetszett a "klónok háborúja" vs. Matyó hammondja! Nekem az jött le, hogy nem feltétlenül a méreg drága a legjobb ár/érték arányban. Kis eq. tekergetéssel be lehetett csapni a fület, és nagyjából fel lehetett tornászni egy-két klónt a Hammond hangjára egy darabig. Sajnos nem minden esetben, de a felsőkategóriával nagyon nem lehetett "cicázni":-) Felhasználás -zenei stílus függően- az olcsóbb kategória is jól használható kis törődéssel. Nekem a Nord C2D volt a favorit. El is döntöttem, hogy a B3-mam "megeggyezős egyezséggel" elcserélném egy ilyenre......:-)
A koncert nagyon jó volt! Matyó hozta a megszokott nívót, és a csapat többi tagja is nagyon jól játszott. Andy Hefler tökéletesen kiegészítette a csapatot! Nagy gratula Neki is!
Raphael Wressnig-ről két ember jutott eszembe. Charlie Sheen a szemtelen lazaságával, (még a nézése is olyan volt:-) és Falco az energiájával, és őrültségével. Nagyon igyekeztek, hogy a Kéknyulat felülmúlják, és a hangulat szinten tartása érdekében, két szám között szinte szünetet sem tartottak. Így taps közben már elkezdték a következő számot. Lendületes volt, és elsöprő, de a nagy tudás a gitáros kezeiben volt. Ettől függetlenül kis hazánkban megnézném bármikor Őket megint. Matyóékkal együtt, meg kötelezően!
Végül is fergeteges volt mindkét produkció, és a közös zenélés is örök élményt adott ezen az esten nekem!
Naszóval, megvolt a Hammond "fesztivál". Inkább estnek nevezném. Talán a fesztivál hosszabb lélegzetű.
Mindenesetre számomra jobban bejött az ezt megelőzőnél.
Este fél héttől bő éjfélig minden töményen a Hammond orgonáról szólt.
Rövid félórában ismertettem és illusztráltam, miben bírkóznak meg könnyedén a Hammond másolatok és mibben nem. Szerintem mindenki számára egyértelművé vált ezekután nem kell ecsetelni.
A lényeg, a tompa, búgós hangokkal semmi baj. De amikor jönnek az élesebb felharmónikusok, szemet bandzsítóan kezd a digitális hang összeszűkülni a laza szellős B3 hangzás helyett.
És ez minden emuláció számára kivétel nélkül igaz. Na ezen kéne segíteni! :-)
Nagyon jó hanxerfelhozatal volt mind a Hitspace mind a Coda részéről végülis.
A Hitspace még konstruktívan és nagyon segítőkészségesen rátett egy lapáttal, hozott keverőt, kábeleket, fejhallgatókat, háttérzászlókat, 27-es basszpedált. (meg egy gyönyörű óriás Minimoogot)
És a NORD C2D-t meg a NORD Electro 4D-t.
A Coda részéről jött az XK3c meg az SK1.
Továbbá jelen volt a Viscount DB3, Roland VK8m és a saját Tehtube's B3/Esi4000. Ez így nagyon szép hanxerpark lett. A hangjuk szárazon a keverőbe össezkevereve, onnan a B3 előfokába és onnan a 147-es lezlibe.
Részletes elemzés később. A potenciális vevőkön kívül a hanxerforgalmazóknak is érdekes, tanulságos volt az igazi B3 hangjával való ilyen direkt összehasonlítás.
Utána lehetőség nyílt a hanxerek kipróbálására, köztük az etalon B/C3/147 megnyomogatására is.
Valamivel 8 után elkezdődött Matyiék Kéknyulas műsora. Csak üdvözülni tudom a triós felállást mely a második részben énekkel kiegészült. Röviden: intelligens, változatos, finom műsort adtak elő nem túl hosszan.
10 felé Raphael Wressnig triója kezdett el zúzni. Sokkal keményebb, zeneileg inkább rockos-blúzos elemekkel operálva fergeteges műsort csaptak. A zenén kívül igazi show-t is kaptunk. Röviden: lehengerelték és két vállra fektették a közönséget viszonylag hosszan.
Éjfél felé két számban együtt játszott a két orgonista. Kifejezetten érdekes volt a kétféle megközelítés szembeállítása. Nehéz lenne eredményt hirdetni. Ha lazábban nézzük, Raphael fékevesztett iszonyatos energiája átgázolt Matyin. Ha elővesszük a nagyítót, a futamok, harmóniák menete a nívós basszusvonallal átbillenti a mérleg nyelvét. Igazából nem szabad eredményt hirdetni, két kíváló hanxeres mutatta meg élőben milyen stílusokban is lehet a Hammond orgonálást magas fokon művelni.
Képek, videók készültek, hamarosan illusztrálva lesz.
Most megyek, 8-tól a VI. ker. Hunyadi téri Rock randevúban rokkolunk Csipeszel. A basszust is én hozom.
Biztos jó lehetett... lécci', aki ott volt posztoljon...nagyon jó csemegézni a beszámoló(k)ból annak aki, nem tudod részt venni...sajna... HAMMOND FOREVER
Tegnapi Hammond Fesztivál: érdekes volt, nagyon jól éreztem magam! Hatalmas élmény volt közelről "megszaglászni" egy B3-at, de a digitális Hammondok kipróbálása is tanulságos volt. A Minimoog hogy került oda? (lemaradtam az elejéről), mindegy, olyat sem láttam még, a kimaradt Hammondokat is meghallgattam volna, de aztán láttam, hogy nem lenne jó csúszni a programmal, úgyhogy visszavonultam, majd legközelebb remélem picit több időm lesz az Igazin, de így is hálás vagyok. :D Azt azért láttam, hogy Matyi párszor mondott volna valamit arra, amikor tehtube kolléga egy-egy promó cuccra kijelentette, hogy ez már gyakorlatilag tud ugyanúgy szólni, mint a nagy testvér... :D De hát az 100%-ig nyilván nem is elvárható. Nekem mindenesetre két fő dolog maradt meg, az egyik, hogy billentésre az új Hammond és a Nordok sem tetszettek annyira, mint a B3 (aminek nagyon érdekes billentése volt kicsit erősebben leütve, nem tudom jól megfogalmazni, kicsit "pattogós", na ezt nem találtam a fentieknél, ott erősen leütve is hasonló érzést adtak a billentyűk, mint gyengén), de egész meglepően jól teljesített a Roland A33. A másik, hogy a Nord orgonákon valamiért nagyon zavart a hang indítás, volt egy erős zörej (ez az a bizonyos "keyclick"?), függetlenül a percussion-tól, amit hirtelenjében nem is sikerült kiszedtem belőle - ki lehet? Tudjátok, mire gondolhatok? Amúgy jó hangja volt. Kell egy Leslie!!! :) Még egyszer azt kéne élőben letesztelnem, hogy mi a különbség egy egy-és kétrotoros, illetve a tranzisztoros és csöves Leslie-k között.
Tegnapi Kéknyúl koncert: hatalmas volt! Talán még a szokásosnál is jobb! Még mindig fejlődtök? Vagy csak jól összejött a hangulat? Nem tudom! Chicken Pressure!!! :D Amúgy szereztem egy új rajongót. Ja, és külön imádtam a Nahát babám-ban a dobtémákat. Andy hangja kicsit elveszett azoknál a részeknél, ahogy nagyon szólt a Hammond és a gitár is, de ettől eltekintve remek volt a hangosítás is, legalábbis a színpad előtt.
van az angol ebay-en egy a105-nek latszo targy. Én tavaly ugyanettől az eladótól vettem egy a100-at, és gyakorlatilag egy összeválogatott orgonaalkatrészkupacot kaptam. Még mindig nincs kész. Pl. hiányzik a billentyűk és a TG közötti drótköteg... persze, mindent meg lehet csinálni, csak idő és pénz kell hozzá
ez jobbnak néz ki, de pl. a teteje és a pedál kontakt nincs benne...
Nem mondom, hogy olyan megőrülős sámántáncot fogok produkálni, mint általában, amikor Matyi a billentyűk közé csap, de nagyjából felépültem és ott leszek 6 körülre. :)
(Amúgy sikeresen beüzemeltem az ESI 4000-et, megtanultam a menüt kezelni :D, lesek még majd hozzá floppymeghajtó helyére SCSI kártyaolvasót valahol a neten, bár eddig még csak külföldi oldalon láttam, aztán novemberben jöhet rá a tehtube-B3 csomag, decemberben meg remélhetőleg Leslie! :) Akár az itt hirdetett 150e-s Leslie 760, mert 300e+ Ft-om nem hiszem, hogy lesz egy általatok ajánlott jobb hangzású csöves erősítősre egy darabig...)
Öt program, köztük nemzetközi várja a megjelenőket. Belépő 1.500ft mindössze. (sok kis klubkoncert 1e-től indul)
18.00-19.00 közt bemutatok jónéhány korszerű kicsi, könnyű, de jó hangú digitális Hammondot utánzó orgonát. (EMU, HAMMOND, CLAVIA, VISCOUNT, ROLAND) Ez inkább hangzásteszt lesz.
19.00-20.00 közt ki lehet személyesen próbálni ezen hanxereket.
20.00-21.30 közt Premecz Matyi Kéknyúl nevű Hammond triójával játszik. (Orgona, szólógitár, dob) Itt már igazi nagy, ötvenes évekbeli B3 orgona lesz, lábbasszussal.
21.30-22.00 közt KÉT! B3-asos orgonistapárbaj.
22.00.23.30 közt Raphael Wressnig osztrák, de nemzetközi ismertségű hammondos fog triójával jó bugis, blúzos, funkos köröket nyomni.
De az is lehet éjfélig is elhúzódik.
A holnapi klónozás résztvevői ma ezek tűnnek résztvevőnek: