Szerintem adjál hozzá élesztő tápanyagot ha lehet komplexet mert az is lehet, hogy nitrogén-hiányos a mustod különösen ha nem is volt egészséges a szőlő. Vegyél ki egy kis mustot és azt langyosítsd meg majd elkeverve a tápsóval öntsd vissza.
Majd minden kis agro-kertész boltban kapsz kis kiszerelést (a pálinkások is használják)
Ha nem piszkosul mérted el a kenet akkor a tápsótól be kell, hogy induljon. 3x-os mennyiséget ajánlanak must szállításhoz illetve beteg szőlőhöz...
Tudom, hobbi, de a 16-ról 20-ra javításnak semmi értelme. (A bortörvény is csak 2 fokot enged, de azt is csak 19-ig). Így A 20 fok, ha kierjed, kb 13,5-ös alkoholt ad. Minek? A 16-os cukorfok miatt a savak még nem lehettek a legoptimálisabb állapotban, persze, ha kármentés történt, akkor muszáj volt leszedni, de ezt a 20-ra cukrozást sehogy se tudom felfogni, hogy mi szükség rá.
Én jó pár éve jártam úgy,hogy kb 2 hét múlva indult be.Akkor kéneztem.Idén nem kéneztem,de idén is nagyon furcsa! Nem volt erős erjedés,az is leállt pár nap után...Raktam hozzá élesztőt,beindult,de hamar lecsengett.már alig mozog.Csak lesz belőle valami,nem ment a hab 1 cm fölé! Minden esetre furcsa.
Én attól tartok, az olvtárs túladagolta a ként. Ha üvegballonban van, az max54 liter lehet, de inkább kevesebb. Egy 54 literes ballonba erjedési űrrel jó eséllyel belefér 45 l, ahhoz 4,5 g borkén kell, amit a legtöbb digitális mérleg csak trükkel tud mérni, mivel a legkisebb mérhető mennyiség általában 5 g. Én -amennyiben a must letisztult, alul pedig ott van vastagon a zacc- lefejteném a tiszta mustot, majd melegebb helyre raknám, de napfénytől, hőingadozástól védve, hogy beinduljon az erjedés.
Üvegballonban lehet bort erjeszteni, de nehéz, mert a kis mennyiség miatt jobban azonosul a külső környezettel. Nem véletlen szokták hangsülyozni, ha egy tétel mikrovinifikációval készült.
A kénpor ugye borkén valójában? És mennyi került mekkora mennyiséghez? Ha nem volt egészséges, akkor kénezés után a mustot ülepítetted ugye, az alja nem került bele (mert ez lenne a lényege a nem egészséges must nyálkázásának)?
Segítséget szeretnék kérni. Kezdő "hobbi" borászként az alábbi problémába futottam bele:
Körülbelül 1,5 - 2 hete megtörtént a szüret és a szőlő feldolgozás. A szőlő cukorfoka be lett állítva, a borélesztő belekerült a mustba a kívánt mennyiségben. Kénport is adagoltam a mustba, mert a szőlő nem teljesen volt egészséges.
Az üvegballon be lett rakva a pincémbe, kotyogóval ellátva, stabil 15 fokos hőmérsékletben. Azonban a forrás nem igazán akar beindulni, a kotyogóban lévő víz egyáltalán nem "dolgozik".
Lehetséges, hogy a kénpor ennyire "le fojtotta" volna az erjedést? És ha igen, akkor hogyan tudom beindítani?
Prés festés ügyben keveredtem én is erre. Létezik egy Dunaplaszt Uretal nevű élelmiszeriparban használható festék, valamint egy Büchner festék is meg van az alábbi linken említve, de nem tudom, hogy beszerezhető -e.
(Némi diizo-cianát azért az előbbiben biztos van.)
Viszont sürgős lenne az ügy, nincs idő rendelgetni, és a vízüveg jutott eszembe. Elvileg élelmiszeripar használja mint adalék, nátrium szilikát mégse cián. Kérdés, hogy a savat meddig bírja.
A leáll az erjedés, mikor tudom biztosra? Most én már csak szénsavat látok, fel fel szökik, de nincs intenzív mozgás. A durva seprűről lefejteném, kóstoltam édes íze nincs, kiforrott a cukor ahogy érzem. Kérdés hogy maradjon még így, vagy fejtsem kénezés nélkül, esetleg fejtsem és kénezzem.
N+1 évvel ezelőtt sokat tevékenykedtem a talján testvéreknél és az egyik kedvenc halas éttermemben mindig frissen "buborékolt" fehér bort hoztak mikor a ház borát kérted. Onnantól kezdve imádom a gyöngyöző bort - bár a pezsgő-t sem vetem meg különösen ha Hungária extra dry - majd később egyre több hazai csodával találkoztam.
Házilag, tényleg egy szódakészítés kategória? Most nem beszélve a megfelelő "alapanyagról" illetve a technikától mint pl. hűtés - úgy tanultam a hidegebb folyadékban jobb az abszorpció - és más egyebek.
A sodastream palackra is letezik reduktor, ha kicsiben gondolkodsz. Egyebkent biogon c-t keress, méreteidnek megfelelő 1-2 m3es kivitelben,hogy konnyen mozgathasd.
Co2, argon esetleg nitrogen bátran használható. Co2 valamennyit visszaoldódik, pótlandó, nitrogen nem teljesen zarja ki a levegot. Tartaly elofeszitesre is jok, igy oxigen kizarasaval tudsz fejteni - az elso fejtest még érdemes nyiltan.
CO2-t, érdemes, használ-e valaki borászatban. Kis mennyiségre gondolok, tartályba, üvegballonba, levegő kiszorításra. Illetve első kénezést, forrás után milyen mértékben érdemes, kb. 2 héttel a forrás megindulása után.
Volt szerencsém több hazai nagykerrel, importőrrel beszélni festék ügyben. "Élelmiszer minősítéssel" semmit sem tudtak ajánlani. Biztos létezik, csak nagyon kicsi a piac, lévén a saválló már nem olyan drága.
Az az alapvető különbség, hogy az epoxi festékek nem romlanak meg a tárolásban, míg a Rezakril, pontosabban annak a "B" komponense azért akár fél év alatt tönkremegy. A Rezakril ott érdekes, ahol napfényt is kap a lefestett eszköz - a prés tipikusan nem ilyen. Most ránéztem a Budalakk Innova honlapjára, amit belinkeltél, ott úgy néztem, Epodurból már nem csak alapozó, hanem fedőfesték is van. Lehet, hogy jobban jársz egy Epodur alapozó-Epodur fedő rendszerrel, olcsóbb, és hosszú éveken át tárolható a maradék festék. Csak egy, epoxi festéket lúgos kémhatásnak nem szabad kitenni, vagyis a prést ne mosószódával takarítsd utána.
Na, érdekes. Az alapozó nevét nem tudom, de a Váci úti boltban a zománchoz kértem a hozzávalót, talán Epodur volt a neve, de vagy 4-5 éve volt... Majd megint kell vegyek, van egy nagyobb présem, rendbe kéne hozzam, csak időm nincs rá.
A Rezakrilt a Budalakk alapvetően az Ikarusz számára fejlesztette ki annak idején. A hozzá tartozó alapozó (epoxi bázisú) alapozó az Epodur volt, ennek gyártották Epodur EM néven (ha jól emlékszem) egy élemiszeripari változatát. Nem tudom, létezik-e még, és ha igen, a Budalakk melyik utódcégében csinálják.
Mert én úgy tudtam hogy saválló zománcfestèkkel kell (borászkönyv ezt irta)
Pár ève egy kis zuzót újítottam fel, akkor vagy 10 festékboltot bejártam élelmiszeripari saválló festèkèrt, hát kb mindenhol hülyènek nèztek, aztán a tizedik helyen ajánlottak klórkaucsuk festèket (vegyszerálló, fertőtleníthető), azzal lekentem, hát még egy èv után is ha melegvízzel mostam el hígító szaga volt meg a fedèse se volt a legjobb.
Szóval most szeretnèm a nagyprèst rendesen szakszerűen megcsinálni, idèn nem lesz használva.
Ott cseszted el, hogy nem vízbázisú festékkel festetted le, hanem oldószeressel.
A le nem festett présböl az elsö préseléskor kioldott vas fehértöréshez vezethet a borban, amit kizárólag végzett borász, megfelelö helyiségben kezelhet kékderítéssel, a kezelés során keletkezö zagy veszélyes hulladék, amit csak speciális tartályban lehet megsemmisítésre szállítani.
Én a helyedben, most szüret előtt, semmivel sem festeném le. Természetesen akkor, ha használni is akarod.
Pár éve az enyémet (200 literes) lecsiszoltam, drót korongoztam és lefestettem kettő az egyben (alapozó+fedő) festékkel. A következő szüretig "elment" a szaga, mert volt neki. Az első 1-2 hónapban ahányszor bementem a présházba érezni lehetett a festék szagot. És mint tudjuk a bor érzékeny, hogy a szagokat magába szívja. De 1 év eltelte után ilyen gond nem volt és nincs is.